Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto

Golonka po pomorsku 90 min.jpg

robert3105 / Przepisy / Golonka po pomorsku 90 min.jpg
Przepisy - Golonka po pomorsku 90 min.jpg
Download: Golonka po pomorsku 90 min.jpg

53 KB

(256px x 192px)

0.0 / 5 (0 głosów)
Składniki:
1 spora golonka,
10 dag cebuli,
1 por,
1 łyżka koncentratu pomidorowego,
kminek, sól, pieprz i papryka mielona do smaku

Golonkę zalać w szybkowarze Wrzątkiem, posolić wodę, żeby była dość słona, zamknąć szybkowar i ogrzewać 80 minut od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego. Po tym czasie szybkowar otworzyć, wyjąć golonkę, wyporcjować. Wywar z szybkowaru usunąć (można go zużyć np. na zupę), włożyć pokrojoną golonkę bez kości, oczyszczone i pokrojone cebulę i por, koncentrat pomidorowy, 0,5 szklanki wywaru. Posypać kminkiem, pieprzem i papryką. Zamknąć szybkowar i ogrzewać ponownie, tym razem 10 minut od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego. Podawać z kartoflami.

Komentarze:

Nie ma jeszcze żadnego komentarza. Dodaj go jako pierwszy!

Aby dodawać komentarze musisz się zalogować

Inne pliki do pobrania z tego chomika
Przepisy - Pieczeń wołowa duszona 50 min.jpg
Składniki: 70 dog wołowiny bez kości 1 łyżka mąki 6 d ...
Składniki: 70 dog wołowiny bez kości 1 łyżka mąki 6 dag tłuszczu 2 duże cebule sól do smaku 0,5 szklanki wody Mięso obrać z błon, usunąć ścięgna, dobrze zbić tłuczkiem. Obsypać mąką i solą, obrumienić w szybkowarze na mocno rozgrzanym tłuszczu, wrzucić oczyszczoną i pokrojoną cebulę i razem zrumienić. Wlać wodę zamknąć szybkowar i ogrzewać 50 minut od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego. Po otwarciu szybkowaru zagęścić sos resztką mąki, jeżeli potrzeba dolać nieco wody.
Przepisy - Polędwica wołowa po kantońsku.jpg
Składniki: 1/2 kg wołowej polędwicy 1 średnia cebula ...
Składniki: 1/2 kg wołowej polędwicy 1 średnia cebula 4 pomidory 1 gałązka naci kolendry lub zielonej pietruszki 4 szklanki oleju 1 łyżka wody 1 1/4 łyżeczki soli Marynata: 4 plasterki świeżego korzenia imbiru lub 1 łyżeczka imbiru w proszku 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka brandy lub winiaku 1 1/2 łyżki sosu ostrygowego lub sosu sojowego 1 roztarty ząbek czosnku 1 łyżeczka cukru 1 białko szczypta pieprzu 1 łyżeczka oleju sezamowego (dowolnie) 1 łyżka oleju sojowego 1 łyżka sosu sojowego Mięso pokrajać w poprzek w 1 1/2 cm plastry. Lekko zbić tłuczkiem. Połowę imbiru drobno posiekać, przetrzeć przez sitko, wymieszać z alkoholem, mąką ziemniaczaną, sosem ostrygowym (lub substytutem) i sosem sojowym, energicznie mieszać do połączenia. Dodać czosnek, cukier, białko, pieprz, olej, dokładnie wymieszać. Połowę mięsa ułożyć jedną warstwą na tacy, polać połową marynaty, pozostałe plastry położyć na wierzchu, polać resztą marynaty. Odstawić na 15 min. Obrócić, przykryć, wstawić w chłodne miejsce na 1 godz. lub do czasu smażenia. Cebulę przeciąć wzdłuż na pół, pokrajać w plasterki, podzielić na paski. Krótko przed przyrządzeniem mięsa pokrajać pomidory w plasterki, ułożyć wokół półmiska, tak aby zachodziły na siebie. Olej wlać do garnka, postawić na dużym ogniu, po 4-5 min sprawdzić temperaturę, połowę wołowiny kłaść po plasterku na gorący tłuszcz, smażyć do zrumienienia około minuty. Wybrać łyżką cedzakową, osączyć z oleju. Smażyć pozostałe mięso. Olej zlać z garnka. Zostawić łyżkę oleju, rozgrzać, wsypać cebulę, mieszając smażyć aż cebula stanie się szklista, wlać łyżkę wody, wsypać 1 1/2 łyżeczki soli, dusić do wyparowania wody. Cebulę ułożyć pośrodku półmiska z pomidorami, na warzywo nałożyć usmażoną polędwicę. Przybrać zieleniną, podawać natychmiast.
Przepisy - Golonka gotowana peklowana 90 min.jpg
Składniki: 1 golonka 1 pęczek włoszczyzny Zalewa: ...
Składniki: 1 golonka 1 pęczek włoszczyzny Zalewa: 2,5 I wody 7 płaskich łyżek soli 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka kolendry 3-4 goździki 15 ziaren pieprzu 15 ziaren ziela angielskiego 5 listków laurowych 3 ząbki czosnku Pieprz, ziele angielskie i czosnek rozetrzeć, wszystkie przyprawy wymieszać. Wodę zagotować z solą i goździkami, po ostudzeniu dodać przyprawy, włożyć golonkę. Postawić na 2 tygodnie do chłodu, od czasu do czasu przewracać. Golonka przed włożeniem do zalewy musi być doskonal oczyszczona. Wyjętą z zalewy golonkę opłukać, zalać w szybkowarze wrzątkiem, zamknąć szybkowar i ogrzewać 90 minut od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego. Teraz szybkowar otworzyć wrzucić oczyszczoną włoszczyznę. Zamknąć szybkowar i ponownie ogrzewać 25 minut od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego.
Przepisy - kiełbaski w cieście 1.jpg
kiełbaski w cieście "Toad in the hole"
kiełbaski w cieście "Toad in the hole"
Przepisy - 54510ac0b5.jpeg
Wątróbka cielęca lub wieprzowa Wątrobe pokroic na kawał ...
Wątróbka cielęca lub wieprzowa Wątrobe pokroic na kawałki takie jakie będziemy smażyc i zalac mlekiem najlepiej na noc.Po wyjęciu z mleka(mleko zetnie się)opłukac wodą i rozbic każdy kawałek najlepiej wkładając do woreczka.Rozgrzac tłuszcz i każdy kawałek obtoczyc w mące i usmażyc.Pokroic cebule w krążki i wrzucic do drugiego naczynia dodając tłuszcz,(może byc olej lub smalec-do wątroby lepszy) pieprz vegete i sok z cytryny,wsztstko podgrzac wymieszac i przekładzc usmażoną wątrobe.Dolac trochę wody i ustawic mały płomień by się przeparowała,od czasu do czasu przemięszac.Cebuli tyle ile kto lubi,ja daje na 0,5 kg wątroby 3 duże cebule i sok z połowy cytryny.
więcej plików z tego folderu...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności