Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto

pierniczki.jpeg

wiesia5511 / Kulinaria / Ciasteczka / pierniczki.jpeg
Ciasteczka - pierniczki.jpeg
Download: pierniczki.jpeg

58 KB

(640px x 480px)

0.0 / 5 (0 głosów)

Komentarze:

wiesia5511

wiesia5511 napisano 31.01.2013 11:35

zgłoś do usunięcia

PIERNICZKI 2 szklanki mąki pszennej, ¾ szklanki cukru pudru, 2 łyżki miodu płynnego (może być sztuczny), 1 łyżka margaryny (ok. 5 dkg), 1 łyżeczka sody oczyszczonej, przyprawa do piernika (jedno opakowanie daję na kg mąki czyli 6 szklanek), jajko ja dodaję również kieliszek rumu. Wykonanie: Sypkie składniki przesiać na stolnicę. Miód rozgrzać w garnuszku, wylać na sypkie produkty, posiekać , dodać margarynę, posiekać , na końcu dodać jajko i rum . Zagnieść gładkie lśniące ciasto ( jak na pierogi), włożyć do woreczka foliowego i schłodzić w lodówce. Ja zarabiam dzień wcześniej. Wałkować cienko , wykrawać foremkami , blacha powinna być natłuszczona (olejem) …wtedy się nie przyklejają . Radze jednak zaraz po wyjęciu z kuchenki zdjąć je z blaszki za pomocą noża…lekko podważając. Przełożyć powidłem śliwkowym. Lukrować , posmarować polewą czekoladową , posypać kolorową posypką lub bakaliami. Pamiętać o lewej i prawej stronie wzoru , gdy foremka nie jest symetryczna , a chcemy ciastka skleić. Są miękkie po godzinie. Pojedyncze potrzebują na to nawet dwóch tygodni, warto więc upiec je z wyprzedzeniem. Przechowywać w szczelnie zamkniętym pudełku …wtedy nie twardnieją. Można długo przechowywać. Polewy kupuję gotowe a lukier robię z białka i cukru pudru , plus sok z cytryny. Oczywiście cukru dodaję tyle by uzyskać gęstą masę w trakcie ucierania . Barwię lukier albo barwnikami spożywczymi , albo naturalnymi…np. odrobina soku z borówek daje cudny lila róż. Można dodać kilka kropel kropli miętowych i mamy lukier miętowy.

Aby dodawać komentarze musisz się zalogować

Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności