Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto

12548442ba9b375b5156e63e550638df_small.jpg

renatka83 / przepisy / ciasta orzechowe / 12548442ba9b375b5156e63e550638df_small.jpg
ciasta orzechowe - 12548442ba9b375b5156e63e550638df_small.jpg
Download: 12548442ba9b375b5156e63e550638df_small.jpg

5 KB

(160px x 120px)

0.0 / 5 (0 głosów)
Ciasto: 3 szklanki mąki, 0,5 szklanki cukru pudru, 15 dag miodu, 0,5 kostki margaryny, 2 jaja, 1 opakowanie cukru waniliowego, 1 łyżeczka sody oczyszczonej. Krem: 0,5 l śmietanki kremówki (36% lb 30%), ja daję 1 l 3 łyż. żelatyny. Polewa: 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego. Do dekoracji: 10 dag posiekanych orzechów włoskich lub ziemnych nie solonych w całości Mleko w puszce wstawić do garnka z wodą i gotować przez 3 godz.-poczekać aż wystygnie. Z podanych składników zagnieść ciasto i podzielić na 2 równe części. Formy posmarować margaryną i wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przenieść do form i piec około 15 minut w temp. 200 C. Śmietanę ubić na puszystą masę. Nastepnie dodać do niej wcześniej rozpuszczoną żelatynę. Kremem przełożyć dwa upieczone i ostudzone placki. Na wierzchu ciasta rozsmarować mleko (tw. toffi). Posypać orzechami

Komentarze:

Nie ma jeszcze żadnego komentarza. Dodaj go jako pierwszy!

Aby dodawać komentarze musisz się zalogować

Inne pliki do pobrania z tego chomika
ciasta orzechowe - 12548442ba9b375b5156e63e550638df_small.jpg
Ciasto: 3 szklanki mąki, 0,5 szklanki cukru pudru, 15 da ...
Ciasto: 3 szklanki mąki, 0,5 szklanki cukru pudru, 15 dag miodu, 0,5 kostki margaryny, 2 jaja, 1 opakowanie cukru waniliowego, 1 łyżeczka sody oczyszczonej. Krem: 0,5 l śmietanki kremówki (36% lb 30%), ja daję 1 l 3 łyż. żelatyny. Polewa: 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego. Do dekoracji: 10 dag posiekanych orzechów włoskich lub ziemnych nie solonych w całości Mleko w puszce wstawić do garnka z wodą i gotować przez 3 godz.-poczekać aż wystygnie. Z podanych składników zagnieść ciasto i podzielić na 2 równe części. Formy posmarować margaryną i wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przenieść do form i piec około 15 minut w temp. 200 C. Śmietanę ubić na puszystą masę. Nastepnie dodać do niej wcześniej rozpuszczoną żelatynę. Kremem przełożyć dwa upieczone i ostudzone placki. Na wierzchu ciasta rozsmarować mleko (tw. toffi). Posypać orzechami
ciasta orzechowe - ORZECHOWIEC.jpg
ORZECHOWIEC Ciasto: 30 dkg mąki kostka ...

ORZECHOWIEC

Ciasto: 30 dkg mąki kostka margaryny 0,5 szklanki cukru pudru 4 żółtka 2 łyżeczki proszku do pieczenia ponadto: powidła śliwkowe lub dżem z czarnej porzeczki 20 dkg orzechów włoskich (posiekać) 1 szklanka cukru pudru Masa: 4 żółtka 4 łyżki cukru pudru 1 łyżka ekstraktu waniliowego 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 0,5 litra mleka kostka masła sok z połowy cytryny Przygotowanie: Podane składniki na ciasto zagnieść i podzielić na 2 części. Blachę o wymiarach 35x20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Jedną część ciasta rozwałkować i wyłożyć nim dno blaszki. Na wierzch rozsmarować powidła. Ubić pianę z 2 białek i 0,5 szklanki cukru pudru. Wyłożyć na powidła i posypać połową posiekanych orzechów włoskich. Piec w temp. 180°C przez ok 15-20 min. To samo zrobić z drugą częścią ciasta - rozwałkować na blachę, posmarować powidłami, na powidła wyłożyć pianę i posypać orzechami:) Piec jak poprzedni placek. Przygotować krem: Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę. Dodać obie mąki i 0,5 szklanki mleka. Pozostałe mleko zagotować. Do gotującego się mleka wlać masę żółtkową i dalej postępować jak przy gotowaniu budyniu. Ostudzić (można przykryć folią spożywczą żeby nie utworzył się kożuch). Masło utrzeć i stopniowo dodawać (po 1 łyżce) ostudzony budyń. Pod koniec dodać ekstrakt waniliowy i sok z cytryny - ostrożnie żeby nam się krem nie zważył! Jeden placek zostawić w blaszce, wyłożyć na niego masę budyniową i przykryć drugim plackiem. Najlepiej smakuje na drugi dzień. Smacznego :)

ciasta orzechowe - torcik_czekoladowo_orzechowy.jpg
Składniki: * 1 1/2 szklanki gorzkiej czekolady poła ...
Składniki: * 1 1/2 szklanki gorzkiej czekolady połamanej na kawałki * 6 rozdzielonych jajek * 1 szklanka cukru * 2 szklanki grubo posiekanych prażonych orzechów laskowych * 1 łyżka ciemnego rumu przesiany cukier puder do posypania Sposób przygotowania: * 1. Włożyć czekoladę do naczynia żaroodpornego ustawionego nad rondlem z gotującą się wodą. * Mieszać do stopienia czekolady. * Zdjąć naczynie z rondla i lekko ostudzić. * 2. Włożyć żółtka i cukier do miski. * Ucierać do uzyskania gęstej, białej masy. * Dodać czekoladę, orzechy laskowe i rum. * 3. Białka ubić w misce na sztywną pianę. * Dodać pianę do masy czekoladowej. * Wylać powstałe ciasto do tortownicy o średnicy 22 cm, natłuszczonej i wyłożonej papierem do pieczenia. * Piec 50 minut (sprawdzić patyczkiem). * Wystudzić w blasze. * Przed podaniem posypać ciasto cukrem pudrem. Uwagi: Piec w temperaturze 190°C Porcji 8 Przygotowanie 20 min Pieczenie 50 min
ciasta orzechowe - tort_czekoladowo_orzechowy.jpg
Składniki: * 4 rozdzielone jajka * 1 1/4 szklan ...
Składniki: * 4 rozdzielone jajka * 1 1/4 szklanki cukru pudru * 2 łyżki brandy * 2 szklanki orzechów włoskich łuskanych, rozgniecionych wałkiem * 2 łyżki mąki Krem czekoladowo-koniakowy * 2 szklanki czekolady mlecznej * 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej * 1/2 szklanki tłustej śmietany * 1 łyżka brandy * 1 szklanka orzechów włoskich łuskanych, rozgniecionych wałkiem Sposób przygotowania: * 1. Włożyć żółtka, cukier i brandy do miski. * Ucierać, aż masa stanie się gęsta i biała. * Białka ubić w misce na sztywną pianę. * Dodać do żółtek razem z orzechami i mąką. * 2. Wylać powstałe ciasto do lekko natłuszczonej i wyłożonej papierem tortownicy o średnicy 22 cm. * Piec 40 minut. * Studzić w blasze. * 3. Aby otrzymać krem, włożyć czekoladę, kawę rozpuszczalną, śmietanę i brandy do naczynia żaroodpornego ustawionego nad rondlem z gotującą się wodą i podgrzewać, mieszając, do uzyskania jednolitej konsystencji. * Zdjąć naczynie z rondla i odstawić do lekkiego ostygnięcia. * Rozprowadzić krem na wierzchu i po bokach ostudzonego ciasta. * Posypać orzechami, a na bokach lekko je docisnąć. * Pozostawić do stężenia. Uwagi: Piec w temperaturze 16O°C Porcji 8 Przygotowanie 14 min Pieczenie 40 min + 5 min na zrobienie kremu
więcej plików z tego folderu...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności