Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto

BURAKI.jpg

SKARBY NATURY i nasze zdrowie - BURAKI.jpg
Download: BURAKI.jpg

84 KB

(337px x 339px)

0.0 / 5 (0 głosów)
Burak- to zdrowe warzywo. Czy to pod postacia wspanialego barszczyku, czy ćwikły z chrzanem korzystnie wpływa na organizm. Nawet zwykłe potrawy mogą byc czesto lekarstwem o czym nie wszyscy wiemy. Przy kłopotach z wątrobą warto jadac cwikle z ugotowanych buraków i chrzanu z dodatkiem kminku. Kogo zaś męczy zgaga powinien sięgnąc po szklanke gorącego barszczyku z buraków, ale zakwaszonego nie octem , a tylko cytryna. Taki sam barszcz, jak również sok ze świeżych buraków pomaga obniżyć ciśnienie tętnicze.
Obecnie wiele z tych właściwości potwierdzono badaniami. Stwierdzono m.in. że buraki:
• dzięki dużej zawartości wapnia, magnezu, potasu i sodu odkwaszają organizm
• dzięki zawartości substancji pektynowych, ułatwiają trawienie, a także hamują procesy gnilne w jelitach, obniżają poziom cholesterolu i przeciwdziałają miażdżycy
• zawarte w burakach witaminy z grupy B wspomagają proces tworzenia się czerwonych krwinek
• dzięki zawartości antocyjanów jest pomocny w profilaktyce nowotworów i innych chorób cywilizacyjnych
• zawarty w burakach kwas foliowy jest pomocny kobietom w ciąży
Sok ze świeżych buraków – sok wyciskamy w sokowirówce, możemy dodać dla poprawy smaku sok z jabłek - ma on właściwości oczyszczające krew i pomagające w wydalaniu kwasu moczowego z organizmu. Pobudza też krążenie i bardzo pomaga przy złej przemianie materii.
Sałatka z buraka – gotujemy 3 średnie buraki, po ugotowaniu trzemy na tarce, dodajemy drobno posiekaną małą cebulkę i nieduży ogórek kiszony lub konserwowy, sól i pieprz do smaku – sałatka pomaga w leczeniu otyłości, przy zaparciach stolca, chorobach wątroby i nerek
Ćwikła – trzemy na drobnej tarce ugotowane buraczki, mieszamy z utartym chrzanem, zakwaszamy lekko octem lub cytryną, dodajemy sól i pieprz do smaku – podawana do mięs ułatwia ich trawienie, hamuje procesy gnilne w jelitach zapobiegając dolegliwościom gastrycznym
Syrop z buraka – w oczyszczonym, dość dużym, surowym buraku należy wydrążyć tak duży otwór, by zmieściło się w nim kilka łyżeczek cukru. Burak należy wstawić do nagrzanego piekarnika i wyjąć, gdy cukier całkowicie się rozpuści i utworzy się syrop – idealny w leczeniu przeziębień, ma działanie wykrztuśne
Napój z buraka - pół kilograma buraków po umyciu i obraniu ze skórki należy drobno pokroić i przepuścić przez sokowirówkę, zmieszać w proporcji 1:1 z miodem, dodać dwie łyżki wyciśniętego soku z cytryny do smaku – wskazany dla osób osłabionych, cierpiących na anemię i rekonwalescentów oraz w przypadku nadciśnienia

Komentarze:

Nie ma jeszcze żadnego komentarza. Dodaj go jako pierwszy!

Aby dodawać komentarze musisz się zalogować

Inne pliki do pobrania z tego chomika
SKARBY NATURY i nasze zdrowie - CZARNY BEZ.jpg
W medycynie ludowej napar z kwiatów bzu czarnego traktow ...
W medycynie ludowej napar z kwiatów bzu czarnego traktowano jako cudowny lek na wiele chorób. Używano go jako środka napotnego, oczyszczającego krew, przeciwskurczowego i przeciwwzdęciowego. Doceniano również uspokajające i uśmierzające działanie czarnego bzu w bólach głowy, zębów i uszu. Dzieciom, które cierpiały na ostry ból ucha, przykładano do chorego miejsca rozgrzany woreczek płócienny napełniony kwiatami bzu czarnego. Dziś czarny bez uznawany jest za najlepszy naturalny lek na przeziębienia. Lecznicze działanie mają zarówno kwiaty, jak i liście, owoce oraz korzenie i ich kora. Dobroczynne działanie zdrowotne bzu czarnego znane jest od tysięcy lat. Hipokrates określał czarny bez mianem swojej podręcznej apteczki. Zalecał go jako środek przeczyszczający, moczopędny, a także uśmierzający ból (m.in. w chorobach kobiecych). W XVII w. czarny bez stosowano już do leczenia przeszło 70 różnego rodzaju schorzeń. Dr Kneipp polecał owoce bzu czarnego jako kuracje oczyszczające krew u osób starszych. Bez czarny jest bogaty w cukry, kwasy organiczne, glikozydy, flawonoidy, garbniki, śluzy, aminy, witaminę C, ślady olejku lotnego, fitoncydy i inne. Sporządza się z nich syropy, wina, lemoniady, napoje gazowane i smaży w cieście naleśnikowym. Działają wykrztuśnie, rozrzedzają wydzielinę kataralną, chronią i wzmacniają błony śluzowe dróg oddechowych i zwiększają odporność. Ponadto pobudzają przemianę materii i działają oczyszczająco, wzmacniają naczynia włosowate i stabilizują krwiobieg. Herbata z suszonych kwiatów ma działanie napotne, lekko moczopędne, przeciwzapalne, dezynfekujące i nieco przeczyszczające. Ze świeżych kwiatów przygotowuje się napar, który służy do przemywania zanieczyszczonej, pokrytej wągrami cery oraz łagodzi stany zapalne skóry. Poza tym przetwory z kwiatów bzu czarnego przeciwdziałają uderzeniom krwi do głowy, łagodzą bóle głowy i wspomagają wykorzystanie cukru (w cukrzycy).
SKARBY NATURY i nasze zdrowie - BURAKI.jpg
Burak- to zdrowe warzywo. Czy to pod postacia wspanialeg ...
Burak- to zdrowe warzywo. Czy to pod postacia wspanialego barszczyku, czy ćwikły z chrzanem korzystnie wpływa na organizm. Nawet zwykłe potrawy mogą byc czesto lekarstwem o czym nie wszyscy wiemy. Przy kłopotach z wątrobą warto jadac cwikle z ugotowanych buraków i chrzanu z dodatkiem kminku. Kogo zaś męczy zgaga powinien sięgnąc po szklanke gorącego barszczyku z buraków, ale zakwaszonego nie octem , a tylko cytryna. Taki sam barszcz, jak również sok ze świeżych buraków pomaga obniżyć ciśnienie tętnicze. Obecnie wiele z tych właściwości potwierdzono badaniami. Stwierdzono m.in. że buraki: • dzięki dużej zawartości wapnia, magnezu, potasu i sodu odkwaszają organizm • dzięki zawartości substancji pektynowych, ułatwiają trawienie, a także hamują procesy gnilne w jelitach, obniżają poziom cholesterolu i przeciwdziałają miażdżycy • zawarte w burakach witaminy z grupy B wspomagają proces tworzenia się czerwonych krwinek • dzięki zawartości antocyjanów jest pomocny w profilaktyce nowotworów i innych chorób cywilizacyjnych • zawarty w burakach kwas foliowy jest pomocny kobietom w ciąży Sok ze świeżych buraków – sok wyciskamy w sokowirówce, możemy dodać dla poprawy smaku sok z jabłek - ma on właściwości oczyszczające krew i pomagające w wydalaniu kwasu moczowego z organizmu. Pobudza też krążenie i bardzo pomaga przy złej przemianie materii. Sałatka z buraka – gotujemy 3 średnie buraki, po ugotowaniu trzemy na tarce, dodajemy drobno posiekaną małą cebulkę i nieduży ogórek kiszony lub konserwowy, sól i pieprz do smaku – sałatka pomaga w leczeniu otyłości, przy zaparciach stolca, chorobach wątroby i nerek Ćwikła – trzemy na drobnej tarce ugotowane buraczki, mieszamy z utartym chrzanem, zakwaszamy lekko octem lub cytryną, dodajemy sól i pieprz do smaku – podawana do mięs ułatwia ich trawienie, hamuje procesy gnilne w jelitach zapobiegając dolegliwościom gastrycznym Syrop z buraka – w oczyszczonym, dość dużym, surowym buraku należy wydrążyć tak duży otwór, by zmieściło się w nim kilka łyżeczek cukru. Burak należy wstawić do nagrzanego piekarnika i wyjąć, gdy cukier całkowicie się rozpuści i utworzy się syrop – idealny w leczeniu przeziębień, ma działanie wykrztuśne Napój z buraka - pół kilograma buraków po umyciu i obraniu ze skórki należy drobno pokroić i przepuścić przez sokowirówkę, zmieszać w proporcji 1:1 z miodem, dodać dwie łyżki wyciśniętego soku z cytryny do smaku – wskazany dla osób osłabionych, cierpiących na anemię i rekonwalescentów oraz w przypadku nadciśnienia
SKARBY NATURY i nasze zdrowie - CEBULA.jpg
Wywar z cebuli zalecany był w chorobach reumatycznych. S ...
Wywar z cebuli zalecany był w chorobach reumatycznych. Syrop podawany był przy przeziębieniach, zaś wąchanie surowej cebuli odkażało zakatarzony nos i drogi oddechowe. Syrop na kaszel : • obraną, pokrojoną cebule zasyp cukrem i pozostaw w ciepłym miejscu na kilka godzin • pij kilka razy dziennie (dorośli po łyżce, dzieci po łyżeczce). Wino cebulowe (chroni przed infekcjami i wzmacnia ogólną odporność): • butelkę wytrawnego białego wina zalej 30 dag pokrojonej cebuli • dodaj 10 dag miodu • wymieszaj składniki i odstaw na 7 dni • w tym czasie potrząśnij kilka razy butelką • następnie przecedź przez sito (stosuj, pijąc po pół kieliszka dziennie). Przez całe stulecia należała do najcenniejszych leków przeciwszkorbutowych, czyli ostrych braków witaminy C. Zabierali ją w dalekie rejsy marynarze, kupcy, wielorybnicy. I choć cebula nie należy do najbogatszych źródeł tej witaminy, to jednak jej dostępność i skuteczność działania sprawiały, że należała do stałego zaprowiantowania wypraw. Zawdzięczała to przede wszystkim silnym bakteriobójczym substancjom, które potrafią zniszczyć bakterie, oporne na działanie antybiotyków. Zapach i jej właściwości wynikają m.in. z dużej zawartości organicznych związków siarki, które są aktywne nawet w małych stężeniach. Z powodu jej wszechstronnego działania w medycynie ludowej była stosowana w wielu schorzeniach. I tak na przykład okłady z rozgotowanej cebuli stosowano przy leczeniu wrzodów na skórze, co zresztą jest skuteczne do dziś. Wystarczy obraną, pokrojoną cebulę włożyć do małego garnuszka, zalać wodą i gotować na wolnym ogniu przez 15-20 minut, zwracając uwagę, by się nie przypaliła. Rozgotowaną zmiksować, chłodną masę nałożyć na chore miejsce i umocować opatrunek. Niekiedy terapia powinna trwać kilka dni, aż wrzód się wygoi. Istotny jest fakt, że po takim leczeniu nie zostają blizny. Podobne okłady można z powodzeniem stosować przy stanach zapalnych żylaków, okostnej, odmrożeniach, oparzeniach, czyrakach, także trądziku. Wprowadzenie takiej masy doodbytniczo leczy hemoroidy. Odrobina rozgotowanej cebuli wkładana na waciku do uszu zmniejsza znacznie szumy w uszach, tak częstej dolegliwości wielu starszych osób, zaś posmarowanie miejsca po ukąszeniu osy, pszczoły, komara plasterkiem surowej sprawia, że chore miejsce nie boli i szybko się goi (ale trzeba najpierw usunąć żądło). Z kolei cienka błonka znajdująca się miedzy warstwami cebuli stanowi doskonały opatrunek antyseptyczny.
SKARBY NATURY i nasze zdrowie - SIARKA.jpg
Niedobór siarki w organizmie człowieka prowadzi do poważ ...
Niedobór siarki w organizmie człowieka prowadzi do poważnych zaburzeń przemiany materii, chociaż wiemy że stanowi ona 0,25% naszego ciała i lepiej, żeby nie było mniej, nie ma norm spożycia tego pierwiastka, ani badań kontrolujących jego stężenie. Bo jak tu ją kontrolować, skoro przede wszystkim stanowi składnik innych substancji (białek, witamin) i nie spożywamy jej solo, a właśnie wbudowaną w inne substancje. To dla nich przewidziano różnorakie normy. Niedobory siarki zwykle łatwo dostrzec. Przede wszystkim jej niedobór odbiera nam urodę: włosy tracą blask, paznokcie się łamią, cera robi się blada, poszarzała. Właśnie dlatego tak wiele suplementów wzmacniających przydatki skóry i kosmetyków pielęgnacyjnych oraz leczniczych zawiera siarkę. Modne są także zabiegi z wykorzystaniem tego pierwiastka (np. w sanatoriach leczenie wodą siarczkową). Większe braki prowadzą do poważniejszych problemów: zaburzeń widzenia, nastroju i procesów krwiotwórczych, dolegliwości ze strony wątroby, stawów. Żaden inny minerał nie uczestniczy w przemianie materii w sposób tak szeroki i zróżnicowany, więc bez siarki blokowane są niemal wszystkie procesy przemiany materii. Szczęśliwie organizm ma skąd ją pobierać i w zasadzie nie obserwuje się samoistnych chorób związanych z niedoborem. Produkty, które szczególnie w siarkę obfitują, to jaja, mleko i przetwory, mięso, owoce i warzywa (zwłaszcza białe).
SKARBY NATURY i nasze zdrowie - CHROM.jpeg
Chrom reguluje poziom cholesterolu i kwasów tłuszczowych ...
Chrom reguluje poziom cholesterolu i kwasów tłuszczowych. Ułatwia trawienie białek i "uwrażliwia" komórki na insulinę. Ten pierwiastek najlepiej jest znany osobom walczącym z nadwagą, a dokładniej chorobliwą miłością do słodyczy. Niedobór chromu może właśnie tak się objawiać, ale wcale nie musi. Inne sygnały braku chromu, typowe zresztą i przy innych problemach, to przewlekłe przygnębienie, rozdrażnienie, bóle głowy. Aby zadbac o wlasciwy poziom tego mikroelementu w organizmie nalezy zwiększyć spożycie ryb, wątroby, zielonych warzyw, drobiu, kukurydzy, jaj, pieczywa razowego i świeżych owoców. Chromu w zasadzie zbyt wiele nam nie trzeba (średnio 20-30 mikrogramów na dobę), ponieważ jednak zwykle mamy kłopoty z jego przyswajaniem, bezpiecznie jest dostarczyć go nawet 80 mikrogramów każdego dnia. Szczególnie, jeśli kochamy węglowodany, które utrudniają jego wchłanianie. Acg te kochane slodycze.....
SKARBY NATURY i nasze zdrowie - MIEDZ.jpg
Miedź zgromadzona jest w naszym ciele przede wszystkim w ...
Miedź zgromadzona jest w naszym ciele przede wszystkim w mięśniach, kościach i w wątrobie. Właśnie w tym gruczole jest gromadzona i uwalniana w razie potrzeby. Jest niezbędna w procesie produkcji erytrocytów (czerwonych krwinek), przy tworzeniu kości i kolagenu (nie tylko naturalnego środka przeciwzmarszczkowego, ale przede wszystkim budulca zdrowych ścięgien), a także RNA, niezbędnego do syntezy białek. Wspomaga gojenie ran i metabolizm tłuszczów. Przy zapobieganiu niedokrwistości jest tak samo ważna, jak żelazo. Zresztą umożliwia jego transport i prawidłowe wchłanianie. Ponieważ jednak niedobór tego pierwiastka zdarza się sporadycznie (dotyczy głównie chorych na nerczycę), nie musimy o tym pamiętać na co dzień. Miedź łatwo wchodzi w relacje z innymi pierwiastkami i niekoniecznie lubi ich nadmiar w organizmie. Sama też nie jest lubiana, gdy jest jej za dużo. Zasadniczo uważa się, że wystarcza nam 1,5 do 3 mg miedzi w codziennej diecie. Zapewnią ją produkty pełnoziarniste, orzechy, ryż (naturalny, niełuskany), podroby, wiele warzyw, owoce suszone.
SKARBY NATURY i nasze zdrowie - SELEN.jpg
Wiele badań wskazuje bowiem, że selen to cenny antyoksyd ...
Wiele badań wskazuje bowiem, że selen to cenny antyoksydant (przeciwutlenicz), czyli wróg nowotworów i źródło odporności oraz dłuższej młodości. Selen wspiera układ immunologiczny (stymulując produkcję limfocytów), a także chroni przed reumatoidalnym zapaleniem stawów. Zatem warto go dostarczać w racjonalnej diecie. Nie potrzebujemy go zbyt wiele, wręcz śladowo (w dorosłym życiu mężczyźni ok. 70 mikrogramów dziennie, kobiety 55 mikrogramów, w ciąży i karmiące mniej więcej tyle, co mężczyźni). Znakomite źródła tego pierwiastka to zarazem wyjątkowo zdrowe i potrzebne produkty: orzechy (najwięcej selenu jest w orzechach brazylijskich), jaja, owoce morza, produkty pełnoziarniste. Zarazem najłatwiej przyswajalny jest ten pierwiastek zawarty w zbożach.
SKARBY NATURY i nasze zdrowie - ZELAZO.jpg
Skutki niedoboru zelaza w organizmie to niedokrwistosc n ...
Skutki niedoboru zelaza w organizmie to niedokrwistosc nazywana ANEMIA, ktorej niedobor tego pierwiastka jest jednym z najwazniejszych winowajcow, ale nie jedynym. Również niedobór witamin z grupy B (kwas foliowy, B12) czy witaminy C, odpowiedzialnej za wchłanianie żelaza wplywa na problem niedokrwistosci w organizmie. Anemia sprzyja kołataniu serca i innym zaburzeniom krążenia, bólom głowy, zaparciom, spadkowi apetytu. Prowadzi do nienaturalnego zmęczenia i osłabienia, wychłodzenia organizmu, bladości cery, łamliwości paznokci, nadmiernego wypadania włosów, a nawet powstawania "zajadów" w kącikach ust. To znacznie obniża jakość życia. Aby nie dopuscic do anemii dieta musi byc bogata w zelazo, a przede wszystkim nie moze brakowac chudej wołowiny, mięsa królika, podrobów (zwłaszcza wątroby), żółtka jaj. Żelazo występuje także w produktach pochodzenia roślinnego. Trzeba jednak pamiętać, że żelazo hemowe (pochodzenia zwierzęcego) organizmowi znacznie łatwiej przyswoić. Niehemowe w sporych ilościach zawarte jest w zielonych warzywach, w roślinach strączkowych, w burakach, czerwonej kapuście, papryce, produktach pełnoziarnistych. By poprawić wchłanianie, zadbaj i o witaminę C w swojej diecie.
SKARBY NATURY i nasze zdrowie - MANGAN.jpg
Naukowcy nazwali go mikrolokomotywą życiowego napędu. Ak ...
Naukowcy nazwali go mikrolokomotywą życiowego napędu. Aktywuje enzymy niezbędne do przyswajania wielu witamin, w tym witaminy C. Zatem nie ma bez niego prawidłowej odporności i przyswajania żelaza. Nie ma też mocnych kości i sprawnie krążącej krwi. Tak to już jest w naszym organizmie, że w pojedynkę żadna, nawet najcenniejsza substancja, wiele nie zdziała. Mangan w ograniczonym, ale wciąż istotnym zakresie, współuczestniczy w metabolizmie cukrów i kwasów tłuszczowych. Wspomaga odżywianie układu nerwowego i centrum zarządzania, czyli mózgu. Jest konieczny przy syntezie hormonów tarczycy, aktywności śledziony, a nawet oddziałuje na libido obu płci. Zarazem przedawkowany (co zdarza się osobom pijącym wodę o sporej zawartości manganu, ewentualnie nadużywającym suplementy zawierające mangan) może być bardzo groźny, prowadząc nawet do problemów psychicznych. Dawka powszechnie uchodząca za bezpieczną dla osoby dorosłej to około 2-5 mg na dobę.
SKARBY NATURY i nasze zdrowie - JOD.jpg
Jod jest szczególnie ważny w pracy tarczycy. Jod takze w ...
Jod jest szczególnie ważny w pracy tarczycy. Jod takze w znacznej mierze stymuluje rozwój układu nerwowego płodu i umysł dziecka. Mmikroelement ten, wchodząc w skład hormonów wydzielanych przez gruczoł tarczowy, po części bierze udział w regulowaniu podstawowych funkcji życiowych, od kontroli temperatury począwszy, poprzez pracę mięśni, metabolizm, a skończywszy na podziale komórek.Jeśli stosujesz sól jodowaną, a twoje menu jest bardzo zróżnicowane (nie brakuje w nim ryb i innych owoców morza, mleka i jego przetworów, chudego mięsa wołowego czy wieprzowego, jaj, ryżu, pieczywa żytniego, płatków owsianych, sałaty, szpinaku, jabłek gruszek, itd.) możesz spać spokojnie. Na pewno nie zaszkodzi też "najodowanie się" przynajmniej raz w roku podczas urlopu nad morzem. Najskuteczniejsza terapia to długie spacery wzdłuż brzegu morza i głębokie oddychanie. Najwyższe stężenie pierwiastka jest ponoć w powietrzu letnim, o świcie. Oczywiście sens ma takie naturalne leczenie przez cały rok, o dowolnej porze. Taka kuracja nie zaszkodzi, jodu nie przedawkujesz: sprawnie funkcjonujący organizm wydali nadmiar pierwiastka wraz z moczem. Wyjątek stanowią osoby z chorobami tarczycy: dla nich jod może być zarówno lekiem, jak i źródłem nasilenia problemów, ale to dotyczy osob z nadczynnoscia tarczycy.
więcej plików z tego folderu...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności