Download: kaczka-z-ananasem-01.jpg
Kaczka z karmelizowanymi ananasami
Pieczona kaczka w słodkiej glazurze z ananasami. Podawana z opiekanymi ziemniakami i wiśniami.
Mrożoną kaczkę należy wcześniej rozmrozić, wkładając ją na około dobę do lodówki. Przed pieczeniem należy doprowadzić ją do temperatury pokojowej.
Składniki, 4 porcje:
Kaczka:
• 1 kaczka (około 2 kg), bez podrobów
• 2 łyżeczki mielonej kolendry
• 1 łyżeczka mielonego imbiru
• 2 łyżeczki soli
Karmelizowane ananasy:
• 1 ananas, obrany i pokrojony na plastry
• 2/3 szklanki brązowego cukru
• 1 łyżeczka cynamonu
• 5 nasion kardamonu
• 5 gwiazdek anyżu
• 1/2 łyżeczki zmielonych goździków
• sok z 1 limonki + ćwiartki limonki do podania
Ziemniaki z wiśniami:
• 4 nieduże ziemniaki
• 2/3 szklanki wiśni z kompotu lub mrożonych
• 4 ząbki czosnku w łupinkach
• skórka starta z 1 pomarańczy
Przygotowanie:
Karmelizowane ananasy: do rondelka wlać 1/4 szklanki wody, dodać brązowy cukier i podgrzewać przez około 5 minut, aż cukier się rozpuści, co chwilę zamieszać. Dodać puree ze zmiksowanych trzech plastrów ananasa, cynamon, kardamon, gwiazdki anyżu, goździki i gotować na małym ogniu bez przykrycia przez około 20 minut, aż powstanie gęsty syrop. Włożyć resztę plasterków ananasa, podzielonych na połówki i gotować przez około 10 - 15 minut. Miękkiego ananasa odsączyć z syropu i odłożyć. Do syropu dodać sok z 1 limonki i gotować jeszcze przez około 10 - 20 minut, do czasu aż będzie bardzo gęsty.
Kaczka: Piekarnik nagrzać do 220 stopni. Kaczkę opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Wykałaczkami zamknąć otwór. Natrzeć mieszanką kolendry, imbiru i soli. Ułożyć na metalowej kratce i umieścić w dużej brytfance (na blaszce z wyposażenia piekarnika lub w naczyniu do zapiekania). Wstawić do piekarnika na środkową kratkę. Piec przez 20 minut.
Wyjąć z piekarnika, dodać ćwiartki ziemniaków, oprószone solą i pieprzem, czosnek, wiśnie i posypać skórką z pomarańczy. Wstawić z powrotem do piekarnika, zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec przez 60 minut.
Wyjąć kaczkę z piekarnika. Jeśli w naczyniu zebrało się więcej niż około 1/2 - 1 szklanki płynu, można go wylać (razem z ewentualnymi zanieczyszczeniami z wnętrza kaczki). Większa ilość płynu spowoduje, że ziemniaki nie będą się chciały zrumienić. Kaczkę polać połową syropu (bez ananasów) i wstawić z powrotem do piekarnika na 15 minut. Po tym czasie skórka powinna być ładnie zrumieniona i złocista. Resztę syropu podgrzać razem z ananasem.
Wyjąć kaczkę z piekarnika, a następnie razem z kratką z brytfanki (stopień upieczenia kaczki sprawdza się wbijając szpikulec w mięsień. Jeśli soki swobodnie wypływają, kaczka jest upieczona). Kaczkę obłożyć kilkoma kawałkami ananasa, polać dwiema łyżkami syropu i udekorować gwiazdkami anyżu i kardamonem. Przykryć folią aluminiową i odstawić na 20 minut (wcześniej nie należy kaczki kroić).
Jeśli chcemy dodatkowo zrumienić ziemniaki, możemy polać je 3 łyżkami syropu i wstawić na chwilę z powrotem do piekarnika, tym razem pod rozgrzany grill. Kaczkę pokroić na kawałki specjalnym sekatorem do drobiu. Podawać z resztą syropu i kawałkami ananasa, z ziemniakami i wiśniami oraz kawałkami limonki do skropienia. Kaczkę dobrze jest po