Będę sporadycznie-NIE PISZ na priv!Pamiętam:)
widziany: 12.08.2019 00:43
-
1075 -
389 -
53965 -
965
56759 plików
37,96 GB
1/2 kg mąki tortowej
1/4 szklanki wiórków kokosowych
4 duże żółtka
2 łyżki cukru
200 g miękkiego masła
1,5 łyżki smalcu
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kwaśnej śmietany.
Mąkę przesiać na blat, w środku zrobić wgłębienie i i włożyć wszystkie produkty. Siekać nożem do połączenia się składników.Wyrobić miękkie, elastyczne ciasto. Jeśli będzie się kleić do rąk, dosypać mąki. Podzielić na dwie równe części.edną owinąć folią i włożyć do lodówki by się schłodziło a drugą częścią ciasta wyłożyć dno wysmarowanej masłem tortownicy o średnicy 30 cm.Nakłuć widelcem i włożyć do nagrzanego do 190 stopni piekarnika na 15 minut aż się lekko zrumieni. Ostudzić.
Masa jabłkowo-bananowa:
--------------------------------------
1 kg winnych jabłek
1 kg bananów (waga po obraniu)
2 galaretki o smaku cytrynowym
1 kopiasta łyżka masła
1/4 szklanki wody
sok z 1/2 cytryny
W płaskim, szerokim garnku z grubym dnem
roztopić masło, wlać wodę i przełożyć starte na grubych oczkach jabłka.
Chwilę smażyć, często mieszając.
Jeśli jabłka będą miały mało soku,
można dodać jeszcze kilka łyżek.
Kiedy jabłka zmiękną, dodać pokrojone banany.
Jeszcze smażyć ok. 5 minut. Zestawić z ognia, wsypać "suche"
galaretki i dodać sok z cytryny.
Dokładnie wymieszać i odstawić do przestygnięcia.
Podpieczony spód posypać dwoma łyżkami tartej bułki
i wyłożyć masę jabłkowo-bananową.
Na wierzch układamy małe kawałki schładzanego ciasta ,
które delikatnie spłaszczamy w palcach.
Ciasto wstawiamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika
i pieczemy 30-40 minut aż wierzch się ładnie zrumieni.
Zimne ciasto oblać lukrem:
3/4 szklanki cukru pudru
1 łyżka kwaśnej śmietany
1 łyżeczka soku z cytryny
------------------------------
KRUCHE CIASTO Z RABARBAROWYM BUDYNIEM I PIANKĄ .
Ciasto;
4 szkl. mąki,
5 żółtek,
1,5 kostki marg,
3/4 szkl.cukru,
1 cukier waniliowy,
2-3 łyżki śmietany,
2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Zagniatamy ciasto kruche i dzielimy na dwie części .Jedną wyłożyć na blaszkę a drugą zmrozić.
Budyń rabarbarowy:
1 kg pokrojonego w kostkę rabarbaru,
30 dag cukru,
1 opak.budyniu waniliowego.
Pokrojony rabarbar zasypujemy cukrem i odstawiamy, aż puści sok - najlepiej na całą noc lub z rana zasypujemy i po południu już powinniśmy otrzymać odpowiednią ilość soku.Z rabarbaru odlewamy 1 i niecałe pół szkl.soku.(ja odlałam 2 szkl soku-1,5 szkl. zagotowałam a w 1/2 rozrobiłam budyń) Na soku gotujemy budyń.
Do gorącego budyniu dodałam rabarbar i wymieszać.
Piana:
5 białek,0,5 szkl. cukru,1 kisiel cytrynowy.
Białka ubijamy na sztywno z cukrem, pod koniec dodajemy kisiel cytrynowy i całość miksujemy (zamiast kisielu dodałam budyń śmietankowy) Ciastem wylepiamy blaszkę (35x25cm) wyłożoną papierem do pieczenia, nakłuwamy widelcem. Na ciasto wykładamy budyń rabarbarowy,lekko studzimy, potem ubitą pianę z kisielem, a na koniec starte na tarce ciasto z zamrażarki.
Piec w 180 st. C przez 40 - 50 min, aż wierzch się zarumieni.
- sortuj według:
-
3 -
1 -
0 -
0
4 plików
157 KB