Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto

Pasztet drobiowy.jpg

KISZKI, krupnioki, pasztety, salcesony - Pasztet drobiowy.jpg
Download: Pasztet drobiowy.jpg

102 KB

(658px x 475px)

0.0 / 5 (0 głosów)
Pasztet drobiowy

Składniki:
* ok. 1,5 kg kurczak
* 300g wątróbki cielęcej lub drobiowej
* 1/2kg surowego boczku
* 1 cebula
* 1 kajzerka
* 6 jajek
* 5 ziarenek ziela angielskiego i kolorowego pieprzu
* 3 listki laurowe
* przyprawa warzywko (ok.1 łyżeczki)
* szczypta gałki muszkatołowej

Przygotowanie:

W niewielkiej ilości wody (tyle, by zakryła składniki) gotujemy poporcjowanego na mniejsze części kurczaka, pokrojony na kawałki boczek, cebulę, ziele angielskie, pieprz, listki laurowe. Przyprawiamy warzywkiem. Gdy mięso zacznie odchodzić od kości, dodajemy wątróbki i gotujemy kolejne 10-15 min. Odcedzamy wywar, zostawiając w szklance tyle, by móc namoczyć w nim kajzerkę. Mięso kurczaka obrać z kości, razem z boczkiem, wątróbką, cebulą i odciśniętą bułką zmielić w maszynce do mięsa. Do masy mięsnej dać jajka, dokładnie wszystko razem wyrobić. (Doprawić ewentualnie do smaku solą, pieprzem, gałką muszkatołową.) Podłużna formę o wymiarach 25-30 cm (są gotowe aluminiowe foremki do pieczenia pasztetu) wysmarować olejem i napełnić masą mięsną do 2/3 wysokości naczynia. Przykryć folią aluminiową i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec ok.50 min.

Podawać do pieczywa, z pomidorami, ogórkiem świeżym lub konserwowym, tzatziki.

***********************************************

Komentarze:

Nie ma jeszcze żadnego komentarza. Dodaj go jako pierwszy!

Aby dodawać komentarze musisz się zalogować

Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności