Tabela IG wysokie-niskie.doc
-
! 卐 - 5G - 卐 -
# Jan Dociekliwy -
# WIRUSY-BAKTERIE-ZARAZKI-SROVID -
38. ZAKAZANA HISTORIA -
ANGIELSKOJĘZYCZNE -
ARNOLD EHRET -
BORAKS ważniejszy niż myślisz -
COVID itp -
Dawna medycyna -
Dni świrusa - Bald TV -
DR MERCOLA BIULETYN -
FILMY - KANAŁY -
Flat Earth Book Collection -
Fragment najnowszej ksiązki Grzesia -
GRAFIKA -
GRAFIKA PROZDROWOTNA -
Harmonia -
Holographic Moon -
Instrukcje obsługi VW Golf V -
Jan Kwaśniewski 3 Jak nie chorować -
KAGANIEC NA TWARZY -
KORONA AUDIO -
KORONAŚWIRUS -
Kraterowa Ziemia -
KSIĄŻKI -
KSIĄŻKI NAJ -
Medycyna naturalna -
'Medycyna współczesna' -
NEOS - PLAKATY ULOTKI -
Nowy folder -
Plandemia -
Po angielsku -
PROMIENIOWANIE EMF -
RÓŻNE OBRAZKI -
SPOTKANIE W PORAJU -
SPOTKANIE W WIŚLE -
SPOTKANIE W ZAKOPANEM -
Spożywcze trucizny -
STRONY INTERNETOWE -
ŚCIEMA -
Technologia 5G -
Viera Scheibner -
Viktor Schauberger -
W jez Ang -
Wesołe historie w drodze na ksieżyc -
WhatsApp -
Z dysku -
ZABÓJCZA CHEMIA -
Zdrowie -
ZŁUDZENIA ZWANE CHOROBAMI
Indeks glikemiczny (IG)
To lista produktów uszeregowanych ze względu na poziom glukozy we krwi po ich spożyciu. Oblicza się go dzieląc poziom glukozy we krwi po przeprowadzeniu testu żywnościowego z udziałem 50 gram węglowodanów, przez poziom glukozy uzyskany po spożyciu danego produktu.
Na przykład indeks glikemiczny wynoszący 70 oznacza, że po spożyciu 50 gram danego produktu, poziom glukozy wzrośnie o 70 procent, tak jak po spożyciu 50 gram czystej glukozy.
Indeks glikemiczny żywności nie może być ustalony na podstawie jej składu lub wskaźników wchodzących w jej skład węglowodanów. Aby go wyznaczyć, należy podać konkretny produkt, konkretnej osobie. Podaje się dany produkt grupie osób a następnie przez dwie godziny, co 15 minut pobiera im krew i bada się poziom cukru. W ten sposób uzyskuje się przeciętną wartość IG.
Stwierdzono, że wartość średnia jest powtarzalna, a badania wykonane w różnych grupach ochotników dają zbliżone wyniki. Wyniki uzyskiwane u osób chorych na cukrzycę są porównywalne z wynikami uzyskanymi u osób zdrowych. Im wyższa wartość IG danego produktu, tym wyższy poziom cukru we krwi, po spożyciu tego produktu.
Zjedzenie węglowodanu o wysokim IG doprowadza do gwałtownego skoku poziomu cukru wywołującego w odpowiedzi duży wyrzut insuliny. Poziom cukru szybko ulega obniżeniu i podobnie do wahadła, które znacznie wychyliło się w jedną stronę i musi to podobnie uczynić w przeciwną - poziom cukru nie spada do wartości wyjściowej lecz znacznie niższej, źle już tolerowanej przez organizm a nazywanej hipoglikemią.
Poza różnymi niemiłymi doznaniami - objawem hipoglikemii jest głód. Chęć jego zaspokojenia jest powodem niekontrolowanego pojadania.
Produkty o wysokim IG sprzyjają tyciu w dwojaki sposób: wywołują głód, co sprzyja częstszemu jedzeniu i działają anabolicznie dzięki powodowaniu dużych skoków poziomu insuliny. Insulina reguluje poziom cukru ale też powoduje aktywacje procesów przyswajania, składowania określanych mianem anabolizmu, co w praktyce przekłada się na tycie.
Insulina aktywuje procesy neolipogenezy - tworzenia tłuszczy - głównie z dostarczanych węglowodanów. W tej też formie następuje składowanie. Ponadto insulina ułatwia deponowanie tłuszczy krążących w surowicy krwi do komórek tłuszczowych. Jest więc ona tzw. hormonem anabolicznym.
Wysoki poziom insuliny sprzyja tyciu. Ów wysoki poziom związany jest zaś z konsumpcją pewnej grupy węglowodanów, które w sposób gwałtowny i znaczny podnoszą chwilowy poziom glukozy w surowicy krwi, czyli innymi słowy, mają tzw. wysoki indeks glikemiczny (wyższy lub równy 70). Natomiast spożycie produktu o niskim indeksie glikemicznym powoduje powolny i relatywnie niewielki wzrost poziomu cukru i co za tym idzie - niewielki wyrzut insuliny.
Produkty takie nie są więc sprzymierzeńcem tycia. Warto pamiętać, że przetwarzanie produktów żywnościowych (obróbka termiczna, czas obróbki termicznej) podwyższa ich indeks glikemiczny.
Indeks Glikemiczny - zakresy wartości
Niski Indeks Glikemiczny = 55 lub mniej
Średni Indeks Glikemiczny = 56-69
Wysoki Indeks Glikemiczny = 70 lub więcej