Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto

Sposób na różowy lukier.jpg

poziomkax / Bardzo dobre rady / Sposób na różowy lukier.jpg
Bardzo dobre rady - Sposób na różowy lukier.jpg
Download: Sposób na różowy lukier.jpg

41 KB

(139px x 183px)

0.0 / 5 (0 głosów)

Komentarze:

Nie ma jeszcze żadnego komentarza. Dodaj go jako pierwszy!

Aby dodawać komentarze musisz się zalogować

obrazek

PORADY KULINARNE

Placek z owocami będzie bez zakalca i kruchy,
jeśli:
- przed ułożeniem owoców posmarujemy powierzchnię ciasta ubitym białkiem i lekko oprószymy mąką
lub:
- przed ułożeniem owoców posypiemy powierzchnię ciasta płatkami ryżowymi.

Blaty biszkoptowe pod ciasta z owocami nie namiękną, jeśli posypiemy je okruszkami z herbatników.

Babki pieczone w keksowych formach będą miały podłużne, apetyczne pęknięcie na środku, jeśli przed włożeniem do piekarnika posypiemy je przez środek niewielką ilością cukru.

Mleko nie wykipi jeśli włożymy do garnka w którym się gotuje - mały talerzyk

Szczypta soli utrzymuje świeżość mleka.
Wydobywa zapach z gotujących się jabłek, zmiękcza je szybciej.
Przyspiesza ubijanie śmietany i białek na krem.
Dodaje smaku kawie i herbacie.`
Odkwasza rabarbar i pozwala na użycie mniejszej ilości cukru.
Podnosi smak czekoladowy w kremach i tortach.
Dodaje smaku melonom, pomarańczom i grapefruitom.
Zapobiega pękaniu jajek gotowanych.

Świeże grzyby przez cały rok. Grzyby uzbierane w lesie należy włożyć nieczyszczone do papierowej torebki, szczelnie zamknąć i umieścić w zamrażarce. Gdy chcemy użyć, wystarczy włożyć na pół godziny do zimnej wody i dalej postępować jak ze świeżo uzbieranymi.

Rosół będzie miał ładny kolor, jeśli do garnka włożymy umytą łuskę od cebuli.

Pomidory obierze się łatwiej, jeśli skórkę na spodzie natniemy na krzyż i dopiero potem zanurzymy we wrzątku - skórkę wystarczy pociągnąć w miejscu nacięcia.

Pomidory po sparzeniu wrzątkiem należy zanurzyć na chwilę w zimnej wodzie, a skorka zejdzie łatwiej.

Buraki po ugotowaniu łatwo obierzemy ze skorki, jeżeli wyjęte z gorącej wody od razu zanurzymy w zimnej.

Kiełbasę parówkową w sztucznej osłonce natychmiast po wyjęciu z wrzątku trzeba polać zimną wodą.Osłonka sama schodzi bez trudu

Kotlety będą smaczniejsze jeśli do panierki z mąki i bułki tartej dodamy starty ser żółty .

Ryby można panierować, dodając do roztrzepanego jajka nieco startego parmezanu i łyżkę oliwy.Panierka będzie miała ładny,złoty kolor i nie będzie odpadała z ryby ,jeśli potrawę usmażymy na wolnym ogniu.

Panierowane potrawy można obtaczać w średniej grubości kaszce kukurydzianej, zamiast w bułce tartej - będą złociste i chrupiące.

Ziemniaki będą żółte i nie pociemnieją, jeśli do gotowania wsypiemy szczyptę przyprawy kurkuma.

Ziemniaki po ugotowaniu nie będą suche jeśli przy odcedzaniu zostawimy w nich troche wody, w której się gotowały i dopiero wtedy ugnieciemy. Sposób do zastosowania szczególnie wiosną, kiedy używamy tzw. starych ziemniaków.

Ryż nie przypali się, jeżeli zalejemy go od razu odpowiednia ilością wody i nie będziemy mieszać podczas gotowania.

Do ciasta naleśnikowego dodajemy 1-3 łyżek oleju - można smażyć bez tłuszczu.

Solone śledzie będą delikatniejsze, jeśli do moczenia użyjemy mleka zamiast wody.

Mleko nie wykipi, jeśli tuż przed zawrzeniem wrzucimy do garnka małą łyżeczkę.

Kawa będzie miała swieży zapach, przechowywana w lodowce (przez krótszy okres) lub w zamrażarce (na dłużej).

Mąka mieszana z wodą nie będzie się łączyć w grudki,jeżeli dodamy trochę soli.

Flaki będą miały ładny kolor, jeśli do gotujących się flaków dodamy pół łyżeczki czerwonej słodkiej papryki, zasmażonej na maśle lub oleju.

Smak sosu pieczeniowego poprawimy, dodając do niego szczyptę kawy rozpuszczalnej.

Przygotowując kotlety schabowe do smażenia, rozbijam je tłuczkiem po włożeniu do torebki foliowej po mleku. Mięso nie rozpryskuje się.

Kalafior nie straci białej barwy w czasie gotowania, jeśli ugotujemy go w wodzie z dodatkiem mleka.

Chleb dłużej zachowa świeżość, jeżeli będzie przechowywany w zamkniętym naczyniu razem z surowym jabłkiem.

Sól nie zwilgotnieje, gdy do solniczki włożysz kilka ziaren ryżu.

Owoce ułożone na paterze długo zachowają świeżość, kiedy włożymy między nie kilka kasztanów.

Kotlety mielone nie rozpadną się, jeśli zamiast jajek dodamy do mięsa
utartego surowego ziemniaka.
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności