Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto

WSPANIAŁE ŚLEDZIE.doc

Download: WSPANIAŁE ŚLEDZIE.doc

21 KB

0.0 / 5 (0 głosów)

Komentarze:

Nie ma jeszcze żadnego komentarza. Dodaj go jako pierwszy!

Aby dodawać komentarze musisz się zalogować

Inne pliki do pobrania z tego chomika
ŚLEDZIE - sledzie-jedz-na-zdrowie_15140_300x500.jpg
Śledzie - jedz na zdrowie Największą zaletą śledzi je ...
Śledzie - jedz na zdrowie Największą zaletą śledzi jest zawartość tłuszczu, w 100g jest aż 16g. Aż 70% stanowią kwasy tłuszczowe jedno- i wielonasycone. Szczególnie cenne są kwasy omega -3, które rozszerają naczynia krwionośne, redukują zlepianie krwinek , tworzenie się zakrzepów, regulują ciśnienie tętnicze, obniżają poziom cholesterolu oraz zwiększają odporność. Śledzie są również bogatym źródłem takich witamin jak: A, D, E - ma działanie przeciwmiażdżycowe, B6, B12. Dostarczają także minerały: żelazo, cynk, miedź, fosfor i jod. Pieczone na ruszcie, bądź też duszone są lekko strawne i mogą być wartościowym daniem dla dzieci, młodzieży i osób starszych. Chociaż śledzie są rybami tłustymi, nie dostarczają zbyt wiele kalorii - 100g śledzia to 160 kcal. Zawarty w śledziach potas, ułatwia usuwanie nadmiaru wody z organizmu, a zawarty kwas omega-3 przyśpiesza przemianę materii i spalanie tłuszczu. Jedzenie śledzi poprawia nastrój, zwiększa się poziom serotoniny, działają przeciw-depresyjnie, wzmacniają pamięć i koncentrację. Do najzdrowszych należą śledzie świeże i mrożone, są jednak trudniej dostępne. Śledzie solone zawierają więcej witamin A, E i z grupy B oraz więcej minerałów, są bardziej tłuste, ale mają też dużo sodu, który zatrzymuje wodę w organizmie. Dlatego też przed przyrządzeniem należy je wymoczyć w wodzie lub mleku przynajmniej kilka godzin. Najsmaczniejsze ze śledzi są matiasy, są to młode ryby odławiane w maju, przed pierwszym tarłem - mają delikatny smak. Śledzie poławiane od lipca do września są najbardziej tłuste, a od października najchudsze. Śledzie możemy przyrządzać na bardzo wiele sposobów. Może on stanowić danie główne na ciepło, podawane z ziemniakami. Ze śledzi można zrobić tatara, rolmopsy, przyrządzić w oleju, w śmietanie, wszystko zależy od naszej inwencji. Gotowe śledzie w marynatach są ciężko strawne, mogą podrażniać błonę śluzową, wzmagać wydzielanie soków żołądkowych. Podobnie ma się z tymi kupowanymi na tackach w oleju, zawierają substancje konserwujące, które mogą wywoływać uczulenia. Czas zatem przekonać się do niezbyt docenianych śledzi.
ŚLEDZIE - Sledzie_po_kujawsku1.jpeg
Śledzie po kujawsku Składniki: ok. 0,5 kg solonych śled ...
Śledzie po kujawsku Składniki: ok. 0,5 kg solonych śledzi, 1 szkl. mleka, 30 dag winnych jabłek, 2 łyżki przecieru pomidorowego, sok z 3 cytryn, paczki majeranku, 1 paczka papryki mielonej, 1 pęczek zielonej pietruszki, sól, pieprz, cukier. Wykonanie: umyte śledzie zalać zimną wodą, zostawić na noc. Następnego dnia obrać ze skóry i ości, zalać mlekiem na 2 godz. Jabłka obrać, usunąć gniazda pokroić w plasterki i wrzucić do rondelka na rozgrzany tłuszcz, dodać przyprawy, wymieszać, poddusić wszystko, ostudzić. Śledzie pokrojone w cząstki układać na półmisku, przykryć dekoracyjnie musem jabłkowym, a następnie folią i wstawić na kilka godzin do lodówki.
ŚLEDZIE - sledz_podhalanski_z_bryndza.jpg
Śledzie po góralsku, zwane inaczej po podhalańsku przygo ...
Śledzie po góralsku, zwane inaczej po podhalańsku przygotowywane są na bazie gęstego sosu z Bryndzy Podhalańskiej. Wytwarzana od wieków w ten sam sposób bryndza, to miękki podpuszczkowy ser z mleka owczego. Lekko słony, z intensywnym aromatem jest oryginalnym produktem charakterystycznym dla regionu Podkarpacia i jako pierwszy z wszystkich polskich produktów spożywczych został wpisany przez Komisję Europejską na listę produktów regionalnych. Śledzie po góralsku, przesiąknięte bryndzą, delikatne i proste w przygotowaniu są jedyne w swoim rodzaju. W celu wydobycia ich delikatnego smaku należy najpierw wymoczyć je w mleku. W ten sposób częściowo pozbędziemy się zapachu ryby a także wypłuczemy ze śledzi nadmiar soli. Smak lekko słonej, mocno pachnącej bryndzy najlepiej przełamie odrobina leśnego miodu i kilka kropel soku z cytryny. Gęsta śmietana wymieszana z tak przyprawioną bryndzą stworzy pyszny sos do delikatnych śledzi. Odrobina zielonej cebulki i świeżo zmielony czarny pieprz zapewnią całości dania idealną ostrość a marynowana papryka podkreśli lekko kwaśny smak. W takim wyjątkowym dniu, jakim jest Wigilia, kiedy na naszych stołach goszczą same tradycyjne potrawy, nie może na nich zabraknąć zwłaszcza śledzi. Bowiem to właśnie śledzie a nie żadna inna ryba są od czasów średniowiecza zawsze obecne na wigilijnych wieczerzach w Polsce. Tradycyjna ryba z tradycyjną bryndzą to idealna kompozycja smakowa dla zwolenników klasycznej polskiej kuchni.
ŚLEDZIE - Sledzie_po_kujawsku.jpeg
Śledzie po kujawsku Składniki: ok. 0,5 kg solonych śled ...
Śledzie po kujawsku Składniki: ok. 0,5 kg solonych śledzi, 1 szkl. mleka, 30 dag winnych jabłek, 2 łyżki przecieru pomidorowego, sok z 3 cytryn, paczki majeranku, 1 paczka papryki mielonej, 1 pęczek zielonej pietruszki, sól, pieprz, cukier. Wykonanie: umyte śledzie zalać zimną wodą, zostawić na noc. Następnego dnia obrać ze skóry i ości, zalać mlekiem na 2 godz. Jabłka obrać, usunąć gniazda pokroić w plasterki i wrzucić do rondelka na rozgrzany tłuszcz, dodać przyprawy, wymieszać, poddusić wszystko, ostudzić. Śledzie pokrojone w cząstki układać na półmisku, przykryć dekoracyjnie musem jabłkowym, a następnie folią i wstawić na kilka godzin do lodówki.
więcej plików z tego folderu...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności