snickers.jpg
-
- █ FILMY SCI-FI [ CHOMIKUJ ] -
⛔ Najmłodsze 18-19 PORNO XXX -
⛔ Najmłodsze 18-19 PORNO XXX(1) -
50 praktycznych schematów z diodami LED -
AAA do słuchania -
BAJKI BOLKA I LOLKA -
Banach Iwona - Seks, książki i pieniążki -
Dane z różnych państw świata -
DLA DOROSŁYCH (hasło - 3r0tyKA) -
DLA JACKA -
DLA RADIOAMATORA -
DLA RADIOAMATORA 1 -
ELEKTOR pl -
ELEKTRONIKA DLA WSZYSTKICH 2023 -
ELEKTRONIKA DLA WSZYSTKICH 2024r -
ELEKTRONIKA DLA WSZYSTKICH 2021 -
ELEKTRONIKA DLA WSZYSTKICH 2022 -
ELEKTRONIKA PRAKTYCZNA 2023r -
ELEKTRONIKA PRAKTYCZNA 2024r -
ELEKTRONIKA PRAKTYCZNA 2021 -
ELEKTRONIKA PRAKTYCZNA 2022 -
FILM YUTUB -
FILM YUTUB 1 -
FILM YUTUB 10 -
FILM YUTUB 11 -
FILM YUTUB 12 -
FILM YUTUB 2 -
FILM YUTUB 3 -
FILM YUTUB 4 -
FILM YUTUB 5 -
FILM YUTUB 6 -
FILM YUTUB 7 -
FILM YUTUB 8 -
FILM YUTUB 9 -
Filmy Aktora - Jason Statham -
Komiksy z serii Tytus, Romek i A'Tomek -
Księga 1 - Przygotowanie -
Księga 2 - Pierwszy rok życia publicznego -
Księga 3 - Drugi rok życia publicznego -
Księga Ksiąg (niektóre odcinki) -
LUTOWNICE NA ZIMNO,ZGRZEWARKI DO BATERI -
Medytacje - Przemyślenia - Rozważania -
MIKROFALA SHARP R 270S -
Minecraftowe Piosenki -
ODPOW,UKŁAD, SCAL, TRANZ, ROSYJSKICH -
PLANETA MAŁP -
PROJEKTY MODUŁOWE ELEKTRONIKI -
SERWIS ELEKTRONIKI -
SERWIS ELEKTRONIKI KATALOGI -
ZROZUMIEĆ ELEKTRONIKĘ
Kolejne ciasto z zeszytu mojej Mamy. Nieco zapomniane, a szkoda. Idealne do przygotowania na święta - najlepiej upiec je 3 dni przed podaniem. Ciasto wprost będzie rozpływać się w ustach.
Należy pamiętać o trzymaniu ciasta w chłodnym miejscu lub lodówce.
Składniki na blachę o wymiarach 35 x 25 cm.
Składniki na 2 ciasta miodowe:
3 szklanki mąki
150 gramów cukru
2 łyżki płynnego miodu
1 łyżeczka sody
3 żółtka
125 gramów zimnego masła
2 łyżki śmietany, około (tylko jeżeli ciasto będzie za twarde)
Wykonanie:
1. Zagnieć ciasto z podanych składników - rób to szybko, ciasto kruche nie lubi długiego wyrabiania.
2. Podziel ciasto na dwie części i uformuj je w kule. Każdą z nich zawiń w folię kuchenną i wstaw do lodówki na około 1 godzinę (w tym czasie będziesz piec biszkopt).
3. Rozwałkuj jedną kulę i przełóż ją na natłuszczoną i posypaną mąką formę do ciasta.
4. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 20 minut - sprawdzaj ciasto - gotowe będzie złotawo-brązowe.
5. Z pozostałym ciastem postąp tak samo.
6. Odstaw do całkowitego ostygnięcia.
Składniki na biszkopt:
5 jajek
5 łyżek mąki
2 łyżki budyniu waniliowego (bez cukru)
5 łyżek cukru
1 łyżeczka skórki z cytryny (lub 1 łyżeczka esencji waniliowej)
1 łyżeczka proszku do pieczenia (opcjonalnie)
szczypta soli
Wykonanie:
1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C.
2. Natłuść i wyłóż papierem do pieczenia formę.
3. Ubij pianę z białek i szczypty soli. Stopniowo dodawaj cukier.
4. Roztrzep żółtka i wlewaj je cienkim strumieniem do ubitej piany - jednocześnie miksuj. (Jeżeli chcesz użyć esencji waniliowej, to dodaj ją w tym momencie).
5. Ciasto miksuj przez około 10 minut - musi być bardzo puszyste.
6. Do masy stopniowo przesiewaj mąkę, budyń i proszek do pieczenia - masę mieszaj bardzo delikatnie łyżką. Na końcu dodaj skórkę z cytryny.
7. Przelej masę do formy. Wygładź powierzchnię łyżką.
8. Piecz przez około 35 minut (około 30 minut sprawdź patyczkiem czy ciasto jest upieczone).
9. Odstaw do ostygnięcia.
Składniki na masę budyniową:
1 litr mleka
1 szklanka cukru
3 opakowania budyniu waniliowego (bez cukru)
4 czubate łyżki mąki
cukier waniliowy lub 1 łyżeczka esencji waniliowej
1,5 kostki miękkiego masła
Wykonanie:
1. 3 szklanki mleka gotuj w dużym rondlu.
2. W pozostałym mleku rozpuść mąkę, budyń, cukier, esencję waniliową lub cukier waniliowy.
3. Kiedy mleko zacznie wrzeć, wlej do niego zawiesinę budyniową i intensywnie mieszaj, aż do zgęstnienia masy.
4. Odstaw do całkowitego ostygnięcia - co jakiś czas mieszaj.
5. Utrzyj mikserem masło na puszystą masę. Wciąż miksując dodawaj po jednej łyżce budyniu.
Wykończenie ciasta:
Cukier puder do posypania ciasta (albo czekoladowa polewa, lukier)
słoik dżemu wiśniowego, śliwkowego lub z czarnej porzeczki (ma być kwaskowaty)
1. Ciasto miodowe posmaruj połową masy budyniowej.
2. Biszkopt posmaruj z jednej strony dżemem. Połóż biszkopt od strony dżemu na masę.
3. Ponownie posmaruj biszkopt dżemem. Następnie na dżem wyłóż resztę masy budyniowej.
4. Na masę połóż ciasto miodowe. Posyp wierzch cukrem pudrem
******************* Miodowiec *****************************
3 i 3/4 szklanki mąki pszennej
150 gram niesolonego masła
2/3 szklanki cukru
100 gram miodu
2 jajka
3/4 łyżki kwaśnej śmietany
1 łyżeczka sody oczyszczonej
Wykonanie:
1. Zagniatamy wszystkie składniki.
2. Dzielimy je na 4 części (ja podzieliłam na 5, ponieważ mam bardzo małą kwadratową blaszkę).
3. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni C.
4. Blachę smarujemy margaryną i posypujemy bułką tartą.
5. Jedną część ciasta rozwałkowujemy i przekładamy na blachę.
6. Pieczemy około 10 minut (aż ciasto będzie miało złoto-brązowy kolor).
7. Powtarzamy czynność z resztą ciasta.
8. Odstawiamy placki do schłodzenia.
Składniki na masę:
1 niepełna szklanka cukru pudru
1 i 1/2 szklanki mleka
3 łyżki kaszy manny
1 łyżeczka esencji waniliowej
kieliszek wódki (może być mniej)
150 gram niesolonego masła
Wykonanie masy:
1. Zagotuj mleko.
2. W dalszym ciągu trzymaj garnek na bardzo małym ogniu. Dodaj do mleka 3 łyżki kaszy manny i mieszaj energicznie, aż zgęstenieje.
3. Odstaw masę do ostygnięcia.
4. Utrzyj masło z cukrem.
5. Utrzyj masło z kaszą manną.
6. Dodaj wódkę i esencję waniliową. Wymieszaj.
Sernik z brzoskwiniami na biszkoptowym spodzie SMACZNEGO :) .
Masa serowa:
250 margaryny
300g cukru pudru
1kg sera
6 jajek
2 opakowania budyniu śmietankowego 2 * 40g
Biszkopt:
4 jajka
1 szklanka mąki tortowej
3 łyżki oleju
½ szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 puszka brzoskwiń 800g
Etapy przygotowania
Sernik z brzoskwiniami :
Biszkopt:
Białka ubić na sztywno, dodać cukier i ubijać do otrzymania puszystej masy. Następnie dodawać żółtka, olej i delikatnie wymieszać. Dodawać stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Delikatnie połączyć Biszkopt piec w nagrzanym piekarniku w temp.p.180stopni przez 20-30minut.
Masa serowa:
Margarynę z cukrem pudrem ucieramy na puch, dodajemy cały czas ucierając po jednym żółtku.Gdy masa będzie jednolita, dodajemy stopniowo ser i cały czas ucierając , siejemy przez sito budyń.
Miksujemy. Na koniec dodajemy pianę ubitą z 6 białek, i brzoskwinie pokrojone w kostkę. Mieszamy najlepiej drewnianą łyżką.
Na upieczony biszkopt nakładamy masę serową. Na wierz masy położyć brzoskwinie pokrojone w plastry. Upiec w temp 180 stopni przez około 1 godzinę. Po upieczeniu ciasta, posmarować wierzch podgrzaną konfiturą konfiturą brzoskwiniową.
Tak pyszny sernik z brzoskwiniami zasmakuje każdemu :)
Łaciatka z morelami :) .
Składniki (na dużą, prostokątną formę o wym. 28x40 cm):
4 jajka
1½ szklanki cukru
¾ szklanki oleju
¾ szklanki kwaśnej śmietany
3 szklanki mąki pszennej
3 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki kakao + 2 łyżki śmietany
ok. 600 g moreli
cukier puder do posypania ciasta
Wykonanie:
Morele myjemy, przepoławiamy i usuwamy pestki.
Białka ubjamy ze szczyptą soli, pod koniec dodajemy porcjami cukier i dalej ubijamy na sztywno. Żółtka ucieramy z sokiem cytrynowym i wlewamy cienkim strumieniem do ubitych białek, stale miksując na średnich obrotach robotem ręcznym.
Wlewamy porcjami olej, a następnie śmietanę i dalej miksujemy na tych samych obrotach. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, wsypujemy porcjami stale ucierając najlepiej dużą łyżką, nie za długo, tylko do połączenia się składników.
Ok. 2/3 ciasta wykładamy do formy i równomiernie rozprowadzamy. Do pozostałej części wsiewamy kakao, mieszamy, dodajemy śmietanę, mieszamy do połączenia się składników. Delikatnie wykładamy na jasne ciasto, robiąc esy floresy. Na wierzchu układamy wcześniej przygotowane połówki moreli skórką do powierzchni ciasta.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 190°C ok. 45 minut. Sprawdzamy patyczkiem, czy upieczone i jeżeli tak, to wyłączamy ogrzewanie i trzymamy ciasto ok. 5 minut, po czym wyjmujemy z piekarnika, posypujemy cukrem pudrem i odstawiamy do całkowitego ostudzenia.