Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto

gz8042_L%20(39).jpg

Grzybek LECZNICZY KOMBUCHA KOMBUCZA - gz8042_L2039.jpg
Download: gz8042_L%20(39).jpg

53 KB

(550px x 366px)

0.0 / 5 (0 głosów)
KOMBUCHA KOMBUCZA

Komentarze:

Nie ma jeszcze żadnego komentarza. Dodaj go jako pierwszy!

Aby dodawać komentarze musisz się zalogować

,, KOMBUCHA,,GRZYB HERBACIANY.

Ten żywy organizm fermentuje posłodzoną herbatę, tworząc napój z kombuchy. Jego przyjemny smak powoduje, że po wypiciu czujemy się orzeźwieni i wzmocnieni, a długotrwałe picie napoju z kombuchy jest środkiem zapobiegającym wielu chorobom.
Napój z kombuchy oprócz wspaniałego smaku ,przypominającego sok jabłkowy) posiada następujące właściwości:
-wzmacnia układ immunologiczny,
-pomaga w zwalczaniu łuszczycy,
-pomaga w zapobieganiu przeziębień,
-mikroflora kombuchy hamuje rozwój bakterii gnilnych i patogennych,
-reguluje przemianę materii,
-reguluje ciśnienie krwi,
-odtruwa organizm,
-wzmaga spalanie tkanki tłuszczowej,
-przeciwdziała zakłóceniom równowagi kwasowo-zasadowej organizmu,
-cukry białka oraz tłuszcze zostają lepiej rozłożone, dzięki czemu są lepiej spożytkowane przez organizm (tłuszcze się spalają, a nie zostają odłożone w tkance tłuszczowej),
-zmniejsza objawy menopauzy,
-dodaje siły i poprawia koncentrację,
-wzmacnia organy, serce, siłę widzenia ,stawy, skórę oraz włosy,
-łagodzi objawy reumatyzmu,
-zmniejsza ryzyko nowotworów,
-efektywnie pobudzanie śliny i soków trawiennych w żołądku i trzustce przyspieszając perystaltykę jelit,
-wpływa kojąco na układ nerwowy,
-skutecznie przywraca mikroflorę jelit po leczeniu antybiotykami,
-pomaga w leczeniu astmy,
-zmniejsza poziom cholesterolu,
-łagodzi objawy migreny.

JAK HODOWAĆ ?
Poniżej podane zostały proporcje na litrowy słoik (ilości poszczególnych składników można sobie przeliczyć na słoik dowolnej pojemności):

- grzyb kombucha,
- ok. 100 ml starej cieczy z Kombuchy, tzw. Starter, który ułatwi i przyspieszy proces fermentacji (jeżeli nie posiada się starej cieczy krok ten można swobodnie ominąć),
- 1 łyżeczka/torebka herbaty,
- 800 ml wody,
- 100-125 g cukru,
- gaza i gumka (do nakrycia słoja).


1. Zagotuj wodę i zaparz herbatę,
2. Dodaj cukier.
3. Całość wychłodź do temperatury pokojowej.
4. Włóż grzyba herbacianego ostudzonej herbaty gładką stroną do góry.
5. Dolej resztkę starego napoju komuchy.
6. Nakryj słój gazą i umocuj ją gumką (grzyb musi oddychać, ale powinno się go chronić przed zanieczyszczeniami).
7. Pozostaw całość na 8 do 12 dni w temperaturze pokojowej (temperatura optymalna to 23°C, jeśli jest za zimno dojrzewanie napoju trwa dłużej).
8. Napój jest dojrzały, jeśli po poruszeniu słoja nie musuje tzn. nie podnoszą się pęcherzyki.
9. Napój możesz spróbować używając do tego celu czystej łyżki (stwierdzamy czy jest dojrzały).
10. Przefiltruj dojrzały napój przy pomocy filtra do kawy i przechowywuj w lodówce.
11. Umyj grzyba letnią wodą, aby usunąć wszystkie brązowe skazy.
12. Rozpocznij nowy cykl produkcji przechodząc od punktu nr 1.


JAKA HERBATA ?


Do produkcji napoju z Kombuchy można używać herbaty zielonej lub czarnej. Ze względów smakowych i zdrowotnych zaleca się stosowanie herbaty zielonej (koniecznie liściastej).

Gotowy napój z kombuchy przypomina w smaku sok jabłkowy. Jest lekko musujący co sprawia, że po wypiciu czujemy się orzeźwieni…


PRZECHOWYWANIE !!!
Gotowy napój z kombuchy należy przefiltrować, przelać do butelek i przechowywać w lodówce. Gdy napój nie jest chłodzony, tworzą się szybko skazy, które ograniczają jego spożywanie, gdy skazy się pojawią należy ponownie przefiltrować napój. Schłodzenie jest też wskazane, aby nie postępowała fermentacja, która mogłaby spowodować skiśnięcie napoju.

GOTOWY NAPÓJ PRZECHOWUJ W LODÓWCE !!!
DAWKOWANIE:

Picie kombuchy należy zaczynać od niewielkich dawek, powoli je zwiększając z każdym tygodniem. Na początku jedna łyżka stołowa trzy razy dziennie w zupełności wystarczy. Ogólną zasadą jest zaczynanie od małych ilości i systematyczne ich zwiekszanie lub przerwanie spożywania np. na jeden dzień w przypadku złej tolerancji napoju.

OCET Z KOMBUCHY

Czasami zdarza się zapomnieć o Kombuchy, ale ona nadal prowadzi fermentację przez dłuższy czas. Rezultatem takiej długiej fermentacji będzie ocet z Kombuchy, który można używać tak jak każdy inny ocet winny.
Inne pliki do pobrania z tego chomika
Grzybek LECZNICZY KOMBUCHA KOMBUCZA - kombucha.jpg
KOMBUCHA KOMBUCZA
KOMBUCHA KOMBUCZA
Grzybek LECZNICZY KOMBUCHA KOMBUCZA - ma6984_L2048.jpg
KOMBUCHA KOMBUCZA
KOMBUCHA KOMBUCZA
smokiwawelskie - trunek_7804_org.jpg
"Pijane misie" Składniki i sposób przygotowania P ...
"Pijane misie" Składniki i sposób przygotowania Potrzebne będą: - dowolny alkohol - miska lub podobne jej naczynie - lodówka - żelki Misie Włóż misie lub dowolne inne żelki do miski. Wlej alkohol do wysokości ok. 2cm ponad poziom żelków. Gotową mieszankę można przykryć. Następnie KONIECZNIE wkładamy wszystko do lodówki, w przeciwnym razie wszystko się rozpadnie i powstanie wielka ciapa. Minimalny czas zanim misie "wypiją" alkohol to 5 dni, ale im dłużej tym lepiej! Pamiętaj, aby 1-2 razy dziennie wszystko zamieszać aby równo nasiąkały. Ciekawostki: Możesz użyć DOWOLNY rodzaj alkoholu. Użyj smakowego alkoholu aby były jeszcze lepsze! Tak, dużą ilością można się upić, są całe nasączone alkoholem .
więcej plików z tego folderu...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności