131895143_2730358763893239_5796570541352445831_o.jpg
-
1 -
2 -
a -
a kotki -
a lalki -
a obr -
a sylwester -
b -
b gotowe -
b mila -
bn -
c -
c gotowe -
c wielkanoc -
c złobki -
d -
d jesienne -
dla zoski -
dzieci -
dziewczyny -
e -
f -
g -
g nowe -
h -
i -
j -
k -
k obrazki -
kwiaty -
l wak -
m -
n -
Nowe 2 -
nowe deszcz -
Nowe tła -
Nowe z fb -
obrazki -
obrazki nowe -
owocowe -
pieski i kotki -
ramki -
ramki 0 -
Ramki Glazi -
Ramki jesienne glazli -
ramki sw nowe -
tla -
wielkanoc -
zachomikowane -
zimowe
|
|
|
|
|
Żurek z białą kiełbasą i jajkiem
Składniki:
Na wywar:
marchew: 1 szt.
pietruszka: 1 szt.
seler: 1/2 szt.
biała część pora
opalona duża cebula: 1 szt.
czosnek: 4 ząbki
liść laurowy: 2 szt.
ziele angielskie: 4 ziarna
pieprz czarny ziarna: 1 łyżeczka
woda: 2 litry
Żurek:
biała kiełbasa surowa domowej roboty: 3 szt.
jajka ugotowane na twardo: 3 szt.
domowy zakwas: 1/2 litra
majeranek: 2 łyżki
chrzan: 1 łyżka
śmietana 30 %: 200 – 250 ml
żółtko surowe: 1 szt.
sól i pieprz do smaku
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
1 kg białej kiełbasy (najlepiej zrobionej w domu, tutaj znajdziecie przepis: https://youtu.be/i1rOP0jMnXg)
2 cebule
1 łyżka majeranku
3 – 4 łyżki mąki
2-3 łyżki masła
olej do smażenia
1 łyżeczka ostrej papryki
sól
pieprz
Dodatkowo:
naczynie do zapiekania
Wykonanie:
Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju. Białą kiełbasę rozdzielamy na pojedyncze kiełbaski.
Do mąki dosypujemy ostrą paprykę i mieszamy.
Każdą z kiełbasek dokładnie panierujemy w mące z papryką.
Kiełbasę smażymy na rozgrzanym tłuszczu. Po obróceniu kiełbasy na drugą stronę, przekłuwamy każdą kiełbasę wykałaczką (dzięki temu z kiełbasy pozbędziemy się nadmiaru płynu).
Naczynie do zapiekania smarujemy olejem. Na dnie układamy połowę cebuli pokrojonej w piórka i posypujemy majerankiem. Następnie układamy usmażoną kiełbasę i polewamy tłuszczem (na którym smażyliśmy kiełbasę). Na górze układamy resztę cebuli, posypujemy majerankiem i układamy masło.
Kiełbasę pieczemy w temperaturze 180 – 190 stopni, przez godzinę (pieczenie góra-dół).