Download: BURAKI.jpg
Burak- to zdrowe warzywo. Czy to pod postacia wspanialego barszczyku, czy ćwikły z chrzanem korzystnie wpływa na organizm. Nawet zwykłe potrawy mogą byc czesto lekarstwem o czym nie wszyscy wiemy. Przy kłopotach z wątrobą warto jadac cwikle z ugotowanych buraków i chrzanu z dodatkiem kminku. Kogo zaś męczy zgaga powinien sięgnąc po szklanke gorącego barszczyku z buraków, ale zakwaszonego nie octem , a tylko cytryna. Taki sam barszcz, jak również sok ze świeżych buraków pomaga obniżyć ciśnienie tętnicze.
Obecnie wiele z tych właściwości potwierdzono badaniami. Stwierdzono m.in. że buraki:
• dzięki dużej zawartości wapnia, magnezu, potasu i sodu odkwaszają organizm
• dzięki zawartości substancji pektynowych, ułatwiają trawienie, a także hamują procesy gnilne w jelitach, obniżają poziom cholesterolu i przeciwdziałają miażdżycy
• zawarte w burakach witaminy z grupy B wspomagają proces tworzenia się czerwonych krwinek
• dzięki zawartości antocyjanów jest pomocny w profilaktyce nowotworów i innych chorób cywilizacyjnych
• zawarty w burakach kwas foliowy jest pomocny kobietom w ciąży
Sok ze świeżych buraków – sok wyciskamy w sokowirówce, możemy dodać dla poprawy smaku sok z jabłek - ma on właściwości oczyszczające krew i pomagające w wydalaniu kwasu moczowego z organizmu. Pobudza też krążenie i bardzo pomaga przy złej przemianie materii.
Sałatka z buraka – gotujemy 3 średnie buraki, po ugotowaniu trzemy na tarce, dodajemy drobno posiekaną małą cebulkę i nieduży ogórek kiszony lub konserwowy, sól i pieprz do smaku – sałatka pomaga w leczeniu otyłości, przy zaparciach stolca, chorobach wątroby i nerek
Ćwikła – trzemy na drobnej tarce ugotowane buraczki, mieszamy z utartym chrzanem, zakwaszamy lekko octem lub cytryną, dodajemy sól i pieprz do smaku – podawana do mięs ułatwia ich trawienie, hamuje procesy gnilne w jelitach zapobiegając dolegliwościom gastrycznym
Syrop z buraka – w oczyszczonym, dość dużym, surowym buraku należy wydrążyć tak duży otwór, by zmieściło się w nim kilka łyżeczek cukru. Burak należy wstawić do nagrzanego piekarnika i wyjąć, gdy cukier całkowicie się rozpuści i utworzy się syrop – idealny w leczeniu przeziębień, ma działanie wykrztuśne
Napój z buraka - pół kilograma buraków po umyciu i obraniu ze skórki należy drobno pokroić i przepuścić przez sokowirówkę, zmieszać w proporcji 1:1 z miodem, dodać dwie łyżki wyciśniętego soku z cytryny do smaku – wskazany dla osób osłabionych, cierpiących na anemię i rekonwalescentów oraz w przypadku nadciśnienia