Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto
Gojano
  • Prezent Prezent
  • Ulubiony
    Ulubiony
  • Wiadomość Wiadomość

Janusz

widziany: 2.08.2024 20:12

  • pliki muzyczne
    993
  • pliki wideo
    6332
  • obrazy
    8870
  • dokumenty
    702

17524 plików
1319,55 GB

Opis został ukryty. Pokaż opis
FolderyFoldery
Gojano
!! ZDROWIE - Lecz się sam !!
 
★ Frankenstein
★ Rycerze i Rabusie (1984)
Amerykański ninja
Apokalipsa II Wojna Światowa
Architektoniczne Kolosy Starożytności
Archiwum X Kościoła
Atlantyda
Atlantyda - Atlantis
Austria
Badacze tajemnic
Bitwa o zamek
Bitwa Warszawska 1920 - zapomniane zwycięstwo
Bitwy powietrzne
Bitwy Świata
Bogusław Wołoszański
Bogusław Wołoszański - Encyklopedia II Wojny Światowej
Broń II Wojny Światowej
Bruce Lee
BURSZTYNOWA KOMNATA
Było nie minęło - Kronika Zwiadowców Historii
 
Chrysler Grand Voyager i inne
Ciekawe miejsca
 
Ciekawe miejsca - Kraków
 
Lotnisko Balice
Ciekawostki
Cmentarzysko Wojowników
Cristiano Ronaldo - Granice Ludzkich Możliwości
Cuda współczesności
Czas Honoru I - II - III - IV- V- VI
Czysta nauka
Darmowe Kryptowaluty
Discovery Atlas ( 14 odc. )
 
Dla Adka
Dni, które wstrząsnęły światem
Dokumenty
Dolny Śląsk
 
Dolny Śląsk - Riese
Encyklopedie - Atlasy
Firma - MLM ( Marketing Śieciowy)
 
FM group
Vision
Zostań Liderem - Sukces i Przedsiębiorcz ość
FIRMA - Przydatne
 
Fotografika
Francja
 
Korsyka Śródziemnomors ka perła
Galeria
Galeria - awatary na telefon
Generation Kill - Czas Wojny 2008 całość
Gladiatorzy II wojny światowej ( 2002)
Gliwice - Gleiwitz zdjęcia przedwojenne
 
Gliwice dzisiaj
Palmiarnia
Górnictwo
Górny Śląsk - Filmy i nie tylko
 
Historia - Polska
 
Historia - średniowiecze
 
Średniowiecze
Historia Starożytnych Cywilizacji + Zaginione Skarby Starozytności
Historia Wojska Polskiego
 
Bitwy żołnierza polskiego
Przewodnik Skoczka Spadochronoweg o - JG
II Wojna Światowa
III Rzesza
 
Jerozolima. Narodziny Świętego Miasta kompl
Kabarety
Kawaleria Powietrzna
Komandoria
Komandosi
Krajoznawcze
 
Krzyżacy - powstanie potęga i upadek
Księżna Daisy von Pless - Pszczyna i Książ
Kuchnia francuska po prostu - POLECAM
Kulinarne - Ryby
Kulinarne - regionalne
 
Gotowanie po śląsku
Gotuj z Rączką
Kasia ze Śląska gotuje
Kuchnia po śląsku
Kuchnia z Okrasą
Okrasa łamie przepisy
Rączka gotuje
 
Skansen Królowa Luiza - Rączka gotuje- 15.09.2012
Sąsiad na widelcu
Smaki polskie
Kulinarne!!
 
Kyokushinkai - mój sport
Legendy Muzyki ( 25 odc. )
 
Legia Cudzoziemska
 
Legiony - Imperium Rzymskie
Leonardo Da Vinci
Leśni złodzieje
Łowcy Mitów
Łowcy Nazistów
Łowcy Skarbów
Magia natury - niezwykłe spektakle
Mała armia - Grupa Śląsk
 
Mała Armia Grupa Śląsk - misje wykonane 2010
 
Mała Armia - Grupa Śląsk - sprzęt
 
8.III.2011
KUB 3209 MEGI
Mała Armia - Grupa Śląsk misje wykonane 2011r
 
Kawalerskie Piotrka
W.O.Ś.P
Przygotowan ia
Mała Armia Grupa Śląsk - misje wykonane 2012
 
Mała Armia Grupa Śląsk - misje wykonane 2013
 
Mała Armia Grupa Śląsk - Muzeum Techniki Wojskowej
 
Czołg T34 - 6.X.2012
Park Techniki Wojskowej
Uruchomienie czołgu T34 - 9.X.2012
Mała Armia Grupa Śląsk - Park Techniki Wojskowej
Mała Armia Grupa Śląsk - Park Techniki Wojskowej 2017
Mała Moskwa
Malbork - Zamek Wielkich Mistrzów
Mapy
Maryja z Nazaretu
Masoni
Medytacje - rozmowy z aniołami
Militarne
 
Militarne - jednostki specjalne
Minerały - kolekcja własna
Minerały Kamienie i kryształy szlachetne +rar
 
Misja Afganistan
Moje
Mur Berliński
Muzyka
 
Muzyka - inne
 
Muzyka - Universe
 
Albumy
MUZYKA Elektroniczna
 
Muzykoterapia
 
Anugama
Kamal
 
Albumy
Utwory
KAMAL - Collecti on - 1993 (Kg200)
Steven Halpern
Muzykoterapia - Kryształowa Cisza - Robert High Coxon
 
Dyskografia
utwory
Na tropach tajemnic
Nad rozlewiskiem
Najbogadsi ludzie w Europie
Najciekawsze filmy 2009 - 2000
Najciekawsze Filmy 2010
Najciekawsze Filmy 2011
Najciekawsze filmy 2012
Najciekawsze filmy 2013r
Najciekawsze filmy 2014
Największe Bitwy Pancerne
Największe zagadki historii
Nauka j. angielskiego
Nauka j. francuskiego
Nauka j. niemieckiego
Nie do wiary
Obieżyświat - Podróże z przewodnikiem
Odkrywamy Historię
Odkrywca
 
Operacja Południe 2010
 
niedziela 25.07.2010
Sobota 24.07 2010
Operacja Południe 2011
 
Niedziela
Opowieści z Narnii
Pacyfik - lektor pl
Piramidy
 
Tajemnice piramid
Podziemia III Rzeszy
Podziemne miasta
Pogranicze w ogniu
Polska - średniowiecze i pózniej
 
Na przełaj przez PRL (2009)
Powstanie Warszawskie
Polskie Ścieżki
Poszukiwanie skarbów
Pradawne archiwum X
Pradawne sekrety
Prowokacja Gliwicka - Operacja Himler
Prussia (Prusy)
 
Bismarck - Kanclerz i demon (2007)
Fryderyk Wielki , Enigma Prus (2010)
Prywatne
Przyrodnicze
Putin
Ratownicy
Religie Świata
Różowa Pantera
Sama Prawda
Samuraj
Sasza i Jura
SEKRET - Huna
Sekrety Dinozaurów
SEKRETY I SKARBY III RZESZY
Sensacje i afery
Sensacje XX wieku
Siedem Epok Wielkiej Brytanii
Skoki Spadochronowe
Śląsk - Schlesien - ciekawe miejsca
 
Śląsk - Schlesien - Filmy zdjęcia i mapy przedwojenne
Snajper XXI wieku
Spartakus
Starożytne cywilizacje
Starożytni Kosmici
 
Starożytni Kosmici sezon 2
Starożytni Kosmici sezon 3
Steven Segal
Stój bo strzelam
Świat bez tajemnic
Szkoła Przetrwania
 
Sztorm
Sztuki walki na świecie
 
TAJEMITY - Tajemnice Mity Legendy i odkrycia
Tajemnica Sagali
Tajemnica Twierdzy Szyfrów
Tajemnice Biblii
Tajemnice Biblii - BBC - 2003
Tajemnice Dolnego Śląska
 
Tajemnice Krzyża
Tajemnice Śląska
Tajemnice Starożytnosci
Tajemnice z przeszłości
Templariusze - Krzyżowcy
Tesla
Trójkąt Bermudzki
Twierdze i Warownie w Polsce
 
U.F.O
Wędkarstwo
Wędrówka po wybrzeżach Bałtyku
Wiedzmin- i seriale
Wielcy wodzowie
Wielcy Wojownicy
Wielkie Tajemnice Historii
Wielkie Tajemnice II wojny światowej
Wielkie zamki i pałace Europy
Wikingowie
 
Wikingowie - Vikings sezon 2
Sezon 2 napisy
Wodne skarby Chorwacji
Wojenne
Wojna i Broń
Wojownicy
Wrzesień 1939
Wyzwolenie
Zabrze moje miasto
 
zachomikowane
Zagadki Wszechświata
Zaginione Filmy II Wojny Światowej
Zaginione Skarby Starożytności
Zamki i Pałace Dolnego Ślaska
 
Zamki, pałace i ruiny w Polsce
Zapomniane odkrycia starożytności ✔
Zarabianie w internecie - byle co
 
Eobot- koparka kryptowalut
Kryptowaluty
Kryptowalut y
Zarabianie w internecie - klikanie w reklamy!!
Zarabianie w internecie - kryptowaluty
 
Kryptowaluty szkolenia w pdf
Zloty - Militarne
 
Zlot Pojazdów Militarnych Kryptonim Grupa Śląsk - CHUDÓW 2010
Zmierzch
Życie ptaków
Zzz1
 
rmvb
Zzzz
 
zzzz2a
Magnolia [1999] 1-2 CD
Pokazuj foldery i treści
obrazek


Cotygodniowy program kulinarny, w którym znany i lubiany kucharz ślaski Remigiusz Rączka prezentuje przepisy na różne dania zarówno popularne ślaskie potrawy ale np. w nowych wersjach, jak i mniej znane, czy zapomniane regionalne przysmaki.


« poprzednia stronanastępna strona »
  • 156,5 MB
  • 21 wrz 13 8:33
Rydze w cieście piwnym

rydze – 6 szt.
piwo – 0,5 szklanki
jajko – 1 szt.
mąka pszenna – 5 łyżek
papryka – 1 łyżeczka
świeża kolendra – kilka gałązek
sól, pieprz – do smaku
olej (do smażenia) – 1 l

Polędwiczki wieprzowe w boczku

polędwiczki wieprzowe – 2 szt.
boczek parzony wędzony – 12-16 plastrów
sól, pieprz – do smaku

pasta paprykowa:
papryczki pepperoni – 2 szt.
twarożek – 2 łyżki
śmietana jogurtowa – 2 łyżki
papryka, sól, pieprz – do smaku

Kaczka w majeranku z jabłkami

kaczka cała – 1 szt. (ok. 2 kg)
majeranek – 1 łyżka
sól, pieprz – do smaku

farsz:
kwaśne jabłka – 3 szt.
smalec – 2 kopiaste łyzki
majeranek – 1 łyżka
sól, pieprz – do smaku

Korzenna zista z bani

dynia – 0,5 kg
mąka pszenna – 1 szklanka
proszek do pieczenia – 1,5 łyżeczki
jajka – 4 szt.
cukier – 300 g
cukier wanilinowy – 1 op.
cynamon – 0,5 łyżeczki
goździki – 0,5 łyżeczki
świeży imbir – do smaku
sok pomarańczowy – 100 ml
olej – 100 ml
płatki migdałowe – 50 g
rodzynki – 50 g
  • 114,9 MB
  • 16 lut 13 13:18
Przepisy:
Schab po sztygarsku
schab bez kości - 1 cały
woda – 1 l
sól - 1,5 łyżki
czosnek – 2 ząbki
pieprz - 1 łyżeczka
pieprz mlotkowy - 1 łyżeczka
liść laurowy - 3 szt.
ziele angielskie - 4-5 ziaren
kielbasa śląska - 2 szt.
papryka czerwona - 1 łyżeczka
musztarda - 1 łyżka
cebula - 1 szt.
bulion - ok.0,5 l
smalec - do smażenia


Koperta drobiowa w sosie grzybowym
piersi z kurczaka - 3 szt.
boczek - 10 dag
czerwona cebula - 1 szt.
czerwone wino wytrawne - 2 łyżki
sól, pieprz - do smaku
olej - do smażenia


sos grzybowy:
borowiki świeże lub mrożone - 20 dag
śmietana kremówka - 150 ml
śmietana kwaśna - 2 łyżki
cebula - 1 szt.
natka pietruszki - pół pęczka
masło do smażenia - 1 łyżka
sól, pieprz - do smaku


bratkartofle
ziemniaki - 1 kg
boczek - 10 dag
cebula - 1 szt.
smalec - 1 łyżka
koperek - pół pęczka
rozmaryn - gałązka

Sum w sosie ogórkowo-koperkowym
sum - 1 kg
mąka krupczatka - 20 dag
ogórki konserwowe - 1 słoik
śmietana kremówka - 1 szklanka
śmietana kwaśna - 2 łyżki
koperek - 1 pęczek
pieprz cytrynowy - pół łyżeczki
sól, pieprz - do smaku
olej - do smażenia
  • 114,6 MB
  • 13 sty 13 10:08
Przepisy:
Gulasz z gęsich żołądków
żołądki gęsie – 6 szt.
cebula – 3-4 szt.
czosnek – 2 ząbki
marchew – 2 szt.
pietruszka – 2 szt.
seler – 1 szt.
ziele angielskie – 3-4 ziarna
liść laurowy – 2-3 szt.
borowiki – 100g
natka pietruszki – pół pęczka
masło – do smażenia


Kaczka rotmistrza
piersi kacze – 2 szt.
bulion drobiowy – ok.1l
jabłko – 1 szt.
cebula – 1 szt.
śliwki suszone – 100 g
wino czerwone wytrawne – 100 ml
majeranek – do smaku
sól, pieprz – do smaku


sos żurawinowy:
żurawina – 100 g
miód – 2 łyżki
wino czerwone – 100 ml
mąka ziemniaczana – 1 łyżka
majeranek – szczypta
sól - szczypta


Jabłka zapiekane z żurawiną
jabłka – 6 szt.
gruszka – 1 szt.
żurawina – 100 g
miód – 2 łyżki
wino czerwone – 50 ml
majeranek – szczypta
cynamon - szczypta


sos waniliowy:
mleko 3,2% – 450 ml
żółtka – 3 szt.
cukier – 2 łyżki
cukier wanilinowy – 2 łyżki
wanilia – 2 laski
mąka ziemniaczana – 1 łyżka
  • 145,8 MB
  • 7 sty 13 23:38
Przepisy:
Kwaśnica
świński ryj – 0,5 szt.
kapusta kiszona – 80 dag
marchew – 1 szt.
seler – 0,25 szt.
ziemniaki – 0,5 kg
czosnek – 3-4 ząbki
cebula – 1 szt.
ziele angielskie – 8 ziaren
liść laurowy – 4 szt.
sól, pieprz – do smaku

Prażucha ze skwarkami

mąka żytnia razowa – 1 kg
woda – 2 l
boczek parzony wędzony - 30 dag
cebula – 2 szt.
sól – 1 łyżka

Kotlet bacy na kapuście z grochem

schab – 60 dag
ziemniaki – 80 dag
mąka pszenna – 4 łyżki
czosnek – 1 ząbek
jajko – 1 szt.
cebula – 2 szt.
boczek parzony wędzony – 15 dag
kapusta kiszona – 60 dag
groch łuskany – 0,5 szklanki
borowiki świeże lub mrożone - 15 dag
masło – 1 łyżka
smalec – 3 łyżki
  • 114,7 MB
  • 30 gru 12 10:05
Przepisy:
Wodzionka na bogato
woda – 1,5 l
czosnek – 4 ząbki
sól – 1 łyżka
smalec ze skwarkami – 2 łyżki
maggi – do smaku
natka pietruszki – pół pęczka
frankfuterki – 6 sztuk
chleb – 5-6 kromek


Rolada wołowa
mięso wołowe z udźca – 60 dag
boczek wędzony parzony – 10 dag
kiełbasa śląska – 10 dag
ogórki kiszone – 2 szt.
cebula – 1 szt.
musztarda – 2 łyżki
sól, pieprz, papryka – do smaku

masło – do smażenia


Modro kapusta
kapusta czerwona – 1 główka
cebula – 2 szt.
boczek wędzony parzony – 15 dag
sok z dwóch cytryn
cukier – 1 łyżka
liść laurowy – 2 szt.
ziele angielskie – 3-4 ziarna
sól, pieprz – do smaku


Szpajza czekoladowa

jajka – 5 szt.
cukier – 5 łyżek
żelatyna – 5 łyżeczek
spirytus – 40 ml
kakao – 2 łyżki
  • 154,1 MB
  • 23 gru 12 21:25
Przepisy:
Hekele na grzankach

śledż solony – 2 płaty
cebula biała – 0,5 szt.
cebula czerwona – 0,5 szt.
ogórek kiszony – 2 szt.
jajka na twardo – 2 szt.
musztarda – 1 łyżka


grzanki:
chleb tostowy – 2 kromki
masło do smażenia


Karp w wędzonej papryce

karp – 4 dzwonka
cebula – 2 szt.
czosnek – 2 ząbki
papryka wędzona – 1 łyżeczka
sól – do smaku
mąka pszenna – 1 szklanka
masło – 2 łyżki
margaryna – 1 łyżka


Kapusta na ziemnioczonce


kapusta kiszona – 1 kg
woda spod gotowanych ziemniaków – ok. 1 l
marchew – 1 szt.
surowy ziemniak – 1 szt.
czosnek – 4 ząbki
liść laurowy – 2 szt.
ziele angielskie – 4 ziarna
sól, pieprz, maggi – do smaku
masło – pół łyżki


Makówki fusion

mak – 0,5 kg
mleko – 1,25 l
migdały – 100 g
rodzynki – 100 g
orzechy włoskie – 100 g
figi – 100 g
cukier – 100 g
cukier wanilinowy – 50 g
miód – 2 łyżki
masło – 125 g
bułka - 2 szt.
(ew. pieczywo tostowe – 2-3 kromki)
wiórki kokosowe – 100 g
brzoskwinie – 1 puszka
  • 115,0 MB
  • 17 gru 12 21:49
Przepisy:
Gęś po śląsku

piersi z gęsi – 4 szt.
czosnek – 1 główka
majeranek – do smaku
sól – do smaku
papryka – do smaku
smalec do smażenia

Rosół śląski

kości wolowe – ok. 0,5 kg
kości drobiowe – ok. 0,5 kg
włoszczyzna – 1 porcja
lubczyk świeży – 1 gałązka
cebula – 1 szt.
podroby krojone – 4 łyżki
pietruszka zielona – do dekoracji

Koreczki świąteczne

ser żółty – 100 g
kiełbasa z szynki – 1 szt.
śledź solony – 2 płaty
ogórki kiszone – 2 szt.
kulki rybne – 5 szt.
pomidory koktajlowe – 5 szt.

Ule

orzechy włoskie mielone – 25 dag
cukier puder – 25 dag
spirytus – 50 ml
jajko – 1 szt.
wafle andruty – 1 opakowanie

nadzienie:
ajerkoniak – 100 ml

Żurawinowiec

ciasto:
margaryna – 250 g
mąka pszenna – 3 szklanki
żółtka – 5 szt.
proszek do pieczenia – 3 łyżeczki
cukier wanilinowy – 1 op.

nadzienie:
białka – 5 szt.
cukier – 1 szklanka
budyń waniliowy – 2 szt.
olej – 0,5 szklanki
żurawina – 0,5 kg
  • 114,7 MB
  • 9 gru 12 11:20
Przepisy:
Kołocz

ciasto na 2 blachy:
mąka pszenna – 1 kg
drożdże - 10 dag
jaja - 4 szt.
masło – 20 dag
cukier – 20 dag
mleko – 0,4 l
cukier wanilinowy - 1 szt.
sól - szczypta

posypka

mąka pszenna – 0,5 kg
cukier puder – 0,375 kg
cukier wanilinowy – 1 szt.
żółtka – 2 szt.
masło- 20 dag
margaryna – 10 dag

masa serowa

twaróg - 1,3 kg
jaja - 4 szt.
masło - 10 dag
budyń śmietankowy – 1 szt.
rodzynki - 10 dag
kandyzowana skórka pomarańczowa - 50g
skórka cytrynowa z jednej cytryny
cukier wanilinowy – 1 szt.
cukier - do smaku

masa makowa

mak mielony - 70 dag
miód - 2 łyżki
cukier - do smaku
masło - 7 dag
mąka pszenna - 2 łyżki
migdały - 5 dag
orzechy włoskie - 5 dag
rodzynki - 10 dag
białko - 1 szt.
cukier - do smaku
sól, cukier wanilinowy

Kopa ornontowicka

placki kokosowe:
białka – 6 szt.
cukier – 6 łyżek
wiórki kokosowe – 400 g

bakalie:
ananas – 1 puszka
migdały – 100 g
rodzynki – 100 g
spirytus – 200 g

krem:
masło – 1 kostka
jajka – 2 szt.
cukier – 4 łyżki
śmietana 30-36% - 200-250 g
  • 112,4 MB
  • 2 gru 12 10:16
Przepisy:
Ozorki w sosie chrzanowym
ozór wołowy – 1 szt. (ok.1,5 kg)
1 cebula
liść laurowy – 3 szt.
ziele angielskie – 4 ziarna
przyprawa warzywna – 1 łyżeczka
sól, pieprz – do smaku


sos chrzanowy
chrzan tarty – 1 słoik
masło – 2 łyżki
kwaśna śmietana – 2 łyżki
słodka śmietana – 200 ml
sól, pieprz – do smaku

Śląska pieczeń wołowa
antrykot – ok. 1,5 kg
cebula – 1 szt.
pieprz – 1 łyżeczka
pieprz cytrynowy – 1 łyżeczka
papryka wędzona – 1 łyżka
bulion – 0,5 l
masło – 2 łyżki

Buraczki z kminkiem
buraki – 1 kg
jabłko – 1 szt.
cebula – 1 szt.
sok z połówki cytryny
kminek cały – 0,5 łyżeczki
sól, pieprz – do smaku

Chlyb tonkany
chleb – 8 kromek
szynka – 100 g
jajka – 3 szt.
mleko – 1 szklanka
czosnek – 4 ząbki
przyprawa warzywna – 1 łyżeczka
sól, pieprz – do smaku
  • 155,4 MB
  • 26 lis 12 16:25
Przepisy:
Żurek z grzybami leśnymi
zakwas żurowy – 0,5 l
woda – 1,5 l
kość wędzona ze schabu
boczek – 15 dag
kiełbasa śląska – 20 dag
grzyby świeże – 20 dag
marchew – 1 szt.
seler – 0,5 szt.
pietruszka – 1 szt.
natka pietruszki – pół pęczka
cebula – 1 szt.
czosnek – 2 ząbki
ziele angielskie – 3-4 ziarna
liść laurowy – 2 szt.
majeranek – 1 łyżeczka
sól, pieprz – do smaku
masło do smażenia – 1 łyżka

Żebro Adama
żeberka – 2 kg
marynata:
woda – 0,5 l
olej – 0,5 l
sok malinowy – 100 ml
miód – 2 łyżki
liść laurowy – 3-4 szt.

ziele angielskie – 10 ziaren
przyprawa do wieprzowiny – 100 g
sól, pieprz – do smaku

Dip chrzanowy
twarożek biały – 2 łyżki
chrzan – 1 łyżka
sól, pieprz – do smaku

Kapusta z grzybami
kapusta kiszona – 1 kg
grzyby świeże – 20 dag
cebula – 1 szt.
liść laurowy – 4 szt.
ziele angielskie – 4 ziarna
sól, pieprz – do smaku
zasmażka:
masło – 2 łyżki
mąka pszenna – 2 łyżki

Sos goździkowy
śmietana 30 % - 0,5 l
goździki – 0,5 łyżeczki
cynamon – 0,5 łyżeczki
miód – 1 łyżka

Jabłecznik „jak u mamy”
ciasto:
mąka pszenna – 1 kg
margaryna – 1,5 kostki
cukier puder - 25 dag
jajka – 4 szt.
śmietana kwaśna – 1 łyżka
cukier wanilinowy – 1 łyżka
proszek do pieczenia – 4 łyżeczki
masa jabłkowa:
jabłka – 2,5 kg
cynamon – 2 łyżeczki
cukier – 30-50 dag (do smaku)
cukier wanilinowy – 2 op.
bułka tarta – 0,5 szklanki
sok z jednej cytryny
budyń – 1 szt.
rodzynki – 100 g
  • 153,6 MB
  • 18 lis 12 11:26
Przepisy:
Rosół książęcy z kładzionymi kluseczkami

porcja rosołowa z kury – 1 szt.
kości z gęsi – 4 szt.
żeberko wołowe – 200 g
marchew – 2 szt.
por – 1 szt.
pietruszka – 1 szt.
seler – 1 szt.
seler naciowy – 1 szt.
cebula – 2-3 szt.
natka pietruszki – 1 pęczek
sól, pieprz – do smaku

kluseczki kładzione: jajko – 1 szt.
mąka – 150 g

Udko z gęsi na sposób piekarza

udko gęsie – 4 szt. (ok. 1,6 kg)
jabłka – 2 szt.
por – 1 szt.
czosnek – 4 ząbki
majeranek – 1 łyżeczka
sól morska, pieprz – do smaku
tłuszcz gęsi – do smażenia

sos śliwkowy:
suszone śliwki – 300 g
czerwone wino wytrawne – 0,5 l

Zielone kluski

ziemniaki – 60 dag
mąka ziemniaczana – 15 dag
jajko – 1 szt.
natka pietruszki – 1 pęczek

Buraczki glazurowane

buraki – 60 dag
musztarda francuska – 1 łyżka
miód – 1 łyżka
balsamico – 1 łyżeczka
czosnek – 3-4 ząbki
sól, pieprz – do smaku

Babucha drożdżowa

maka pszenna – 0,5 kg
jajka - 2 szt.
margaryna – 0,5 kostki
drożdże – 5 dag
mleko – 3/4 szklanki
cukier – 3-4 łyżki
cukier wanilinowy – 1 op.
rodzynki – 100 g
morele – 100 g
cynamon – 1 łyżeczka
  • 114,1 MB
  • 11 lis 12 18:28
Przepisy:
Żur kiszony
zakwas żurowy – 0,7 l
woda – 2 l
boczek wędzony – 25 dag
kiełbasa śląska – 20 dag
czosnek – 2 ząbki
smalec – 1 łyżka
cebula – 1 szt.
ziemniaki - 1 kg
liść laurowy – 2 szt.
ziele angielskie – 4 ziarna
sól – 1 łyżka
pieprz – do smaku

zakwas żurowy:
woda przegotowana letnia – 0,5 l
zakwas chlebowy – 2 łyżki
(lub kawałek razowego chleba)
czosnek – 2 ząbki
mąka żytnia razowa – 25 dag

Golonka na panszkraucie z grochem
golonko tylne – 3 szt. (ok.2,5 kg)
zalewa peklująca:
woda – 2 l
czosnek – 4 ząbki
liść laurowy – 3 szt.
ziele angielskie – 6 ziaren
cebula – 1 szt.
marchew – 1 szt.
pietruszka – 0,5 szt.
seler – 0,5 szt.
sól - 2 łyżki

panszkraut z grochem:
kapusta kiszona – 1 kg
jabłko winne – 1-2 szt.
cebula – 1-2 szt.
groch (cały) – 20 dag
smalec – 2 łyżki
liść laurowy – 2-3 szt.
ziele angielskie – 4-5 ziaren
sól, pieprz - do smaku

Margarynioki z serem
ciasto:
margaryna – 1 paczka
mąka – 0,5 kg
jajka – 2 szt.
drożdże – 10 dag
sól – szczypta
nadzienie:
twaróg – 0,5 kg
jajka – 2 szt.
cukier - do smaku
cukier wanilinowy
rodzynki – 100 g
panierka:
cukier – 1 szklanka
jajka – 2 szt.
  • 115,2 MB
  • 4 lis 12 17:03
Przepisy:
Polewka czosnkowa
bulion wołowo-drobiowy – 1,5 l
czosnek – 8 ząbków
boczek parzony wędzony – 40 dag
jajka - 2 szt.
ser żółty – 100 g
sól, pieprz – do smaku
szczypiorek
grzanki

Kaczka faszerowana na wstęgach
kaczka – 1 szt. (ok. 2,2 kg)
makaron wstęgi - 1 opakowanie
kapusta kiszona – 1 kg
grzyby suszone – 50 g
kiełbasa biała – 150 g
cebula – 1 szt.
masło – 1 łyżka
liście laurowe – 2 szt.
ziele angielskie – 5 ziaren
majeranek – 1 łyżka
papryka wędzona – 1 łyżeczka
sól, pieprz – do smaku

Mus czekoladowy
śmietana 30% - 0,5 l
czekolada gorzka – 150 g
cukier – 1-2 łyżki
żelatyna – 2 łyżeczki
frużelina wiśniowa – 150 g
  • 112,6 MB
  • 28 paź 12 16:22
Przepisy:
Wędzony półgęsek

piersi z gęsi - 2 szt.
woda - 1 l
liście laurowe - 4 szt.
ziele angielskie - 6 ziaren
pieprz ziarnisty - 1 łyżeczka
sól - 1 łyżka

Zupa z dyni

dynia - 60 dag
marchew - 1 szt.
imbir świeży - 5 dag
gałka muszkatołowa - szczypta
curry - pół łyżeczki
bulion - 1 l
oliwa z drugiego tloczenia - 30 ml
masło - 1 łyżka
sól, pieprz - do smaku
na wierzch:
śmietana kwaśna - 100 ml
natka pietruszki - 1/3 pęczku
prażone pestki dyni - 50 g

Gęś z pieca z jabłkami

gęś - 1 szt. (ok. 4 kg)
jabłka - 80 dag
czosnek - 2 ząbki
majeranek - 1,5 łyżki
sól, pieprz - do smaku

Pogańskie krupy ze skwarkami

kasza gryczana - 200 g
tłuszcz gęsi - 70 g
cebula - 1 szt.
sól, pieprz - do smaku
  • 111,8 MB
  • 22 paź 12 10:20
Przepisy:
Sałatka dżokeja

makaron pełnoziarnisty typu rurki - 1 op.
seler naciowy – 4 łodygi
jajka – 4 szt.
tuńczyk – 2 puszki
papryka czerwona – 1 szt.
natka pietruszki – 1 pęczek
czosnek – 2 ząbki
sok z połówki cytryny
oliwa z oliwek – 2 łyżki
bazylia świeża – kilka listków
sól, pieprz - do smaku

Sos ogórkowo-jogurtowy

ogórek zielony – 1 szt.
jogurt typu greckiego – 400 ml
sól, pieprz - do smaku

Placki ziemniaczane

ziemniaki – 2 kg
jajka – 2 szt.
mąka pszenna – 4 łyżki
czosnek – 2 ząbki
cebula – 2 szt.
sól, pieprz - do smaku

Gulasz wołowy z papryką wędzoną

mięso wołowe z udźca – 80 dag
cebula – 1 szt.
czosnek – 2 ząbki
bulion – 1 l
papryka czerwona – 1 szt.
papryka wędzona – 1 łyżka
przyprawa warzywna – 1 łyżeczka
ziele angielskie – 6 ziaren
liście laurowe – 2 szt.
pieprz – 0,5 łyżeczki
mąka pszenna – 1 łyżka
sól – szczypta
masło – do smażenia

Babka cytrynowa „6 jajec”

jajka – 6 szt.
mąka pszenna – ok. 320 g
cukier – ok. 320 g
cukier wanilinowy – 1 op.
proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
margaryna – 1 paczka
sok z jednej cytryny
żurawina suszona – 100 g
kandyzowana skórka pomarańczowa – 100 g
  • 112,6 MB
  • 16 paź 12 22:41
Przepisy:
Pasztet z królika

królik - 1 szt. (ok.1,5 kg) łopatka wieprzowa - 40 dag wątroba wieprzowa - 30 dag grzyby suszone - 50 g masło - 10 dag bułki - 2 szt. jajka - 2 szt. cebula - 2 szt. bułka tarta - 1 łyżka czosnek - 2 ząbki papryka słodka - 1 łyżeczka imbir - do smaku gałka muszkatołowa - 0,5 szt. jałowiec - 5 ziaren ziele angielskie - 5 ziaren kminek mielony - 0,5 łyżeczki sól, pieprz - do smaku

Dip czosnkowy
czosnek - 4 ząbki majonez - 4 łyżki jogurt typu greckiego - 4 łyżki sól, pieprz - do smaku

Pikantne paluszki z kabanosów
cienkie kabanosy - 2 pęczki mleko - 1 szklanka jajka - 2 szt. mąka pszenna - ok. 1 szklanka papryka wędzona - 1 łyżeczka papryka ostra - 1 łyżeczka sól -1 łyżeczka pieprz - szczypta olej do smażenia

Orkiszowe wstążki z grzybami
makaron orkiszowy typu wstążki - 1 op. polędwiczka wieprzowa - 1 szt. (ok.35 dag) podgrzybek - 30 dag cebula - 1 szt. śmietana 18% - 0,5 l parmezan - 10 dag przyprawa do mięsa - 0,5 łyżeczki sól, pieprz - do smaku
na wierzch: świeży majeranek lub natka pietruszki
  • 153,9 MB
  • 8 paź 12 14:02
Przepisy:

Roladki z królika

mięso z królika - 2 łaty boczek wędzony - 50 g kiełbasa podsuszana - 50 g cebula - 0,5 szt. papryka słodka - 0,5 łyżeczki sól, pieprz - do smaku

Modro kapusta z dżemem

kapusta czerwona - 1 główka cebula - 1 szt. boczek wędzony - 10 dag dżem z czarnej porzeczki - 2 łyżki ocet - 20 ml ziele angielskie - 6 ziaren cukier - 1 łyżka sól, pieprz - do smaku

Czorne kluski

ziemniaki gotowane - 0,5 kg ziemniaki surowe - 0,5 kg mąka ziemniaczana - 25 dag

Biszkopt

jajka - 4 szt. cukier - 3/4 szklanki mąka pszenna - 3/4 szklanki

Makowiec z kokosem

I warstwa - biszkopt

II warstwa - dżem porzeczkowy (4 łyżki)

III warstwa - masa makowa:

mak zmielony - 40 dag woda gorąca - 4 szklanki miód - 2 łyżki rodzynki - 50 g orzechy - 50 g płatki migdałowe - 50 g masło - 50 g mąka pszenna - 2 łyżki

IV warstwa - masa kokosowa:

wiórki kokosowe - 200 g jajka - 2 szt. maslo - 100 g cukier - 2 łyżki
  • 148,3 MB
  • 30 wrz 12 13:43
Przepisy:

Zupa borowikowa z łazankami

borowiki suszone – 100g
woda - 1 l
bulion – 1 l
mąka pszenna - 2 łyżki
oliwa z oliwek – 50 ml
śmietana kremówka – 100ml
sól, pieprz - do smaku
natka pietruszki – do dekoracji

Buraczki w miodzie

buraczki marynowane w occie – 1 słoik
miód – 50 ml
śmietana kremówka – 100 ml

Kopytka

ziemniaki – 400 g
mąka ziemniaczana – 100 g

Kaczka w sosie cherry

piersi z kaczki – 2 szt.
starta skórka z 1 pomarańczy
świeży rozmaryn – 1 gałązka
oliwa z oliwek – 1 łyżka
wiśnie drylowane – 100 g
wiśniówka – 50ml
bulion – 1 szklanka
sól, pieprz - do smaku

Śliwki w czekoladzie z rumem

śliwki suszone – 200 g
woda – 1 szklanka
cukier – 4-5 łyżek
cukier wanilinowy – 1 opakowanie
kakao – 2 łyżki
rum 40% - 30 ml
prażone płatki migdałowe – do dekoracji
  • 150,6 MB
  • 23 wrz 12 22:05
Przepisy:

Parzybroda

żeberka wieprzowe - 1 kg
kapusta włoska - 1 szt.
ziemniaki - 60 dag
cebula - 1 szt.
marchew - 1 szt.
mąka - 2 łyżki
liść laurowy - 4 szt.
ziele angielskie - 6 ziaren
kminek cały - 1 łyżeczka
nasiona kopru
sól, pieprz - do smaku


Jesienna zapiekanka warzywna

makaron nitki - 1 op.
brokuł - 1 szt.
marchew - 1 szt.
cebula - 1 szt.
cukinia żółta (średnia) - 1 szt.
pieczarki - 30 dag
ser żółty - 30 dag
oliwa z oliwek - 20 ml
bazylia suszona - 1 łyżeczka
oregano suszone - 1 łyżeczka
papryka wędzona - 1 łyżeczka
sól, pieprz - do smaku
świeża bazylia


sos beszamelowy:
mleko - 0,5 litra
masło - 10 dag
mąka - 3-4 łyżki
sól, pieprz - do smaku
gałka muszkatołowa - do smaku

Pieczone jabłka z czekoladą

jabłka - 6 szt.
orzechy włoskie - 100 g
miód - 100 g
masło - 5 dag
czekolada mleczna - 0,5 tabliczki
  • 149,8 MB
  • 16 wrz 12 20:29
Przepisy:

Bioły żur z maślanki

maślanka - 0,5 l
mleko słodkie - 0,25 l
woda - 0,5 l
jaja surowe - 2 szt.
jaja ugotowane - 2 szt.
kiełbasa wiejska - 100 g
szynka wiejska - 100 g
masło - 50 g
mąka pszenna - 2 łyżki
ziemniaki - 0,5 kg
koperek - 0,5 pęczka
liść laurowy - 2-3 szt.
ziele angielskie- ok. 6 kulek
sól, pieprz - do smaku

Zista z banie (ciasto dyniowe)

dynia - 0,5kg
mleko - 2 szklanki
ryż - 200g
masło - 1 łyżeczka
jaja - 3 szt.
cukier- 3 łyżeczki
cukier wanilinowy - 1 szt.
proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
sok z cytryny - 30 ml
cynamon - 1 łyżeczka
goździki - 6 szt.

margaryna - do wysmarowania formy
bułka tarta

Krepliki ze syra

twaróg - 1 kg
jaja - 2-4 szt.
mąka krupczatka - ok. 60 dag
cukier wanilinowy 2 szt.
cukier 1 szklanka
soda oczyszczona
lub proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
masło - 100 g
marmolada twarda - 200 g
olej do smażenia - 1 litr
  • 112,4 MB
  • 15 wrz 12 2:17
Przepisy:
Schab po sztygarsku

schab - 1,5 kg
frankfuterki - 4 szt.
cebula - 1 szt.
czosnek - 2 ząbki
kminek - 2 łyżeczki
papryka słodka - 1 łyżeczka
sól, pieprz - do smaku
masło - 100 g

Jaskółcze gniazda

schab - 60 dag
jajka - 4 szt.
musztarda - 4 łyżeczki
boczek wędzony - 4 plastry
kiełbasa wiejska - 1 pęto
sól, pieprz - do smaku

Modra kapusta

czerwona kapusta - 1 szt.
jabłka winne - 2 szt.
cebula - 2 szt.
liść laurowy - kilka sztuk
ziele angielskie - kilka ziaren
ocet spirytusowy - do smaku
sól, cukier, pieprz - do smaku

Kluski śląskie

ziemniaki - 1 kg
mąka ziemniaczana - 25 dag
jajko - 1 szt.

Szpajza czekoladowa

jajka - 6 sztuk
żelatyna - 6 łyżeczek
cukier - 6 łyżek
spirytus - 30 ml
kakao - 2 łyżki

na wierzch:
czekolada gorzka,
płatki migdałów
lub bita śmietana
  • 111,9 MB
  • 2 wrz 12 9:47
Przepisy:

Rolada "Trzy smaki"
boczek surowy (łata) - 2 kg
polędwica wołowa - 0,5 kg
filet z indyka - 1,5 kg
boczek wędzony - 4 plastry
czosnek - 4 ząbki
pieprz ziarnisty - 1 łyżeczka
bazylia - 1 łyżeczka
oregano - 1 łyżeczka
sól - 1 łyżeczka
kminek mielony - 1 łyżeczka
przyprawa uniwersalna - 1 łyżeczka
pieprz mielony - 1 łyżeczka
olej - 50 ml

Warkoczyki drobiowe
filet z kaczki (bez skóry) - 2 szt.
filet z kurczaka - 2 szt.
filet z indyka - 0,5 kg
przyprawa do kurczaka - 1 łyżeczka
majeranek - 1 łyżeczka
oliwa z oliwek - 100 ml
sól - do smaku

Rostbef w ziołach
rostbef bez kości - 1 kg
czosnek - 4 ząbki
pieprz ziarnisty - 2 łyżeczki
papryka wędzona - 1 łyżeczka
bazylia - 0,5 łyżeczki
oregano - 0,5 łyżeczki

Kolorowa sałatka
makaron wstążki - pół paczki
papryka czerwona - 1 szt.
papryka żółta - 1 szt.
papryka zielona- 1 szt.
natka pietruszki - 1 pęczek
czosnek - 2 ząbki
oliwa z oliwek - 50 ml
sól, pieprz - do smaku

Babka z jabłkami
jajka - 4 szt.
mąka pszenna - 1,5 szklanki
cukier - 1 szklanka
cukier wanilinowy - 1 opakowanie
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
margaryna - 3/4 kostki
jabłka - 3 szt.
  • 111,7 MB
  • 26 sie 12 9:36
Przepisy:
Zupa z cukinii
cukinia żółta - 1 szt. (średnia)
marchewka - 2 szt.
pietruszka - 1 szt.
seler - 0,5 szt.
por - 1 szt.
szczypiorek- 1 pęczek
cebula - 1 szt.
czosnek - 3-4 ząbki
oliwa z oliwek - 50 ml
przyprawa warzywna - 0,5 łyżeczki
sól, pieprz - do smaku

można dodać:
sok z 1/2 cytryny
lub 100 ml białego wytrawnego wina

Penne z kurczakiem w curry
makaron penne pełnoziarnisty - 0,5 paczki
szpinak - 1 paczka
oliwa z oliwek - 70 ml
czosnek - 3 ząbki
pomidory suszone - 100 g
pomidory koktajlowe - 100 g
cebula - 1 szt. (mała)
pieczarki - 100 g
pierś z kurczaka - 2 szt.
curry - 0,5 łyżeczki
przyprawa do kurczaka - 0,5 łyżeczki
sól, pieprz - do smaku

Kisiel ze śliwek
śliwki węgierki - 0,5 kg
cukier - 3/4 szklanki
mąka ziemniaczana - 2-3 łyżki
woda - 0,5 litra
  • 100,2 MB
  • 21 sie 12 3:50
Przepisy:

Kubuś ze śliwkami

ziemniaki - 2 kg
mleko - 0,5 l
jajko - 1 szt.
kwaśna śmietana - 0,5 l
masło- 10 dag
sól - szczypta
śliwki węgierki - 1 kg


Gicz jagnięca w warzywach

gicz jagnięca - 2 szt. (80 dag)
pomidor - 1 szt.
cebula - 1 szt.
marchew - 1 szt.
czosnek - 6-8 ząbków
wino białe półwytrawne - 150 ml
przecier pomidorowy - 1,5 łyżki
świeży rozmaryn - kilka gałązek
sól, pieprz - do smaku

Puree musztardowe

ziemniaki - 1 kg
masło - 1 łyżka
czosnek - 1 ząbek
musztarda francuska -1.5 łyżeczki
  • 111,2 MB
  • 12 sie 12 21:31
Przepisy:


Bigos myśliwski

kapusta biała - 0,5 kg
kapusta kiszona - 0,5 kg
cebula - 1 szt.
grzyby suszone - 20 g
boczek wędzony - 15 dag
mięso wieprzowe - 30 dag
mięso wołowe - 30 dag
kiełbasa śląska - 15 dag
ogórek kiszony - 1 szt.
jabłko winne - 1 szt.
koncentrat pomidorowy - 1 łyżka
liść laurowy - kilka szt.
ziele angielskie - kilka ziaren
jałowiec - kilka ziaren
sól, pieprz, cukier, papryka - do smaku
smalec - 5 dag

Kotlety z kaszy gryczanej

kasza gryczana - 1 szklanka
masło - 1 łyżka
twaróg - 200-300 g
jajka - 2 szt.
cebula - 1 szt.
grzyby suszone - 20 g
świeża bazylia - klka listków
natka pietruszki - 0,5 pęczka
papryka sypka - szczypta
sól, pieprz - do smaku
bułka tarta

do okraszenia: boczek wędzony - 15 dag
  • 110,5 MB
  • 11 sie 12 21:35
Przepisy:


Gulasz szolnocki
mięso z szynki wieprzowej - 1 kg
mąka pszenna - 100 g
cukinia - 1 szt
bakłażan - 1 szt
czerwona papryka - 2 szt.
czerwona cebula - 3 szt.
bulion wieprzowy - 1l
wino węgierskie czerwone półwytrawne - 200 ml
olej rzepakowy - 100 ml


przyprawy do smaku:
papryka czerwona słodka w proszku
przyprawa warzywna
pieprz
sól
maggi
liść laurowy
ziele angielskie


Placki ziemniaczano - cukiniowe
ziemniaki - 0,5 kg
cebula biała - 0,1 kg
czosnek - 2 ząbki
cukinia - 0,5kg
jaja - 2 szt
olej rzepakowy - 200ml
sól, pieprz, majeranek - do smaku


Surówka z kapusty czerwonej i fasolki strączkowej
kapusta czerwona - 0,8kg
cebula biała - 0,1 kg
fasolka strączkowa - 0,3 kg
jabłko - 1 szt.
majonez - 2 łyżki
ocet winny - 1,5 łyżki
Sól, pieprz, cukier - do smaku


Naleśniki cygańskie
mleko 3% - 0,5l
mąka pszenna - 30 dag
jajka - 1 szt.
cukier kryształ - 10 dag
olej rzepakowy - do smarowania patelni
masło - 100 g - do obsmażania


nadzienie:
twaróg biały mielony - 0,4 kg
cukier puder - 50 g
rodzynki - 100 g
rum biały - 50 ml


sos czekoladowy:
czekolada gorzka - 100 g
śmietanka 12 % - 100 ml


do posypania:
orzechy włoskie - 80 g
  • 108,2 MB
  • 5 sie 12 21:28
Przepisy:


Chleb wiejski

mąka żytnia typ 720 - 60 dag
mąka pszenna - 40 dag
mąka orkiszowa - 20 dag
woda - 0,5 l
kefir - 3/4 szklanki
sól - 2 łyżki
wyrośnięty zakwas chlebowy - 1 szklanka

Smalec "omasta"

słonina - 1 kg
kiełbasa śląska - 40 dag
słonina wędzona - 20 dag
cebula - 2 szt.
majeranek - 1 łyżka
przyprawa warzywna - do smaku
pieprz, sól - do smaku

Smalec z jabłkami i mlekiem

słonina - 1 kg
jabłka winne - 2 szt.
majeranek - 1 łyżka
mleko - 1 szklanka
czosnek granulowany - 1 łyżeczka
przyprawa warzywna - do smaku
pieprz, sól - do smaku
  • 147,8 MB
  • 1 sie 12 12:20
Przepisy:

Zupa grzybowa z kaszą gryczaną

grzyby suszone - 20 g grzyby świeże - 100 g kasza gryczana biała - 100 g bulion - 0,5 l śmietana 18% - 100 ml ziele angielskie liść laurowy sól, pieprz - do smaku

Sznycel cielęcy mieczem przebity

cielęcina - 60 dag
mąka pszenna - 10 dag
bułka tarta - 20 dag
sól, pieprz - do smaku

Dziki szałot

ziemniaki - 10 dag
cebula - 20 dag
boczek wędzony - 20 dag
ogórek kiszony - 15 dag
ocet - 8 ml
sól, pieprz - do smaku

Kopa pszczyńska

jaja - 4 szt.
cukier - 8 łyżek
masło - 2 kostki
rodzynki - 20 dag
migdały - 20 dag
orzechy - 20 dag
spirytus - 250 ml
śmietana kremówka - 500 ml
biszkopty - 1 op.
  • 153,3 MB
  • 26 lip 12 15:21
Przepisy:

Pieczarki w cieście filo
filet drobiowy - 100 g
pieczarki - 150 g
śmietana 32% - 50 ml
wino białe wytrawne - 20 ml
por - 50 g
ciasto filo - 1 płat
świeży tymianek
sól, pieprz - do smaku

Kaczka confit na sosie rabarbarowym
udka kacze - 2 szt.
tłuszcz gęsi - 0,5 kg
majeranek
sól, pieprz - do smaku

sos rabarbarowy:
rabarbar - 2 łodygi
cebula - 1 szt.
wino czerwone wytrawne - 150 ml
bulion - 0,5 szkl.
cukier wanilinowy
sól, pieprz - do smaku

Knedel
mąka pszenna - 0,5 kg
jajka - 2 szt.
drożdże - 3 dag
mleko - 1 szkl.
masło - 100 g
cukier - 1 łyżka
sól - szczypta

Hekele
śledź solony 200 g
jajko - 1 szt.
ogórek kiszony - 2 szt.
cebula - 1 szt.
musztarda - 1 łyżka
  • 113,1 MB
  • 26 lip 12 13:04
Przepisy:

Rostbef w ziołach i żubrówce
rostbef - 80 dag
żubrówka - 50 ml
oliwa z oliwek - 50 ml
szałwia - 1 gałązka
rozmaryn - 1 gałązka
tymianek - 1 gałązka
czosnek - 3 ząbki
pieprz ziarnisty - 1 łyżeczka

Gałuszki ziemniaczane
ziemniaki - 1,5 kg
mąka ziemniaczana - 1 szklanka
boczek wędzony - 15 dag


Placek drożdżowy z jagodami
mąka pszenna - 0,5 kg
mleko - 1 szklanka
drożdże - 5 dag
margaryna - 10 dag
cukier - 1 szklanka
cukier wanilinowy - 1 op.
jajka - 2 szt.
jagody - 0,5 kg

kruszonka:
mąka pszenna - 25 dag
masło - 20 dag
cukier puder - 18 dag
żółtko - 1 szt.
« poprzednia stronanastępna strona »
  • Pobierz folder
  • Aby móc przechomikować folder musisz być zalogowanyZachomikuj folder
  • dokumenty
    0
  • obrazy
    0
  • pliki wideo
    44
  • pliki muzyczne
    0

44 plików
5,69 GB




Zaprzyjaźnione i polecane chomiki (25)Zaprzyjaźnione i polecane chomiki (25)
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności