Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto

ciasteczka_z_warstwa_czekoladowa.jpg

niki96 / CIASTA / ciasteczka_z_warstwa_czekoladowa.jpg
CIASTA - ciasteczka_z_warstwa_czekoladowa.jpg
Download: ciasteczka_z_warstwa_czekoladowa.jpg

28 KB

(500px x 329px)

0.0 / 5 (0 głosów)
Składniki:

* 225 g masła
* 1 szklanka brązowego cukru
* 3/4 szklanki cukru
* 2 łyżeczki esencji waniliowej
* 1 jajko
* 3 szklanki mąki
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia
* 3 łyżki kakao
* 3 łyżki mleka w proszku

Sposób przygotowania:

* 1. Włożyć masło, brązowy cukier, cukier i esencję waniliową do miski i ucierać do uzyskania lekkiej, puszystej masy.
* Dodać jajko i dobrze utrzeć.
* Mąkę przesiać do osobnego naczynia i wymieszać z proszkiem do pieczenia.
* Dodać mieszaninę mączną do maślanej i mieszać do uzyskania miękkiego ciasta.
* 2. Podzielić ciasto na dwie równe porcje.
* Wyrabiając dodać do jednej z nich kakao, a do drugiej mleko w proszku.
* 3. Rozwałkować każdą porcję ciasta na papierze piekarniczym na prostokąt o wymiarach arkusza A4.
* Położyć ciasto czekoladowe na mleczne i ścisnąć.
* 4. Przeciąć wzdłuż na pół i położyć jedną warstwę ciasta na drugiej.
* Powinno w ten sposób powstać ciasto czterowarstwowe.
* Położyć ciasto na blasze, przykryć plastikową folią i włożyć na godzinę do lodówki.
* 5. Pociąć ciasto na centymetrowej szerokości kawałki i wyłożyć na natłuszczoną blachę.
* Piec 15 minut, aż staną się złote i chrupiące.
* Przenieść na druciany stojak do ostygnięcia.

Uwagi:
Wystarcza na 40 sztuk
Piec w temperaturze 180°C
Przygotowanie 15 min + 1 godz. na chłodzenie
Pieczenie 15 min
Na specjalną okazje zamocz końce schłodzonych ciasteczek w stopionej białej lub gorzkiej czekoladzie i wyłóż na druciany stojak, żeby czekolada zastygła.

Komentarze:

Nie ma jeszcze żadnego komentarza. Dodaj go jako pierwszy!

Aby dodawać komentarze musisz się zalogować

Inne pliki do pobrania z tego chomika
CIASTA - proste_ciasto_czekoladowe.jpg
Składniki: * 175 g miękkiego masła * 1 1/2 szkl ...
Składniki: * 175 g miękkiego masła * 1 1/2 szklanki cukru pudru * 3 łyżeczki esencji waniliowej * 3 roztrzepane jajka * 1 1/2 szklanki mąki * 2 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia * 3 łyżki kakao * 1 1/4 szklanki mleka Sposób przygotowania: * 1. Włożyć masło, cukier i esencję waniliową do miski i ucierać do uzyskania lekkiej, puszystej masy. * Ciągle mieszając, stopniowo dodawać jajka. * 2. Przesiać mąkę do osobnego naczynia, dodać proszek do pieczenia i kakao. * Dodawać na przemian mieszankę mączną i mleko do masy maślanej, cały czas ucierając. * 3. Wylać powstałe ciasto do kwadratowej blachy o boku 20 cm, natłuszczonej i wyłożonej papierem do pieczenia. * Piec 55 minut (sprawdzić patyczkiem). * Zostawić ciasto w blasze na 10 minut, a potem przełożyć na druciany stojak do wystudzenia. Uwagi: Wystarcza na kwadratowe ciasto o boku 20 cm Piec w temperaturze 190°C Porcji 10 Przygotowanie 30 min Pieczenie 25 min
CIASTA - NAPOLEONKA.jpg
SKŁADNIKI ciasto: śmietana-1/2 szklanki mąka-2 szklanki ...
SKŁADNIKI ciasto: śmietana-1/2 szklanki mąka-2 szklanki margaryna-1 kostka krem: mleko-1 litr mąka-1 szklanki cukier waniliowy-1 opakowanie żółtka-2 PRZYGOTOWANIE: Ciasto: Mąkę z Kasią posiekać nożem (aż zrobi się kruszonka), wlać śmietanę i szybko zagnieść ciasto. Wałkować tak jak ciasto francuskie, składać jak kopertę i znów wałkować w jednym kierunku. Czynność powtórzyć 3 razy. Przed wałkowaniem posypywać stolnicę mąką. Włożyć do lodówki i dobrze schłodzić, następnie upiec dwa jednakowe prostokątne placki. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C na złoto kolor. Krem: 1/2 litra mleka zagotować z cukrem. W pozostałym mleku rozmącić żółtka, wsypać mąkę, cukier waniliowy, wymieszać, przetrzeć przez sitko, wlać do wrzącego mleka i cały czas mieszając zagotować. Ciepły krem wyłożyć na placek, przykryć drugim, lekko przycisnąć. Po całkowitym wystygnięciu, obsypać cukrem pudrem i pokroić na kwadraty.
CIASTA - ORZECHOWIEC.jpg
SKŁADNIKI: Ciasto: 30 dkg mąki kostka margaryny 0,5 szk ...
SKŁADNIKI: Ciasto: 30 dkg mąki kostka margaryny 0,5 szklanki cukru pudru 4 żółtka 2 łyżeczki proszku do pieczenia ponadto: powidła śliwkowe lub dżem z czarnej porzeczki 20 dkg orzechów włoskich (posiekać) 1 szklanka cukru pudru Masa: 4 żółtka 4 łyżki cukru pudru 1 łyżka ekstraktu waniliowego 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 0,5 litra mleka kostka masła sok z połowy cytryny PRZYGOTOWANIE: Podane składniki na ciasto zagnieść i podzielić na 2 części. Blachę o wymiarach 35x20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Jedną część ciasta rozwałkować i wyłożyć nim dno blaszki. Na wierzch rozsmarować powidła. Ubić pianę z 2 białek i 0,5 szklanki cukru pudru. Wyłożyć na powidła i posypać połową posiekanych orzechów włoskich. Piec w temp. 180°C przez ok 15-20 min. To samo zrobić z drugą częścią ciasta - rozwałkować na blachę, posmarować powidłami, na powidła wyłożyć pianę i posypać orzechami:) Piec jak poprzedni placek. Przygotować krem: Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę. Dodać obie mąki i 0,5 szklanki mleka. Pozostałe mleko zagotować. Do gotującego się mleka wlać masę żółtkową i dalej postępować jak przy gotowaniu budyniu. Ostudzić (można przykryć folią spożywczą żeby nie utworzył się kożuch). Masło utrzeć i stopniowo dodawać (po 1 łyżce) ostudzony budyń. Pod koniec dodać ekstrakt waniliowy i sok z cytryny - ostrożnie żeby nam się krem nie zważył! Jeden placek zostawić w blaszce, wyłożyć na niego masę budyniową i przykryć drugim plackiem. Najlepiej smakuje na drugi dzień. Smacznego :)
więcej plików z tego folderu...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności