Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto
Cornellia
  • Prezent Prezent
  • Ulubiony
    Ulubiony
  • Wiadomość Wiadomość

Mężczyzna Mieszko

widziany: dzisiaj o 14:00

  • pliki muzyczne
    3514
  • pliki wideo
    88074
  • obrazy
    14109
  • dokumenty
    4616

117420 plików
33019,31 GB

Ukryj opis
  • 276,3 MB
  • 12 lip 20 14:36

z chomika dcusa1

  • 513,8 MB
  • 12 lip 20 14:30
obrazek

Pewnego dnia zamordowana zostaje jedna z uczennic gimnazjum. Sprawcą zbrodni może być dziwny osobnik w charakterystycznej białej masce i długiej czarnej szacie, który z nożem w ręku włóczy się po szkolnych korytarzach. Shorty Meeks, Ray Wilkins i Buffy Gilmore oraz grupa ich przyjaciół uświadamiają sobie, że zabójstwo ma prawdopodobnie związek z tragicznym wypadkiem sprzed roku, którego śmiertelną ofiarą z ich winy stał się pewien rybak. Świetny pastiż filmów gatunku: thriller, horror, itp...

z chomika cewa83

  • 276,3 MB
  • 12 lip 20 14:30

z chomika fifi7890389

  • 5.0
  • 336,3 MB
  • 6 lip 20 21:12

z chomika WiDI19

  • 1,08 GB
  • 21 cze 20 17:06
Morze Adriatyckie było przez długi czas jedynym łącznikiem Europy Środkowej ze Wschodem, dlatego to małe morze stało się symbolem wspaniałego, wielkiego i egzotycznego świata. Dzięki niemu Wenecji nadano przydomek "Królowej Siedmiu Mórz".

z chomika rjwk

  • 1,17 GB
  • 8 cze 20 15:25

z chomika HeYu

  • 790,1 MB
  • 28 kwi 20 20:49
Powietrzna panorama kraju, który w XX wieku był najbardziej bombardowanym rejonem świata i do dziś odbudowuje się z wojennych ran. Zapierająca dech w piersiach podróż od Vientian do Luang Prabang, od niesamowitych świątyń i buddyjskich stup, poprzez nieziemskie wodospady w dżungli, aż do unikalnych miast Laosu. To miejsce, gdzie obok nowoczesnej architektury wciąż istnieją tysiącletnie zabytki, a dziewicza natura przenika się ze współczesną ludzką cywilizacją. Laos, jakiego dotąd nie widzieliśmy.

z chomika demsatrix

  • 39,6 MB
  • 30 mar 20 21:41
Julietta Thomas
Opublikowany 24 lis 2017
SUBSKRYBUJ 1,5 TYS.
Prosty sprawdzony przepis krok po kroku na domowe dojrzewające wędliny, które u mnie w domu bardzo często goszczą na stole zwłaszcza jesienią i zimą. My tym razem zrobiliśmy suszony surowy schab z ziołami, ale takim samym sposobem robimy dojrzewające polędwiczki wieprzowe czy suszony surowy karczek lub szynkę. Sposób wykonania dojrzewającego schabu jest bardzo prosty, potrzebujemy tylko odrobinę cierpliwości i.. 1 kg schabu 1 szklankę cukru 1 szklankę soli + podstawowe przyprawy: czubrycę zieloną i czubrycę czerwoną oraz paprykę słodką i ostrą i dodatkowo jak ktoś lubi: majeranek, świeży czosnek i zioła prowansalskie Tak zrobione dojrzewające mięso należy kroić bardzo cieniutko - jest wtedy idealne. Nie znam nikogo z mojej rodzinnki komu by nie smakowała tak zrobiona domowa dojrzewająca wędlina, bez konserwantów czy sztucznych wspomagaczy :)
Zapraszam również na inne filmy: # Jak zrobić domowy świąteczny pasztet wieprzowy z grzybami https://youtu.be/EGV0eZx8oV0 # Jak zrobić tradycyjną sałatkę jarzynową https://youtu.be/EL-v_73C_mI # Jak zrobić wiejską kiełbasę - prosty przepis na domową kiełbasę białą i wędzoną cz. 1 i cz. 2 https://youtu.be/Aqf8AXd3kUQ i https://youtu.be/sMQspMCMQVs # Jak zrobić domowy likier kajmakowy czyli słodką krówkę https://youtu.be/jNnWs2GrapQ # Jak zrobić kiełbasę ze słoika z galaretką czyli domową mielonkę https://youtu.be/10mLR_-E0lI #Jak zrobić pyszny domowy smalczyk https://youtu.be/EaLfbtYMEgI
Przypięty przez twórcę Julietta Thomas
Julietta Thomas1 miesiąc temu
A tutaj https://youtu.be/Tns8DNjq5Jc można zobaczyć, jak u mnie w domu przygotowujemy suszony karczek :)

Szalona Dżasta3 miesiące temu
Robie tez 24 na 24 ale klade w sitku by nie lezalo w soku. Przyprawy miks majeranek, pieprze, czosnek, natka suszona, mielona gałka i co tam mam akurat mieszam w misce i obtaczam i wieszam od razu do suszenia po 2-3 dobach dojrzewa w lodowce. Ostatnio baleron wyszedl obledny Nie znam tej przyprawy co ty uzywasz gdzie to sie kupuje.


Julietta Thomas3 miesiące temu
Dzięki za super komentarz :) My czubrycę kupujemy na wagę w sklepie masarskim, ale widziałam ją także w sklepie zielarskim. Sprawdziłam i można ją spotkać także w sklepach internetowych. Właśnie w tym sklepie masarskim polecił nam ją dobre kilka lat temu sprzedawca i tak używamy ją do dziś. Zarówno w wersji czerwonej, jak i zielonej podstawą tej mieszanki przypraw jest cząber górski, który nadaje jej charakterystyczny smak i aromat.

z chomika megur

  • 59,2 MB
  • 30 mar 20 21:39
Anka Gotuje
Opublikowany 28 paź 2014
SUBSKRYBUJ 39 TYS.Subscribe Subscribed Unsubscribe
Zapraszam na mojego bloga http://ankagotuje.pl Jak zrobić schab dojrzewający ? schab schab dojrzewający schab dojrzewający przepis

Lukasz I2 lata temu
Na powierzchni schabu zrobil mi sie bialy nalot w kilku miejscach, wyglada troche jak plesn, co to moze byc?

śmiechuwarete1 rok temu
+Lukasz I Biały nalot jest pleśnią spożywczą, to cieńka warsrewka o właściwościach jak w serach dojrzewajacych. Możesz przed jedzeniem zetrzeć szmatką i już. Inna pleśń psuje produkty, jest taka jak na przetworach - punktowo grubsza warstwa i kolor żółty z białym, od razu poznać. Spożywcza pleśń jest też na wyrobach dojrzewających produkowanych fabrycznie. Wystepuje też po uwedzeniu na zimno i odłożeniu do leżakowania. Miałem schab z kościa uwędzony na zimno, który wisiał 3 miesiace - eksoeryment- i z wieszchu miał biały nalot, 2 mm twardego wysuszonego mięsa z wieszchu(fajne zagryzanie do piwa), a całośc koloru purpury i mięciutkie. Jadłem jak czekoladę, rozpływa się w ustach. Poledwiczka kurczyła się w miare upływu czasu i pięknie odchodziła od kości ukazujac jej biel bielsza od bieli. Najtrudniej jest wedzić duże połacie mięsa z kością. Uwielbiam programy Okrasy, wie co mówi.

Tadeusz Wielgos3 lata temu
W jakim celu uzywany jest cukier? Czy mozna zrobic schab suszony wedlug tego przepisu z pominieciem cukru? Jesli nie, czy ten cukier, lu jego czesc, przenika do miesa. Powod dla ktorego robie wlasne wedliny i nie tylko wedliny, jest aby w moich posilkach nie bylo zadnych weglowodanow prostych. Dla mnie bardzo wazne.

Michael Corleone3 lata temu
Ja się nie znam ale prawdopodobnie działa również jako konserwant. Ale zauważ, że taka ilość cukru na tyle mięsa i pózniej jeszcze opłukanie to nie są przerażające ilości.

Grażyna Bielska5 miesięcy temu
Fajny przepis, robiłam schab kilkakrotnie z tego przepisu, wszystkim domownikom bardzo smakuje,używam schabu świeżego nie mrożonego i wszystko jest ok.

z chomika megur

  • 63,4 MB
  • 30 mar 20 21:39
Czas Smakosza
Opublikowany 7 gru 2017
Przepis na super smaczną wędlinę, którą można przygotować łatwym domowym sposobem, bo nie wymaga żadnego specjalistycznego sprzętu. Gorąco polecam !!!
Składniki:
- ok. 1 kg schabu wieprzowego bez kości
- ok. ½ kg cukru
- ok. ½ soli kamiennej niejodowanej
przyprawy:
- 2-3 liście laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 10 ziaren pieprzu
- 1 łyżeczka ziaren kolendry
- 1 łyżeczka ziaren gorczycy
- 1 łyżeczka ziaren jałowca
- 1 łyżeczka rozmarynu w proszku
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 1 łyżeczka granulowanego czosnku
Sposób przygotowania:
• w odpowiednio dobranym do wielkości schabu naczyniu zasypuję, wcześniej umyty i osuszony ręcznikiem papierowym, schab cukrem, cukier musi otoczyć schab ze wszystkich stron ok. 2 cm warstwą, schab wstawiam do lodówki na 1 dobę
• po tym czasie wyjmuję schab z cukru, spłukuję cukier pod zimną wodą, osuszam ręcznikiem papierowym i zasypuję schab solą, sól musi otoczyć schab ze wszystkich stron ok. 2 cm warstwą, schab wstawiam do lodówki na 1 dobę
• wszystkie przyprawy rozcieram w moździerzu na proszek
• wyjmuję schab z soli, nadmiar soli spłukuję pod zimną wodą i osuszam ręcznikiem papierowym
• schab posypuję roztartymi przyprawami i dokładnie wcieram przyprawy w mięso
• schab wkładam do siatki wędliniarskiej, wynoszę do przewiewnego pomieszczenia np. na poddasze na ok. 10 dni
• po tym czasie jest gotowy do jedzenia

z chomika megur

  • 48,7 MB
  • 30 mar 20 21:39
Gotuj to sam !!!
Opublikowany 3 kwi 2017
SUBSKRYBUJ 3,9 TYS.Subscribe Subscribed Unsubscribe
Schab dojrzewający zrobicie w warunkach domowych, wystarczy tylko kilka dni i nie wiele pracy, po 7 dniach można smakować pyszną i aromatyczną wędlinę własnej produkcji. Już nigdy nie kupicie podobnej wędliny w sklepie wiedząc jak łatwo i szybko można zrobić własną. Subskrybujcie jak spodobał się wam mój przepis. Smacznego !!!

Nst3 miesiące temu
Moja rodzina robi dokładnie taki przepis z jednym wyjątkiem : Wbijamy ziarna pieprzu w mięsień :)

Daniel Grad2 tygodnie temu
Po pokrojeniu musi byc w lodowce ? Ile taki schab moze wisiec ??

Gotuj to sam !!!1 tydzień temu
Witam. Schab, im dłużej wisi tym jest bardziej suchy, pozbywa się wilgoci. W lodówce jest niższa temperatura co zapobiega szybkiemu wysychaniu, a dzięki temu wędlina jest bardziej delikatna i elastyczna a nie sucha jak kamień.
KrzysiakPL3 miesiące temu
Pytanko w jakie miejsce powiesić schab ?
Gotuj to sam !!!3 miesiące temu
Witam. Miejsce powinno być suche i przewiewne, może być temperatura pokojowa.

Szalona Dżasta3 miesiące temu
Ja wieszak pod okapem i włączam czesto wentylator.

Tom Asz1 miesiąc temu
Witam, czy po natarciu schabu cukrem, a później solą odstawiamy do lodówki ?
Gotuj to sam !!!1 miesiąc temu
Witam. Tak odstawiamy do lodówki, ale takie informacje są w filmie.

Neszka231 miesiąc temu (edytowany)
czemu mi nie wyszlo? w samym srodku byl jakis lekko galaretowaty... :(

Gotuj to sam !!!1 miesiąc temu
Witam. Zasypujemy solą zwykłą kuchenną może to być sól morska, ma to za zadanie wyciągnąć jaj najwięcej wilgoci z mięsa jeżeli dałaś za mało cukru i soli sporo wilgoci zostało w środku i dlatego wyszła galareta. Schab miał długość około 30 cm. Nie zawsze wychodzi za pierwszym razem, a przy tym nabieramy więcej doświadczenia. Następnym razem będzie lepiej.

z chomika megur

  • 464,1 MB
  • 3 lut 20 15:39

zachomikowany

  • 250,9 MB
  • 21 sty 20 14:19
Guanczowie - kim są, czym się trudnili, dlaczego zatrzymali się na etapie neolitu i jak pojawili się na lądzie, który przez lata był dla Europejczyków niedostępnym?
Cywilizacja bez własnego języka, tajemnica historii i pamiątka po życiu z dala od świata. Dokument "Tajemniczy mieszkańcy Wysp Kanaryjskich" ujawnianą nieopisaną dotychczas historię o nieznanej społeczności, która zamieszkiwała Wyspy Kanaryjskie przed kolumbijską inwazją w 1402 roku

z chomika archiw

  • 368,2 MB
  • 1 sty 20 11:29
Echa Leśne

Opublikowany 30 kwi 2019





SUBSKRYBUJ 63 TYS.



Ptaki to kolejny film przyrodniczy z serii Życie Lasu, wyprodukowany przez Lasy Państwowe. Zobaczcie, jak różne upodobania i zwyczaje mają ptaki żyjące w polskich lasach lub w ich pobliżu.



vvy19883 tygodnie temu

Jaka profesjonalna realizacja i jakie doskonałe zdjęcia. Światowy pozim




Artur Górniak3 tygodnie temu

Niesamowita jakość. Discovery ma się czego od Was uczyć. Żyjąc w bliskości lasów widuję wiele pokazanych przez Was obrazów. Takie filmy naprawdę warto oglądać. Dziękuję za możliwość obejrzenia tak świetnego materiału.



Jolanta Szkopowicz3 tygodnie temu

Świetnie zrobiony film dokładnie pokazane ptaki ze zbliżeniem każdy ptak nazwany a nawet głosy ich .Gratulacje dla całego zespołu !Superowe rzemiosło na najwyższym poziomie .Dzięki!



Marcin Sadowski3 tygodnie temu

No bardzo ciekawy dokument o Polskiej przyrodzie !! :-)) Cenny i pouczający co u nas w lasach i zagajnikch tak pięknie śpiewa.:-))) Materiał godny puszczenia w szkole. Gratuluję pomysły i realizacji.Czekam na więcej takich materiałów.




M Macki3 tygodnie temu

Piękny film ,ile czasu musiało to kosztować operatora i twórców takiego materiału,że powstało takie dzieło.

z chomika megur

  • 321,9 MB
  • 26 gru 19 15:07
Fotograf Bertie Gregory poszukuje zwierząt,
które potrafiły przystosować się do ekstremalnych warunków.
W tym celu odwiedza kanadyjską Arktykę.

z chomika dzioban1

  • 270,6 MB
  • 17 gru 19 19:31

z chomika DocFiles

  • 350,9 MB
  • 17 gru 19 19:24

z chomika DocFiles

  • 466,2 MB
  • 1 gru 19 18:03

z chomika JediTemple

  • 736,9 MB
  • 30 lis 19 18:04

z chomika Manoro1508

  • 147,0 MB
  • 8 lis 19 22:25

z chomika Chomikariusz11

Dodaj plikDodaj plik
  • Odtwórz folderOdtwórz folder
  • Pobierz folder
  • Aby móc przechomikować folder musisz być zalogowanyZachomikuj folder
  • dokumenty
    8
  • obrazy
    0
  • pliki wideo
    368
  • pliki muzyczne
    1

377 plików
189,8 GB




Zaprzyjaźnione i polecane chomiki (28)Zaprzyjaźnione i polecane chomiki (28)
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności