Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto

Bigos staropolski.jpg

robert3105 / Przepisy / Potrawy z kapustą / Bigos staropolski.jpg
Potrawy z kapustą - Bigos staropolski.jpg
Download: Bigos staropolski.jpg

92 KB

(640px x 480px)

0.0 / 5 (0 głosów)
Bigos staropolski
Składniki
1,5 kg kiszonej kapusty
po 0,5 kg wieprzowiny i wołowiny,
20 dag boczku wędzonego,
po 0,5 kg różnych kiełbas (pomorska, litewska),
12 suszonych prawdziwków,
po 5 ziaren pieprzu i ziela ang.,
2 liście laurowe,
5 rozgniecionych owoców jałowca,
2 cebule,
łyżeczka miodu,
sól, pieprz,
trochę smalcu do smażenia,
ok.10 szt. suszonych śliwek,
słoiczek koncentratu pomidorowego
Sposób przyrządzenia
Kapustę opłukać, zalać niewielką ilością wody i gotować z zielem ang., liściem laurowym, pieprzem i jałowcem ok. 1,5 godz. Grzyby ugotować w małej ilości wody ok.20 minut.
Pokroić w paski, wywar wlać do kapusty. Mięso pokroić w kawałki i podsmażyć na smalcu na złoto. Cebulę drobno pokroić, podsmażyć również na smalcu. Następnie na tym tłuszczu podsmażyć pokrojoną w talarki kiełbaskę. Do kapusty wrzucić podsmażone: mięso, kiełbasę cebulę i wygotowane grzyby. Na małym ogniu gotować dalej jakąś godzinę. Mięso powinno być już wtedy miękkie. Pod koniec gotowania dodać do bigosu pokrojone suszone śliwki, miód. Doprawić solą i pieprzem, ale dopiero po lekkim wystygnięciu.

Komentarze:

Nie ma jeszcze żadnego komentarza. Dodaj go jako pierwszy!

Aby dodawać komentarze musisz się zalogować

Inne pliki do pobrania z tego chomika
Potrawy z kapustą - Kapusta z pieczarkami.jpg
Kapusta z pieczarkami Składniki - 2 kg kapusty kiszone ...
Kapusta z pieczarkami Składniki - 2 kg kapusty kiszonej - 2 kg pieczarek - kostka masła -1/2 kostki margaryny - 3 duże cebule -sól, pieprz -1/2 łyżeczki chrznu -ziele angielskie, liść laurowy Sposób przyrządzenia Zagotować kapustę. Pieczarki obsmażyć na maśle. Włożyć do bigosu. Na margarynie obsmażyć cebulę pokrojoną w plasterki. Dodać do bigosu. Dodać liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, sól i 1/2 łyżeczki chrzanu. Gotować jak zwykły bigos.
Potrawy z kapustą - Bigos staropolski.jpg
Bigos staropolski Składniki 1,5 kg kiszonej kapusty p ...
Bigos staropolski Składniki 1,5 kg kiszonej kapusty po 0,5 kg wieprzowiny i wołowiny, 20 dag boczku wędzonego, po 0,5 kg różnych kiełbas (pomorska, litewska), 12 suszonych prawdziwków, po 5 ziaren pieprzu i ziela ang., 2 liście laurowe, 5 rozgniecionych owoców jałowca, 2 cebule, łyżeczka miodu, sól, pieprz, trochę smalcu do smażenia, ok.10 szt. suszonych śliwek, słoiczek koncentratu pomidorowego Sposób przyrządzenia Kapustę opłukać, zalać niewielką ilością wody i gotować z zielem ang., liściem laurowym, pieprzem i jałowcem ok. 1,5 godz. Grzyby ugotować w małej ilości wody ok.20 minut. Pokroić w paski, wywar wlać do kapusty. Mięso pokroić w kawałki i podsmażyć na smalcu na złoto. Cebulę drobno pokroić, podsmażyć również na smalcu. Następnie na tym tłuszczu podsmażyć pokrojoną w talarki kiełbaskę. Do kapusty wrzucić podsmażone: mięso, kiełbasę cebulę i wygotowane grzyby. Na małym ogniu gotować dalej jakąś godzinę. Mięso powinno być już wtedy miękkie. Pod koniec gotowania dodać do bigosu pokrojone suszone śliwki, miód. Doprawić solą i pieprzem, ale dopiero po lekkim wystygnięciu.
Potrawy z kapustą - Gołąbki z poszatkowaną kapustą.jpg
Składniki dla 4-6 osób ********** mięso mielone z ło ...
Składniki dla 4-6 osób ********** mięso mielone z łopatki, 65 dag ryż gotowany, 1 woreczek jaja, 2 szt. kasza manna, 1/2 szk. cebula, papryka, po 1 szt. kapusta biała drobno poszatkowana, 40 dag sól, pieprz, bazylia, lubczyk, do smaku Opis przygotowania czas przygotowania: > 90 min *************** 1.Do zmielonego mięsa dodać drobno poszatkowaną kapustę, ryż, jaja, kaszę mannę, przesmażoną na 1 łyżce oleju drobno pokrojoną cebulkę i paprykę. Wszystko przyprawić i dobrze masę wyrobić. 2. Z masy formować gołąbki i obtaczać w bułce tartej. Smażyć z dwóch stron na rozgrzanym oleju. 3. Usmażone gołąbki przełożyć do dużego rondla i dusić pod przykryciem na wolnym ogniu podlane przegotowaną wodą z zielem, liściem, kostką rosołową ok. 30-40 min. 4.Po ugotowaniu gołąbki przełożyć do drugiego naczynia a wywar zagęścić mąką ( 1-2 łyżki na szk. zależności od ilości tego wywaru ), dodać pare łyżek koncentratu pomidorowrgo, przyprawić do smaku . Zagotować i włożyć do niego gołąbki tyle ile potrzeba do obiadu. Drugą porcję można podać z innym sosem.
Potrawy z kapustą - 18dff8ca2e.jpeg
Krokiety z kapustą i grzybami Ciasto 25 dag mąki 2 ...
Krokiety z kapustą i grzybami Ciasto 25 dag mąki 2 jajka 1 szklanka mleka 3 łyżki oleju 3/4 szkl.gorącej wody wyk. Do mleka dodać jajka i bardzo dokładnie roztrzepać,następnie mąkę trochę soli i roztrzepać by nie było gródek ,następnie dodać olej i gorącą wode i wyrobić ciasto.Odstawić na 20 min.i dobrze wymieszać.Pod pierwszy naleśnik lekko natłuścić patelnie,a następne piec bez dodawania ojeju,a naleśniki są cieniutkie i bardzo wiśne,wykładać na płaski talerz Farsz 0,5 kg pieczarek 0,5 kg kiszonej kapusty 10 dag masła 1-2 cebule vegete,pieprz Kapustę i pieczarki ugotować,(każde osobno)pokroić na drobno,masło roztopić,wrzucić pokrojoną na drobna cebule i zeszklić.Dodać pieczarki i podsmażyć,dodać kapustę i wszystko wymieszać ,doprawić do smaku Na naleśnik nałożyć farsz zimny, zwinąć obtoczyć jak kotlet i usmażyć na oleju.Podawać z keczupem lub jak komu smakuje. Pieczarki od lat obgotowuje dodając trochę soli i octu(ocet powoduje że są białe a przepis mam od dobrego kucharza)a żeby miec pieczarki pod ręką to ugotowane pieczarki gorące wkładam do słoików i zalewam gotującą wodą z odrobiną soi i octu,odwracam słoiki.Przechowywac w lodówce.Każdy ma swoje wypróbowane sposoby i dziękuje za każde inne podpowiedzi.
więcej plików z tego folderu...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności