Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto

WIELKANOCNY PRZYSMAK.jpg

zuzav / CIASTA / WIELKANOCNY PRZYSMAK.jpg
CIASTA - WIELKANOCNY PRZYSMAK.jpg
Download: WIELKANOCNY PRZYSMAK.jpg

17 KB

(200px x 200px)

0.0 / 5 (0 głosów)
WIELKANOCNY PRZYSMAK
Lista składników

* 1 kg sera przynajmniej trzykrotnie mielonego
* 10 dag Kasia
* 1/2 szklanki śmietanki kremówki
* 40 dag cukru pudru
* 1 cukier wanilinowy
* 6 żółtek (najlepiej wiejskich)
* 2 łyżeczki Żelatyny
* 30 dag bakalii (wg uznania rodzynki, morele, wiśnie, smażona skórka pomarańczowa)
* do dagracji:
* mandarynki, brzoskwinie, wiśnie, posiekane orzechy, płatki migdałowe, starta czekolada

Jak zrobić?

Kasia utrzeć do białości, po czym ucierać nadal, dodając ser, ubite żółtka, śmietankę i cukier wanilinowy. Kiedy masa serowa będzie już jednolita, starannie wymieszać ją z przygotowanymi bakaliami i przestudzoną żelatyną. Po czym przełożyć do dużej tortownicy wcześniej wysmarowanej Kasia, a jej bok obsypać posiekanymi orzechami i płatkami migdałowymi. Masę serową przykryć spodem tortownicy wysmarowanym Kasia i obciążyć czymś ciężkim.
Paschę wstawić do lodówki, by zastygła. Najlepiej trzymać ją w lodówce przez całą noc.
Kiedy zastygnie należy delikatnie okroić nożem brzeg paschy i usunąć blaszki tortownicy.
Wierzch ciasta udekorować można cząstkami brzoskwiń, mandarynek, wiśniami oraz startą czekoladą.

Komentarze:

Nie ma jeszcze żadnego komentarza. Dodaj go jako pierwszy!

Aby dodawać komentarze musisz się zalogować

obrazekobrazek
Inne pliki do pobrania z tego chomika
CIASTA - NAPOLEONKA.jpg
SKŁADNIKI ciasto: śmietana-1/2 szklanki mąka-2 szklanki ...
SKŁADNIKI ciasto: śmietana-1/2 szklanki mąka-2 szklanki margaryna-1 kostka krem: mleko-1 litr mąka-1 szklanki cukier waniliowy-1 opakowanie żółtka-2 PRZYGOTOWANIE: Ciasto: Mąkę z Kasią posiekać nożem (aż zrobi się kruszonka), wlać śmietanę i szybko zagnieść ciasto. Wałkować tak jak ciasto francuskie, składać jak kopertę i znów wałkować w jednym kierunku. Czynność powtórzyć 3 razy. Przed wałkowaniem posypywać stolnicę mąką. Włożyć do lodówki i dobrze schłodzić, następnie upiec dwa jednakowe prostokątne placki. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C na złoto kolor. Krem: 1/2 litra mleka zagotować z cukrem. W pozostałym mleku rozmącić żółtka, wsypać mąkę, cukier waniliowy, wymieszać, przetrzeć przez sitko, wlać do wrzącego mleka i cały czas mieszając zagotować. Ciepły krem wyłożyć na placek, przykryć drugim, lekko przycisnąć. Po całkowitym wystygnięciu, obsypać cukrem pudrem i pokroić na kwadraty.
więcej plików z tego folderu...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności