Smaki czasu z Karolem Okrasą - Gość - Cezary Żak - 02.04.2011.wmv
-
@ Cyfry -
@ Kolorowanki z zadaniami -
@ Literki -
ABC gotowania 2 -
Anime -
Auta(2) -
Autobusy -
Ciekawski George -
Coś na ząb uczeń Jamiego Oliviera!!! -
Dekoracje z warzyw i owoców -
Do wycięcia, złożenia, posklejania (różne) -
Filmy Animowane -
Filmy Familijne -
Gotujemy dla dzieci -
Heston Blumenthal BBC -
Jak zrobić pojazdy -
Jakubiak lokalnie 2 -
Jakubiak lokalnie 3 NOwe -
Jakubiak w sezonie 2 -
Jakubiak w sezonie 3 -
Jakubiak w sezonie 4 -
Jamie vs Jimmi -
Książka kucharska Kubusia Puchatka -
Kucharz doskonały -
Kuchnia francusa po prostu 3 -
Kuchnia gruzińska -
Kudłaci kucharze Wakacje z wypiekami -
Madzik311982 -
Magda -
Męskie gotowanie FAJNE BBC -
Męskie gotowanie_Męskie wypieki NOWOŚĆ BBC -
Moja książka kucharska -
Nigellissima -
Pociągi -
Pyszne GRILLOWANIE -
Pyszne WeekendyBilla NOWOŚĆ Billa Grengera -
Samochody -
Samoloty -
Smaczny pomysł Gotujemy z dziećmi -
Statki -
Strażak Sam(1) -
Szkoła gotowania Marthy Stewart -
Szybka kuchnia Lorraine BBC -
Ściągnięte -
Teraz Brygida! -
Tomek i przyjaciele(2) -
Transport -
Zawody -
Zwierzaki -
Zwierzaki 1
Wspomnienia podniebienia
Zapraszamy w kulinarną podróż do świata wspomnień. Przywołujemy smaki, które pojawiły się w najważniejszych chwilach życia gwiazd zaproszonych do naszej kuchni. Przygotowujemy ich ulubione potrawy z dzieciństwa. Odtwarzamy specjały napotkane przez naszych bohaterów podczas podróży i menu niezapomnianych kolacji we dwoje.
W tym odcinku wszystko o wędzeniu. Karol Okrasa wyrusza w kulinarną podróż do warmińskiej osady Guzowy Piec. Opowie, jak się wędzi w tradycyjnej wędzarni zbudowanej z cegły, a także podpowie jak wykonać na działce prowizoryczną wędzarnię ze zwykłej starej beczki. Pokaże też jak przyrządzić ryby i mięso do wędzenia Razem ze swoim gościem, szefem kuchni i znawcą wędzenia p. Dariuszem Strucińskim, Karol Okrasa przygotuje dwie potrawy. Najpierw uwędzi świeże pstrągi, które poda z sosem majonezowym i ciepłą sałatką z selera i kiszonej kapusty. Drugą potrawą będą wędzone polędwiczki wieprzowe z sosem z białego sera i pieczonymi w piecu ziemniakami.
W tym tygodniu proponujemy łopatkę wieprzową w piwie i miodzie oraz flambirowane kotlety ze schabu z sosem z gąsek zielonych i aronią.
Zbigniew Zamachowski nie tylko zagrał w ponad 100 filmach. Okazuje się, że to także smakosz. Choć jest zapracowany, to zawsze znajdzie czas, by smacznie zjeść. Jeśli chodzi o kuchie, to w dziecińskwie nie była wyrafinowana, ale bardzo smaczna. Najczęściej gotowała babcia, a produkty brała z przydomowego ogródka, czyli ekologiczne, choć wtedy o ekologii jeszcze nikt nie mówił. Oprócz pachnących pomidorów aktor pamięta smak szczawiu.
Aktorka urodziła się w Skierniewicach, zatem jej strony rodzinne to centrum Polski. Jakie smaki pamięta ze swojego dzieciństwa?
Aktorka wspomina z czasów swojego dzieciństwa smak jajecznicy, która przyrządzała jej mama. Trudno pobić ideał, ale Karol Okrasa podejmuje to wyzwanie. Czuje się dość pewnie, bowiem sam pamięta rewelacyjny smak jajecznicy przygotowywanej przez swoją babcię. Po krótkiej dyskusji jednak i gość, i gospodarz programu stwierdzają, że nie warto szargać tak szlachetnych wzorców współczesnym wykonaniem, dlatego w menu programu znajdą się inne dania: cielęcina z sosem tuńczykowym, czyli „vitello tonatto” oraz dorsz w cebuli i pomidorach z ziemniakami w mundurkach.
"Smaki czasu z Karolem Okrasą" - cykliczny program kulinarny. Prowadzacy Karol Okrasa oraz jego gość poszukują ulubionego smaku - czasem to smak przeszłości, smak regionu, smak dzieciństwa, fascynacja kuchnią poznaną w podróży lub związana z najważniejszą osobą w życiu. Karol Okrasa przyrządzi dla gościa kilka dań. Bohaterem odcinka będzie: Jesteśmy na Saskiej Kępie w Warszawie. To tutaj Karol umówił się z aktorem znanym z ról twardych gangsterów. Czy kulinarne życzenia Roberta Więckiewicza będą godne mafijnego bossa?
Andrzej Grabowski lubi zjeść zdrowo – chodź dziś ten termin oznacza zupełnie co innego, niż w czasach jego młodości – oraz lubi tradycyjna kuchnię polską.
Uroczysty odcinek wielkanocny. Jakie dania powinny zagościć na świątecznym stole, a jakie mogą być miłym zaskoczeniem dla biesiadników? Magdalena Zawadzka wspomina smaki, które pamięta ze swojego dzieciństwa. Jaja faszerowane oraz pieczeń cielęca z sosem grejpfrutowym to dania, które dla swojego gościa przygotuje Karol Okrasa.
W specjalnym świątecznym wydaniu „Smaków czasu z Karolem Okrasą” gośćmi są Kamila i Andrzej Łapiccy. O przedwojennych wigilijnych tradycjach i smakach opowiada Andrzej Łapicki.
Dla znanej aktorki Karol Okrasa przygotowuje sztufadę wołową i pyrki z gzikiem.