Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto

e4637b561a.jpeg

ciekawe przepisy kulinarne - e4637b561a.jpeg
Download: e4637b561a.jpeg

32 KB

(590px x 460px)

0.0 / 5 (0 głosów)
RACUCHY Z JABŁKAMI

0.5 l mleka słodkiego
2 jajka
1 łyżeczka proszku do piecz. lub sody oczyszczonej
1 łyżka cukru kryształu
0.5 płaskiej łyżeczki soli
ok. 40 dag. mąki pszennej
jabłka- najlepiej miękkie (np. antonówki)
olej do smażenia
Mleko wymieszać z żółtkami, solą, cukrem, mąką oraz proszkiem do piecz. lub sodą. Z białek ubić pianę i lekko wmieszać do ciasta. Jabłka obrać wydrążyć gniazda nasienne, pokroić w krążki grubości 0.5 cm. Krążki jabłek nabijać na widelec,zanurzać w cieście i kłaść na rozgrzany tłuszcz, smażyć z obu stron. Podawać na gorąco, posypane cukrem pudrem.

Komentarze:

Nie ma jeszcze żadnego komentarza. Dodaj go jako pierwszy!

Aby dodawać komentarze musisz się zalogować

obrazek

Inne pliki do pobrania z tego chomika
ciekawe przepisy kulinarne - 18dff8ca2e.jpeg
Krokiety z kapustą i grzybami Ciasto 25 dag mąki 2 ...
Krokiety z kapustą i grzybami Ciasto 25 dag mąki 2 jajka 1 szklanka mleka 3 łyżki oleju 3/4 szkl.gorącej wody wyk. Do mleka dodać jajka i bardzo dokładnie roztrzepać,następnie mąkę trochę soli i roztrzepać by nie było gródek ,następnie dodać olej i gorącą wode i wyrobić ciasto.Odstawić na 20 min.i dobrze wymieszać.Pod pierwszy naleśnik lekko natłuścić patelnie,a następne piec bez dodawania ojeju,a naleśniki są cieniutkie i bardzo wiśne,wykładać na płaski talerz Farsz 0,5 kg pieczarek 0,5 kg kiszonej kapusty 10 dag masła 1-2 cebule vegete,pieprz Kapustę i pieczarki ugotować,(każde osobno)pokroić na drobno,masło roztopić,wrzucić pokrojoną na drobna cebule i zeszklić.Dodać pieczarki i podsmażyć,dodać kapustę i wszystko wymieszać ,doprawić do smaku Na naleśnik nałożyć farsz zimny, zwinąć obtoczyć jak kotlet i usmażyć na oleju.Podawać z keczupem lub jak komu smakuje. Pieczarki od lat obgotowuje dodając trochę soli i octu(ocet powoduje że są białe a przepis mam od dobrego kucharza)a żeby miec pieczarki pod ręką to ugotowane pieczarki gorące wkładam do słoików i zalewam gotującą wodą z odrobiną soi i octu,odwracam słoiki.Przechowywac w lodówce.Każdy ma swoje wypróbowane sposoby i dziękuje za każde inne podpowiedzi.
ciekawe przepisy kulinarne - 546214266c.jpeg
Buraczki 3 kg buraczków ugotowanych zetrzec na tarce ...
Buraczki 3 kg buraczków ugotowanych zetrzec na tarce jarzynowej dodac 2 cebule i 3 ząbki czosnku pokrojone w kostkę Zalewa 0,5 szklanki octu(10%) 15 dag cukru 1 łyżeczka soli 6 gożdzików 3 ziarnka pieprzu 3 ziarnka ziela angielskiego 4 listka laurowe Wszysto zagotowac(zalewę) wlac do buraczków i wymieszac.Zostawic na 10-12 godz.Słoiki gotowac 10 min. Z tych buraczków bardzo dobra jest zupa buraczkowa. Buraczki z papryką 5 kg ugotowanych buraczków zetrzec na tarce jarzynowej 1 kg papryki 1 kg cebuli Pokroic według gustu w kostkę lub w paski Zalewa o,5 litra octu(10%) 1 szklanka oleju 2 szklanki cukru 2 łyżki soli pieprz do smaku Zalewe ugotowac wlac do buraczków ,wymieszac ,zostawic na 10-12 godz.Słoiki gotowac 15 min.
ciekawe przepisy kulinarne - 5633abf031.jpeg
Pyzy-kluski na parze 50 dag mąki 2,5 dag drożdży 2 ja ...
Pyzy-kluski na parze 50 dag mąki 2,5 dag drożdży 2 jajka 1 kieliszek oleju 1 szklanka mleka 3 łyżki cukru szczypta soli Drożdże rozrobić w letnim mleku,dodać łyżkę cukru i mąki.Odstawić do wyrośnięcia.Do miski wsypać przesianą mąkę,cukier,sól,wlać olej,wbić jajka i dodać wyrośnięte drożdże.Dobrze wyrobić ciasto aż będzie odstawać od miski.Po wyrobieniu przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość.Ukulać kluski i po 15 min parować 5-6 min.Najlepiej w podwójnym garnku gdzie do dolnego nalewamy wody a na górny który ma otwory smarujemy za każdym razem olejem i kładziemy wyrośnięte kluski.Radze ukulać na 4 partie a gdy włożymy pierwszą robimy następną do wyrośnięcia i tak dalej.Podawać z kapustą kiszoną i sosem z karkówki, żeberek lub innym sosem.Smacznego
ciekawe przepisy kulinarne - 5a0b6e298b.jpeg
Skórka pomarańczowa kandyzowana własnej roboty Skórki p ...
Skórka pomarańczowa kandyzowana własnej roboty Skórki pomarańczowo obgotować 10-15 minut,odcedzić i po wystygnięciu pokroić w kostkę.Do garnka wlać 2-3 łyżki wody wsypać skórkę i dodać cukier(cukier w zależności ile jest skórki,na skórkę z 1 pomarańczy 0,5 szklanki cukru lub trochę więcej)Gotować na małym ogniu od czasu do czasu mieszając aż cukier się rozpuści i powstanie dość gęsty syrop.Przełożyć da słoika ,może stać w lodówce.Doskonałe do mazurków,serników,makowców itp.
ciekawe przepisy kulinarne - 7a30555e13.jpeg
Coś na szybko-dowolny makaron z mięsem mielonym 0.5 k ...
Coś na szybko-dowolny makaron z mięsem mielonym 0.5 kg mięsa mielonego 1 cebula 2 łyżki masła ząbek czosnku 4 korniszony mały ketchup 3-4 łyżki śmietany lub jogurtu pół papryki-jeżeli ktoś lubi szczypta oregano,i inne przyrawy od smaku Na patelnie wrzucuc masło,cebule pokrojoną w kostkę i mielone,wszystko wymieszac i przeparowac.Dodoc korniszony,paprykę i przyprawy i jeszcze poddusic .Na koniec dodac ketchup i śmietanę,zagotowac i polac lub wymieszac z makaronem.
ciekawe przepisy kulinarne - 80def07466.jpeg
Gyros-sałatka niewarstwowa 4 udka drobiowe 1 kapusta ...
Gyros-sałatka niewarstwowa 4 udka drobiowe 1 kapusta pekińska 0.5 l słoiczek papryki konserwowej 0,5 l słoiczek ogórków konserwowych puszka fasolki czerwonej(jak ktoś lubi) cebula lub por z jabłkiem(ilość według gustu) Udka pokroić na małe kawałki i dusić 10 min z odrobiną oleju ,pod koniec dodać od 1-1,5 łyżki przyprawy gyros.Kapustę pekińską pokroić i posypać łyżką vegety , cebule,por,jabłka,ogórki i paprykę pokroić w paski lub większą kostkę(jeżeli dodamy fasolkę przekroić na połowy) Zimne mięso i pozostałe składniki wymieszać,doprawić do smaku a przed podaniem wymieszać z majonezem i ketchupem. Można z filetów ale z udek taniej wychodzi a tak samo smakuje.
ciekawe przepisy kulinarne - ad25ea0a37.jpeg
Makaronowa z koperkiem 30-40 dag makaronu muszelki lub ...
Makaronowa z koperkiem 30-40 dag makaronu muszelki lub kółeczka 2 zielone ogórki pokrojone w kostkę 30-40 dag szynki lub innej wędliny 1 czerwoną i żółtą paprykę(może byc konserwowa) 1 puszkę czerwonej fasoli(pokroic na połówki) 2-3 łyżki koperku(może byc mrożony) doprawic ziarenkami smaku i pieprzu(jeżeli ktoś lubi można dodac czosnku)wymieszac z majonezem.
ciekawe przepisy kulinarne - b7651549f8.jpeg
Surówka z porów 2-3 pory-białe części 2 marchewki 2 ...
Surówka z porów 2-3 pory-białe części 2 marchewki 2 jabłka majonez,jogurt,śmietana -do wyboru sól,cukier,pieprz-wszystko do smaku Pory myjemy,przekrawamy wzdłuż i kroimy w talarki(jeżeli ktoś nie znosi surowego pora radzę sparzyc gotującą wodą,a zrobi się łagodniejszy).Marchewkę i jabłko obieramy i ścieramy na tarce jarzynowej,dodajemy do pora.Mieszamy,doprawiamy do smaku wybranymi produktami.
ciekawe przepisy kulinarne - cdd9b59132.jpeg
OGÓRKI Z PRZYPRAWĄ CURRY 3 kg. ogórków (pokroić w słu ...
OGÓRKI Z PRZYPRAWĄ CURRY 3 kg. ogórków (pokroić w słupki) 4 duże cebule (pół talarki) 9 szkl. wody, 1 szkl. soli (zagotować i zalać ostudzonym na 3-4 godz.) ZALEWA: 3 szkl. wody 2 szkl. cukru 1 szkl. octu 2 łyżeczki curry 2 łyżeczki papryki słodkiej 1 łyżeczka pieprzu Zagotować i przecedzić. Ogórki zalać gorącą zalewą. Pasteryzować. 5 min. gotować.
ciekawe przepisy kulinarne - e926965432.jpeg
Kopytka inaczej 1 kg ugotowanych ziemniaków dzień wcześn ...
Kopytka inaczej 1 kg ugotowanych ziemniaków dzień wcześniej 10-15 dag białego sera 1 cebula Skręcić ta wszystko przez maszynkę i dodać; 1 jajko,4 łyżki oleju.2 łyżki kartoflanki,0,5 kg mąki,2łyżeczki vegrty.Wyrobić jednolitą masę i formować wałeczki,kroić na ukos.Zagotować wodę,wlać 3 łyżki oleju i wsypać 2 łyżki soli.Wkładać kopytka i gotować do momentu aż wypłyną na wierzch.Po chwili wyjąć łyżką cedzakową na sito do odsiąknięcia.W tym czasie rozpuścić ćwiartkę masła lub 2 łyżki skwarek(każdy według swego uznania)dodać łyżkę vegety i trochę pieprzu dobrze wymieszać.Do tego dodać wcześniej ugotowaną kapustę(0,5 kg kiszonej),wszystko wymieszać, na koniec wrzucić ugotowane kopytka i wszystko wymieszać.Jak kto lubi można dodać kminku.
więcej plików z tego folderu...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności