Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto

karp4.jpg

robert3105 / Przepisy / Ryby / karp4.jpg
Ryby - karp4.jpg
Download: karp4.jpg

12 KB

(300px x 200px)

0.0 / 5 (0 głosów)
Jak przyrządzić?
1) Zeskrobać łuski ostrym nożem "pod włos". Wypatroszyć uważając na żółć. Odciąć łeb i płetwy. Umyć i pokroić w dzwonka 3-4 cm. Wytrzeć do sucha, natrzeć solą i odłożyć w chłodne miejsce na 1 godz.

2) Na patelni rozgrzać olej i dodać do niego kawałek masła. Dzwonka ryby obtaczać w mące i kłaść na dobrze rozgrzaną patelnię. Smażyć kilka minut po każdej stronie na średnim ogniu. Teraz zmniejszamy ogień, wlewamy na patelnię 2 łyżki wody i przykrywamy pokrywką na kilka minut.

3) Jeśli mamy dużo ryby do podania, jest na to sposób. Smażymy ją wcześniej, jak wyżej napisano. Układamy wszystkie kawałki w kamionkowej formie wysmarowanej masłem z kilkoma łyżkami wody. Przykrywamy formę folią i wkładamy w miernie ogrzany piekarnik. W ten sposób karp może poczekać do momentu podania na stół - jednocześnie spokojnie dochodząc.

Jak podawać?
Na półmisku układamy karpia. Oddzielnie podajemy wigilijną kapustę i pieczywo, które jest bardzo przydatne przy manewrach oczyszczania ryby z ości.

Komentarze:

Nie ma jeszcze żadnego komentarza. Dodaj go jako pierwszy!

Aby dodawać komentarze musisz się zalogować

Inne pliki do pobrania z tego chomika
Ryby - 92d4cc7dad.jpeg
RYBA W CIEŚCIE NALEŚNIKOWYM 4 filety pangi lub minta ...
RYBA W CIEŚCIE NALEŚNIKOWYM 4 filety pangi lub mintaja 2 jajka troszkę wody sól 0,5 l mleka Filety rozmrozić posolić i zostawić. Ciasto naleśnikowe:Wymieszać wodę z mlekiem dodać jajka sól dokładnie zmiksować mikserem(ciasto musi byc dosyć gęste). Filety obtoczyć w cieście i smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
Ryby - Dorsz zapiekany w sosie z papryki i pomidorów.jpg
Składniki na 5 porcji: 70-80 dkg filetów dorsza śwież ...
Składniki na 5 porcji: 70-80 dkg filetów dorsza świeżego cebula papryka świeża, czerwona olej do smażenia ryby puszka pomidorów bez skórki 4 ugotowane ziemniaki śmietanka 30% (200 ml) łyżka masła 2 łyżeczki cukru 15 dkg ostrego sera żółtego łyżka koncentratu pomidorowego Etapy przygotowania: 1. Rybę przyprawić solą i pieprzem i usmażyć, wcześniej obtaczając w mące. 2. Ziemniaki pokroić w grube plastry, posolić i posypać mieloną paryką, podsmażyć na rumiano na łyżce masła. Następnie wyłożyc na posmarowną masłem formę do zapiekania. Na ziemniaki położyć rybę. 3. Przygotować sos: cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na maśle, podlać szklanką wody, do gotującego się sosu wrzucić pomidory oraz pokrojoną paprykę, posolić, przykryć, dusić na wolnym ogniu 10 min. Dodać koncentrat pomidorowy oraz cukier, posmakować i doprawić wg. uznania. 4. Sos przetrzeć blenderem, wlać śmietankę, wymieszać, posolić do smaku. Tak przygotowanym sosem zalać rybę, na wierzchu posypać startym serem, zapiekać ok 20-25 min w temp. 200 st.
Ryby - Rolada rybna w galarecie.jpg
1 kg filetów z dorsza 1 kajzerka 3 cebule 4 ząbki czo ...
1 kg filetów z dorsza 1 kajzerka 3 cebule 4 ząbki czosnku tarta bułka 4 jajka 2 łyżki kaparów natka pietruszki marchew na galaretkę ok 0.5 l bulionu żelatyna Filety zemleć z namoczoną w mleku kajzerką,cebula i czosnkiem, dodać posiekana marchew i resztę składników, przyprawić. Uformować roladę, zawijając w gazę wysmarowaną masłem i obwiązując sznureczkiem . Włożyć do rondla, z wywarem z warzyw (marchewka, pietruszka ,cebula... )+bulion z kostki i gotować 40 min. na małym ogniu. roladę wystudzić... rozwinąć z gazy i pokroić w plastry ułożyć na półmisku zalać galaretką z bulionu i żelatyny udekorować dowolnie ... listkiem, jajkiem kwiatkiem z warzyw itp
Ryby - Łosoś grillowany.jpg
Składniki: 2 porcje 2 świeże filety z łososia oliwa lu ...
Składniki: 2 porcje 2 świeże filety z łososia oliwa lub roztopione masło (do natarcia) 3 łyżki zmielonej gorczycy 1 łyżka ostrej musztardy 1 łyżka majonezu 1 łyżka brązowego cukru 1 pęczek koperku Opis przygotowania: 30 min. Łososie natrzeć oliwą albo roztopionym masłem, odstawić na chwilę, po czym przygotować glazurę z gorczycy, ostrej musztardy, majonezu, brązowego cukru i posiekanego koperku. Tak przygotowaną glazurą pokryć filety i piec ok. 15-20 minut (obowiązkowo w koszykach, ponieważ pozbawione skóry i ości filety rozpadają się podczas pieczenia). Podawać.
Ryby - Ryba w cebuli.jpg
PRZEPIS: na 1 patelni udusić 1-2 cebule i doprawic so ...
PRZEPIS: na 1 patelni udusić 1-2 cebule i doprawic sola i pieprzem na 2 patelni usmażyć nieduże kawałki ryby panierowanej tylko w mące nastepnie przełożyc usmażona rybe wraz z tłuszczem do cebuli przykryć i chwilke podusić razem Ja taka rybe uwielbiam kazda jest smaczna ale najlepszy moim zdaniem jest halibut
Ryby - karp1.jpg
Składniki: Karp, cebula (tyle ile waży karp po sprawien ...
Składniki: Karp, cebula (tyle ile waży karp po sprawieniu, pokrojona w plastry), marchew, pietruszka, seler, migdały(10 do 20 szt), rodzynki( garstka), liść pobkowy, pieprz ziarnisty (do smaku). Jak przyrządzić? Po oprawieniu i pokrojeniu w "dzwonka" rybę solę i lekko cukryję i odstawiam na 2-3 godź. do zimnego pomieszczenia. Sposób przyżądzania: Głowy karia, płetwy, jarzyny, cebulę,pieprz, liście bobkowe - zalewam wodą i gotuję na wolnym ogniu ok. 1- 1:15 godź. Osobno gotuję migdały i rodzynki w małej ilości wody. Po zgotowaniu wyjmuję głowy, płetwy, jarzynę, a cebulę przecedzam przez sito. W przecedzonym wywarze gotuję na bardzo małym ogniu dzwonka karpia, migdały, rodzynki, tłuszcz z karpia (ok. 25 minut). Pod koniec gotowania dodaję całą przetartą przez sito zgotowaną cebulę (wolno mieszać, by nie przywarła do dna). Po zgotowaniu ukadam dzwonka karpia w salaterkach, zalewam wywarem ozdabiam plastekami marchewki, pietruszki i cytryny i wstawiam do zimnego pomieszczenia, lub lodówki, do momentu aż galaretka stężeje (nigdy nie dodaję żelatyny).
Ryby - karp4.jpg
Jak przyrządzić? 1) Zeskrobać łuski ostrym nożem "pod w ...
Jak przyrządzić? 1) Zeskrobać łuski ostrym nożem "pod włos". Wypatroszyć uważając na żółć. Odciąć łeb i płetwy. Umyć i pokroić w dzwonka 3-4 cm. Wytrzeć do sucha, natrzeć solą i odłożyć w chłodne miejsce na 1 godz. 2) Na patelni rozgrzać olej i dodać do niego kawałek masła. Dzwonka ryby obtaczać w mące i kłaść na dobrze rozgrzaną patelnię. Smażyć kilka minut po każdej stronie na średnim ogniu. Teraz zmniejszamy ogień, wlewamy na patelnię 2 łyżki wody i przykrywamy pokrywką na kilka minut. 3) Jeśli mamy dużo ryby do podania, jest na to sposób. Smażymy ją wcześniej, jak wyżej napisano. Układamy wszystkie kawałki w kamionkowej formie wysmarowanej masłem z kilkoma łyżkami wody. Przykrywamy formę folią i wkładamy w miernie ogrzany piekarnik. W ten sposób karp może poczekać do momentu podania na stół - jednocześnie spokojnie dochodząc. Jak podawać? Na półmisku układamy karpia. Oddzielnie podajemy wigilijną kapustę i pieczywo, które jest bardzo przydatne przy manewrach oczyszczania ryby z ości.
więcej plików z tego folderu...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności