Smaki czasu z Karolem Okrasą odc. 37.wmv
-
@ Cyfry -
@ Kolorowanki z zadaniami -
@ Literki -
ABC gotowania 2 -
Auta(1) -
Auta(2) -
Autobusy -
Ciekawski George -
Coś na ząb uczeń Jamiego Oliviera!!! -
Dekoracje z warzyw i owoców -
Do wycięcia, złożenia, posklejania (różne) -
Gotujemy dla dzieci -
Heston Blumenthal BBC -
Jak zrobić pojazdy -
Jakubiak lokalnie 2 -
Jakubiak lokalnie 3 NOwe -
Jakubiak w sezonie 2 -
Jakubiak w sezonie 3 -
Jakubiak w sezonie 4 -
Jamie vs Jimmi -
Książka kucharska Kubusia Puchatka -
Kucharz doskonały -
Kuchnia francusa po prostu 3 -
Kuchnia gruzińska -
Kudłaci kucharze Wakacje z wypiekami -
Madzik311982 -
Magda -
Męskie gotowanie FAJNE BBC -
Męskie gotowanie_Męskie wypieki NOWOŚĆ BBC -
Moja książka kucharska -
Nigellissima -
Pascal po polsku -
Pociągi -
Pyszne GRILLOWANIE -
Pyszne WeekendyBilla NOWOŚĆ Billa Grengera -
Samochody -
Samoloty -
Smaczny pomysł Gotujemy z dziećmi -
Statki -
Strażak Sam(1) -
Szkoła gotowania Marthy Stewart -
Szybka kuchnia Lorraine BBC -
Ściągnięte -
Teraz Brygida! -
Tomek i przyjaciele(2) -
Transport -
Zawody -
Złota rączka -
Zwierzaki -
Zwierzaki 1
Wspomnienia podniebienia
Zapraszamy w kulinarną podróż do świata wspomnień. Przywołujemy smaki, które pojawiły się w najważniejszych chwilach życia gwiazd zaproszonych do naszej kuchni. Przygotowujemy ich ulubione potrawy z dzieciństwa. Odtwarzamy specjały napotkane przez naszych bohaterów podczas podróży i menu niezapomnianych kolacji we dwoje.
Przy okazji rozmowy o ulubionych smakach z dzieciństwa prof. Jerzy Bralczyk daje miniwykład o zawiłościach językowych związanych z nazwami dań i potraw. Czy mówi się „kluchów” czy „kluch”? Dlaczego gość Karola Okrasy nie lubi pomidorów i co jego zdaniem wydobywa bukiet smaków z popularnego śledzika? W menu odcinka: zupa zacierkowa na kaczych udkach oraz sandacz smażony w migdałach z sosem z czerwonego wina z rodzynkami.
Paweł Królikowski, oprócz tego, że jest znanym aktorem, doskonale gotuje. Karol Okrasa musi się zatem mocno postarać, bo niełatwo jest zaskoczyć smakosza. Rozmowa przy stole rozpoczyna się od zażartej dyskusji o zalewajce. Z obu stron padają mocne argumenty, po przeciwnikach znać doświadczenie i znajomość tematu...
Aktorka wspomina z czasów swojego dzieciństwa smak jajecznicy, która przyrządzała jej mama. Trudno pobić ideał, ale Karol Okrasa podejmuje to wyzwanie. Czuje się dość pewnie, bowiem sam pamięta rewelacyjny smak jajecznicy przygotowywanej przez swoją babcię. Po krótkiej dyskusji jednak i gość, i gospodarz programu stwierdzają, że nie warto szargać tak szlachetnych wzorców współczesnym wykonaniem, dlatego w menu programu znajdą się inne dania: cielęcina z sosem tuńczykowym, czyli „vitello tonatto” oraz dorsz w cebuli i pomidorach z ziemniakami w mundurkach.
"Smaki czasu z Karolem Okrasą" - cykliczny program kulinarny. Prowadzacy Karol Okrasa oraz jego gość poszukują ulubionego smaku - czasem to smak przeszłości, smak regionu, smak dzieciństwa, fascynacja kuchnią poznaną w podróży lub związana z najważniejszą osobą w życiu. Karol Okrasa przyrządzi dla gościa kilka dań. Bohaterem odcinka będzie: Jesteśmy na Saskiej Kępie w Warszawie. To tutaj Karol umówił się z aktorem znanym z ról twardych gangsterów. Czy kulinarne życzenia Roberta Więckiewicza będą godne mafijnego bossa?
Andrzej Grabowski lubi zjeść zdrowo – chodź dziś ten termin oznacza zupełnie co innego, niż w czasach jego młodości – oraz lubi tradycyjna kuchnię polską.
Tym razem w kuchni Karola okrasy zagościł znany dziennikarz i autor książek o Czechach Mariusz Szczygieł. Wbrew pozorom, nie poprosi o przygotowanie potraw z kuchni czeskiej...
Cezary Żak, jak sam mówi o sobie, pochodzi "zza Buga". Nic dziwnego, że z rodzinnego domu pamięta przepyszny barszcz ukraiński. Drugą ulubioną kuchnią aktora są smaki i potrawy włoskie. Karol Okrasa postanowił zmierzyć się z tym wyzwaniem!
"Smaki czasu z Karolem Okrasą" - cykliczny program kulinarny W programie będzie gościć Łukasz Nowicki.
W specjalnym świątecznym wydaniu „Smaków czasu z Karolem Okrasą” gośćmi są Kamila i Andrzej Łapiccy. O przedwojennych wigilijnych tradycjach i smakach opowiada Andrzej Łapicki.
– Nie jestem w stanie powiedzieć, czego nie lubię w kuchni – Wojciech Pszoniak reklamuje sam siebie jako mało wybrednego adresata kulinarnych pyszności. Czy rzeczywiście Karol Okrasa nie będzie miał problemów z przygotowaniem dla niego potrawy, która przeniesie go w czasie do dzieciństwa? Podejrzewamy, że to jednak kokieteria ze strony znanego aktora, który zna się na kuchni jak mało kto.