-
194 -
384 -
5194 -
3345
9162 plików
31,39 GB
Omlety były już znane w starożytnym Rzymie, ale dopiero Francuzi udoskonalili i urozmaicili ich smak. Do polskiej kuchni trafiły za sprawą Marysieńki Sobieskiej, która rozpowszechniła je w czasie swoich licznych podróży po kraju.
Odmiany omletów:
Francuskie - przyrządza się z masy jajecznej, a gorące dodatki np. szparagi, ziemniaki, wkłada się do środka usmażonego już i złożonego omletu.
Hiszpańskie - do surowej masy jajecznej dodaje się różne składniki i smaży razem, a gotowy omlet podaje na talerzu w formie placka (PRZEPIS)
Angielskie - żółtka i białka ubija się osobno i po częściowym usmażeniu na patelni, gdy wierzch omletu nie jest jeszcze ścięty, wstawia się całą patelnię do nagrzanego grilla lub piekarnika na 30 - 60 sekund.
Najdelikatniejszą odmianą omletu są suflety - do utartych żółtek dodaje się ubitą na sztywno pianę z białek i i zapieka w piekarniku.
- sortuj według:
-
33 -
0 -
0 -
0
33 plików
6,64 MB