Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto

2015-12-31 Okadzanie ziołami.mp3

Strefa-Rocka.pl / 19 - radio Białystok / Ziołowy ogródek / 2015-12-31 Okadzanie ziołami.mp3
Download: 2015-12-31 Okadzanie ziołami.mp3

3,08 MB

0.0 / 5 (0 głosów)

Komentarze:

Nie ma jeszcze żadnego komentarza. Dodaj go jako pierwszy!

Aby dodawać komentarze musisz się zalogować

Inne pliki do pobrania z tego chomika
Z Mirosławem Angielczykiem z Podlaskiego Ogrodu Ziołowego w Korycinach rozmawia Wojciech Szubzda.
Zioła to rośliny, które były wykorzystywane do leczenia ludzi i zwierząt już od zarania dziejów. Zioła to zarówno małe roślinki, jak i krzewy czy drzewka. Czym dokładnie są zioła, skąd się wzięły i dlaczego ludzie zaczęli z nich korzystać? O tym w gawędzie Mirosława Angielczyka.
Ze stanu naturalnego pozyskujemy ok. 150 gatunków roślin zielarskich, które rosną w rozmaitym środowisku. Zioła możemy spotkać zarówno na terenach podmokłych, bagiennych, ugorach, w lasach, na łące czy nawet na terenach skrajnie suchych. Jakie gatunki ziół spotkamy w tych różnych środowiskach?
Zioła są wszechobecne i można je spotkać praktycznie na każdym kroku. Jednak doskonałą i pewną metodą ich pozyskiwania jest ich uprawa. Możemy je uprawiać zarówno w naszym mieszkaniu w bloku czy domku jednorodzinnym, ale również na działce razem z innymi roślinami czy warzywami. Zaletą własnej uprawy jest to, że zawsze możemy korzystać ze świeżych ziół. Są jednak takie zioła, których nie uprawia się w domowych ogródkach i nadal je pozyskujemy ze stanu naturalnego. Jakie to są zioła?
Jeśli chcemy być w miarę niezależni od zbierania ziół w terenie naturalnym czy zakupów w sklepie, to możemy założyć swój własny ziołowy ogródek. Jest to najpewniejsze źródło zaopatrzenia w zioła. Najpopularniejszych gatunków uprawianych w domowych warunkach jest ok. 30 i z powodzeniem możemy je uprawiać w takich warunkach. To np. mięta, melisa, szałwia cząber czy majeranek. W jakim miejscu założyć własny ogródek, co jest do tego potrzebne i co zrobić, żeby przetrwały zimę?
Kwitnące kwiaty wrzosu są oznaką zbliżającej się jesieni. Początek września, to tradycyjny czas, kiedy zaczyna kwitnąć wrzos. Wrzos możemy spotkać np. w suchym lesie sosnowym czy borach, gdzie są bardzo jałowe gleby. Kwiaty wrzosu w zielarstwie cenione są przede wszystkim z powodu właściwości odkażających drogi moczowe, oraz właściwości relaksująco-uspokajających. Wrzos często wchodzi w skład mieszanek tego typu. Dawniej wykorzystywano go również w znaczenie większym stopniu niż obecnie, jako środek barwiący. Jakie jeszcze właściwości ma wrzos?
Poziomka ma bardzo pyszne owoce o przyjemnych zapachu, ale ważniejszym surowcem zielarskim są liście poziomki. Występuje ona dość powszechnie, np. w rzadkich lasach. Owoce poziomki zbieramy pod koniec maja lub w czerwcu, ale jeśli pogoda jest odpowiednia, to roślina owocuje również jesienią. Mimo, że poziomka jest bardzo aromatyczna i smaczna, to trudno ją spotkać jako owoc przetworzony np. na półkach sklepowych czy w naszych spiżarniach. Spowodowane jest to tym, że jest to owoc nietrwały. Przetrzymanie ich w domu przez zaledwie 2-3 dni powoduje, że mają gorzki posmak i nie są już tak smaczne. Od wiosny do jesieni możemy zbierać liście poziomki. Są bogate w witaminę C i mają jej dwa razy więcej niż owoce. Z zebranych liści możemy zrobić aromatyczną herbatkę. Pijąc taki napar nie trzeba go słodzić cukrem, bo sam w sobie jest bardzo słodki.
Jesień to idealny czas na zbiór owoców, z których robimy później przetwory na zimę. Niestety wśród owoców, które zachęcają nas do tego, żeby je dotknąć, zebrać czy zjeść są również rośliny trujące. W tym przypadku, podobnie jak przy zbiorze grzybów, należy być bardzo ostrożnym i zbierać te gatunki, co do których jesteśmy pewni. Niektóre owoce z roślin mogą nawet dobrze smakować, ale są trujące. Taką rośliną, na którą możemy się natknąć w lesie jest na przykład pokrzyk wilcza jagoda. Jest to dość duża bylina, która może być pomylona z krzewem. Pokrzyk wilcza jagoda zawiera specjalny alkaloid - atropinę. Przy zjedzeniu pewnej ilości tych owoców możemy mieć spore problemy polegające na utracie orientacji w terenie. Mogą pojawi się również halucynacje. Inną rośliną, która z powodu swojego wyglądu zachęca wręcz do jej spróbowania jest wawrzynek wilczełyko. Owoce tej rośliny mają bardzo ładne, czerwone owoce. Dawka śmiertelna dla dorosłego człowieka to zaledwie kilka jagód. Czy trujące rośliny mają jakieś pozytywne właściwości?
Babka to roślina bardzo popularna, którą zapewne każdy z nas zna. W Polsce występują 3 podstawowe gatunki: babka szerokolistna, babka lancetowata i babka pośrednia. Wszystkie babki mają podobne właściwości, a znane i cenione były już przez dawnych Słowian, a także starożytnych Greków czy Rzymian. Babka znana jest przede wszystkim z tego, że jej świeże liście przykładano na niewielkie zranienia czy ropiejące rany, co przyspieszało proces gojenia. Obecnie babkę wykorzystuje się do stosowania wewnętrznego. Robi się z niej syrop, który ma właściwości wykrztuśne. Ciekawostką jest to, że babka jest rośliną europejską i w stanie naturalnym nie występowała na kontynencie amerykańskim. Pierwsi kolonizatorzy Ameryki często przenosili na butach czy ubraniach nasiona babki. Kiedy ta roślina pojawiała się na terenach zamieszkałych przez Indian, wówczas ci wiedzieli, że dotarł do niech już biały człowiek. Z tego powodu ta roślina była nazywana "śladem białego człowieka".
Przygotowując zioła do spożycia możemy z nich zrobić napar, odwar lub macerat. Zależy to m.in. od tego, jakie części roślin chcemy wykorzystać. Najpopularniejszym sposobem przygotowania ziół jest napar. Napar to nic innego jak "herbata", czyli zalewanie ziół wrzątkiem lub gorącą wodą. Robiąc tradycyjną herbatę zieloną lub czarną, robimy tak na prawdę napar. Zazwyczaj nie poleca się zalewania ziół wrzątkiem, a jedynie wodą, która zdążyła już trochę ostygnąć. Dzięki temu, zawarte w ziołach olejki eteryczne nie odparują. Napar najczęściej przygotowuje się od kilku do kilkunastu minut z ziół, które nie zawierają w sobie dużo twardych części, czyli korzeni lub kory. Najczęściej są to zioła, z których wykorzystujemy kwiaty lub liście.
więcej plików z tego folderu...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności