Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto

Ciasto czekoladowo - malinowe.jpg

CIASTA BEZ PIECZENIA  - Ciasto czekoladowo - malinowe.jpg
Download: Ciasto czekoladowo - malinowe.jpg

25 KB

(450px x 345px)

0.0 / 5 (0 głosów)

CIASTO CZEKOLADOWO MALINOWE

składniki

• Herbatniki (ilość wystarczająca do pokrycia blaszki o wymiarach 24x36 lub mniejszej trochę)
• Biszkopty podłużne
Masa czekoladowa:
• 500 ml mleka
• 1 opakowanie (takie na ½ litra mleka) budyniu czekoladowego
• 1 płaska łyżka maki pszennej
• 1 łyżka kakao
• 100 g gorzkiej czekolady (połamać na małe kawałki)
• 5 (lub więcej bo ciasto nie jest słodkie) łyżek cukru
• 250 g masła/margaryny
Masa malinowa:
• 250-300 ml musu z malin (maliny zblenderowane i przetarte przez sitko aby nie było pestek)
• 1 opakowanie galaretki malinowej
• Ok. 150-200ml wody
• 1 płaska łyżka żelatyny
Masa śmietanowa:
• 400 – 500 ml śmietanki kremówki (30%)
• 1 płaska łyżka żelatyny
• 3-4 łyżki cukru pudru
Dodatkowo: ok. 50 g czekolady gorzkiej

Sposób przygotowania
Dno blaszki wyłożyć papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Następnie ułożyć na dnie herbatniki, jeden obok drugiego, aby nie było szczelin.
Do rondla wlać 1 szklankę mleka i postawić na ogniu. Gdy mleko już jest mocno ciepłe należy wrzucić połamaną na kawałki czekoladę i mieszając doprowadzić do jej rozpuszczenia. W misce wymieszać pozostałe mleko z budyniem, cukrem, kakao i mąką. Wlać na gotujące się mleko i mieszając ciąglę, doprowadzić do zagotowania się mleka. Budyń ostudzić trochę, co jakiś czas mieszając, i ułożyć na wierzchu masło/margarynę okrojoną na mniejsze kawałki. Odczekać aż tłuszcz zacznie się rozpuszczać i wszystko razem zmiksować na gładką masę. Masę wylać na herbatniki i wyrównać.
Na masie czekoladowej ułożyć biszkopty, robiąc pomiędzy nimi odstępy ok. 1 cm. Lekko wcisnąć w masę, ale tak aby połowa wystawała ponad nią.
Galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie , żelatynę namoczyć w kilku łykach wody, podgrzewając rozpuścić i wlać do ciepłej jeszcze galaretki a całość wymieszać z musem malinowym (jeżeli będzie prosto z lodówki to masa szybciej się zetnie). Tężejący już mus wylać najpierw w odstępy pomiędzy biszkoptami a następnie na całą powierzchnię. Wstawić do lodówki aby mus całkiem stężał.
Żelatynę rozpuścić w kilku łyżkach wody a następnie podgrzać i rozpuścić. Śmietanę kremówkę ubić, dodając cukier puder pod koniec ubijania. Żelatynę zahartować śmietaną i dodać do niej, miksując razem. Śmietanę wyłożyć na mus malinowy.
Całość posypać stratą czekoladą.


Komentarze:

Nie ma jeszcze żadnego komentarza. Dodaj go jako pierwszy!

Aby dodawać komentarze musisz się zalogować

Inne pliki do pobrania z tego chomika
CIASTA BEZ PIECZENIA  - FANTAZJA  BANANOWO  KAWOWA.JPG
FANTAZJA BANANOWO KAWOWA Składniki spodu:  Jasne i ...

FANTAZJA BANANOWO KAWOWA Składniki spodu:  Jasne i ciemne biszkopty ( nasączone dobrym alkoholem, u mnie amaretto i likier kawowy)      MASA I:       - 2 banany       - 300-330 ml jogurtu kawowego       - 200 ml śmietany kremówki       - 1-2 łyżki cukru pudru       - cukier lub aromat waniliowy       - 2 łyżki żelatyny  MASA II:      -1 śnieżka       - 1 czekolada mleczna (10 dkg)       - 2 łyżeczki kakao       - 1 łyżka żelatyny  SPÓD:  Biszkopty jasne nasączyć alkoholem. Wyłożyć nimi dno tortownicy (Ø 26 cm). Masa I : Banany zmiksować z jogurtem kawowym. Ubić śmietanę kremówkę na sztywno z dodatkiem cukru i cukru waniliowego (lub olejku). Przygotować żelatynę zgodnie z przepisem na opakowaniu. Kremówkę połączyc z masą bananowo-kawową. Do zimnej żelatyny dodac 1 łyżkę masy bananowo-kawowej, energicznie wymieszac. Gdy zacznie tężec dodac ją do pozostałej masy i wyłożyc na biszkopty. MASA II: Śnieżkę przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Czekoladę mleczną rozpuścić w kilku łyżkach ciepłego mleka, gdy ostygnie, dodać do ubitej śnieżki. Do masy wsypać 2 łyżeczki kakao i wszystko wymieszać mikserem. Żelatynę przygotować, zimną wymieszać z łyżką śnieżki, gdy zacznie tężec dodać do pozostałej masy i wyłożyć na masę bananowo-kawową. Wierzch polałam czekoladą i posypałam migdałami i posiekanymi orzechami laskowymi. Smacznego:)

obrazek
CIASTA BEZ PIECZENIA  - SERNIK Z CZARNĄ PORZECZKĄ NA ZIMNO.JPG
SERNIK Z CZARNĄ PORZECZKĄ NA ZIMNO Składniki na spód: ...

SERNIK Z CZARNĄ PORZECZKĄ NA ZIMNO Składniki na spód: -140 g ciastek maślanych - 60 g masła Ciastka pokruszyć na pył ( ja zmieliłam), dodać roztopione masło, wymieszać.  Tortownicę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Masę ciasteczkową wcisnąć w dno, wyrównać. Włożyć do lodówki do czasu przygotowania masy serowej. Masa serowa:  - 700 g twarogu półtłustego lub tłustego zmielonego dwukrotnie (użyłam sera wiaderkowego)  - 1 łyżka soku z cytryny  - pół szklanki (125 ml) śmietany kremówki (można zastąpić jogurtem naturalnym)  - 200 g drobnego cukru  - 2 czubate łyżki żelatyny rozpuszczone w 1/3 szklanki gorącej wody  - 250 g czarnej porzeczki, odszypułkowanej + dodatkowo 120 g drobnego cukru do dosłodzenia warstwy z porzeczką Twaróg zmiksować z cukrem, kremówką, sokiem z cytryny. Dodać rozpuszczoną żelatynę (może być ciepła, ), cały czas miksując, by nie zrobiły się grudki. Czarną porzeczkę zmiksować blenderem . Masę serową podzielić na 2 części, do jednej z nich dodać czarną porzeczkę, dodatkowo dosłodzić (najlepiej wcześniej spróbować i dosłodzić do smaku ).   Na masę z ciastek wylać masę serową jasną, potem ciemną (można masę jasną schłodzić przez pół godziny w lodówce, by masy się nie wymieszały, a potem nałożyć warstwę z porzeczką).  Schłodzić przez noc w lodówce. Dowolnie udekorować. Smacznego :)

obrazek
CIASTA BEZ PIECZENIA  - Sernik-idealny.jpg
SERNIK IDEALNY Sposób przygotowania Jeśli Twoja tortow ...

SERNIK IDEALNY Sposób przygotowania Jeśli Twoja tortownica nie jest w 100% szczelna, przed przystąpieniem do pieczenia, musisz ją uszczelnić folią aluminiową. W tym celu zdejmij obręcz tortownicy i na dno ułóż duży kawałek folii. Zamknij tortownicę tak, aby folia była na zewnątrz obręczy. Wystającą folią otul obręcz.  # Spód: [pominęłam] 200 g ciasteczek pełnoziarnistych (np. Digestive) 3 łyżki masła Ciasteczka pokrusz na proch i wymieszaj ze stopionym masłem. Przełóż masę do tortownicy i wygładź łyżką. Spód piecz 10 minut w 180 stopniach. # Masa serowa: 900 g serka kremowego 4 jaja 1 1/4 szklanki cukru łyżeczka ekstraktu waniliowego łyżeczka soku z cytryny 1/3 szklanki kefiru Serek rozetrzyj blenderem lub końcówką miksera z nożykiem. Dodawaj stopniowo cukier, a następnie po jednym jajku, mieszając masę - najlepiej drewnianą łyżką. Po dodaniu jajek wlej kefir, ekstrakt i sok z cytryny, a następnie wymieszaj. Wlej masę do tortownicy o średnicy 24 cm. Sernik wstaw do głębokiej blachy lub naczynia z wrzącą wodą tak, aby woda sięgała do połowy wysokości tortownicy. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 230 stopni na 12 minut. Po tym czasie otwórz drzwiczki, żeby temperatura mogła spokojnie spaść. Przekręć na 100 stopni i piecz sernik godzinę, nie otwierając drzwiczek. Po tym czasie delikatnie oddziel nożykiem sernik od brzegów tortownicy i piecz kolejne 75 minut. Po 75 minutach podkręć temperaturę do 180 stopni i piecz jeszcze około 15 minut. Studź na kratce, w rozpiętym kołnierzu tortownicy. Sernik jest gotowy po spędzeniu nocy w lodówce. Smacznego!

obrazek
więcej plików z tego folderu...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności