Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto

2015-09-02 Czy warto samemu hodować zioła, czy lepiej je kupować.mp3

Strefa-Rocka.pl / 19 - radio Białystok / Ziołowy ogródek / 2015-09-02 Czy warto samemu hodować zioła, czy lepiej je kupować.mp3
Download: 2015-09-02 Czy warto samemu hodować zioła, czy lepiej je kupować.mp3

2,15 MB

0.0 / 5 (0 głosów)
Zioła są wszechobecne i można je spotkać praktycznie na każdym kroku. Jednak doskonałą i pewną metodą ich pozyskiwania jest ich uprawa.

Możemy je uprawiać zarówno w naszym mieszkaniu w bloku czy domku jednorodzinnym, ale również na działce razem z innymi roślinami czy warzywami. Zaletą własnej uprawy jest to, że zawsze możemy korzystać ze świeżych ziół.

Są jednak takie zioła, których nie uprawia się w domowych ogródkach i nadal je pozyskujemy ze stanu naturalnego. Jakie to są zioła?

Komentarze:

Nie ma jeszcze żadnego komentarza. Dodaj go jako pierwszy!

Aby dodawać komentarze musisz się zalogować

Inne pliki do pobrania z tego chomika
Zioła to rośliny, które były wykorzystywane do leczenia ludzi i zwierząt już od zarania dziejów. Zioła to zarówno małe roślinki, jak i krzewy czy drzewka. Czym dokładnie są zioła, skąd się wzięły i dlaczego ludzie zaczęli z nich korzystać? O tym w gawędzie Mirosława Angielczyka.
Jeśli chcemy być w miarę niezależni od zbierania ziół w terenie naturalnym czy zakupów w sklepie, to możemy założyć swój własny ziołowy ogródek. Jest to najpewniejsze źródło zaopatrzenia w zioła. Najpopularniejszych gatunków uprawianych w domowych warunkach jest ok. 30 i z powodzeniem możemy je uprawiać w takich warunkach. To np. mięta, melisa, szałwia cząber czy majeranek. W jakim miejscu założyć własny ogródek, co jest do tego potrzebne i co zrobić, żeby przetrwały zimę?
Trudno przecenić walory tej rośliny. Jest prawdziwą skarbnicą witamin i soli mineralnych. Pokrzywa to niezwykle wartościowa roślina. Przed wszystkim jest bogata w związki mineralne i zawiera ich do 15 proc. w suchej masie, co jest bardzo dobrym wynikiem. Pokrzywa zawiera również witaminę C, chociaż nie jest owocem, z którymi najczęściej kojarzy nam się witamina C. Pokrzywa to również niezwykle cenne źródło witaminy K i żelaza, dlatego polecana jest przy anemiach i terapiach odtruwających. Herbatkę z pokrzywy możemy stosować np. po kuracjach antybiotykowych. Jakie jeszcze właściwości ma pokrzywa i jak ją przechowywać?
Kwitnące kwiaty wrzosu są oznaką zbliżającej się jesieni. Początek września, to tradycyjny czas, kiedy zaczyna kwitnąć wrzos. Wrzos możemy spotkać np. w suchym lesie sosnowym czy borach, gdzie są bardzo jałowe gleby. Kwiaty wrzosu w zielarstwie cenione są przede wszystkim z powodu właściwości odkażających drogi moczowe, oraz właściwości relaksująco-uspokajających. Wrzos często wchodzi w skład mieszanek tego typu. Dawniej wykorzystywano go również w znaczenie większym stopniu niż obecnie, jako środek barwiący. Jakie jeszcze właściwości ma wrzos?
Przygotowując zioła do spożycia możemy z nich zrobić napar, odwar lub macerat. Zależy to m.in. od tego, jakie części roślin chcemy wykorzystać. Najpopularniejszym sposobem przygotowania ziół jest napar. Napar to nic innego jak "herbata", czyli zalewanie ziół wrzątkiem lub gorącą wodą. Robiąc tradycyjną herbatę zieloną lub czarną, robimy tak na prawdę napar. Zazwyczaj nie poleca się zalewania ziół wrzątkiem, a jedynie wodą, która zdążyła już trochę ostygnąć. Dzięki temu, zawarte w ziołach olejki eteryczne nie odparują. Napar najczęściej przygotowuje się od kilku do kilkunastu minut z ziół, które nie zawierają w sobie dużo twardych części, czyli korzeni lub kory. Najczęściej są to zioła, z których wykorzystujemy kwiaty lub liście.
Surowce zielarskie to nie tylko rośliny wyższe, naczyniowe. Mogą być nimi również mchy i porosty. Jedną z takich roślin jest porost islandzki. Spotkać go można podczas spacerów po suchych borach, lasach sosnowych czy wydmach piaskowych. Porost islandzki znosi bardzo ubogie warunki. Porost islandzki to znana roślina lecznica. Wykorzystywano go jako środek osłaniający w przypadku owrzodzeń dwunastnicy, żołądka i chorób oskrzeli. Kiedyś był również częściej jadany. Można go np. ususzyć i zrobić z niego mąkę. Z porostu islandzkiego można również zrobić kisiel. Jak to zrobić?
Borówka brusznica to niewielka roślina z rodziny wrzosowatych. Możemy ją spotkać na dosyć ubogich stanowiskach, np. w rzadkich lasach sosnowych czy mieszanych. Jest to jeden z niewielu surowców zielarskich, które możemy zbierać również zimą. Zbierać ją możemy od późnej jesieni do wczesnej wiosny, czyli poza sezonem wegetacyjnym. Jeśli jednak zdecydujemy się na zbieranie liści tej rośliny w sezonie wegetacyjnym, to liście podczas suszenia stają się brunatne i są wtedy słabym produktem zielarskim. Zbiór jesienią lub zimą gwarantuje nam, że listki po suszeniu będą miały ładny zielony kolor. Borówka brusznica ma specyficzny zapach przypominający zapach śledzi. Owoce borówki brusznicy możemy zbierać od sierpnia do początku zimy, kiedy spadnie pierwszy śnieg i przykryje roślinę. Borówka brusznica bardzo dobrze komponuje się z daniami mięsnymi.
W Polsce występują dwa gatunki macierzanki: piaskowa i zwyczajna, różnią się wielkością. Macierzanka piaskowa rośnie przy samej ziemi, nad powierzchnią wystaje jedynie niewielki kwiat, z kolei macierzanka zwyczajna osiąga nawet 15 cm wysokości. Obie rośliny występują na stanowiskach ubogich, piaszczystych. Macierzanka to roślina niezwykle cenna, ale trochę zapomniana. Dawniej służyła człowiekowi właściwie od urodzenia do starości. W macierzance kąpano małe dzieci, tak jak teraz używa się do tego np. rumianku, ponieważ ma właściwości odkażające. Macierzanka ma specyficzny zapach i dawniej nacierano się nią, aby ładne pachnieć. Dodatkowo jest bardzo bliską "kuzynką" tymianku i może być wykorzystywana jako przyprawa do dań z ryb czy mięsa. Doskonale nadaje się również jako herbata.
To nieco zapomniane i rzadko stosowane teraz rośliny zielarskie. Mech płonnik i mech torfowiec kiedyś był częściej wykorzystywany przez człowieka. Wykorzystywano go kiedyś przy tradycyjnym drewnianym budownictwie do uszczelniania konstrukcji. Mech ma zdolności odprężania i zastosowany między drewnianymi balami, doskonale uszczelnia budowlę. W dawnych czasach mech służył również do celów higienicznych, chociażby jako papier toaletowych. To z powodu dużych właściwości chłonnych. Mech może pochłonąć nawet kilkukrotnie więcej cieczy, niż sam waży. Teraz mech ma nowe zastosowanie - doskonale pochłania kurz, spaliny i inne zanieczyszczenia.
Bardzo często rośnie na skrajach lasów, na miedzach czy przy drogach. Jesień to tradycyjny czas na zbiór tarniny. Cechą charakterystyczną tarniny jest to, że jest to roślina kłująca, a jej owoce bardzo cierpkie. Taki smak spowodowany jest dużą zawartością garbników - nawet do 2 proc. w owocach i dużą zawartością kwasów organicznych. Wbrew pozorom w owocach tarniny jest też dużo cukrów, ale ich nie czujemy, bo maskowane są pozostałymi cierpkimi w smaku substancjami. W ziołolecznictwie wykorzystujemy również kwiat tarniny, który ma właściwości przeczyszczające. Szczególnie zalecany jest dla małych dzieci.
więcej plików z tego folderu...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności