Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto

newsletter_muntermacher.jpg

pola-pokot / KAWA - na różne sposoby / newsletter_muntermacher.jpg
KAWA - na różne sposoby - newsletter_muntermacher.jpg
Download: newsletter_muntermacher.jpg

51 KB

(330px x 250px)

0.0 / 5 (0 głosów)
Kawa po posiłku

Filiżanka kawy wypita po posiłku ma dwie zalety:

Kawa stymuluje produkcję kwasów trawiennych, co z kolei wspomaga trawienie. Stanowi również „lekki” deser, który pozwala oprzeć się pokusie bardziej kalorycznych pozycji w menu. Odrobina radości daje wiele korzyści!

Kawałek czekolady z popołudniową kawą może stać się przyjemnym rytuałem, który zaspokoi apetyt na słodkości i ograniczy ciągłe podjadanie.
Kawa jako środek pobudzający

Głównym składnikiem aktywnym w kawie jest kofeina. Kofeina znajduje się nie tylko w nasionach krzewu kawy, ale również w ponad 60 innych roślinach, takich jak herbata, ostrokrzew paragwajski i orzeszki koli.

Kawa jest ceniona za swoje właściwości pobudzające układ krążenia człowieka i zwalczające zmęczenie. Kawa Arabika zawiera od 1 do 1,5% kofeiny, podczas gdy kawa Robusta zawiera od 2,5 do 4,5%.

Dla porównania:

espresso (50 ml) zawiera około 50 mg kofeiny,
filiżanka kawy (90 ml) zawiera około 60-100 mg kofeiny,
filiżanka kawy z ekspresu z filtrem (125ml) zawiera około 80-100 mg kofeiny,
filiżanka herbaty zawiera do 50 mg kofeiny.
czekolada również zawiera kofeinę: w 100 g mlecznej czekolady jest około 15 mg kofeiny, natomiast w 100 g gorzkiej czekolady – około 90 mg.
napoje energetyczne zawierają około 80 mg kofeiny na puszkę.

Komentarze:

Nie ma jeszcze żadnego komentarza. Dodaj go jako pierwszy!

Aby dodawać komentarze musisz się zalogować

Inne pliki do pobrania z tego chomika
KAWA - na różne sposoby - recipe_sp_caffe-frio-con-coco_330.jpg
Caffè frio con Coco Zupełnie inna przyjemność z kawy. P ...
Caffè frio con Coco Zupełnie inna przyjemność z kawy. Podawana jako chłodny przysmak, być może stanie się Twoją ulubioną kawą. Składniki mocne espresso chude mleko syrop kawowy aromat kokosowy mleko skondensowane pokruszony lód Przygotowanie Umieścić pokruszony lód i chude mleko w mikserze i mieszać do uzyskania piany. Dodać porcję syropu kokosowego, aby dodać chłodnemu spienionemu mleku kokosowy aromat. Wlać odrobinę zagęszczonego mleka do szklanki koktajlowej. Dolać do dwóch trzecich szklanki chłodne spienione mleko kokosowe. Schłodzone mocne espresso najlepiej dolewać ostrożnie z małego dzbanka. Espresso osiądzie między zagęszczonym a spienionym mlekiem. Podawać ten przepyszny napój ze słomką.
KAWA - na różne sposoby - recipe_sp_cafe-kahlua_330.jpg
Café Kahlúa Składniki (Dla 2 osób) 2 espresso (każde ...
Café Kahlúa Składniki (Dla 2 osób) 2 espresso (każde po 50 ml) 1 filiżanka pokruszonego lodu (150 ml) 40 ml Kahlúa (likier kawowy) 40 ml mleka 2 łyżeczki drobno mielonego cukru Przygotowanie Przygotować espresso i odstawić do schłodzenia. Wlać chłodne espresso, likier Kahlúa, mleko i pokruszony lód z cukrem do urządzenia Drink Master i zmiksować. Podawać w dwóch małych szklankach.
KAWA - na różne sposoby - recipe_sp_cafe_chocolatblanc_330x220.jpg
Chocolat Blanc Składniki (dla 1 osoby) 50 g białej c ...
Chocolat Blanc Składniki (dla 1 osoby) 50 g białej czekolady 200 ml kawy 200 ml mleka starta biała czekolada do dekoracji Przygotowanie Spienić mleko i wlać je do dwóch ozdobnych szklanek. Rozpuścić białą czekoladę w łaźni wodnej, wymieszać z gorącą kawą i wlać na spienione mleko. Posypać starą białą czekoladą i podawać.
KAWA - na różne sposoby - recipe_cl_latte-macchiatto_330x300.jpg
Jak uzyskać wyraźne warstwy w latte macchiato Latte m ...
Jak uzyskać wyraźne warstwy w latte macchiato Latte macchiato jest uwielbiane przez fanów kawy nie tylko z powodu swojego smaku, ale również z powodu atrakcyjnego wyglądu. Smak to również wygląd! Poniższe sugestie pozwolą przygotować trzy wyraźnie oddzielone warstwy w jednej szklance: Wlać niewielką ilość chłodnego mleka do szklanki. Kawę i piankę przygotować w 20 sekundowym odstępie czasu. Ustawić temperaturę kawy na „wysoką”. Latte macchiato można urozmaicić poprzez dodanie różnych syropów. Najpierw wlać syrop do szklanki, a potem spienić w niej mleko. W ten sposób mleko nabierze delikatnego smaku wybranego syropu.
KAWA - na różne sposoby - Prima_z_rumem.jpg
Rumowa rozgrzewka Po powrocie z jesiennego spaceru, ide ...
Rumowa rozgrzewka Po powrocie z jesiennego spaceru, idealna będzie rozgrzewająca rumowa kawa. Do jej przygotowania najlepiej nadaje się rozpuszczalna Prima Finezja, łącząca w sobie aromat ziaren Arabiki i Robusty. Zaparz kawę, dolej odrobinę rumu i posłódź brązowym cukrem. Możesz również dodać bitą śmietanę. Tak przyrządzony napój szybko pozwoli zapomnieć o chłodzie za oknem. Bailey's Coffee Aromatyczna kawa rozpuszczalna z dodatkiem bardzo popularnego wśród Pań likieru Bailey's Irish Cream to wspaniała propozycja na popołudniowe spotkanie z przyjaciółkami. Dwie łyżeczki Primy Finezji zalej gorącą wodą. Przygotowaną kawę przelej do filiżanki z 50 ml Bailey's Irish Cream. Udekoruj bitą śmietaną i podawaj na stół. Kawa z koniakiem Kawa z koniakiem to wyrafinowane połączenie dla prawdziwych smakoszy. Przepis na ten wyjątkowy specjał jest bardzo prosty. W małym rondelku podgrzej 1/8 litra koniaku razem z czterema goździkami i szczyptą cynamonu. Zaparz aromatyczną drobno mieloną Primę Impresję, a następnie wlej do rondelka z koniakiem. Tak przygotowany napój przecedź przez sitko i przelej do filiżanek. Doskonałym dodatkiem do kawy będzie kawałek gorzkiej czekolady. Prima z koniakiem to sposób na niezapomniany wieczór.
KAWA - na różne sposoby - Prima_kokosowa.jpg
Kokosowa przyjemność Wakacyjne przygody z pewnością prz ...
Kokosowa przyjemność Wakacyjne przygody z pewnością przypomni Ci kawa kokosowa podawana w wysokiej smukłej szklance lub pucharku z uszkiem. Ten pyszny napój ma jeszcze jedną zaletę - bardzo łatwo go przyrządzić. Dwie łyżeczki łagodnie prażonej rozpuszczalnej kawy (np. Primy Finezji) zalej gorącą wodą. Następnie dodaj ciepłe mleko i kroplę likieru kokosowego do smaku. Kawę udekoruj cynamonem lub wiórkami czekoladowymi. Odpręż się, usiądź w wygodnym fotelu i delektuj niezapomnianym smakiem lata ukrytym w kawie.
KAWA - na różne sposoby - newsletter_muntermacher.jpg
Kawa po posiłku Filiżanka kawy wypita po posiłku ma d ...
Kawa po posiłku Filiżanka kawy wypita po posiłku ma dwie zalety: Kawa stymuluje produkcję kwasów trawiennych, co z kolei wspomaga trawienie. Stanowi również „lekki” deser, który pozwala oprzeć się pokusie bardziej kalorycznych pozycji w menu. Odrobina radości daje wiele korzyści! Kawałek czekolady z popołudniową kawą może stać się przyjemnym rytuałem, który zaspokoi apetyt na słodkości i ograniczy ciągłe podjadanie. Kawa jako środek pobudzający Głównym składnikiem aktywnym w kawie jest kofeina. Kofeina znajduje się nie tylko w nasionach krzewu kawy, ale również w ponad 60 innych roślinach, takich jak herbata, ostrokrzew paragwajski i orzeszki koli. Kawa jest ceniona za swoje właściwości pobudzające układ krążenia człowieka i zwalczające zmęczenie. Kawa Arabika zawiera od 1 do 1,5% kofeiny, podczas gdy kawa Robusta zawiera od 2,5 do 4,5%. Dla porównania: espresso (50 ml) zawiera około 50 mg kofeiny, filiżanka kawy (90 ml) zawiera około 60-100 mg kofeiny, filiżanka kawy z ekspresu z filtrem (125ml) zawiera około 80-100 mg kofeiny, filiżanka herbaty zawiera do 50 mg kofeiny. czekolada również zawiera kofeinę: w 100 g mlecznej czekolady jest około 15 mg kofeiny, natomiast w 100 g gorzkiej czekolady – około 90 mg. napoje energetyczne zawierają około 80 mg kofeiny na puszkę.
KAWA - na różne sposoby - pix_newsletter_coffee_beans.jpg
Trwałość kawy Palona kawa jest jednym z najbardziej a ...
Trwałość kawy Palona kawa jest jednym z najbardziej aromatycznych produktów spożywczych, ponieważ zawiera do 0,1 procent lotnych zapachów. Kawa jest bardzo delikatna, tak w postaci całych ziaren jak i po zmieleniu. Kawę należy zawsze chronić przed tlenem, głównym wrogiem aromatu kawy. Z tego powodu należy przechowywać kawę w suchym, ciemnym i chłodnym miejscu, w szczelnie zamkniętym pojemniku. Po wystawieniu na działanie powietrza mielona kawa zachowuje świeżość przez około dwa tygodnie. Po tym czasie smak kawy szybko traci na jakości, a sama kawa staje się nieświeża i niesmaczna. Tłuszcze i olejki zawarte w kawie mogą również szybko zjełczeć. Dlatego kawę należy zużywać szybko. Aby cieszyć się pełnym aromatem ulubionej kawy, należy wybierać całe, świeże ziarna. Chroniąca aromat przykrywka pojemnika na ziarna we w pełni automatycznych ekspresach do kawy firmy JURA zapewnia optymalną ochronę smaku ziaren kawy.
KAWA - na różne sposoby - zdjecie5.jpg
kawa na poprawę nastroju;) Składniki Logo Ilość Cze ...
kawa na poprawę nastroju;) Składniki Logo Ilość Czego kawa rozpuszczalna 2 łyżek deserowych miód 2 łyżek deserowych Amaretto 1 łyżek deserowych lody śmietankowe 1 porcja bita śmietana 3 łyżek stołowych wiśnia 1 sztuk kakao rozpuszczalne według uznania Wykonanie: Dwie łyżeczki kawy rozpuszczalnej zalewamy gorącą ale nie wrzącą wodą, wlewamy amaretto. Gdy lekko przestygnie dodajemy miód i lody (np jedną gałkę). Ozdabiamy bita śmietaną, posypujemy kakao i wykańczamy wiśnią.
KAWA - na różne sposoby - zdjecie3.jpg
Kawa po turecku Składniki Ilość Czego kawa mielona ...
Kawa po turecku Składniki Ilość Czego kawa mielona według uznania woda 1 szklanek cukier według uznania Wykonanie: Podawać w małej filiżance ze szklanką zimnej wody. Zmielone na pył ziarna kawy zalać niewielką ilością zimnej wody i bardzo wolno doprowadzić do wrzenia w specjalnym mosiężnym tygielku (briki). Cukier dodaje się jeszcze przed dolaniem wody.
więcej plików z tego folderu...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności