Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto
OLSEN5522
  • Prezent Prezent
  • Ulubiony
    Ulubiony
  • Wiadomość Wiadomość

Mężczyzna YCANGI

widziany: 10.06.2024 16:15

  • pliki muzyczne
    3486
  • pliki wideo
    9029
  • obrazy
    18961
  • dokumenty
    6659

43920 plików
9937,82 GB

FolderyFoldery
OLSEN5522
##💎 💎 💎 FILMY NOWO DODANE
085 - GRZECHY SEKSUALNE - JAK Z NICH WYJŚC
①. Pełny Windows 7 do instalacji na zewnętrznym dysku USB 32-64 Bit
17 Dziewczyn
2018
2019 - Filmy
2020
2020(1)
32
64
AAA do słuchania
Archiwum X Kościoła
audiobok hasło 123
AUDIOBOKI
 
Banknoty 1918 - 2005
 
Banknoty 1918 - 2005
banknoty polskie
 
BANKNOTY POLSKIE
Banknoty Polskie 1918-2005
 
Banknoty-1918- 2005_by_adam_x yz
Baśnie i Legendy Polskie
Baśnie tysiąca i jednej nocy
Basnie.tysiaca.i. jednej.nocy
Biblia
 
Biblia - The Bible
Biblia - Krąg Biblijny
Bliżej prawdy sezon 1 - nauka,filozofia,r eligia
CIASTA
CIASTA(1)
Dokumenty
 
Dzienniczek Św. siostry Faustyny Kowalskiej
ELEKTRONIKA
 
FANTASY, SCI - FI
 
FILM
 
FILMY 2020
Fischer - Katalog Popularny Banknotów Polskich 2006
 
Fischer - Katalog Popularny Banknotów Polskich 2006
ILUZIA
Imiona i ich znaczenie
Inkiow.Dimiter.Na jciekawsze.mity.g reckie
IVONA FULL-DO CZYTANIA NAPISÓW W FILMACH(CRAK + INSTRUKCJA)
Kasdepke Grzegorz - Mity greckie dla dzieci
Katalog Banknotów Polskich i Z Polską Powiązanych - 1997
 
Katalog Banknotów Polskich i Z Polską Powiązanych - 1997
Kobieta nie jest grzechem
Księga 1 - Przygotowanie
Księga 2 - Pierwszy rok życia publicznego
Księga 3 - Drugi rok życia publicznego
Księga 4 - Trzeci rok życia publicznego
Księga 5 - Przygotowanie do męki
Księga 6 - Męka Jezusa Chrystusa
Księga 7 - Uwielbienie
Kuchnia - Przepisy Kulinarne
KURSY
Marta Abramowicz - Zakonnice Odchodzą po Cichu
Medytacje - Przemyślenia - Rozważania
MIKROFALA SHARP R 270S
Mistyczne Miasto Boże - Bł. Maria od Jezusa z Agredy
Monika Grajewska - Abyśmy byli jedno
Naga prawda o przeszłości 2
NAJNOWSZE.FILMY.2 019
Nowy Testament
Odkrycia naukowe wszechczasów
Pismo Święte
Playlisty
 
Polskie banknoty i monety
 
Polskie banknoty i monety
PROGRAMY
Prywatne
Przepisy kulinarne
Przepisy kulinarne(1)
RELIGIA
 
Sennik
Stary Testament
Tajemnice Biblii
Ukryte życie Jezusa (2009)
WIZERUNKI BANKNOTÓW POLSKICH I ZWIĄZANYCH
 
WIZERUNKI BANKNOTÓW POLSKICH I ZWIĄZANYCH
Wzory pism
zachomikowane
 
ZAKOCHANY W ŚLĄSKU
ZDROWIE
 
FIZYKOTERAPIA
 
O czym lekarze ci nie powiedzą 2020
Zdrowie bez tajemnic
Żywot Jezusa Chrystusa - Anna Katarzyna Emmerich
Żywot Jezusa Chrystusa - Anna Katarzyna Emmerich(1)
💗 NOWOSCI FILMY 💗
Pokazuj foldery i treści
************************ KRÓLEWIEC********************
Kolejne ciasto z zeszytu mojej Mamy. Nieco zapomniane, a szkoda. Idealne do przygotowania na święta - najlepiej upiec je 3 dni przed podaniem. Ciasto wprost będzie rozpływać się w ustach.
Należy pamiętać o trzymaniu ciasta w chłodnym miejscu lub lodówce.
Składniki na blachę o wymiarach 35 x 25 cm.




Składniki na 2 ciasta miodowe:

3 szklanki mąki
150 gramów cukru
2 łyżki płynnego miodu
1 łyżeczka sody
3 żółtka
125 gramów zimnego masła
2 łyżki śmietany, około (tylko jeżeli ciasto będzie za twarde)


Wykonanie:

1. Zagnieć ciasto z podanych składników - rób to szybko, ciasto kruche nie lubi długiego wyrabiania.
2. Podziel ciasto na dwie części i uformuj je w kule. Każdą z nich zawiń w folię kuchenną i wstaw do lodówki na około 1 godzinę (w tym czasie będziesz piec biszkopt).
3. Rozwałkuj jedną kulę i przełóż ją na natłuszczoną i posypaną mąką formę do ciasta.
4. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 20 minut - sprawdzaj ciasto - gotowe będzie złotawo-brązowe.
5. Z pozostałym ciastem postąp tak samo.
6. Odstaw do całkowitego ostygnięcia.

Składniki na biszkopt:

5 jajek
5 łyżek mąki
2 łyżki budyniu waniliowego (bez cukru)
5 łyżek cukru
1 łyżeczka skórki z cytryny (lub 1 łyżeczka esencji waniliowej)
1 łyżeczka proszku do pieczenia (opcjonalnie)
szczypta soli


Wykonanie:

1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C.
2. Natłuść i wyłóż papierem do pieczenia formę.
3. Ubij pianę z białek i szczypty soli. Stopniowo dodawaj cukier.
4. Roztrzep żółtka i wlewaj je cienkim strumieniem do ubitej piany - jednocześnie miksuj. (Jeżeli chcesz użyć esencji waniliowej, to dodaj ją w tym momencie).
5. Ciasto miksuj przez około 10 minut - musi być bardzo puszyste.
6. Do masy stopniowo przesiewaj mąkę, budyń i proszek do pieczenia - masę mieszaj bardzo delikatnie łyżką. Na końcu dodaj skórkę z cytryny.
7. Przelej masę do formy. Wygładź powierzchnię łyżką.
8. Piecz przez około 35 minut (około 30 minut sprawdź patyczkiem czy ciasto jest upieczone).
9. Odstaw do ostygnięcia.


Składniki na masę budyniową:

1 litr mleka
1 szklanka cukru
3 opakowania budyniu waniliowego (bez cukru)
4 czubate łyżki mąki
cukier waniliowy lub 1 łyżeczka esencji waniliowej
1,5 kostki miękkiego masła


Wykonanie:

1. 3 szklanki mleka gotuj w dużym rondlu.
2. W pozostałym mleku rozpuść mąkę, budyń, cukier, esencję waniliową lub cukier waniliowy.
3. Kiedy mleko zacznie wrzeć, wlej do niego zawiesinę budyniową i intensywnie mieszaj, aż do zgęstnienia masy.
4. Odstaw do całkowitego ostygnięcia - co jakiś czas mieszaj.
5. Utrzyj mikserem masło na puszystą masę. Wciąż miksując dodawaj po jednej łyżce budyniu.

Wykończenie ciasta:

Cukier puder do posypania ciasta (albo czekoladowa polewa, lukier)
słoik dżemu wiśniowego, śliwkowego lub z czarnej porzeczki (ma być kwaskowaty)


1. Ciasto miodowe posmaruj połową masy budyniowej.
2. Biszkopt posmaruj z jednej strony dżemem. Połóż biszkopt od strony dżemu na masę.
3. Ponownie posmaruj biszkopt dżemem. Następnie na dżem wyłóż resztę masy budyniowej.
4. Na masę połóż ciasto miodowe. Posyp wierzch cukrem pudrem


******************* Miodowiec *****************************



3 i 3/4 szklanki mąki pszennej
150 gram niesolonego masła
2/3 szklanki cukru
100 gram miodu
2 jajka
3/4 łyżki kwaśnej śmietany
1 łyżeczka sody oczyszczonej


Wykonanie:

1. Zagniatamy wszystkie składniki.
2. Dzielimy je na 4 części (ja podzieliłam na 5, ponieważ mam bardzo małą kwadratową blaszkę).
3. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni C.
4. Blachę smarujemy margaryną i posypujemy bułką tartą.
5. Jedną część ciasta rozwałkowujemy i przekładamy na blachę.
6. Pieczemy około 10 minut (aż ciasto będzie miało złoto-brązowy kolor).
7. Powtarzamy czynność z resztą ciasta.
8. Odstawiamy placki do schłodzenia.
Składniki na masę:


1 niepełna szklanka cukru pudru
1 i 1/2 szklanki mleka
3 łyżki kaszy manny
1 łyżeczka esencji waniliowej
kieliszek wódki (może być mniej)
150 gram niesolonego masła


Wykonanie masy:

1. Zagotuj mleko.
2. W dalszym ciągu trzymaj garnek na bardzo małym ogniu. Dodaj do mleka 3 łyżki kaszy manny i mieszaj energicznie, aż zgęstenieje.
3. Odstaw masę do ostygnięcia.
4. Utrzyj masło z cukrem.
5. Utrzyj masło z kaszą manną.
6. Dodaj wódkę i esencję waniliową. Wymieszaj.



Sernik z brzoskwiniami na biszkoptowym spodzie SMACZNEGO :) .

Masa serowa:
250 margaryny
300g cukru pudru
1kg sera
6 jajek
2 opakowania budyniu śmietankowego 2 * 40g
Biszkopt:
4 jajka
1 szklanka mąki tortowej
3 łyżki oleju
½ szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 puszka brzoskwiń 800g

Etapy przygotowania

Sernik z brzoskwiniami :

Biszkopt:
Białka ubić na sztywno, dodać cukier i ubijać do otrzymania puszystej masy. Następnie dodawać żółtka, olej i delikatnie wymieszać. Dodawać stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Delikatnie połączyć Biszkopt piec w nagrzanym piekarniku w temp.p.180stopni przez 20-30minut.

Masa serowa:
Margarynę z cukrem pudrem ucieramy na puch, dodajemy cały czas ucierając po jednym żółtku.Gdy masa będzie jednolita, dodajemy stopniowo ser i cały czas ucierając , siejemy przez sito budyń.
Miksujemy. Na koniec dodajemy pianę ubitą z 6 białek, i brzoskwinie pokrojone w kostkę. Mieszamy najlepiej drewnianą łyżką.

Na upieczony biszkopt nakładamy masę serową. Na wierz masy położyć brzoskwinie pokrojone w plastry. Upiec w temp 180 stopni przez około 1 godzinę. Po upieczeniu ciasta, posmarować wierzch podgrzaną konfiturą konfiturą brzoskwiniową.

Tak pyszny sernik z brzoskwiniami zasmakuje każdemu :)


Łaciatka z morelami :) .


Składniki (na dużą, prostokątną formę o wym. 28x40 cm):

4 jajka
1½ szklanki cukru
¾ szklanki oleju
¾ szklanki kwaśnej śmietany
3 szklanki mąki pszennej
3 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki kakao + 2 łyżki śmietany
ok. 600 g moreli
cukier puder do posypania ciasta



Wykonanie:

Morele myjemy, przepoławiamy i usuwamy pestki.

Białka ubjamy ze szczyptą soli, pod koniec dodajemy porcjami cukier i dalej ubijamy na sztywno. Żółtka ucieramy z sokiem cytrynowym i wlewamy cienkim strumieniem do ubitych białek, stale miksując na średnich obrotach robotem ręcznym.

Wlewamy porcjami olej, a następnie śmietanę i dalej miksujemy na tych samych obrotach. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, wsypujemy porcjami stale ucierając najlepiej dużą łyżką, nie za długo, tylko do połączenia się składników.

Ok. 2/3 ciasta wykładamy do formy i równomiernie rozprowadzamy. Do pozostałej części wsiewamy kakao, mieszamy, dodajemy śmietanę, mieszamy do połączenia się składników. Delikatnie wykładamy na jasne ciasto, robiąc esy floresy. Na wierzchu układamy wcześniej przygotowane połówki moreli skórką do powierzchni ciasta.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 190°C ok. 45 minut. Sprawdzamy patyczkiem, czy upieczone i jeżeli tak, to wyłączamy ogrzewanie i trzymamy ciasto ok. 5 minut, po czym wyjmujemy z piekarnika, posypujemy cukrem pudrem i odstawiamy do całkowitego ostudzenia.
« poprzednia stronanastępna strona »
  • 7 KB
  • 14 sty 21 14:27

zachomikowany

  • 21 KB
  • 14 sty 21 14:27

z chomika babcia_marysia

  • 68 KB
  • 14 sty 21 14:27

z chomika babcia_marysia

  • 25 KB
  • 14 sty 21 14:27

z chomika babcia_marysia

  • 0,5 MB
  • 14 sty 21 14:27
obrazek

z chomika wielosmakowa

  • 76 KB
  • 14 sty 21 14:27
rolada_tiramisu_1.jpg

z chomika wielosmakowa

  • 1,0 MB
  • 14 sty 21 14:27

z chomika Kaka80

  • 0,5 MB
  • 14 sty 21 14:27
obrazek

z chomika wielosmakowa

  • 474 KB
  • 14 sty 21 14:27
obrazek

z chomika wielosmakowa

  • 88 KB
  • 14 sty 21 14:27
obrazek

z chomika wielosmakowa

  • 233 KB
  • 14 sty 21 14:27
obrazek

z chomika wielosmakowa

  • 70 KB
  • 14 sty 21 14:27
45200_jablecznik-z-beza_0_1.jpg

z chomika wielosmakowa

  • 47 KB
  • 14 sty 21 14:27
szrlotka_spod_tater_10_400x400.jpg

z chomika wielosmakowa

  • 243 KB
  • 14 sty 21 14:27

KNOPPERS
SKŁADNIKI:
Ciasto orzechowe:
5 jajek
1/2 szklanki cukru
10 dag mąki pszennej
10 dag orzechów włoskich krojonych
1 łyżka bułki tartej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubić na sztywną pianę, dodawać cukier i żółtka, wsypać mąkę z orzechami , bułką i proszkiem, wymieszać. Wlać do formy o wymiarach 35x20 cm. Piec 30-35 min w temp. 180°C (aż wbity w ciasto patyczek będzie suchy).

Ciasto kakaowe:
6 jajek
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki oleju

Białka ubić, dodać cukier i żółtka, wsypać mąki i kakao, wymieszać, dać 2 łyżki oleju, wymieszać, przelać do formy o wymiarach 35x20 cm i upiec. Piec 35-40 min w temp. 180°C (aż wbity w ciasto patyczek będzie suchy).
Obydwa placki po wystudzeniu przekroić ostrym nożem na pół, nasączyć ponczem z herbaty z cytryną.

Masa I:
1 szklanka mleka
1/2 szklanki cukru
1 kostka masła
2 szklanki mleka w proszku
1 łyżka kakao
1/2 szklanki krojonych orzechów
Mleko, cukier i kakao zagotować, wystudzić. Masło utrzeć, dodawać stopniowo wystudzone mleko i wsypywać mleko w proszku, dać orzechy wymieszać.

Masa II:
1,5 kostki masła
4 łyżki Nutelli (duże)
2 łyżki spirytusu
Masło utrzeć na puszystą masę, dodawać stopniowo Nutellę i na koniec pomalutku spirytus.

Masa III:
2 szklanki mleka
2 łyżki cukru
2 cukry waniliowe
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
5 żółtek
1 kostka masła
1 jogurt owocowy (np. winogronowy jogobella) - mały kubeczek

Jedną szklankę mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym, w drugiej szklance mleka rozmieszać mąki i żółtka, wlewać stopniowo na gotujące się mleko, pogotować chwilę ciągle mieszając. Wystudzić. Masło utrzeć, dodawać stopniowo zimny budyń, na końcu stopniowo wlewać jogurt ciągle ucierając.
Ponadto:
2 wafle
Przełożenie:
Wafel - masa I - ciasto orzechowe - masa II - ciasto kakaowe - masa III - ciasto orzechowe - masa II - ciasto kakaowe - masa I - wafel, wierzch polać polewą.

obrazek


z chomika AnnaMaria1515

  • 21 KB
  • 14 sty 21 14:27

CIASTO KOKOSOWO - BUDYNIOWE
Składniki na biszkopt:
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki pszennej
6 jajek, białka i żółtka oddzielnie
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodawać cukier, łyżka po łyżce, ubijając. Cały czas ubijając dodawać żółtka. Dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wymieszać szpatułką.
Blaszkę o wymiarach 24 x 40 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przełożyć do formy. Piec około 30 minut w temperaturze 180ºC, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić.

MASA BUDYNIOWA:
2 szklanki mleka
100 g masła, w temperaturze pokojowej
2 opakowania budyniu waniliowego z cukrem
1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g)
25 ml rumu
2 łyżki cukru
Ugotować 2 budynie na mleku (z 2 szklankami mleka, czyli połową normalnie zalecanej ilości). Zdjąć z palnika i dokładnie wystudzić.

Masło utrzeć z cukrem, rumem i cukrem wanilinowym. Do utartej masy dodawać ostudzony budyń, ucierając na najwyższych obrotach.

CIASTO KOKOSOWE:
3/4 szklanki cukru
200 g wiórków kokosowych
5 białek
Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Dodać wiórki, wymieszać szpatułką. Wyłożyć do blaszki o wymiarach 24 x 40 cm, wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Piec około 15 minut w temperaturze 180ºC.
Wykonanie
Ostudzony biszkopt przekroić wzdłuż. Jeden płat ciasta posmarować częścią masy, przykryć drugim płatem. Na wierzchu rozsmarować pozostałą masę, przykryć ciastem kokosowym. Dowolnie udekorować.
obrazek


z chomika AnnaMaria1515

  • 30 KB
  • 14 sty 21 14:27

PUSZEK MIGDAŁOWY
· upiec biszkopt jasny (będzie służył jako spód ciasta);
Masa migdałowa:
· 150 g cukru kryształu;
· 3 łyżki słodkiego mleka;
· 2 łyżki płynnego miodu;
· 150 g masła;
· 300 g płatków migdałowych;
Cukier, miód, masło, mleko-wymieszać, podgrzać, dodać płatki migdałowe. Wymieszać ponownie i delikatnie podsmażyć.

Bita śmietana I:
· 500 ml śmietany kremówki (30% lub 36% tłuszczu);
· 1 czubata łyżka cukru pudru lub kryształu;
· 3 łyżeczki żelatyny;
Śmietanę ubić na sztywno razem z cukrem. Żelatynę rozpuścić w 60 ml wody i lekko przestudzić. Dodać do ubitej śmietany wlewając cienkim strumieniem i cały czas miksując śmietanę.

Bita śmietana II:
· 500 ml śmietany kremówki (30% lub 36% tłuszczu);
· 1 czubata łyżka cukru pudru lub kryształu;
· kakao (do koloru);
· 3 łyżeczki żelatyny;
Śmietanę ubić na sztywno razem z cukrem. Dodać kakao i delikatnie wymieszać. Na końcu dodać letnią żelatynę rozpuszczoną w 60 ml gorącej wody.
Dodatkowo:
· 1 puszka mleko skondensowanego słodzonego (gotować 2,5 godziny);
· 1 paczka okrągłych biszkoptów;
· 3-4 kostki czekolady mlecznej, gorzkiej lub deserowej;
Przełożenie ciasta:
Biszkopt-mleko skondensowane (wykładamy ciepłe, bo lepiej je rozprowadzić na biszkopcie)-masa migdałowa (też ciepła). Ciasto z masami należy przestudzić. Następnie wykładamy bitą śmietanę I, na to biszkopty i na biszkopty wykładamy bitą śmietanę II. Na końcu zetrzeć na wierzch czekoladę.

Moja uwaga:
śmietanę należy przygotować tuż przed jej wyłożeniem na masę migdałową, bo bardzo szybko tężeje. I nie warto upraszczać sobie sprawy i przyśpieszać pracę, ubijając obie śmietany razem. Kiedy dodasz żelatynę, to na pewno nie zdążysz wyłożyć na biszkopty śmietany kakaowej

obrazek


z chomika AnnaMaria1515

  • 7 KB
  • 14 sty 21 14:27

TORT DELICJA
Składniki
3 jajka
· 120 g cukru pudru
· 60 g mąki tortowej
· 60 g mąki ziemniaczanej
· 1 Cukier wanilinowy 8 g Dr. Oetkera
· 1 pełna łyżeczka Proszku do pieczenia Dr. Oetkera
· 200 ml soku pomarańczowego (z kartonika)
· 0,5 słoika dżemu pomarańczowego
· Masa:
· 1 Sernik na zimno Dr. Oetkera
· 500 ml mleka
· 300 g serka wanilinowego
· 8-10 szt. ciastek delicja o smaku
pomarańczowym
· Do dekoracji:
· 250 g śmietanki (30 % tłuszczu)
· 1 Polewa gotowa deserowa Dr. Oetkera
· 1 Śmietan-fix Dr. Oetkera
· 1 łyżka cukru pudru
Opis przygotowania
Sposób przygotowania: Żółtka utrzeć na puszystą masę z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. Białka ubić na sztywno, wymieszać z masą jajeczną. Zmieszać obie mąki z proszkiem do pieczenia, przesiać. Do masy jajecznej dodawać stopniowo mąkę, delikatnie
wymieszać. Spód tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć
papierem do pieczenia, nałożyć ciasto. Piec około 30 minut. Piekarnik gazowy: temp. 170° C (nie powinien być podgrzany) Piekarnik elektryczny: temp. 170° C (nie powinien być podgrzany) Wystudzone ciasto przekroić trzy części. Dwie warstwy ciasta nasączyć sokiem pomarańczowy. Dolną część biszkoptu nasączyć sokiem, posmarować dżemem pomarańczowym, przykryć drugą częścią ciasta, skropić sokiem pomarańczowym. Ciasto ułożyć w tortownicy, założyć obręcz. Delicje - 4 szt. pokroić w ósemki. Sernik na zimno Dr. Oetkera przygotować wg przepisu na opakowaniu. Połowę sernika wyłożyć na biszkopt, ułożyć kawałki ciastek, następnie przykryć resztą masy i wyrównać. Nałożyć ostatni krążek ciasta. Polewę deserową rozpuścić w kąpieli wodnej, polać wierzch tortu. Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać Śmietan-fix wymieszany z cukrem pudrem. Tort ozdobić rozetkami ze śmietany, ułożyć pokrojone ciastka.

obrazek


z chomika AnnaMaria1515

  • 42 KB
  • 14 sty 21 14:27

DELICJA
Składniki
· CIASTO
· 5 jaj
· ¾ szklanki cukru kryształu
· 2 łyżeczki proszku do pieczenia
· ¾ szklanki mąki pszennej
· ¼ szklanki mąki ziemniaczanej
· 2 łyżki kakao
· 1 cukier waniliowy
· MASA
· 3 szklanki mleka pełnotłustego
· 1 szklanka cukru kryształu
· 1 cukier waniliowy
· 1 ½ kostki masła
· 2 ½ łyżki mąki pszennej
· ½ łyżki mąki ziemniaczanej
POLEWA
1 czekolada mleczna
· 2 łyżki mleka pełnotłustego
· 1 łyżeczka masła
DODATKI
· 3-4 paczki herbatników
· 25-35 dag owoców (jagody, czarna porzeczka, maliny)
· 2 galaretki zielone lub dowolne
· 100 ml alkoholu

Opis przygotowania
Z przepisu na ciasto, oddzielić białka od żółtek. Z białek ubić na sztywno pianę, a potem wciąż ubijając dodawać cukier kryształ, cukier waniliowy, żółtka, a na końcu wymieszać z mąką połączoną z proszkiem do pieczenia. Piec około 15-20 minut w temperaturze 180°C i odstawić do ostygnięcia. Z przepisu na krem, zostawić ½ szklanki mleka i rozmieszać w nim obie mąki, a resztę mleka zagotować z cukrem kryształem i cukrem waniliowym. Na gotujące się mleko wlać rozmieszaną wcześniej mąkę i ugotować, mieszając, a później ostudzić. Następnie masło rozkręcić mikserem, dodając do niego stopniowo po łyżce zimnego budyniu. Galaretki rozpuścić w 1 litrze gorącej wody i odstawić do ostygnięcia. Na biszkopt wyłożyć masę budyniową, na masie rozłożyć owoce, a na owoce kłaść tężejącą galaretkę, na którą kolejno kłaść maczane w alkoholu herbatniki, a całość polać polewą wykonaną z rozpuszczonej czekolady z dodatkiem masła i mleka

obrazek


z chomika AnnaMaria1515

  • 64 KB
  • 14 sty 21 14:27

MARCELLO
Składniki na biszkopt czekoladowy:
· 7 jajek
· 1 szklanka drobnego cukru
· pół szklanki mąki pszennej
· pół szklanki kakao (można dać mniej, a w to miejsce dosypać mąki pszennej)
· 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
· 80 g czekolady gorzkiej startej na tarce o drobnych oczkach
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodawać partiami cukier, ubijać. Dodać żółtka i dalej ubijać. Mąki wymieszać z kakao, czekoladą, dodać do masy jajecznej, wymieszać delikatnie, by masa nie opadła. Z gotowego ciasta biszkoptowego upiec 6 osobnych krążków* (tortownica o średnicy 20 cm, wyłożona papierem do pieczenia). Każdy piec przez około 8 minut w temperaturze 190ºC. Ostudzić.
Składniki na krem czekoladowy:
· 250 g gorzkiej czekolady
· pół szklanki mleka
· 250 g miękkiego masła
· 3/4 - 1 szklanki cukru pudru
Miękkie masło utrzeć mikserem na najwyższych obrotach na białą, puszystą masę. Dodawać cukier, cały czas ubijając. Mleko podgrzewać, dodać do niego połamaną czekoladę, mieszać, podgrzewając, by nie przywarła do garnka i się rozpuściła (starając się jak najkrócej trzymać na palniku).
Lekko ciepłą czekoladę dodawać partiami do masy maślanej, cały czas miksując, by się nie zwarzyła. Odstawić do lodówki
do zgęstnienia.
Ponadto:
· 300 g świeżych
wiśni bez pestek i przekrojonych (mogą być mrożone, lecz wcześniej należy je rozmrozić na bibułce, lub z kompotu, syropu, nalewki, itp.)
Ostudzone krążki biszkoptu przekładać kremem czekoladowym i wiśniami. Dobrze jest nasączyć biszkopt ponczem (użyłam likieru wiśniowego wymieszanego z wodą, około 3/4 szklanki).
Przełożony tort schłodzić przez kilka godzin, a najlepiej przez 24 godziny. Przed podaniem polać czekoladą roztopioną w kąpieli wodnej (200 g) lub dowolnie udekorować.

obrazek


z chomika AnnaMaria1515

« poprzednia stronanastępna strona »
Dodaj plikDodaj plik
  • Pobierz folder
  • Aby móc przechomikować folder musisz być zalogowanyZachomikuj folder
  • dokumenty
    16
  • obrazy
    33
  • pliki wideo
    0
  • pliki muzyczne
    0

49 plików
5,67 MB




raqfmark

raqfmark napisano 12.09.2019 21:01

zgłoś do usunięcia
Cześć! Fajny chomik.

gaszek.k napisano 19.09.2019 16:32

zgłoś do usunięcia
Zapraszam
ErwinS5

ErwinS5 napisano 15.10.2019 03:07

zgłoś do usunięcia

Zapraszam do siebie

jasiu2604

jasiu2604 napisano 25.11.2019 14:36

zgłoś do usunięcia
ZAPRASZAM !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
BG.SP..1450

BG.SP..1450 napisano 5.07.2020 21:01

zgłoś do usunięcia
POZDRAWIAM SERDECZNIE - ZAPRASZAM NA POSZUKIWANE STARE FILMY ORAZ NOWOŚCI 2020 MUZYKĘ KSIĄŻKI ORAZ WIELE INNYCH TEMATÓW
Tiili

Tiili napisano 29.05.2021 12:43

zgłoś do usunięcia
Witam, pozdrawiam i zapraszam do mnie Filmy, ciekawe Filmy Dokumentalne, Seriale, TV Show, Książki, Artykuły, Teledyski, Tapety, Emotki i wiele innych. obrazek
xymojafirma

xymojafirma napisano 26.06.2021 13:56

zgłoś do usunięcia
Zapraszam wszystkich do mnie pozdrawiam
jayami8282

jayami8282 napisano 3.04.2022 05:22

zgłoś do usunięcia
Super chomik
ramiwoc191

ramiwoc191 napisano 6.02.2023 00:44

zgłoś do usunięcia
Super chomik
xinose8671

xinose8671 napisano 12.05.2023 21:57

zgłoś do usunięcia
Zapraszam

Musisz się zalogować by móc dodawać nowe wiadomości do tego Chomika.

Zaprzyjaźnione i polecane chomiki (684)Zaprzyjaźnione i polecane chomiki (684)
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności