Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto

Śmietanowiec.jpg

mazi_mazi / PORADNIK GOSPOSI / CIASTA / Śmietanowiec.jpg
CIASTA - Śmietanowiec.jpg
Download: Śmietanowiec.jpg

15 KB

(260px x 300px)

0.0 / 5 (0 głosów)
Śmietanowiec

Składniki
• 1/2 l śmietany kremówki

• 1/4 szklanki mleka
• łyżka cukru pudru
• 2 torebki cukru waniliowego
• 2 torebki curu waniliowego
• 2 czubate łyżki żelatyny
• 3 galaretki (każda w innym kolorze)
• puszka ananasów
• bakalie według uznania - posiekane orzechy, rodzynki itp.

Etapy przygotowania

1. Żelatynę namoczyć w mleku, 2 galaretki (każdą oddzielnie) rozpuścić w małej ilości wody, po stężeniu pokroić w kostkę.

2. Ananasy odsączyć i także pokroić w niewielką kostkę.
W syropie z ananasów umoczyć biszkopty i wyłożyć nimi dno dużej tortownicy.

3. Śmietanę ubić z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, dodać pokrojone galaretki oraz ananasy i porządnie wymieszać.

4. Namoczoną w mleku żelatynę podgrzać i rozpuścić.
Dodać do śmietany, wymieszać, przełożyć do tortownicy, udekorować wierzch krążkami ananasa, zalać trzecią galaretką i wystudzić.

**********************************************************************

Komentarze:

Nie ma jeszcze żadnego komentarza. Dodaj go jako pierwszy!

Aby dodawać komentarze musisz się zalogować

Inne pliki do pobrania z tego chomika
CIASTA - TRUSKAWKOWA PYCHOTKA1.jpg
TRUSKAWKOWA PYCHOTKA MASA BUDYNIOWA: ♥ 1/2 l mleka ...
TRUSKAWKOWA PYCHOTKA MASA BUDYNIOWA: ♥ 1/2 l mleka ♥ 2 budynie waniliowe lub śmietankowe bez cukru ♥ 25 dag masła ♥ 3-4 łyżki cukru kryształu ♥ 1 cukier waniliowy MASA TRUSKAWKOWA: ♥ 1/2 kg truskawek ( mogą być mrożone) ♥ 3 galaretki truskawkowe MASA ŚMIETANKOWA: ♥ 1/2 l śmietany kremówki1 galaretka czerwona ♥ 1-2 łyżki cukru pudru DODATEK: ♥ 1 opakowanie okrągłych biszkoptów Upiec jeden biszkopt jasny i jeden biszkopt ciemny. WYKONANIE MASY TRUSKAWKOWEJ: Truskawki zmiksować i podgrzać, dodać suche galaretki i dobrze wymieszać lekko zagotować. WYKONANIE MASY BUDYNIOWEJ: Z mleka, cukru, cukru waniliowego, budyniu ugotować budyń. Utrzeć masło i dodać przestudzony budyń. WYKONANIE MASY ŚMIETANKOWEJ: Galaretkę rozpuścić w 1/4 szklanki wody. Śmietanę ubić. Dodać cukier i tężejącą galaretkę. PRZEŁOŻENIE CIASTA: Biszkopt ciemny-masa budyniowa-połowa masy truskawkowej-biszkopty -połowa masy truskawkowej-masa śmietankowa-biszkopt jasny-polewa.
CIASTA - TRUSKAWKOWA PYCHOTKA.jpg
TRUSKAWKOWA PYCHOTKA MASA BUDYNIOWA: ♥ 1/2 l mleka ...
TRUSKAWKOWA PYCHOTKA MASA BUDYNIOWA: ♥ 1/2 l mleka ♥ 2 budynie waniliowe lub śmietankowe bez cukru ♥ 25 dag masła ♥ 3-4 łyżki cukru kryształu ♥ 1 cukier waniliowy MASA TRUSKAWKOWA: ♥ 1/2 kg truskawek ( mogą być mrożone) ♥ 3 galaretki truskawkowe MASA ŚMIETANKOWA: ♥ 1/2 l śmietany kremówki1 galaretka czerwona ♥ 1-2 łyżki cukru pudru DODATEK: ♥ 1 opakowanie okrągłych biszkoptów Upiec jeden biszkopt jasny i jeden biszkopt ciemny. WYKONANIE MASY TRUSKAWKOWEJ: Truskawki zmiksować i podgrzać, dodać suche galaretki i dobrze wymieszać lekko zagotować. WYKONANIE MASY BUDYNIOWEJ: Z mleka, cukru, cukru waniliowego, budyniu ugotować budyń. Utrzeć masło i dodać przestudzony budyń. WYKONANIE MASY ŚMIETANKOWEJ: Galaretkę rozpuścić w 1/4 szklanki wody. Śmietanę ubić. Dodać cukier i tężejącą galaretkę. PRZEŁOŻENIE CIASTA: Biszkopt ciemny-masa budyniowa-połowa masy truskawkowej-biszkopty -połowa masy truskawkowej-masa śmietankowa-biszkopt jasny-polewa.
CIASTA - PAWI OGON.jpg
PAWI OGON Składniki: Ciasto: 4szkl.mąki, 2/ ...
PAWI OGON Składniki: Ciasto: 4szkl.mąki, 2/3szkl.cukru pudru, 1jajko, 2żółtka, 1margaryna, 1/2 szkl. kwaśnej śmietany, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/2 szkl. mielonych orzechów, słoik powideł śliwkowych, Krem: 3jajka , 1kostka masła, 1litr mleka, 1 szkl. cukru, 2 opakowania cukru waniliowego, 4 łyżki maki pszennej, 4łyżki mąki ziemniaczanej, Dodatkowo: 2 galaretki(takie same) winogrona lub ananasy opakowanie biszkoptów lub biszkopt z 3 jaj Ciasto: Mąkę przesiać na stolnicę dodac cukier, proszek do pieczenia-wymieszać i dodać margarynę.Składniki posiekać nożem i rozcierać dłońmi.Dodać jajka ,śmietanę i zarobić ciasto.Schłodzić w lodówce. Następnie ciasto podzielić na 4 części. Jedną część rozwałkować i wyłożyć na dużą(24cmx40cm) ,natłuszczoną formę.Piec ok. 20min, w tem.190stopni. Każdą z pozostałych części rozwałkować ,posmarować powidłami i posypać orzechami-zwinąć w roladę.Następnie upiec 3 kruche rolady o długości formy w której upiekliśmy 1 ciasto. Krem: odlać 1szkl.mleka i rozmieszać w niej obie mąki oraz jajka.Resztę mleka zagotować z cukrami. Ugotować masę budyniową i wystudzić. Dodatki : Galaretki przygotować wg. przepisu na opakowaniu. Masło utrzeć na puszysty krem, dodawać stopniowo budyń. (Do masy można dodać aromat śmietankowy) Na upieczony spód ciasta wyłożyć połowę kremu i ułożyć na nim roladki.Między roladki ułożyć owoce i zalać tężęjącą galaretką. Gdy galaretka zastygnie, wyłożyć drugą część kremu i przykryć biszkoptami lub upieczonym biszkoptem. Wierzch ciasta można polać polewą. Po przekrojeniu ciasto ma ciekawy wygląd i smakuje wybornie.
CIASTA - PIJANA ŚLIWKA.jpg
Ciasto pijana śliwka Składniki Biszkopt: - 5 ja ...
Ciasto pijana śliwka Składniki Biszkopt: - 5 jajek - ¾ szklanki cukru - ¾ szklanki mąki pszennej - ¼ szklanki mąki ziemniaczanej - kopiata łyżeczka proszku do pieczenia - 2 łyżki kakao - 2 łyżki oleju - 2 łyżki soku z cytryny Masa: - 25 dag masła - ½ l mleka - ¾ szklanki cukru - 3 żółtka - 1 budyń Dr Oetkera waniliowy lub śmietankowy - 1 łyżka mąki ziemniaczanej - 1 łyżka mąki pszennej - cukier waniliowy Polewa: - 2 gorzkie czekolady (lub deserowe) - 10 dag masła (1/2 kostki) - 4 duże łyżki mleka lub słodkiej śmietanki oraz: - 40 dag śliwek suszonych dobrej jakości (np. kalifornijskich) - ½ - 1 szklanki wódki (może być też rum) - ¾ szklanki wody i 2 łyżki cukru na syrop w którym ugotujemy śliwki (czynność tę wykonujemy na co najmniej 12 godz. przed wykonaniem ciasta aby śliwki wchłonęły alkohol). Z wody i cukru gotujemy syrop do którego wkładamy śliwki i gotujemy na lekkim ogniu przez 5-7 min. aby były miękkie, ale nie rozgotowały się, odcedzić (płyn zachować), ostudzić. W naczyniu, które da się szczelnie przykryć zalać śliwki alkoholem (mogą wchłonąć nawet szklankę). Robimy to najlepiej poprzedniego dnia przed wykonaniem ciasta (8-12 godz.) Białka ubić na sztywno, gdy ubite dodawać cukier, potem po jednym żółtku, następnie przesiać mąkę z proszkiem, dodać pozostałe składniki i delikatnie wymieszać mikserem na najmniejszych obrotach. Wyłożyć do foremki np..25x40 i upiec w temp.160-170oC piekarnika elektrycznego przez 30-40 min. 1i1/2 szklanki mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Do pozostałego mleka dać żółtka, budyń, obie mąki dokładnie rozmiksować i wlać na gotujące się mleko, energicznie mieszać i ugotować tak jak budyń (uważać bo się łatwo przypala lub wykonać własnym sposobem). Gdy ostygnie wkręcić do masła. Biszkopt naponczować lekko syropem z gotowania śliwek (dolać troszkę wody i soku z cytryny), na to dać masę budyniową, a na masę układać jedna przy drugiej śliwki, wstawić do lodówki. Składniki polewy rozgrzać na parze, dobrze rozmieszać i polać śliwki, schłodzić. Najlepiej kroić ciasto schłodzone ostrym nożem maczanym w gorącej wodzie. Smacznego.
mazi_mazi - 1. MATEUSZ - SKOPIUJ I WKLEJ DO SIEBIE NA STRONKE.jpg
JEŻELI MOŻESZ TO POMÓŻ MATEUSZKOWI Przekaż swój 1% M ...
JEŻELI MOŻESZ TO POMÓŻ MATEUSZKOWI Przekaż swój 1% Mateuszowi! Lang Mateusz TU MOŻESZ DOWIEDZIEĆ SIĘ WIĘCEJ O MATEUSZKU (http://www.mateusz.szczecinianki.pl/index.html) Przekazywanie 1% podatku odbywa się poprzez wypełnienie kilku pól w formularzu PIT. Resztą - czyli przelewaniem pieniędzy - zajmuje się Urząd Skarbowy. Aby wspomóc leczenie Mateuszka można wpłacać pieniądze na konto nr konta: *PKO BP XV/O Warszawa 41 1240 1037 1111 0010 1321 9362 *tytułem: / darowizna na leczenie i rehabilitację /*Lang Mateusz* lub na konto rodziców: Anna Marcin Lang PKO BP SA I/O Szczecin 21 1020 4795 0000 9602 0100 7947 do wpłat i przelewów z zagranicy: numer rachunku: PL21 1020 4795 0000 9602 0100 7947 Kod SWIFT: BPKOPLPW tytułem: / darowizna na leczenie i rehabilitację /*Lang Mateusz Data urodzenia: 2000-04-27 Schorzenie: Zespół Silver-Russell, hipoglikemia, niedobór masy ciała i wzrostu, astma, alergia, wiotkość wielostawowa, skolioza, koślawośc kolan, Mateunio ma wadę genetyczną (chromosomową) SRS - Zespół Silver-Russell; reflux żołądkowo- przełykowy GERD, złą pracę jelit, problemy zarówno z wchłanianiem jak i z wypróżnianiem; problemy z sercem (wada niewielka acz jest i może postępować dalej); problemy z pęcherzem moczowym (czasem zatrzymanie moczu, nie wypróżnianie do końca); niedobór wagi oraz masy ciała, alergię na roztocza, kurz, sierść psa, kota itp. oraz astmę; ma wiotkosć wielostawową, złe napięcie mięśniowe, koślawość kolan i stóp, skoliozę oraz niedorozwój mięśni, ma problemy z samodzielnym poruszaniem się, na codzień wożony jest wózkiem, gdyż pokonanie odległości powzej 100 metrów to dla niego cieżkie wyzwanie, nie zostało wykluczone badaniami podejrzenie miopatii; Zmiany neurologiczne po porodzie i przebytych dwóch wstrząsach hipoglikemicznych po ostatniej operacji dają objawy podobne do epilepsji dziecięcej - jest nadpobudliwy. Poza tym ma hipoglikemię, bardzo słabą odporność (co częste u dzieci z wadami genetycznymi) i troche innych drobnych rzeczy... Dla niego szpitale, kroplówki, codzienne dawki masy leków - to normalka... Zwracamy się z prośbą do Państwa o każdą nawet niewielką pomoc, aby nasz Podopieczny mógł być nadal rehabilitowany i jak najdłużej mógł poruszać sie choć trochę samodzielnie.
więcej plików z tego folderu...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności