-
917 -
49 -
61759 -
68
62857 plików
22,55 GB
|
|
|
|
|
Żurek z białą kiełbasą i jajkiem
Składniki:
Na wywar:
marchew: 1 szt.
pietruszka: 1 szt.
seler: 1/2 szt.
biała część pora
opalona duża cebula: 1 szt.
czosnek: 4 ząbki
liść laurowy: 2 szt.
ziele angielskie: 4 ziarna
pieprz czarny ziarna: 1 łyżeczka
woda: 2 litry
Żurek:
biała kiełbasa surowa domowej roboty: 3 szt.
jajka ugotowane na twardo: 3 szt.
domowy zakwas: 1/2 litra
majeranek: 2 łyżki
chrzan: 1 łyżka
śmietana 30 %: 200 – 250 ml
żółtko surowe: 1 szt.
sól i pieprz do smaku
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
1 kg białej kiełbasy (najlepiej zrobionej w domu, tutaj znajdziecie przepis: https://youtu.be/i1rOP0jMnXg)
2 cebule
1 łyżka majeranku
3 – 4 łyżki mąki
2-3 łyżki masła
olej do smażenia
1 łyżeczka ostrej papryki
sól
pieprz
Dodatkowo:
naczynie do zapiekania
Wykonanie:
Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju. Białą kiełbasę rozdzielamy na pojedyncze kiełbaski.
Do mąki dosypujemy ostrą paprykę i mieszamy.
Każdą z kiełbasek dokładnie panierujemy w mące z papryką.
Kiełbasę smażymy na rozgrzanym tłuszczu. Po obróceniu kiełbasy na drugą stronę, przekłuwamy każdą kiełbasę wykałaczką (dzięki temu z kiełbasy pozbędziemy się nadmiaru płynu).
Naczynie do zapiekania smarujemy olejem. Na dnie układamy połowę cebuli pokrojonej w piórka i posypujemy majerankiem. Następnie układamy usmażoną kiełbasę i polewamy tłuszczem (na którym smażyliśmy kiełbasę). Na górze układamy resztę cebuli, posypujemy majerankiem i układamy masło.
Kiełbasę pieczemy w temperaturze 180 – 190 stopni, przez godzinę (pieczenie góra-dół).
- sortuj według:
-
0 -
44 -
0 -
0
44 plików
6,88 MB