Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto

sledz_win.jpg

robert3105 / Przepisy / Śledzie / sledz_win.jpg
Śledzie - sledz_win.jpg
Download: sledz_win.jpg

14 KB

(250px x 238px)

0.0 / 5 (0 głosów)
Śledź na słodko
Składniki:

* 4 platy śledzia w kawałkach
* szklanka czerwonego wina
* pół szklanki czerwonego octu winnego
* 30-40 gram brązowego lub białego cukru
* 3-4 goździki
* 2cm cynamonu
* 2-3 kardamony
* kilka ziarenek czarnego pieprzu
* skórka pomarańczy
* czerwona cebula

Wino z octem i przyprawami gotujemy 5 minut, dodajemy piórka z jednej cebuli i gotujemy jeszcze 5 minut. Schłodzoną zalewą zalewamy śledzie i odstawiamy na 4 dni do lodówki. A potem, podobno palce lizać.

Moje uwagi jeszcze:

Zalewy starczyło idealnie na słoik 800ml. Moje wino było wytrawne, a ocet to czerwone balsamico. Zaprawę trochę dosłodziłem ale minimalne - polecam spróbować w czasie gotowania. 30-40gr cukru to 2.5 - 3 łyżki płaskie łyżki stołowe, co można sprawdzić tu : ile waży łyżka cukru.

Komentarze:

Nie ma jeszcze żadnego komentarza. Dodaj go jako pierwszy!

Aby dodawać komentarze musisz się zalogować

Inne pliki do pobrania z tego chomika
Śledzie - sledz_smi.jpg
Śledzie w śmietanie Będzie to śledź na ostro jeśli doda ...
Śledzie w śmietanie Będzie to śledź na ostro jeśli dodamy więcej chrzanu, jeśli nie dodamy go wcale lub mniej będzie bardziej łagodny. Składniki: * 3-4 płaty śledziowe pokrojone w kawałki * 300g śmietany 22% * cebula * 2 winne jabłka * tarty chrzan ze słoiczka * pół słoiczka kaparów w zalewie (jeśli lubimy) * pieprz, sól, sok z cytryny Zalewę przygotowujemy w następujący sposób: śmietanę mieszamy, w zależności od pożądanej ostrości, z 1-3 łyżeczkami chrzanu, dodajemy utarte jabłka, drobno posiekaną cebulę i przyprawiamy solą, pieprzem, ew. sokiem z cytryny i kaparami. W czasie przyprawiania całość próbujemy i dobieramy najbardziej nam pasujące proporcję. Całością zalewamy śledzie i odstawiamy przykryte do lodówki. Najlepsze po 2-3 dniach.
Śledzie - Sledzie_krolewsku_Sledzie_3036741.jpg
Śledź po królewsku Składniki na 8 porcji: - 6 płatów śl ...
Śledź po królewsku Składniki na 8 porcji: - 6 płatów śledzi solonych, - 5 jajek, - strąk czerwonej papryki (najlepiej marynowanej), - po 3 łyżki oleju i gęstego majonezu, - listki zielonej sałaty, - 1 cytryna, natka pietruszki Przygotowanie: Śledzie po królewsku Śledzie po królewsku Śledzie po królewsku /Smacznego Piątek, 19 grudnia (15:45) Świąteczna przekąska. Składniki na 8 porcji: - 6 płatów śledzi solonych, - 5 jajek, - strąk czerwonej papryki (najlepiej marynowanej), - po 3 łyżki oleju i gęstego majonezu, - listki zielonej sałaty, - 1 cytryna, natka pietruszki Przygotowanie: czytaj dalej Śledzie moczyć 3 godziny w przegotowanej i ostudzonej wodzie. Dokładnie osuszyć ręcznikiem papierowym. Płaty podzielić na połówki, skropić sokiem z 1/2 cytryny. Pozostawić na 1/2 godz. w chłodnym miejscu. Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać ze skorupek. Przekroić na pół. Każdą połówkę jajka owinąć filetem śledziowym i spiąć wykałaczką. Listki sałaty opłukać i dobrze osuszyć z wody. Paprykę osączyć z zalewy i pokroić na cienkie paseczki. Na półmisku ułożyć listki sałaty, na nich ustawić koreczki śledziowe. Majonez nałożyć do szprycy (takiej do dekoracji tortów). Całość udekorować majonezem ze szprycy, kawałkami papryki. Czas przygotowania 30 minut
Śledzie - Sandacz na sposób badakszonijski.jpg
Składniki: 1 sandacz (ok.1,5 kg) 1 pęczek zielonej pie ...
Składniki: 1 sandacz (ok.1,5 kg) 1 pęczek zielonej pietruszki 1 mała cebula 100 g masła 1 kieliszek białego wina pieprz olej 500 g pomidorów 2 filiżanki brązowego sosu 1 świeża papryka Rybę przygotowaną jak zwykle, mięso oddzielić od ości i kręgosłupa, ściągnąć skórę, filety posolić i włożyć do żaroodpornego naczynia wysmarowanego masłem. Głowę i kręgosłup z ościami ugotować w dobrze osolonej wodzie. Wywar ten z taką samą ilością białego wina wylać na rybę, naczynie przykryć folią aluminiową i dusić filety w piekarniku. Posiekaną cebulę udusić na 50 g masła, dodać pomidory bez pestek, pokrojoną w krążki paprykę i drobno posiekaną zieloną pietruszkę. Wszystko to posolić i udusić do miękkości. Dodać brązowy sos, oprószyć pieprzem, połączyć z pozostałą ilością masła i niewielką ilością wywaru rybnego, jeszcze raz zagotować. Rybę ułożyć na półmisku i zalać powstałym sosem. Podawać na gorąco.
Śledzie - śledzie w pomidorach.jpg
ŚLEDZIE W POMIDOROWYM SOSIE śledzie matjasy, 6 dzwon ...
ŚLEDZIE W POMIDOROWYM SOSIE śledzie matjasy, 6 dzwonków przecier pomidorowy, cebula, pieprz Wymoczone śledzie kroimy na pół. Każdy kawałek smarujemy przecierem ,posypujemy drobno pokrojoną cebulką, pieprzymy..Każdy kawałek zwijamy i wkładamy do słoiczka .Zalewamy oliwą i do lodówki żeby się przegryzły i wytworzył się taki fajny sosik pomidorowy. Podobnie można zrobić w sosie musztardowym
więcej plików z tego folderu...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności