Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto

MIODOWNIK.txt

Download: MIODOWNIK.txt

1 KB

0.0 / 5 (0 głosów)

Komentarze:

Nie ma jeszcze żadnego komentarza. Dodaj go jako pierwszy!

Aby dodawać komentarze musisz się zalogować

KRUCHE CIASTO Z JABŁKAMI BANANAMI:

1/2 kg mąki tortowej
1/4 szklanki wiórków kokosowych
4 duże żółtka
2 łyżki cukru
200 g miękkiego masła
1,5 łyżki smalcu
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kwaśnej śmietany.
Mąkę przesiać na blat, w środku zrobić wgłębienie i i włożyć wszystkie produkty. Siekać nożem do połączenia się składników.Wyrobić miękkie, elastyczne ciasto. Jeśli będzie się kleić do rąk, dosypać mąki. Podzielić na dwie równe części.edną owinąć folią i włożyć do lodówki by się schłodziło a drugą częścią ciasta wyłożyć dno wysmarowanej masłem tortownicy o średnicy 30 cm.Nakłuć widelcem i włożyć do nagrzanego do 190 stopni piekarnika na 15 minut aż się lekko zrumieni. Ostudzić.

Masa jabłkowo-bananowa:
--------------------------------------
1 kg winnych jabłek
1 kg bananów (waga po obraniu)
2 galaretki o smaku cytrynowym
1 kopiasta łyżka masła
1/4 szklanki wody
sok z 1/2 cytryny
W płaskim, szerokim garnku z grubym dnem
roztopić masło, wlać wodę i przełożyć starte na grubych oczkach jabłka.
Chwilę smażyć, często mieszając.
Jeśli jabłka będą miały mało soku,
można dodać jeszcze kilka łyżek.
Kiedy jabłka zmiękną, dodać pokrojone banany.
Jeszcze smażyć ok. 5 minut. Zestawić z ognia, wsypać "suche"
galaretki i dodać sok z cytryny.
Dokładnie wymieszać i odstawić do przestygnięcia.
Podpieczony spód posypać dwoma łyżkami tartej bułki
i wyłożyć masę jabłkowo-bananową.
Na wierzch układamy małe kawałki schładzanego ciasta ,
które delikatnie spłaszczamy w palcach.
Ciasto wstawiamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika
i pieczemy 30-40 minut aż wierzch się ładnie zrumieni.

Zimne ciasto oblać lukrem:

3/4 szklanki cukru pudru
1 łyżka kwaśnej śmietany
1 łyżeczka soku z cytryny

------------------------------
KRUCHE CIASTO Z RABARBAROWYM BUDYNIEM I PIANKĄ .

Ciasto;
4 szkl. mąki,
5 żółtek,
1,5 kostki marg,
3/4 szkl.cukru,
1 cukier waniliowy,
2-3 łyżki śmietany,
2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Zagniatamy ciasto kruche i dzielimy na dwie części .Jedną wyłożyć na blaszkę a drugą zmrozić.

Budyń rabarbarowy:
1 kg pokrojonego w kostkę rabarbaru,
30 dag cukru,
1 opak.budyniu waniliowego.
Pokrojony rabarbar zasypujemy cukrem i odstawiamy, aż puści sok - najlepiej na całą noc lub z rana zasypujemy i po południu już powinniśmy otrzymać odpowiednią ilość soku.Z rabarbaru odlewamy 1 i niecałe pół szkl.soku.(ja odlałam 2 szkl soku-1,5 szkl. zagotowałam a w 1/2 rozrobiłam budyń) Na soku gotujemy budyń.
Do gorącego budyniu dodałam rabarbar i wymieszać.

Piana:
5 białek,0,5 szkl. cukru,1 kisiel cytrynowy.
Białka ubijamy na sztywno z cukrem, pod koniec dodajemy kisiel cytrynowy i całość miksujemy (zamiast kisielu dodałam budyń śmietankowy) Ciastem wylepiamy blaszkę (35x25cm) wyłożoną papierem do pieczenia, nakłuwamy widelcem. Na ciasto wykładamy budyń rabarbarowy,lekko studzimy, potem ubitą pianę z kisielem, a na koniec starte na tarce ciasto z zamrażarki.
Piec w 180 st. C przez 40 - 50 min, aż wierzch się zarumieni.
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności