Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto

kaczka-z-ananasem-01.jpg

tunia-85 / Przepisy / dania na ciepło / Mięsa / kaczka-z-ananasem-01.jpg
Mięsa - kaczka-z-ananasem-01.jpg
Download: kaczka-z-ananasem-01.jpg

96 KB

(600px x 834px)

0.0 / 5 (0 głosów)
Kaczka z karmelizowanymi ananasami

Pieczona kaczka w słodkiej glazurze z ananasami. Podawana z opiekanymi ziemniakami i wiśniami.

Mrożoną kaczkę należy wcześniej rozmrozić, wkładając ją na około dobę do lodówki. Przed pieczeniem należy doprowadzić ją do temperatury pokojowej.



Składniki, 4 porcje:

Kaczka:
• 1 kaczka (około 2 kg), bez podrobów
• 2 łyżeczki mielonej kolendry
• 1 łyżeczka mielonego imbiru
• 2 łyżeczki soli

Karmelizowane ananasy:
• 1 ananas, obrany i pokrojony na plastry
• 2/3 szklanki brązowego cukru
• 1 łyżeczka cynamonu
• 5 nasion kardamonu
• 5 gwiazdek anyżu
• 1/2 łyżeczki zmielonych goździków
• sok z 1 limonki + ćwiartki limonki do podania


Ziemniaki z wiśniami:

• 4 nieduże ziemniaki
• 2/3 szklanki wiśni z kompotu lub mrożonych
• 4 ząbki czosnku w łupinkach
• skórka starta z 1 pomarańczy

Przygotowanie:

Karmelizowane ananasy: do rondelka wlać 1/4 szklanki wody, dodać brązowy cukier i podgrzewać przez około 5 minut, aż cukier się rozpuści, co chwilę zamieszać. Dodać puree ze zmiksowanych trzech plastrów ananasa, cynamon, kardamon, gwiazdki anyżu, goździki i gotować na małym ogniu bez przykrycia przez około 20 minut, aż powstanie gęsty syrop. Włożyć resztę plasterków ananasa, podzielonych na połówki i gotować przez około 10 - 15 minut. Miękkiego ananasa odsączyć z syropu i odłożyć. Do syropu dodać sok z 1 limonki i gotować jeszcze przez około 10 - 20 minut, do czasu aż będzie bardzo gęsty.
Kaczka: Piekarnik nagrzać do 220 stopni. Kaczkę opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Wykałaczkami zamknąć otwór. Natrzeć mieszanką kolendry, imbiru i soli. Ułożyć na metalowej kratce i umieścić w dużej brytfance (na blaszce z wyposażenia piekarnika lub w naczyniu do zapiekania). Wstawić do piekarnika na środkową kratkę. Piec przez 20 minut.
Wyjąć z piekarnika, dodać ćwiartki ziemniaków, oprószone solą i pieprzem, czosnek, wiśnie i posypać skórką z pomarańczy. Wstawić z powrotem do piekarnika, zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec przez 60 minut.
Wyjąć kaczkę z piekarnika. Jeśli w naczyniu zebrało się więcej niż około 1/2 - 1 szklanki płynu, można go wylać (razem z ewentualnymi zanieczyszczeniami z wnętrza kaczki). Większa ilość płynu spowoduje, że ziemniaki nie będą się chciały zrumienić. Kaczkę polać połową syropu (bez ananasów) i wstawić z powrotem do piekarnika na 15 minut. Po tym czasie skórka powinna być ładnie zrumieniona i złocista. Resztę syropu podgrzać razem z ananasem.
Wyjąć kaczkę z piekarnika, a następnie razem z kratką z brytfanki (stopień upieczenia kaczki sprawdza się wbijając szpikulec w mięsień. Jeśli soki swobodnie wypływają, kaczka jest upieczona). Kaczkę obłożyć kilkoma kawałkami ananasa, polać dwiema łyżkami syropu i udekorować gwiazdkami anyżu i kardamonem. Przykryć folią aluminiową i odstawić na 20 minut (wcześniej nie należy kaczki kroić).
Jeśli chcemy dodatkowo zrumienić ziemniaki, możemy polać je 3 łyżkami syropu i wstawić na chwilę z powrotem do piekarnika, tym razem pod rozgrzany grill. Kaczkę pokroić na kawałki specjalnym sekatorem do drobiu. Podawać z resztą syropu i kawałkami ananasa, z ziemniakami i wiśniami oraz kawałkami limonki do skropienia. Kaczkę dobrze jest po

Komentarze:

Nie ma jeszcze żadnego komentarza. Dodaj go jako pierwszy!

Aby dodawać komentarze musisz się zalogować

obrazek
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności