Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto

dvde.jpg

przepisy - dvde.jpg
Download: dvde.jpg

58 KB

(500px x 630px)

0.0 / 5 (0 głosów)
Składniki:
Farsz mięsny

* 500 g mięsa rosołowego - ugotowanego
* 2 cebule
* 30 g masła, sól, pieprz

Ciasto pierogowe

* 500 g mąki (ok. 3 szklanek)
* 250 ml wody lub mleka
* 1 łyżka masła
* sól
* ew. 1 jajko

Sposób przyrządzania:

Farsz:

Mięso przepuszczamy przez maszynkę. Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę i przesmażamy na maśle, tak żeby się zeszkliła. Dodajemy cebulę do mięsa, doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy i jeszcze raz przesmażamy. Jeśli farsz jest za suchy możemy dodać do niego 50 g szynki lub wędzonki, lub trochę wywaru z mięsa.

Ciasto

Najlepiej przygotować sobie wcześniej wszystkie produkty, tak żeby miały temperaturę pokojową. Mąkę przesiewamy na stolnicę, robimy w środku dołek ew. wbijamy do niego jajo i wlewamy łyżkę roztopionego masła. Powoli wlewamy też szklankę mleka lub wody (najlepiej żeby wlewany płyn był ciepły). Ilość dodanego płynu będzie zależała od wilgotności mąki. Oczywiście mąka bardziej sucha wchłonie więcej wody, czy mleka, stąd często słyszy się enigmatyczne rady doświadczonych gospodyń, że wody dolewamy tyle, ile zabierze mąka. Rozrabiamy ciasto najpierw nożem, a potem rękami (ok. 15-20 minut), aż powstanie jednolite, gładkie ciasto. Dobrze wyrobione ciasto powinno być elastyczne, gładkie, a po jego przekrojeniu zobaczymy wgłębienia i dziurki wypełnione powietrzem. Pozostawiamy je na pół godziny przykrywając je miską, żeby „dojrzało”, a następnie, dzielimy je na dwie, trzy porcje i wałkujemy na grubość 2 mm. Jeżeli nadziewamy pierogi owocami, to ciasto powinno być trochę luźniejsze i grubsze. Z ciasta wykrajamy foremką okrągłe placuszki, na środek nakładamy farsz i dokładnie zlepiamy brzegi, wrzucamy pierogi do gotującej, posolonej wody, po wypłynięciu gotujemy jeszcze 3 minuty i wyjmujemy łyżką cedzakową. Do ciasta pierogowego możemy dodać jajo, ale pamiętajmy, że jest ono wtedy twardsze.

Komentarze:

Nie ma jeszcze żadnego komentarza. Dodaj go jako pierwszy!

Aby dodawać komentarze musisz się zalogować

Inne pliki do pobrania z tego chomika
przepisy - 54510ac0b5.jpeg
Wątróbka cielęca lub wieprzowa Wątrobe pokroic na kawałk ...
Wątróbka cielęca lub wieprzowa Wątrobe pokroic na kawałki takie jakie będziemy smażyc i zalac mlekiem najlepiej na noc.Po wyjęciu z mleka(mleko zetnie się)opłukac wodą i rozbic każdy kawałek najlepiej wkładając do woreczka.Rozgrzac tłuszcz i każdy kawałek obtoczyc w mące i usmażyc.Pokroic cebule w krążki i wrzucic do drugiego naczynia dodając tłuszcz,(może byc olej lub smalec-do wątroby lepszy) pieprz vegete i sok z cytryny,wsztstko podgrzac wymieszac i przekładzc usmażoną wątrobe.Dolac trochę wody i ustawic mały płomień by się przeparowała,od czasu do czasu przemięszac.Cebuli tyle ile kto lubi,ja daje na 0,5 kg wątroby 3 duże cebule i sok z połowy cytryny.
przepisy - ffhfrrr.jpg
Przepis - Kiszona kapusta gotowana do obiadu SKŁADNIKI: ...
Przepis - Kiszona kapusta gotowana do obiadu SKŁADNIKI: * Kapusta kiszona ok 1kg * smalec z skwarkami * kawałek gotowanego boczku * kminek * pieprz ziolowy * sol * liśc laurowy * ziele angielskie PRZYGOTOWANIE: Kapustę kszona pluczemy i wkladamy do garnka , podgotowujemy , jesli nadal jest za kwaśna odlewamy wodę i dolewamy świeżej , dusimy dodając liśc laurowy 2-3 sztuki ziele angielskie kilka ziaren oraz 2 łyżki smalcu ze skwarkami oraz pieprz sol do smaku oraz kminek , boczek kroimy w kostke i podpiekamy wkładamy do kapusty i dusimy około godziny , zagęszczamy mąką pszenną i podajemy jak dodatek:)
przepisy - nalesniki_z_serem.jpg
Naleśniki z serkiem ... » Klasyczne naleśniki z białym ...
Naleśniki z serkiem ... » Klasyczne naleśniki z białym serem Klasyczne, najprostsze, najsmaczniejsze. A że zaczął się Naleśnikowy Tydzień 2, dzisiaj jemy naleśniki ;) Klasyczne naleśniki z białym serem Naleśniki zawsze robię "na oko", ale na potrzeby naleśnikowego wpisu raz w życiu wymierzyłam proporcje na ok. 8 naleśników :) Na ciasto: * 2 szklanki mąki * 1 szklanka mleka * niepełna 1 szklanka wody mineralnej gazowanej * 1 jajko * ćwierć łyżeczki soli Na nadzienie: * ok. 30-40 dag białego sera półtłustego * 1-1,5 łyżki cukru * ćwierć łyżeczki cynamonu * mały jogurt naturalny lub ok. 4-5 łyżek śmietany Najpierw robimy nadzienie: twaróg miażdżymy w miseczce widelcem, dodajemy pozostałe składniki, mieszamy. Ciasto: mieszamy razem jajko, mleko i wodę gazowaną. Dodajemy sól, a następnie intensywnie mieszamy dodając mąkę, żeby nie utworzyły się grudki. Na małej, okrągłej patelni rozgrzewamy olej (troszeczkę, dosłownie do zwilżenia patelni) i chochelką równomiernie rozlewamy masę. Smażymy z obu stron do zbrązowienia (po każdym naleśniku ponownie dodajemy i rozgrzewamy odrobinę oleju). Zawijanie zależy już od kucharza ;) Ja te z serem zawijam zawsze w ruloniki z nadzieniem pośrodku, ale można nadzienie rozłożyć równomiernie i zawinąć, albo złożyć w trójkąty. Podawać ze śmietaną lub sosem waniliowym (osobiście polecam to drugie).
przepisy - 7a6a585d852.jpeg
SAŁATKA Z MAKARONEM 1 opakowanie makaronu małe muszelki ...
SAŁATKA Z MAKARONEM 1 opakowanie makaronu małe muszelki 2 puszki kukurydzy 5 jajek 2 świeże długie ogórki 1-2 cebule ok. 30 dag. wędliny (najlepiej szynki) ok. 1 mały słoiczek majonezu sól, pieprz do smaku Makaron ugotować (nie przegotować) resztę składników pokroić w kostkę. Wszystko razem połączyć, doprawić do smaku solą i pieprzem.
przepisy - 617ff1a019.jpeg
P-A-S-T-Y Pasta rybna 25-30 dag sera twarogowego 1 puszk ...
P-A-S-T-Y Pasta rybna 25-30 dag sera twarogowego 1 puszka ryb w pomidorach lub makrela wędzona+ 2 łyżki ketchupu 1-2 cebule drobno krojone 2-3 łyżki oleju pieprz,sól Ser zemleć w maszynce, wszystko dobrze rozgnieść,doprawić do smaku. Pasta jajeczna z majonezem 6 ugotowanych jaj 1-2 cebule 1 łyżka majonezu 0,5 łyżki musztardy pieprz, sól Jaja zetrzeć na tarce jarzynowej,cebule drobno pokrajać,posypać solą.Wymieszać doprawić do smaku. Pasta z twarogu 25 dag sera twarogowego 2 łyżki śmietany słodkiej 2 łyżki ketchupu 1 łyżka kopru(może być zamrożony) sól,cukier Ser zemleć w maszynce dodać wszystkie produkty,doprawić do smaku
przepisy - 18dff8ca2e.jpeg
Krokiety z kapustą i grzybami Ciasto 25 dag mąki 2 jajk ...
Krokiety z kapustą i grzybami Ciasto 25 dag mąki 2 jajka 1 szklanka mleka 3 łyżki oleju 3/4 szkl.gorącej wody wyk. Do mleka dodać jajka i bardzo dokładnie roztrzepać,następnie mąkę trochę soli i roztrzepać by nie było gródek ,następnie dodać olej i gorącą wode i wyrobić ciasto.Odstawić na 20 min.i dobrze wymieszać.Pod pierwszy naleśnik lekko natłuścić patelnie,a następne piec bez dodawania ojeju,a naleśniki są cieniutkie i bardzo wiśne,wykładać na płaski talerz Farsz 0,5 kg pieczarek 0,5 kg kiszonej kapusty 10 dag masła 1-2 cebule vegete,pieprz Kapustę i pieczarki ugotować,(każde osobno)pokroić na drobno,masło roztopić,wrzucić pokrojoną na drobna cebule i zeszklić.Dodać pieczarki i podsmażyć,dodać kapustę i wszystko wymieszać ,doprawić do smaku Na naleśnik nałożyć farsz zimny, zwinąć obtoczyć jak kotlet i usmażyć na oleju.Podawać z keczupem lub jak komu smakuje. Pieczarki od lat obgotowuje dodając trochę soli i octu(ocet powoduje że są białe a przepis mam od dobrego kucharza)a żeby miec pieczarki pod ręką to ugotowane pieczarki gorące wkładam do słoików i zalewam gotującą wodą z odrobiną soi i octu,odwracam słoiki.Przechowywac w lodówce.Każdy ma swoje wypróbowane sposoby i dziękuje za każde inne podpowiedzi.
przepisy - 5633abf031.jpeg
Pyzy-kluski na parze 50 dag mąki 2,5 dag drożdży 2 jajka ...
Pyzy-kluski na parze 50 dag mąki 2,5 dag drożdży 2 jajka 1 kieliszek oleju 1 szklanka mleka 3 łyżki cukru szczypta soli Drożdże rozrobić w letnim mleku,dodać łyżkę cukru i mąki.Odstawić do wyrośnięcia.Do miski wsypać przesianą mąkę,cukier,sól,wlać olej,wbić jajka i dodać wyrośnięte drożdże.Dobrze wyrobić ciasto aż będzie odstawać od miski.Po wyrobieniu przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość.Ukulać kluski i po 15 min parować 5-6 min.Najlepiej w podwójnym garnku gdzie do dolnego nalewamy wody a na górny który ma otwory smarujemy za każdym razem olejem i kładziemy wyrośnięte kluski.Radze ukulać na 4 partie a gdy włożymy pierwszą robimy następną do wyrośnięcia i tak dalej.Podawać z kapustą kiszoną i sosem z karkówki, żeberek lub innym sosem.Smacznego
więcej plików z tego folderu...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności