Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto
Promyczek59
  • Prezent Prezent
  • Ulubiony
    Ulubiony
  • Wiadomość Wiadomość

🌼JAK LUBISZ KWIATKI,CHCĘ BYĆ NIEZAPOMINAJKĄ 🌼

widziany: 20.05.2020 21:24

  • pliki muzyczne
    386
  • pliki wideo
    702
  • obrazy
    42332
  • dokumenty
    1033

44460 plików
129,72 GB

Ukryj opis Rozwiń
FolderyFoldery
Promyczek59
✉ DOKUMENTY
Akiko SUZUKI
BABY ACH TE BABY
 
MOJE
POMOC NA CHOMIKA
zachomikowane
🌞 PRYWATNE
🌹GALERIA KWIACIARNIA🌹
 
🎆 ZIELENIAK
 
🎆 CUKIERNIA
 
🎆 GALERIA
 
❄️⛄️ GALERIA ZIMOWA
 
❤️ GALERIA SERCE
 
❤️ GALERIA UCZUCIA
 
NOWY
 
POGADUSZKI
ŻYCIE
🌀 GALERIA CODZIENNOŚĆ
 
🌂🌈☀️ ZJAWISKA ATMOSFERYCZNE
 
🌏 GALERIA PIĘKNY ŚWIAT
 
🌏 GALERIA PIĘKNY NASZ KRAJ
 
🌜💫 GALERIA PORA NA DOBRANOC
 
🌞 ☘️ GALERIA NATURA
 
🌳☀️GALERIA PRZYRODA
 
🌺 GALERIA RÓŻNOŚCI 🌺
 
🌻 GALERIA KOBIETA WŚRÓD KWIATÓW
 
🍴 GALERIA KULINARNA 🍴
 
CIASTA
 
BABKI
BISZKOPT
CIASTECZ KA
CIASTO DROŻDZOW E
CIASTO KRUCHE
CIASTO Z ADWOKATE M
CIASTO Z OWOCAMI
CIASTO Z WIORKAMI KOKOSOWY MI
FAWORKI I PĄCZKI
GOFRY
KREMÓWKI ,NAPOLEO NKI
KREMY I MASY
MAKOWIEC
MUFFINKI
ORZECHOW E CIASTO
PIERNIK
SERNIKI
SZARLOTK A
TORTY
ZEBRA
DEKORACJE PRZYSTAWEK
FILMIKI
GIFY KULINARNE
GRZYBY
JAJKA
MIÓD
 
KUCHNIA Z MIODEM
MIÓD A ZDROWIE
MIODY POLSKIE
NAKRYCIE STOŁU
NALEWKI
OBIAD
PIECZYWO
 
POTRAWY MĄCZNE
 
POTRAWY Z MIĘSEM
 
PRZYPRAWY
RÓŻNOŚCI-PR ZEPISY
RYBY
 
KARP
ŚLEDZIE
SAŁATKI
SERWETKI
ŚNIADANIE
SOSY
SURÓWKI
ZAPIEKANKI
ZUPY
ŻURAWINA
🍵☕ GALERIA KAWIARNIA
 
🎀 SĄ TAKIE DNI W KALENDARZU 🎀
 
🎅 ⛄️ 🎄 CZAS BOŻEGO NARODZENIA
 
🎆 GALERIA RETRO
 
🎆 GALERIA 1
🎆 GALERIA 2
 
KOBIETA MRUGAJĄCA
KOBIETA ZALOTNA
🎆 GALERIA -ŻYJ KOLOROWO
 
🎴GALERIA OBRAZY
 
🎻 🎸 GALERIA INSTRUMENTALNA
 
MALE GIFY MUZYCZNE
🎼🎼 GALERIA DZIĘKUJĘ ZA NUTKĘ
 
🐎🐒🐂 GALERIA Z O O
 
🐝 🌴🍁⛄️GALERIA PORY ROKU
 
🐰 🐃 GALERIA WIELKANOC
 
🐻 GALERIA MISIAKI
 
🐻 MISIAKI PLUSZAKI
🐻 MISIAKI PLUSZAKI Z NAPISAMI
🐻 MISIAKI PLUSZAKI-1A
👪 GALERIA RODZINA
 
👭 MAMA I JA
👶 👨 TATA I JA
👶👧👨RODZI NKA
👫 GALERIA TANIEC💃
 
👻 GALERIA ANIMACJE
 
💌 GALERIA KARTKI
💎NOWY FOLDER
 
NOWY FOLDER 1
NOWY FOLDER 2
💐 🐧 GALERIA OGRODY
 
💒 WIARA
 
💔 GALERIA NA DOBRE I NA ZŁE
 
💛 GALERIA PNG
 
💜 GALERIA POZDROWIENIA
 
DNI TYGODNIA
 
HALO -SLUCHAM
📔GALERIA KOMENTARZE
 
📚 ROZMÓWKI P-N
📦 GALERIA ROBÓTKI RĘCZNE
 
📹 📷 GALERIA MOJE FOTKI
🔸GALERIA AWATARY
 
MOJE AWATARKI
🕝⌚ CZAS
🚦 🎒 👟 GALERIA W DROGĘ
 
🚶🚶 GALERIA OSOBY
🎆 GALERIA DZIECI👶
 
🎧 📀 🎤 PLAYLISTY
🏵 ZACHOMIKOWANE 2
 
🌼💚 TEKSTY
INDEXY
 
🦋🌿WPISY 1
🐹 xxxxx
🐹 ZACHOMIKOWANE 3
💇 GALERIA URODA
 
💋PREZENTY .ŚLICZNIE DZIĘKUJĘ💋
 
😘 GALERIA DBAJMY O SIEBIE
 
❤️ GALERIA ZDROWIE
 
GALERIA ODŻYWIANIE
 
ZDROWY STYL ODŻYWIANIA
🍋 WŁASCIWOŚCI WODY Z CYTRYNĄ
🏂 GALERIA NA SPORTOWO
🦋 CHWILE ULOTNE JAK MOTYLE
OSOBY
Pokazuj foldery i treści

obrazek


obrazek


  • 22 KB
  • 9 cze 16 22:14

z chomika Karolina_M

  • 33 KB
  • 5 cze 16 19:18

z chomika lalillien

  • 33 KB
  • 5 cze 16 19:18

z chomika lalillien

  • 33 KB
  • 28 maj 16 15:38
pychaaaaa...

z chomika teresa-cz

  • 20 KB
  • 24 maj 16 11:04

zachomikowany

  • 26 KB
  • 20 maj 16 16:15

zachomikowany

  • 12 KB
  • 16 maj 16 14:35
obrazek

zachomikowany

  • 52 KB
  • 14 maj 16 14:56

z chomika mieczykowa

  • 13 KB
  • 25 kwi 16 23:22
Składniki:

* CIASTO
* 1/2 kostki margaryny
* 1 szklanka wody
* 1 szklanka mąki
* 4 jaja
*
* KREM
* 1/2 litra mleka
* 2 łyżki mąki pszennej
* 2 łyżki mąki ziemniaczanej lub budyń
* 1 szklanka cukru
* 1 kostka masła

Przepis na ciasto: Margarynę i wodę zagotować. Wsypać mąkę, wymieszać i prażyć 2 - 3 minuty. Po wystudzeniu dodać jaja. Podzielić ciasto na 2 części i każdy piec około 1 godzinę.
Przepis na krem: Mleko zagotować z cukrem, dodać obie mąki i ugotować budyń. Ostudzić. Utrzeć masło i dodać wystudzony budyń.
Przełożenie ciasta: Ciasto - krem - ciasto.

z chomika Siuksiu

  • 56 KB
  • 10 sie 15 19:29

z chomika Wanilia_

  • 77 KB
  • 5 sie 15 23:26
Rumowiec


Ciasto - składniki:

•4 duże jajka
•4 duże łyżki mąki
•1/2 szklanki cukru
•2 łyżki kakao
•1łyżeczka proszku do pieczenia
Wykonanie: Białka ubić, dodać cukier i po jednym żółtku cały czas ubijając. Do ubitych białek wsypać mąkę przez sito wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia. Upiec na wysmarowanej blaszce z papierem do pieczenia. Temperatura pieczenia 180 stopni, czas: około 25 minut. Wielkość blaszki: 24 x 48 cm.


Krem - składniki:

•4 jajka
•2 łyżki kakao
•1/2 szklanki cukru
•1 kostka tłuszczu (1/2 masła+1/2 margaryny)
Wykonanie: Jajka z cukrem ubijać na parze, pod koniec dodać kakao i jeszcze chwilę ubijać. Odstawić do przestudzenia. W makutrze utrzeć margarynę z masłem, a następnie dodawać, po łyżce, przestudzone jajka.

Polewa:

•1/2 kostki margaryny
•2łyżki kakao
•5 łyżek cukru pudru
•2 łyżki mleka
Dodatki:

•3-4 paczki herbatników szkolnych
•rum do nasączenia
Łączenie ciasta: Nasączony biszkopt (przegotowana zimna woda) - krem - nasączone rumem herbatniki - polewa.

zachomikowany

  • 192 KB
  • 5 sie 15 23:24
Chatka_Baby_Jagi_.jpg

z chomika wielosmakowa

  • 25 KB
  • 31 lip 15 19:24
Składniki:

* 175 g miękkiego masła
* 1 1/2 szklanki cukru pudru
* 3 łyżeczki esencji waniliowej
* 3 roztrzepane jajka
* 1 1/2 szklanki mąki
* 2 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
* 3 łyżki kakao
* 1 1/4 szklanki mleka

Sposób przygotowania:

* 1. Włożyć masło, cukier i esencję waniliową do miski i ucierać do uzyskania lekkiej, puszystej masy.
* Ciągle mieszając, stopniowo dodawać jajka.
* 2. Przesiać mąkę do osobnego naczynia, dodać proszek do pieczenia i kakao.
* Dodawać na przemian mieszankę mączną i mleko do masy maślanej, cały czas ucierając.
* 3. Wylać powstałe ciasto do kwadratowej blachy o boku 20 cm, natłuszczonej i wyłożonej papierem do pieczenia.
* Piec 55 minut (sprawdzić patyczkiem).
* Zostawić ciasto w blasze na 10 minut, a potem przełożyć na druciany stojak do wystudzenia.

Uwagi:

Wystarcza na kwadratowe ciasto o boku 20 cm
Piec w temperaturze 190°C
Porcji 10
Przygotowanie 30 min
Pieczenie 25 min

z chomika Milenianka17

  • 35 KB
  • 31 lip 15 19:23
PYCHOTKA

Składniki:

CIASTO:
jajka, 4 szt
cukier, 1/2 szkl
mąka tortowa, 1/2 szkl
proszek do pieczenia, 1/2 łyżeczki

KREM:
mleko, 2 szkl
mąka ziemniaczana, 4 łyżki
zółtka jaj, 2 szt
cukier puder, 1 szkl
MARGARYNA LUB MASŁO, 1 kostka

DO PRZEŁOŻENIA:
dzem z czarnej pożeczki, 1 słoik

POSYPKA KOKOSOWA,
wiórki kokosowe, 20 dag
masło, 1 kostka

Opis przygotowania:

1. CIASTO:
ubijamy pianę z 4 białek, do sztywnej piany dodajemy cukier i nadal ubijamy, potem dodajemy żółtka i na konu przesiana mąkę z proszkiem do pieczenia. Całość wylewamy na blache wyłożona pergaminem i pieczemy w temp 180 st około 30 minut. (Najlepiej sprawdzić drewnianym patyczkiem czy ciasto jest juz dobre)

2. KREM:
1 szklankę mleka zagotować. W druiej szklance mleka rozmieszać żółtka i mąkę ziemniaczaną i wlać wszystko do gotującego sie mleka. Ugotować ze wszystkiego budyń i odstawić do wystygniecia. Kostkę masła utrzeć na puszystą masę z cukrem pudrem i powoli dodawać wcześniej ugotowany zimny budyń.

3. POSYPKA KOKOSOWA:
kostkę masła rozpuścić na dużej patelni. Dodać wiórki kokosowe i smazyć az wiórki sie zrumienia. Odstawić do wystygniecia.

4. Zimne ciasto przekroić na dwie cześci. Obie części dobrze nasaczyć wodą z alkoholem i sokiem z cytryny. Na jedna cześć ciasta posmarować 1/3 kremu. Na krem wyłożyć dzem z czarnej pożeczki. Przykryć drugą częścią ciasta. Nałożyć na ciacho pozostały krem i na krem zarumienione zimne wiórki kokosowe.

5. SMACZNEGO:))))

z chomika white.and.black.flower

  • 12 KB
  • 31 lip 15 19:22
Rafaello karmelowe

Przygotowanie: 30 minut

Składniki
• 1 gotowy spód biszkoptowy
• 30 - 40 dag wiórków kokosowych
• 15 dag margaryny
• 3 szklanki mleka
• 1 szklanka cukru
• 2 torebki śmietanki śnieżki

Etapy przygotowania

1. Połowę przygotowanych wiórków, cukier i jedną szklankę mleka gotować do uzyskania karmelowego koloru i smaku. Pamiętać o mieszaniu.
Lekko wystudzić i połączyć z margaryną. Wyłożyć na spodzie biszkoptowym.

2. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości wody.
Ubić śnieżkę w 2 szklankach mleka.
Dodać cukier puder i wymieszać z pozostałymi wiórkami. Połaczyć z żelatyną i wyłożyć na masie karmelowej.

3. Wierzch ciasta posypać wiórkami, udekorować białą czekoladą lub polewą. Schłodzić.

4. Do ciasta można użyć dowolny placek biszkoptowy.
Ewentualnie upiec, przekroić i drugą część wykorzystać np. do Cherii.
Zamiast śnieżki można użyć kremówki z dodatkiem fix i cukru, ale kalorii będzie więcej.

**********************************************************************

z chomika grawaw57

  • 48 KB
  • 31 lip 15 19:16
WSCHÓD KSIĘŻYCA

Ciasto:
kostka margaryny
5jajek
1,5 szklanki cukru
4 łyżki oleju
2szkl mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem:
2szkl mleka
2 budynie śmietankowe
25 dag dobrej margaryny np.Kasi

Margarynę utrzeć z cukrem ,dodawać kolejno żółtka,olej,mąkę z proszkiem a na końcu pianę z białek.Ciasto podzielić na
3 części: -do 1 dodać 2 łyżki kakao,olejek rumowy -do 2 3/4 szklanki maku,olejek migdałowy -do 3 dodać 3 łyżki wiórków
kokosowych i olejek śmietankowy. Wyłożyć warstwami1,2,3 na wysmarowaną brytfankę.Piec na złoty kolor ,aż ciasto
zacznie odchodzić od blachy.Gdy ostygnie przekroić na pół,nasączyć wodą z cytryną(3/4 szklanki wody i sok z połowy
cytryny).
Ugotować budyń.Utrzeć margarynę na puch, dodawać po łyżce zimnego budyniu.Połową kremu przełożyć nasączone
ciasto ,resztę kremu rozsmarować na cieście ,polać polewą i posypać wiórkami.
Olejku dolewamy ile kto chce nie musi być po całym,pieczemy w normalnej blaszce

z chomika white.and.black.flower

  • 82 KB
  • 7 cze 15 21:06
Składniki
Ciasto:
4 jaja
2 szkl. mąki
1,5 szlk. cukru
0,5 szkl. wody
1 kost. margaryny
3 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
olejek rumowy
Polewa:
2,5 łyżki margaryny
3.5 łyżki cukru pudru
3 łyżki mleka
2 łyżki kakao
Ambasador murzynek
Do garnka wlać wodę,włożyć margarynę i wsypać cukier i kakao, dodajemy zapach rumowy.
Stawiamy garnek na małym ogniu,podgrzewamy i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia składników.
Po rozpuszczeniu się składników na jednolitą masę schładzamy ją.
Do schłodzonej masy wbijamy żółtkai ubijamy.
Następnie wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy.
Do wymieszanego ciasta wkładam ubitą na sztywno pianę z białek i równiaż mieszamy.
Po wymieszaniu wlewamy masę do formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej tartą bułką.
Pieczemy w piekarniku w temp. ok. 200st.C przez ok 1 godz.
Składniki na polewę wkładamy do małego garnka stawiamy na ogniu i podgrzewamy do rospuszczenia i połączenia się składników.
Po upieczeniu wyciągamy formę z piekarnika,po ostygnięciu ciasta polewamy podgrzaną polewą i pozostawiamy do zastygnięcia polewy.

z chomika Zielonooka32

  • 38 KB
  • 28 mar 15 13:17
Ciasto:
8 jajek
15 dag mąki krupczatki
15 dag cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
1,5 dag cukru waniliowego
sól

Do przygotowania formy:
2 łyżki margaryny,
2 łyżki bułki tartej

Krem:
25 dag masła
2 jajka
4 łyżki cukru
1,5 dag cukru waniliowego
75 ml rumu

Poncz:
75 ml rumu
1/3 szklanki mocnej esencji herbacianej

Polewa:
10 łyżek cukru
2 łyżki kakao
12 dag margaryny
10 kostek czekolady

Przygotowanie ciasta:
Jajka umyć, oddzielić żółtka od białek. Białka ubić ze szczyptą soli oraz 8 łyżkami wody na pianę. Do piany, nadal ubijając, dodawać po żółtku, łyżce cukru oraz cukier waniliowy aż masa będzie sztywna. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiać, dodać do ubitej masy i delikatnie wymieszać. Formę do pieczenia (25 x 35 cm) wyłożyć papierem, a papier wysmarować margaryną i wysypać bułką tartą. Ciasto wlać do formy i piec 35-40 min w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C. Formę z upieczonym ciastem wyjąć z piekarnika, położyć do góry dnem na czystej ściereczce i zostawić do wystygnięcia. Następnie odwrócić ją, okroić nożem boki ciasta, wyjąć ciasto z formy i zdjąć papier. Przekroić placek na pół.

Przygotowanie ponczu:
Połączyć esencję herbacianą z rumem, tak aby ponczu było 1/2 szklanki. Nasączyć nim połowę placka, zużywając do tego połowę ponczu. Resztą ponczu nasączyć drugą połowę placka.

Przygotowanie polewy:
Margarynę, cukier, 6 łyżek wody połączyć w garnku i zagotować, stale mieszając. Zdjąć z ognia, dodać pokruszoną czekoladę i nadal mieszać, aż czekolada rozpuści się i powstanie jednolita masa.

Przygotowanie kremu:
Masło utrzeć na puch. Jajka ubić z cukrem na gęstą masę i połączyć z masłem. Dodać rum, cukier waniliowy i utrzeć na gładki krem.
Odłożyć 3 łyżki kremu, a pozostałym kremem posmarować bardziej nasączoną połówkę placka. Na niej położyć drugą połówkę, cienko posmarować ją odłożonym kremem i polać ostudzoną polewą czekoladową. Ciasto wstawić na 1 godziną do lodówki. Kroić na kwadraty i każdy z nich dekorować bitą śmietaną.

z chomika Zeeb

  • 13 KB
  • 3 lut 15 22:14
Składniki:

* CIASTO
* 1/2 kostki margaryny
* 1 szklanka wody
* 1 szklanka mąki
* 4 jaja
*
* KREM
* 1/2 litra mleka
* 2 łyżki mąki pszennej
* 2 łyżki mąki ziemniaczanej lub budyń
* 1 szklanka cukru
* 1 kostka masła

Przepis na ciasto: Margarynę i wodę zagotować. Wsypać mąkę, wymieszać i prażyć 2 - 3 minuty. Po wystudzeniu dodać jaja. Podzielić ciasto na 2 części i każdy piec około 1 godzinę.
Przepis na krem: Mleko zagotować z cukrem, dodać obie mąki i ugotować budyń. Ostudzić. Utrzeć masło i dodać wystudzony budyń.
Przełożenie ciasta: Ciasto - krem - ciasto.

z chomika Siuksiu

  • 22 KB
  • 17 sty 15 20:07
Składniki:

400 g krakersów
4 żółtka
3/4 szkl maki
1 op budyniu śmietankowego lub waniliowego
3 i 1/2 szkl mleka
1/2 szkl śmietanki słodkiej 18%
250 g masła
1/2 szkl cukru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
2 łyżki likieru waniliowego
1 l śmietany kremówki
1 duża puszka mleka słodzonego skondensowanego
1 cukier waniliowy
1 łyżeczka cukru
50 g gorzkiej czekolady

Jak przyrządzić:

Mleko skondensowane gotowac w puszce przez 2-3 godz
zagotowujemy w dużym garnku 2 szklanki mleka, śmietankę i 1/2 szklanki cukru, do gotującej się masy dodajemy - cały czas intensywnie mieszając trzepaczką do piany - zmiksowane w blenderze 1 i 1/2 szkl mleka, żółtka, budyń i mąkę. Zdejmujemy z ognia, gdy masa będzie gęsta, dodajemy do gorącej masy pokrojone w kostkę masło, mieszamy aż powstanie jednolita masa. Wmiksowujemy jeszcze ekstrakt waniliowy i likier.
blaszkę wykładamy warstwą krakersów, nakładamy na nie jeszcze ciepłą masę budyniową. Przykrywamy kolejna warstwą krakersów. Ubijamy 1/2 l śmietany z mlekiem skondensowanym.
wykładamy masę toffi na krakersy. Układamy ostatnią warstwę krakersów. Teraz ubijamy na sztywno resztę kremówki z cukrem waniliowym i 1 lyżeczką cukru. Nakładamy ją na wierzch ciasta. Posypujemy startą czekoladą.Wstawiamy do lodówki. Ciasto należy przygotować minimum dzień, a najlepiej dwa, przed podaniem.
warstwy ciasta zaczynając od dołu:
krakersy
masa budyniowa
krakersy
śmietana toffi
krakersy
bita śmietana
starta czekolada

zachomikowany

  • 83 KB
  • 6 sty 15 0:27

z chomika selcia1819

  • 33 KB
  • 8 gru 14 22:49
zdjecie.php?id=22962&d=1

z chomika wielosmakowa

  • 46 KB
  • 25 paź 14 11:52
KRÓLEWSKI GRYSIKOWIEC

Ciasto:
1/2 kg maki
1 łyżeczka sody
około 7 łyżek miodu
7 dkg masła
2 jaja
1 szklanka cukru-można mniej

Masa:
1/2 l mleka
5-6 łyżek grysiku-(kasza manna błyskawiczna)
1 szklanka cukru-można mniej
kostka masła
powidła śliwkowe
polewa czekoladowa

Składniki ciasta zagniesc szybko by sie połaczyły. Podzielic na 3 częsci i do lodówki na 10 minut. Jedna część wyłozyc na blache i piec w 200 stopniach około 10 minut. Potem upiec 2 pozostałe.Najlepiej wyjąć zimne bo wtedy jest twarde,zaraz po upieczeniu jest mięciutkie.
Mleko zagotowac z cukrem, wyspywac grysik i mieszac by się grudki nie zrobiły.pogotowac chwilke by zgęsniał.Ostudzic i zmiksowac z masłem.
Upieczony placek posmarowac powidełkiem, na to jedna częśc masy.Znow placuszek, znów powidła i reszta masy.
Przykryc ostatnim plackiem , polac polewą i posypac kokosem
i do lodowki.
Teraz trzeba poczekac, aż ciasto nasiąknie i zmięknie...
Ciasto jest najlepsze na 2 - 3 dzień.

z chomika white.and.black.flower

  • 21 KB
  • 25 paź 14 11:52
KRÓLEWIEC

Ten przepis jest uwielbiany przez wszystkie pokolenia. Królewiec jest tak pyszny, że rozpływa się w ustach.

Ciasto kruche - składniki:

•30 dag mąki
•10 dag cukru
•2 łyżki miodu
•1 łyżeczka sody
•1 całe jajko
•15 dag margaryny
Wykonanie: Wszystkie składniki włożyć do miski i wyrobić kruche ciasto. Podzielić na połowę i upiec dwa placki. Piec na blaszce (24x42) posmarowanej i wyłożonej papierem do pieczenia na złoty kolor. Temperatura pieczenia 175 stopni. Papier zdjąć jeszcze z gorących placków.

Ciasto biszkoptowe - składniki:

•4 jajka
•1/2 szklanki cukru
•1/2 szklanki mąki pszennej
•1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
•2 łyżki wody
•1łyżeczka proszku do pieczenia
Wykonanie: Białka ubić z cukrem, dodać po jednym żółtku ciągle ubijając. Dodać resztę składników - lekko zamieszać. Upiec biszkopt.

Krem - składniki:

•1/ 2 litra mleka
•10 dag cukru
•1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej
•1 kopiasta łyżka mąki pszennej
•1 cukier waniliowy
•1 kostka margaryny
Z 1/2 l mleka odlać pół szklanki, resztę mleka zagotować. W połowie szklanki roztrzepać mąki i wlać na gotujące się mleko. Do gorącego budyniu wkręcić margarynę.

Polewa czekoladowa - składniki:

•4 łyżki cukru pudru
•12 dag margaryny
•3 łyżki kakao
•3 łyżki mleka
Wykonanie: Podane składniki na polewę roztopić w małym naczyniu. Gorącą wylać na placek.

Łączenie ciasta: Kruchy placek - połowa kremu - biszkopt - druga część kremu - kruchy placek - polewa.

Smacznego!

z chomika white.and.black.flower

  • 42 KB
  • 6 paź 14 22:01
Składniki na blaszkę 24×24 cm:

Budyń chałwowy:

- 0,5 litra mleka

- 2 łyżki mąki ziemniaczanej

- 2 łyżki mąki pszennej

- 2 jajka

- 3 łyżki cukru (można pominąć, ciasto i tak jest bardzo słodkie)

- 300 g chałwy (pomieszałam kilka smaków)

- 150 g miękkiego masła

Dodatkowo:- duże opakowanie herbatników

- mały słoiczek powideł śliwkowych

- tabliczka gorzkiej czekolady 70%

- 100 ml śmietanki kremówki 36%

Do dość dużej miski wlewamy połowę mleka, jajka, obie mąki oraz rozkruszoną chałwę. Mieszamy wszystko razem dokładnie, najlepiej trzepaczką żeby składniki dobrze się połączyły. Drugą połowę mleka zagotowujemy wraz z cukrem i dodajemy mieszankę chałwową. Gotujemy na małym ogniu, początkowo cały czas mieszając by nie było żadnych grudek. Gotujemy do momentu zgęstnienia budyniu. Odkładamy budyń do ostudzenia. Masło ucieramy na puch i stopniowo dodajemy do niego budyniu (połączyłam wszystko mikserem).

Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Na dnie układamy warstwę herbatników, którą cienko smarujemy powidłami. Następnie układamy warstwę chałwową, znów herbatniki które lekko dociskamy rękami, powidła i masę. Warstwy układamy wedle uznania, u mnie wyszły dwie i pół :-). Ciasto wkładamy do lodówki, w tym czasie podgrzewamy kremówkę i do ciepłej wrzucamy połamaną czekoladę. Mieszamy do momentu rozpuszczenia czekolady i połączenia składników. Gdy masa zacznie delikatnie tężeć przelewamy ją na ciasto i spowrotem wkładamy ciasto do lodówki. Po trzech godzinach można się zajadać :-)

z chomika urszula-742

  • Pobierz folder
  • Aby móc przechomikować folder musisz być zalogowanyZachomikuj folder
  • dokumenty
    27
  • obrazy
    57
  • pliki wideo
    2
  • pliki muzyczne
    0

86 plików
106,7 MB




RosiTa38

RosiTa38 napisano 29.08.2024 18:36

zgłoś do usunięcia

Witam wieczorkiem.Żyj w nieustającej radości.Niech melodia serc ,uniesie Cię wysoko,od ziemskiej marności

A wówczas zobaczysz słońce poprzez ciemność i szczęście niby gwiazda przewodnia .Dobrej nocy i pozytywnych myśli

RosiTa38

RosiTa38 napisano 31.08.2024 09:08

zgłoś do usunięcia

Witaj serdecznie.Obudź się każdego ranka,z myślą,że wydarzy się coś wspaniałego...a najodważniejszą decyzją dzisiejszego dnia,niech będzie -Dobry Nastrój.

Bo właśnie to DZIŚ -jest tym Twoim najwspanialszym dniem.Cudownej pogody Tobie życzę i radości w sercu

RosiTa38

RosiTa38 napisano 31.08.2024 18:42

zgłoś do usunięcia

Witaj serdecznie.Wspomnienia czasem nie dają zasnąć,ale bez wspomnień, nie byłoby snów.

Niech gwiazdy oświetlają Twoją drogę do miejsc,w których można znaleźć Twoje sny ,czekające na Twoje przybycie.Dobranoc-śpij i słodko śnij.Buziaki :*

RosiTa38

RosiTa38 napisano 2.09.2024 17:52

zgłoś do usunięcia

Witaj wieczorem.Ze wszystkich chwil życia i istnienia i ze szczególną czułością- wyróżniam wieczór,gdyż najbardziej kruchą i pożądaną rzeczą w nim jest sen.

Wieczorem jesteśmy inni. Chcemy być szczęśliwi i uszczęśliwiać innych. Chcemy przytulnych rozmów, zaczynamy marzyć i liczyć gwiazdy. Zaczynamy widzieć to, czego nie widzimy w ciągu dnia. I to jest świetne. Każdy wieczór jest małym cudem...Takiego CUDU życzę właśnie dziś TOBIE.Pozdrawiam cieplutko.

RosiTa38

RosiTa38 napisano 4.09.2024 12:17

zgłoś do usunięcia

Witaj serdecznie. Tak często martwimy się na próżno, zagęszczając "własne "chmury tam, gdzie niebo jest czyste. Przechowuj w swoim sercu niewyczerpane pokłady dobroci, sypki złoty śmiech, prawdziwą radość i piękne marzenia.

I nigdy ich nie trać, w obliczu kłopotów, ucząc się przegrywać, spotykając ból i żal z szeroko otwartą klatką piersiową, w której wciąż pozostaje ciepło, w której dziecięce głosy brzmią jak piszczałki, w którym świeci małe, ale prawdziwe słońce .Pozdrawiam cieplutko.

RosiTa38

RosiTa38 napisano 4.09.2024 20:17

zgłoś do usunięcia

Witaj serdecznie. Niech każdy wieczór będzie dla Ciebie rozkoszą,a każda chwila będzie radością,bo każdego wieczoru dzieje się coś niewytłumaczalnego.

I nieważne co się stanie, zawsze trzymaj swoją Duszę otwartą na słońce i gwiazdy. Niech tchną w Ciebie nadzieję i ogrzeją leniwym księżycowym powietrzem, pokrywającym się z pauzą w słowach, z którego emanuje czułe szczęście, zagubione w skrzydlatych snach.Pozdrawiam cieplutko.

RosiTa38

RosiTa38 napisano 5.09.2024 18:41

zgłoś do usunięcia

Witaj serdecznie.Niech Twoja dusza odpocznie od zmartwień i spotka delikatnie szkarłatny odcień zachodzącego słońca.Podziel się swoją dobrocią z tymi, którzy cieszą się,że Cię widzą i słyszą.

Niech ten wieczór, będzie dla Ciebie porą pełną światła,uśmiechu ,miłości...i niech rozgrzeje Twoje serce czułością.Pozdrawiam cieplutko.Życzę nocy pełnej gwieździstych snów.

Musisz się zalogować by móc dodawać nowe wiadomości do tego Chomika.

Zaprzyjaźnione i polecane chomiki (45)Zaprzyjaźnione i polecane chomiki (45)
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności