Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto
Mannitu
  • Prezent Prezent
  • Ulubiony
    Ulubiony
  • Wiadomość Wiadomość

Kobieta M h321

widziany: 1.06.2024 13:20

  • pliki muzyczne
    183
  • pliki wideo
    183
  • obrazy
    2217
  • dokumenty
    8825

14164 plików
252,85 GB

Ukryj opis Rozwiń
« poprzednia stronanastępna strona »
  • 511 KB
  • 26 wrz 17 3:00

z chomika margolina72

  • 39 KB
  • 26 wrz 17 3:00
Pasztet z wątróbek z indyka

Składniki
500 g wątróbek z indyka
250g mrożonych leśnych grzybów lub pieczarek
200 g surowego boczku
3 cebule
kieliszek (50g) ginu (jałowcówki)
2-3 ząbki czosnku
2 łyżki masła
łyżeczka suszonego tymianku
ćwierć łyżeczki startej gałki muszkatołowej
szczypta mielonego jałowca
sól, pieprz
6-7 listków laurowych

Przygotowanie
W rondelku stopić pół łyżki masła, wrzucić umyte i osuszone grzyby pokrojone w paski, chwilę smażyć, po czym przykryć i dusić na maleńkim ogniu ok. 15 minut.
Boczek pokroić na kawałki lekko zesmażyć na rozgrzanej patelni wrzucić usiekaną cebulę, zeszklić, włożyć wątróbki i smażyć 4-5 minut. Grzyby i wątróbki ostudzić, przepuścić dwukrotnie przez maszynkę przez pasztetowe sitko, dodać roztarty z solą czosnek, pieprz, tymianek, jałowiec i gałkę, wymieszać, wbić jajka, wlać wódkę i mieszać bardzo dokładnie ok. 5 minut.
Kamionkową formę lekko wysmarować masłem, wypełnić pasztetową masą, przykryć laurowymi liśćmi.
Piekarnik nagrzać do temp. 190-200º C. Kamionkę ustawić na blasze z wodą, wstawić do nagrzanego piekarnika piec ok. 50 minut (uzupełniać wodę, aby pasztet był wilgotny i delikatny).

z chomika grawaw57

  • 23 KB
  • 26 wrz 17 3:00
Sekret pasztetu tkwi w mięsie – można wymieszać kilka gatunków lub ograniczyć się do jednego, ale w obu przypadkach dodatek wątróbki jest niezbędny.

Składniki
• 2 łyżki masła
• po 20 dag wątróbek drobiowych, łopatki i surowego boczku
• cebula
• 2 ząbki czosnku
• 50 ml winiaku
• jajko
• gałka muszkatołowa
• sól, pieprz

Galareta:
• łyżka żelatyny
• szklanka bulionu mięsnego z kostki
• 50 ml winiaku
• pomarańcza

Etapy przygotowania
Na maśle podsmaż osobno wątróbki i pokrojone w kostkę wieprzowinę i boczek. Zmiel 2 razy z posiekaną cebulą i czosnkiem, wyrób z jajkiem, winiakiem i przyprawami. Przełóż do foremek na suflety (do 2/3 wys.). Piecz 25 min w temp. 180°C.
Żelatynę zalej 3 łyżkami zimnej wody, rozpuść w gorącym bulionie, wymieszaj z winiakiem. Na wierzchu pasztetów ułóż cząstki pomarańczy, zalej tężejącą galaretą.

z chomika grawaw57

  • 34 KB
  • 26 wrz 17 3:00
Pasztet w pieprzowej skorupce

Składniki
• po 10 dag surowej i gotowanej szynki
• kajzerka
• łyżka masła
• 2 cebule
• 1/2 pęczka natki pietruszki
• 1/2 kg mielonej wołowiny
• łyżeczka skórki otartej z cytryny
• 100 ml czerwonego wytrawnego wina
• jajko
• gałka muszkatołowa
• sól, pieprz
• 10 dag kolorowego pieprzu

Etapy przygotowania

1. Szynki pokrój w drobną kostkę. Kajzerkę namocz i odciśnij.
Na maśle zeszklij posiekane cebule, dodaj posiekaną natkę, wołowinę, wymieszaj, podsmaż.
Włóż kajzerkę, szynki, skórkę z cytryny, wbij jajko, wlej wino, przypraw i dokładnie wyrób masę.
Włóż ją do natłuszczonej formy.
Kolorowy pieprz lekko rozgnieć w moździerzu, posyp ziarenkami wierzch, wciskając je w mięso.
Przykryj folią aluminiową.
Piecz 1 godz. w temp. 200°C.

**********************************************************************

z chomika grawaw57

  • 23 KB
  • 26 wrz 17 3:00
3 udka z kurczaka
• podwójna pierś również z kurczaka
• 0,5 kg wątróbki drobiowej
• dwie duże marchewki, spora pietruszka, pół selera, biała część pora
• dwie średnie cebule
• pęczek świeżego koperku
• 20 dkg cieniutko pokrojonego bekonu (proponuję paczkowany)
• gałka muszkatałowa, sól, pieprz
• mała kajzerka namoczona w mleku
• 2 jaja

Etapy przygotowania
1. Mięso i wątróbkę ugotować w osolonej wodzie razem z warzywami (bez koperku).Gdy wszystkie składniki będą miękkie, odcedzić i osudzić.
2. Mięso odzielić od kości, zmielić w maszynce razem z wątróbką, warzywami oraz świeżym koperkiem i namoczoną w mleku kajzeką.
3. Wszystkie zmielone składniki dobrze wymieszać, doprawić do smaku solą, pieprzem oraz gałką. Połączyć z jajkami, jeszcze raz wymieszać.
4. Foremkę-keksówkę wyłożyć bekonem, plasterek przy plasterku, ale brzegi powinny lekko zachodzić na siebie. Końce bekonu mają wystawać poza foremkę, aby później móc je założyć na wierzch pasztetu.
5. Na tak przygotowany bekon wyłożyć zmielone mięso, założyć brzegi bekonu tak, aby powierzchnia pasztetu była zupełnie przykryta.
6. Wstawić do piekarnika i zapiekać ok. 40 min. w temp. 200 st. Gdy ostygnie przewrócić foremkę do góry dnem i wyłożyć pasztet

zachomikowany

  • 156 KB
  • 26 wrz 17 3:00

z chomika arwimagda

  • 0,7 MB
  • 26 wrz 17 3:00

z chomika roksana135

  • 102 KB
  • 26 wrz 17 3:00
Pasztet drobiowy

Składniki:
* ok. 1,5 kg kurczak
* 300g wątróbki cielęcej lub drobiowej
* 1/2kg surowego boczku
* 1 cebula
* 1 kajzerka
* 6 jajek
* 5 ziarenek ziela angielskiego i kolorowego pieprzu
* 3 listki laurowe
* przyprawa warzywko (ok.1 łyżeczki)
* szczypta gałki muszkatołowej

Przygotowanie:

W niewielkiej ilości wody (tyle, by zakryła składniki) gotujemy poporcjowanego na mniejsze części kurczaka, pokrojony na kawałki boczek, cebulę, ziele angielskie, pieprz, listki laurowe. Przyprawiamy warzywkiem. Gdy mięso zacznie odchodzić od kości, dodajemy wątróbki i gotujemy kolejne 10-15 min. Odcedzamy wywar, zostawiając w szklance tyle, by móc namoczyć w nim kajzerkę. Mięso kurczaka obrać z kości, razem z boczkiem, wątróbką, cebulą i odciśniętą bułką zmielić w maszynce do mięsa. Do masy mięsnej dać jajka, dokładnie wszystko razem wyrobić. (Doprawić ewentualnie do smaku solą, pieprzem, gałką muszkatołową.) Podłużna formę o wymiarach 25-30 cm (są gotowe aluminiowe foremki do pieczenia pasztetu) wysmarować olejem i napełnić masą mięsną do 2/3 wysokości naczynia. Przykryć folią aluminiową i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec ok.50 min.

Podawać do pieczywa, z pomidorami, ogórkiem świeżym lub konserwowym, tzatziki.

***********************************************

z chomika grawaw57

  • 262 KB
  • 26 wrz 17 3:00

zachomikowany

  • 157 KB
  • 26 wrz 17 3:00

z chomika Miroka

  • 52 KB
  • 26 wrz 17 3:00

z chomika jolkaz6

  • 75 KB
  • 26 wrz 17 3:00

z chomika anetusia78

  • 15 KB
  • 26 wrz 17 3:00
Składniki 1 kg łopatki wieprzowej
1 kg surowego boczku bez skóry
pół kurczaka pół kilograma wątróbki drobiowej
2 średnie marchewki zielona część pora 2 małe pietruszki
1 duża cebula 2 pszenne bułki
5 jajek
4 łyżki Ziarenek Smaku
2 kulki gałki muszkatołowej łyżeczka suszonego majeranku
4 liście laurowe 10 kulek ziela angielskiego
2 duże łyżki mielonego czarnego pieprzu 20 dkg surowej słoniny
5 dkg margaryny lub smalcu bułka tarta do wysypania formy

Opis przygotowania

Mięsa opłukać. W garnku zagotować wodę, dodać do niej ziele angielskie i laurowe liście. Na dnie garnka ułożyć jarzyny. Do wrzątku włożyć mięsa (łopatkę, boczek i kurczaka). Gotować 3 godziny na wolnym ogniu. Po tym czasie wyjąć mięso, z wywaru odlać szklankę i zalać nią bułki. Do wrzącego wywaru włożyć wątróbkę i parzyć ją 5 minut.
Wyjąć, ostudzić. Wyjać jarzyny. Cebulę wyrzucić, resztę jarzyn ostudzić. Pozostały wywar (pozbawiony przypraw) zostawić na ogniu do czasu, aż pozostanie go 1 szklanka. Z kurczaka oddzielić mięso. Ostudzone mięso zmielić na bardzo drobnym sicie wraz z wątróbką, bułkami i jarzynami. Mielenie powtórzyć 2−krotnie. Masę doprawić startą gałką muszkatołową, Ziarenkami Smaku, pieprzem i majerankiem. Dodać całe surowe jajka i wyrabiać masę do momentu, aż zacznie odstawać od ręki. Następnie wlać resztę wywaru i dalej wyrabiać masę (powinna mieć lekko rzadką konsystencję).
Dużą formę do pieczenia wysmarować dokładnie margaryną lub smalcem, posypać tartą bułką. Słoninę pokroić w cieniutkie paseczki i ułożyć z nich wzorek na dnie formy. Na wzorek wyłożyć masę pasztetową, wyrównać powierzchnię. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika.
Piec 1 godzinę i 15 minut. Smacznego!

zachomikowany

  • 37 KB
  • 26 wrz 17 3:00
Przykładowy przepis na pasztet:
Składniki:
- po 25 dag mięsa bez kości: wołowego
- wieprzowego i cielęcego
- 50 dag wątróbki cielęcej lub wieprzowej
- 25 dag tłustego boczku
- 2 bułki kajzerki
- 3 jajka
- 1 marchewka
- pół małego selera selera
- 2 cebule
- liście laurowe, ziele angielskie, ziarna pieprzu i jałowca
- po 1 łyżeczce tymianku i estragonu lub majeranku
- 1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
- 4 łyżki porto lub 2 łyżki brandy
- sól
do przygotowania formy: 1 łyżka margaryny, 1 łyżka bułki tartej
do posypania pasztetu: 2 łyżki bułki tartej

Sposób przyrządzania:
Mięso oraz boczek umyć, osączyć i pokroić na kawałki. Cebule obrać, marchewkę oraz seler oczyścić, opłukać, pokroić na mniejsze kawałki i włożyć do garnka. Dodać liście laurowe, ziarna ziela angielskiego, pieprzu oraz jałowca, zalać 2 szklankami gorącej wody (woda powinna pokrywać mięso) i na małym ogniu dusić pod przykryciem około 1 godz., aż mięso będzie miękkie. Wątróbkę umyć, oczyścić z żył i błon, włożyć do mięsa. Dusić jeszcze około 5 min. Zdjąć garnek z ognia i włożyć bułkę, aby namoczyła się w sosie. Kiedy mięso przestygnie, wyjąć je z sosu i wraz z bułką zemleć dwukrotnie, używając sitka z małymi otworami. Oddzielić żółtka od białek. Do masy mięsnej dodać żółtka, pokruszony tymianek i estragon, wlać porto lub brandy, przyprawić gałką muszkatołową, solą oraz pieprzem i wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć z masą. Formę wysmarować margaryną, wysypać bułką tartą i napełnić masą do 2/3 wysokości. Pasztet posypać bułką tartą. Piec około 45 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 190-200°C. Wypieczony pasztet powinien być ładnie zrumieniony i odstawać od formy.

zachomikowany

  • 207 KB
  • 26 wrz 17 3:00

z chomika gamelion86

  • 119 KB
  • 26 wrz 17 3:00

z chomika gamelion86

  • 41 KB
  • 26 wrz 17 3:00

z chomika gamelion86

  • 0 KB
  • 26 wrz 17 3:00

z chomika Denisee

  • 1 KB
  • 26 wrz 17 3:00

z chomika Denisee

  • 38 KB
  • 26 wrz 17 3:00

zachomikowany

  • 26 KB
  • 26 wrz 17 3:00

z chomika Gryzmek

  • 26 KB
  • 26 wrz 17 3:00

z chomika Gryzmek

  • 25 KB
  • 26 wrz 17 3:00

z chomika Gryzmek

  • 24 KB
  • 26 wrz 17 3:00

z chomika Gryzmek

  • 29 KB
  • 26 wrz 17 3:00

z chomika Gryzmek

  • 25 KB
  • 26 wrz 17 3:00

z chomika Gryzmek

  • 29 KB
  • 26 wrz 17 3:00

z chomika Gryzmek

  • 28 KB
  • 26 wrz 17 3:00

z chomika Gryzmek

  • 95 KB
  • 26 wrz 17 3:00

z chomika aaarek70

  • 97 KB
  • 26 wrz 17 3:00

z chomika aaarek70

« poprzednia stronanastępna strona »
  • Pobierz folder
  • Aby móc przechomikować folder musisz być zalogowanyZachomikuj folder
  • dokumenty
    54
  • obrazy
    17
  • pliki wideo
    0
  • pliki muzyczne
    0

71 plików
8,21 MB




Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności