Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto

PRZEKŁADANIEC SIOSTRY ANASTAZJI.jpg

wieslaw7105 / ciasta siostry anastazji / PRZEKŁADANIEC SIOSTRY ANASTAZJI.jpg
ciasta siostry anastazji - PRZEKŁADANIEC SIOSTRY ANASTAZJI.jpg
Download: PRZEKŁADANIEC SIOSTRY ANASTAZJI.jpg

75 KB

(430px x 300px)

0.0 / 5 (0 głosów)
Przekładaniec siostry Anastazji
Składniki
KRUCHE CIASTO:
3 szklanki mąki
22 dag Kasia
18 dag cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
5 łyżek kwaśnej śmietany
6 żółtek
MASA JABŁKOWA:
1 kg jabłek (1,5 kg lepiej)
1 łyżka cukru
1 galaretka jabłkowa lub agrestowa
MASA KOKOSOWA:
6 białek
1 szklanka cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
MASA ORZECHOWA:
4 jajka
12 dag orzechów (=1 szklanka niezmielonych)
3/4 szklanki cukru
1 łyżka bułki tartej
1 łyżka kakao
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Jak zrobić?
KRUCHE CIASTO:
Mąkę zamieszać z proszkiem. Dodać Kasia i posiekać nożem. Cukier
utrzeć z żółtkami i dodać do mąki. Dodać śmietanę i lekko
wyrobić. Ciasto podzielić na 2 części.
Z doświadczenia już wiem, że ze śmietaną ciasto wychodzi twardawe
więc proponuję dać 2 łyżki śmietany i 2 łyżki oleju.

MASA JABŁKOWA:
Jabłka zetrzeć na grubej tarce i podsmażyć razem z cukrem do
odparowania wody. Na końcu wsypać galaretkę i dobrze wymieszać.

MASA KOKOSOWA:
Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier, kokos i mąkę
ziemniaczaną. Dokładnie wymieszać.

MASA ORZECHOWA:
Białka ubić z cukrem. Dodać żółtka i wymieszać. Dodać resztę
składników i wymieszać.
I znowu z doświadczenia wiem, że kakao powoduje, że nie bardzo czuć
orzechy więc proponuję zrezygnować z kakao i dodać więcej orzechów,
np. 15 dag.

Przygotować dużą blachę szarlotkową.
Układanie ciast:

* I połowa kruchego ciasta
* masa jabłkowa
* masa kokosowa
* masa orzechowa
* II kruche ciasto

Piec całość w temp.p. 180−200 st. przez ok. 20−30 min.
U mnie wykończenie z polewy czekoladowej i posypane wiórkami kokosowymi.
Temperatura piekarnika: 180-200oC
Czas pieczenia: 20-30 min.

Komentarze:

Nie ma jeszcze żadnego komentarza. Dodaj go jako pierwszy!

Aby dodawać komentarze musisz się zalogować

ciasta siostry anastazji
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności