Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto

6b70d6d591.jpeg

zingania / PRZEPISY / TORTY ,CIASTA, DESERY / 6b70d6d591.jpeg
TORTY ,CIASTA, DESERY - 6b70d6d591.jpeg
Download: 6b70d6d591.jpeg

48 KB

(600px x 452px)

0.0 / 5 (0 głosów)
CAPPUCCINO

I ciasto:
28 dag. cukru kryształu
16 dag. mąki pszennej
4 dag. kakao
8 jajek
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubić na sztywną pianę, następnie dodoawć po żółtku i po trzy łyżki cukru, ubijać do białości jak na biszkopt. dodać pozostałe składniki, wymieszać dokładnie ale powoli. Ciosto wylać na blaszkę wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą. Upiec. Po upieczeniu przekroić na dwie częsci.

II ciasto:
20 dag. wiórek kokosowych
5 białek
1 szkl.cukru kryształu
3 łyżki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubić dodać cukier i dalej ubijać do sztywności. Dodać wiórki, mąkę i proszek do pieczenia, lekko wymieszać. Piec na złoty kolor w temp. 160 - 180 przez 30 min.

MASA:
5 żółtek
1 cukier waniliowy
3 łyżki mąki pszennej
1 budyń śmietankowy lub waniliowy
2 szkl. mleka
3/4 szkl. cukru
1 kostka masła lub jakiejś dobrej margaryny
3 dag. kawy cappuccino w proszku
Mleko, cukier, budyń, mąkę, cukier waniliowy i żółtka zmiezać i ugotować budyń. Masło utrzeć na puch, dodać wystudzony budyń oraz kawę, ciągle ucierając.

Przełożenie placka:
I ciasto - masa - II ciasto - masa - I ciasto - polewa - można posypać orzechami.
SMACZNEGO!!!!!

Komentarze:

Nie ma jeszcze żadnego komentarza. Dodaj go jako pierwszy!

Aby dodawać komentarze musisz się zalogować

Inne pliki do pobrania z tego chomika
TORTY ,CIASTA, DESERY - -sernik-z-owocami_0_2.jpg
Sernik z owocami/Wiesi/ • Ciasto: 1. 3 szklanki mą ...
Sernik z owocami/Wiesi/ • Ciasto: 1. 3 szklanki mąki 2. Kostka Kasi lub podobne/ja preferuje masło/ 3. 3 łyżki cukru 4. 5 żółtek/białka zostawić/ 5. 3 łyżeczki proszku do pieczenia Zagnieść, sformować kule ,3/5 rozłożyć na blache,1/5 do lodówki • Masa twarogowa: 4 kostki twarogu 2 jajka Szklanka cukru/ja daje trochę mniej/ 1 kostka masła Budyń śmietankowy-opakowanie rodzinne Twaróg zmielić, jajka ubić z cukrem do nich pozostałe składniki, • Dodatkowo puszka brzoskwin- brzoskwinie kroimy na „księżyce” Masę twarogową nałożyć na blachę z ciastem kruchym nałożyć pokrojone brzoskwinie białka pozostałe z ciasta kruchego ubić pod koniec ubijania dodać ¾ szklanki cukru sztywną piane nakładamy na ciasto. Wyjąc ciasto kruche z lodówki i starkować na piane Wstawić do rozgrzanego piekarnika 180-200stopni i piec 45-60 minut/
TORTY ,CIASTA, DESERY - ciasto toffi.jpg
Ciasto: 3 szklanki mąki, 0,5 szklanki cukru pudru, 15 da ...
Ciasto: 3 szklanki mąki, 0,5 szklanki cukru pudru, 15 dag miodu, 0,5 kostki margaryny, 2 jaja, 1 opakowanie cukru waniliowego, 1 łyżeczka sody oczyszczonej. Krem: 0,5 l śmietanki kremówki (36% lb 30%), ja daję 1 l 3 łyż. żelatyny. Polewa: 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego. Do dekoracji: 10 dag posiekanych orzechów włoskich lub ziemnych nie solonych w całości Mleko w puszce wstawić do garnka z wodą i gotować przez 3 godz.-poczekać aż wystygnie. Z podanych składników zagnieść ciasto i podzielić na 2 równe części. Formy posmarować margaryną i wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przenieść do form i piec około 15 minut w temp. 200 C. Śmietanę ubić na puszystą masę. Nastepnie dodać do niej wcześniej rozpuszczoną żelatynę. Kremem przełożyć dwa upieczone i ostudzone placki. Na wierzchu ciasta rozsmarować mleko (tw. toffi). Posypać orzechami
TORTY ,CIASTA, DESERY - 914402cacd.jpeg
ZEBRA 2,5 szkl. mąki 2 szkl. cukru 1 szkl. gazowane ...
ZEBRA 2,5 szkl. mąki 2 szkl. cukru 1 szkl. gazowanego napoju pomarańczowego 0,5 szkl. oleju 5 jaj 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 1 pomarańczowy olejek zapachowy (aromat do ciast) Ubić pianę z białek, a gdy będzie bardzo sztywna, dodać cukier i żółtka jaszcze chwile ubijać. Następnie wlać olej, napój pomarańczowy, olejek, wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wszystko dokładnie wymieszać ręcznie lub na naj mniejszych obrotach mikserem. Podzielić ciasto na dwie części. Do jednej wsypać kakao, do drugiej dwie łyżki mąki. Do blachy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej taryą bułką wlewać łyżką na przemian białe i ciemne ciasto. Upiec w dobrze nagrzanym piekarniku.
TORTY ,CIASTA, DESERY - a02ce7595f.jpeg
Agrestowiec Biszkopt z 4 jaj 0,5 litra soku z agrestu ...
Agrestowiec Biszkopt z 4 jaj 0,5 litra soku z agrestu 0,5 litra wody 3 budynie śmietankowe-40g 4 łyżeczki żelatyny-zalac małą ilością wody 15 dag cukru Ugotowac z wszystkiego budyń,do gorącego dodac namoczoną żelatynę.Zimny budyń utrzec z 1 kostką margaryny i dodac 3 żółtka.Masę wyłożyc na biszkopt,na masę ułożyc agrest i zalac 2 galaretkami agrestowymi.
TORTY ,CIASTA, DESERY - Adam i Ewa.jpg
Składniki Biszkopt: 4 jajka 1 szklanka cukru 1 sz ...
Składniki Biszkopt: 4 jajka 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Następnie: 2 puszki mandarynek 2 szklanki soku pomarańczowego 2 budynie waniliowe (po 40g) 2 opakowania herbatników zwykłych 2 opakowania herbatników czekoladowych 4 opakowania śmietan-fix 1/2 litra śmietanki 30% 3 łyżki cukru pudru Jak zrobić? Biszkopt upiec w dużej prostokątnej formie, wystudzić, zdjąć skórkę (wierzch), nasączyć (woda + sok z cytryny + cukier). Na biszkopcie ułożyć odsączone mandarynki. Z soku od mandarynek i 2 szklanek soku pomarańczowego ugotować budyń. Sok z mandarynek i 1 1/2 szklanki soku pomarańczowego zagotować, w 1/2 szklanki soku rozpuścić 2 budynie, wlać na gotujący się sok, mieszać. Gorący budyń wyłożyć na ciasto z mandarynkami. Śmietankę ubić z cukrem pudrem i śmietan-fixami. Wyłożyć na budyń. Na wierzchu ciasta układać herbatniki w szachownicę. Temperatura piekarnika: 160-170°C Czas pieczenia: 35 min
TORTY ,CIASTA, DESERY - ADWOKATOWE CIASTO NA ZIMNO.jpg
Advocatowe ciasto na zimno Składniki: biszkopt, ...
Advocatowe ciasto na zimno Składniki: biszkopt, 3, jajka 90g, cukru 70g, mąki 20g, kakao 1 łyżeczka, proszku do pieczenia 3 łyżki, wody ., 12 płatków (lub 6 łyżek), żelatyny po 100g, miękkiego masła i cukru pudru po 500ml, ajerkoniaku i kremówki 2 opakowania, rurek (z Lidla, Biedronki) Opis przygotowania Najpierw upiec biszkopt: Jajka wymieszać dokładnie z wodą, dodać cukier i mieszać 3 minuty. Na koniec wmieszać mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Formę wysmarować tłuszczem, wylać ciasto, wstawić do nagrzanego do 200°C piekarnika i piec 20 minut. Gotowy biszkopt ostudzić. Ułożyć wzdłuż brzegu rurki na zmianę - raz czekoladą do dołu, raz do góry. Masło i cukier wymieszać ze sobą na gładką masę i dodać 350ml ajerkoniaku. Żelatynę rozpuścić w małej ilości ciepłej wody i wlać do masy z ajerkoniakiem. Wymieszać dokładnie i wlać na biszkopt. Odstawić do lodówki na 3h. Rozpuścić pozostałą żelatynę i wymieszać z resztką ajerkoniaku (150ml). Mieszankę wylać na wierzch ciasta tworząc żółtą powierzchnię. Odstawić na następne 2h. Można dodatkowo ozdobić np. czekoladą albo bitą śmietaną. składniki na tortownicę o śr. 26cm
więcej plików z tego folderu...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności