Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto

FANTAZJA.jpg

TORTY ,CIASTA, DESERY - FANTAZJA.jpg
Download: FANTAZJA.jpg

16 KB

(323px x 323px)

0.0 / 5 (0 głosów)
FANTAZJA

biszkopt
6 jajek
1,5 szklanka maki tortowej
0,5 szklanki maki ziemniaczanej
2 łyżki oleju
1 szklanka cukru
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Cukier waniliowy
2 łyżki kakao
Krem 1
0,5 l smietany30%
2 czekolady 100 g gorzkie
0,5 czekolady mlecznej
2 łyżki rumu
2 śmietan-fixy
Krem 2
1 op śnieżki
1 szklanka miksowanych malin
3 łyżeczki żelatyny
4 łyżeczki cukru

Dodatkowo 1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki
30 szt. podłużnych biszkoptów
Herbata z cytryna i rumem do nasączenia biszkoptów

Jajka ubijać z cukrem i cukrem waniliowym aż zbieleją i powiększa swoja objętość. Do ubitej masy jajecznej dodać olej a następnie powoli przesiane maki połączone z proszkiem do pieczenia i kakao. gotowe ciasto wylać na formę 25/40 wyłożona papierem do pieczenia: Piec w temperaturze 160 ° ok. 30 min. Wystudzić, przekroić na 2 blaty.

Krem 1:
Śmietanę wlać do garnuszka, pokruszyć do niej czekoladę , wsypać cukier waniliowy i podgrzewać na małym ogniu aż do całkowitego rozpuszczenia się czekolady. nie gotować. Następnie wlać rum lub kilka kropel olejku rumowego dokładnie wymieszać i odstawić do ostygnięcia a potem wstawić do lodówki na kilka godzin żeby się dobrze wychłodziło. Najlepiej zrobić to poprzedniego dnia. Po wychłodzeniu ubijać jak śmietanę z dodatkiem śmietan-fixow.

Krem 2
Maliny zmiksować z dodatkiem cukru, Żelatynę rozpuścić w 2 -3 łyżkach gorącej wody, trochę ostudzić i połączyć z malinami. Gdy masa zacznie tężeć przygotować śnieżkę według przepisu na opakowaniu i połączyć z tężejąca masa malinowa.

Przekładać ciasto w kolejności:
- ciasto
-krem malinowy
-biszkopty (Biszkopty nasączyć herbata z rumem)
-dżem z czarnej porzeczki
-krem czekoladowy
-ciasto.

Ciasta można też trochę nasączyć ale nie jest to konieczne bo jest delikatne w smaku i łatwo chłonie wilgoć z kremów.
Gotowe ciasto udekorować dowolnie np. bita śmietaną.

Komentarze:

Nie ma jeszcze żadnego komentarza. Dodaj go jako pierwszy!

Aby dodawać komentarze musisz się zalogować

Inne pliki do pobrania z tego chomika
TORTY ,CIASTA, DESERY - dolce-tiramisu.jpg
Skladniki na 4 porcje: 250gr mascarpone 3jajka 60gr c ...
Skladniki na 4 porcje: 250gr mascarpone 3jajka 60gr cukru 200gr ciastek Marsala do moczenia ciastek Wykonanie: zoltka ucieramy z polowa cukru dodajemy mascarpone. W osobnej misce ubijamy bialka z reszta cukru pozniej mieszamy to razem z masa mascarpone! Dno pucharka smarujemy masa ukladamy zamoczone w marsali ciasteczka i znow smarujemy masa-powtarzamy czynnosc 2-3 razy konczymy ciasto masa na ktora posypujemy kakao.wstawic przed podaniem do lodowki
TORTY ,CIASTA, DESERY - Panna cotta.jpg
4 porcje: • 250 ml śmietanki kremówki • 250 ml peł ...
4 porcje: • 250 ml śmietanki kremówki • 250 ml pełnego mleka • 100 g cukru pudru • 4 łyżeczki żelatyny • 1 łyżka rumu (opcjonalnie) • 1 łyżka słodkiego białego wina (opcjonalnie) • 1 laska wanilii (lub cukier waniliowy) Żelatynę zalewam zimną wodą, moczę 10 minut. Podgrzewam mleko, odstawiam z ognia, rozpuszczam w nim żelatynę. W drugim naczyniu mocno podgrzewam śmietankę z cukrem pudrem i przekrojoną wzdłuż wanilią. Wyjmuję wanilię a śmietankę wlewam do mleka z żelatyną. Dodaję rum, wino i przelewam do 4 foremek. Odstawiam do ostygnięcia, następnie wkładam do lodówki na conajmniej 4 godziny. Przed podaniem foremnki można wstawić na sekundę do gorącej wody, co ułatwi wyłożenie deseru na talerzyk. Deser podaje się najczęściej z pokrojonymi truskawkami i sosem truskawkowym. Na zdjęciach - z syropem klonowym.
TORTY ,CIASTA, DESERY - Tort Cassata Siciliana.jpg
Tort Cassata alla Siciliana Biszkopt: 6jajek 6lyzek m ...
Tort Cassata alla Siciliana Biszkopt: 6jajek 6lyzek maki 6lyzek cukru 1lyzezcka proszku do pieczenia Odzielic bialka od zoltek,ubic bialka z cukrem dodac zoltka potem make zmieszana z proszkiem do pieczenia. Piec przez 15min w 180stopniach a potem zmniejszyc do 150 na 25min Masa: 80dag riccoty 30dag cukru szczypta wanilli(mozna dodac cukier wniliowy) mielony cynamon 15dag gorzkiej czekolady(czesc do dekoracji) 40dag kandyzowanych owocow(czesc do dekoracji) 10dag pisatcji (czesc do dekoracji) Dekoracja: cukier waniliowy,5dag cukru,2szkl.smietany kremowki Upiec biszkopt Masa:10minut gotuj cukier z 200ml wody i wanilia,odstaw na 30min.Cieply syrop wymieszaj z riccota i szczypta cynamonu.Dodaj czesc owocow, czekolady i pistacji. Biszkopt pokroic na 3plastry.1plaster skropic 3lyzkami likieru,posmarowac polowa masy,nalozyc 2plaster,skropic i polozyc reszte masy,naloz 3krazek i skrop likierem.Ubujam smietane z cukrem i wanilia.Smaruje wierzch i boki tortu.Wierzch posypuje czekolada,a boki owocamii i pisacjami-smacznego
TORTY ,CIASTA, DESERY - Tort Cappucino.jpg
Tort cappucino-forma tortownicy srednica 22cm Spod: 20 ...
Tort cappucino-forma tortownicy srednica 22cm Spod: 200g masla 4jajka 340g cukru 360g maki 4lyzeczki proszku do pieczenia 200ml mleka Za drugim razem zamienilam to ciasto na biszkopt,poniewaz to ciasto wyrasta niskie-tort nie zmienil smaku! Krem: 4zoltka 170g cukru drobnego 500g sera mascarpone 2lyzeczki zelatyny 4 lyzki kawy rozpuszczalnej 100ml wody 3lyzki likieru amaretto 300ml smietany kremowki Dodatki: 3lyzki kakao,3lyzki cukru pudru Piekarnik nastawic na 175stopni! Ciasto:stopic maslo i ostudzic.Ubic jajka z cukrem-najlepiej na goracej parze-odczekac chwile az masa sie ostudzi.Przesiac make z proszkiem do pieczenia do ubitej masy.Delikatnie wymieszac.Mieszajac powoli wlac mleko,a nastepnie stopione maslo.Przelac do przygotowanej formy.Piec ok.30min.Ostudzic i przeciac na trzy czesci Ubic zoltka z cukrem-wymieszac z serem mascarpone. zelatyne rozpuscic w odrobinie goracej wody.W rondelku wymieszac kawe z woda,dodac zelatyne i podgrzewac na malym ogniu az zelatyna sie rozpusci,zdjac z ognia i dodac likier. Smietane ubic na sztywno i wymieszac z masa mascarpone Ulozyc pierwszy blat namoczyc mieszanka kawy z likierem i rozsmarowac1/3kremu.Powtorzyc z pozostalymi spodami:Na wierzchu powinien byc krem.kakao i cukier mieszamy razem i przesiac przez sitko nad tortem.Tort wstawic do lodowki na ok 2godz.przed podaniem-smacznego
TORTY ,CIASTA, DESERY - Tiramisu.jpg
Tiramisu Składniki: • 30 dag podłużnych biszkoptów d ...
Tiramisu Składniki: • 30 dag podłużnych biszkoptów do tiramisu • 50 dag mascarpone • 4 jajka, w temperaturze pokojowej • 8 łyżek drobnego cukru kryształu lub cukru pudru • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej • 50 ml likieru amaretto • 2 łyżki ciemnego kakao Wykonanie: Kawę rozpuścić w niepełnych 2 szklankach ciepłej wody, dodać likier i ostudzić. Do żółtek wsypać 3/4 przygotowanego cukru i utrzeć mikserem na puszysty krem (ucierać przez minimum 15 minut). Dodać mascarpone i wymieszać łyżką. Do białek dodać szczyptę soli i ubić na bardzo sztywną pianę. Stopniowo wsypywać pozostały cukier cały czas ubijając. Ubijać jeszcze przez kolejne 3 minuty, a następnie połączyć z masą mascarpone. Połowę biszkoptów na moment zanurzać w kawie. Układać w naczyniach lub w jednym większym naczyniu szklanym lub formie żaroodpornej. Wyłożyć połowę kremu i posypać przez sitko połowę kakao. Ułożyć drugą warstwę powtarzając nasączanie biszkoptów i układanie kremu. Deser włożyć na co najmniej 5 godzin do lodówki. Przed podaniem posypać tiramisu resztą kakao. Deser podawać schłodzony.
TORTY ,CIASTA, DESERY - Sernik z ricotty z migdałami.jpg
Składniki: • 200 g gotowych ciasteczek amaretti, dro ...
Składniki: • 200 g gotowych ciasteczek amaretti, drobno rozkruszonych* • 50 g masła, rozpuszczonego • 1 laska wanilii, przekrojona wzdłuż na pół i wyłuskana z ziarenek • 500 g serka ricotta • 125 g drobnego cukru (najlepiej brązowego) • 250 g serka mascarpone • 100 g zmielonych migdałów * * • 2 łyżki mąki ziemniaczanej • 3 duże jajka • skórka starta z 1 cytryny • garść płatków migdałowych • cukier puder do posypania Wykonanie: Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Rozkruszone ciasteczka wymieszać z rozpuszczonym masłem. Wyłożyć nimi spód 20 cm formy, wyrównać powierzchnię wypukłą częścią łyżki. Schłodzić w lodówce przez 15 minut. Przełożyć ziarenka wanilii do większej miski, dodać ricottę, cukier, mascarpone, migdały, mąkę, jaja i skórkę cytrynową. Chwilę miksować na jednolitą masę. Wylać na przygotowany spód, posypać płatkami migdałowymi. Ustawić na blasze do pieczenia i piec przez 45 minut na złoty kolor. Stopniowo otwierać piekarnik i studzić sernik w otwartym piekarniku. Wyjąć z piekarnika po całkowitym wystudzeniu. Schładzać przez kolejną godzinę lub więcej, najlepiej w lodówce. Posypać cukrem pudrem i pokroić dopiero po całkowitym ostygnięciu i schłodzeniu.
TORTY ,CIASTA, DESERY - TORCIK NAPOLEONKOWY-JEDYNA0101.jpg
Składniki: 5 jajek 1 szklanka cukru 1 ? szklanki ...
Składniki: 5 jajek 1 szklanka cukru 1 ? szklanki mąki pszennej ? szklanki mąki ziemniaczanej 1 ? łyżeczki proszku do pieczenia 25 dag margaryny Nadzienie: 1 kg jabłek 1 kisiel cytrynowy 3 łyżki cukru Do dekoracji: cukier puder Jak przyrządzić: Jabłka obrać i pokroić w ósemki. Smażyć z cukrem około 15 minut. Ostudzić, dodać kisiel w proszku i dokładnie wymieszać. Białka ubić, dodać cukier, a następnie żółtka i dalej ubijać. Mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia połączyć, dodać do ubitych jajek. Następnie dodać roztopioną gorącą margarynę i wszystko razem delikatnie wymieszać. Połowę ciasta wylać na wysmarowaną tłuszczem blachę i wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 °C na 15 minut. Na podpieczone ciasto wyłożyć jabłka i przykryć pozostałym ciastem. Całość piec przez 45 minut. Ostudzić i posypać cukrem pudrem.
TORTY ,CIASTA, DESERY - Tort orzechowy.jpg
Tort orzechowy Przygotowanie: ok 1,5 godz. Składniki n ...
Tort orzechowy Przygotowanie: ok 1,5 godz. Składniki na 10 porcji • 10 jajek • 200 g cukru pudru • 250 g mąki • 150 g zmielonych orzechów włoskich • łyżka proszku do pieczenia • opakowanie cukru waniliowego • 2 łyżki oliwy • szklanka zmielonych biszkoptów Masa: • 400 g orzechów włoskich • 400 ml mleka • 300 g cukru • 400 g masła • kieliszek spirytusu Etapy przygotowania 1. Oddziel białka od żółtek. Z białek ubij sztywną pianę. 2. Dodaj cukier, cukier waniliowy i ubijaj, aż składniki połączą się. 3. Delikatnie wmieszaj żółtka. 4. Zmielone orzechy wymieszaj z mąką, zmielonymi biszkoptami i proszkiem do pieczenia. Stopniowo dodaj do piany. 5. Wlej oliwę. Przelej do formy o średnicy 26 cm wysmarowanej masłem i posypanej mąką, wygładź wierzch. 6. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 40 minut. Wyjmij i pozostaw w formie aż do całkowitego ostygnięcia. 7. Przygotuj masę. W gotującym się mleku rozpuść cukier. Gotuj na małym ogniu 5-10 min, aż zgęstnieje i zmniejszy objętość. 8. Stopniowo dodawaj do ciasta zmielone orzechy. Mieszaj na małym ogniu jeszcze około 5 min. Odstaw do ostygnięcia. 9. Ucieraj masło, aż się spieni, a następnie dodaj go do masy orzechowej. Wlej kieliszek spirytusu. 10. Ciasto przekrój w poprzek na trzy jednakowe warstwy, przełóż je kremem. 11. Rozsmaruj krem także po bokach i na wierzchu tortu. Udekoruj połówkami orzechów i bakaliami. **********************************************************************
TORTY ,CIASTA, DESERY - Wspaniały orzechowiec.jpg
Wspaniały orzechowiec Przygotowanie: ok. 2 godz Składn ...
Wspaniały orzechowiec Przygotowanie: ok. 2 godz Składniki • Ciasto: • 3 szklanki mąki • 1 kostka margaryny Kasi • 4 żółtka • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia • 3/4 szklanki cukru pudru • 3 łyżki śmietany • cukier waniliowy • Poza tym: • powidła śliwkowe • orzechy włoskie • krem Karpatka • kostka masła • 2 szklanki mleka Etapy przygotowania 1. Z podanych składników zagnieść ciasto. Podzielić je na dwie równe części. Upiec dwa placki w następujący sposób: 2. jedną część ciasta rozwałkować na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na cieście rozłożyć 1/2 słoiczka powideł śliwkowych (cienką warstwę), a następnie ubitą z cukrem waniliowym i 1 łyżką cukru kryształu pianę z 2 białek. Pianę posypać orzechami włoskimi. Piec 30 - 35 minut w temperaturze 200 stopni C. 3. Drugą część ciasta upiec identycznie jak pierwszą. Po ostudzeniu oba placki przekładamy kremem Karpatka przygotowanym wg przepisu na opakowaniu. 4. Ciasto można posypać cukrem pudrem. **********************************************************************
więcej plików z tego folderu...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności