Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto

8085.jpg

mars2323 / Tombak i inne / imbir / 8085.jpg
imbir - 8085.jpg
Download: 8085.jpg

30 KB

(334px x 218px)

0.0 / 5 (0 głosów)

Komentarze:

Nie ma jeszcze żadnego komentarza. Dodaj go jako pierwszy!

Aby dodawać komentarze musisz się zalogować

obrazek
Inne pliki do pobrania z tego chomika
imbir - imbir.jpg
Właściwości imbiru To charakterystyczne k ...
Właściwości imbiru To charakterystyczne kłącze znane jest już nie tylko jako proszkowany dodatek do pierników czy popularnego imbirowego piwa. Coraz częściej je się je na surowo bądź marynowane. Jego zaletą są nie tylko walory smakowe! Po rozcięciu kłącza wydobywa się z niego mocny zapach o lekko cytrusowej nucie. Na pozór słodkawy okazuje się być raczej ostry i orzeźwiający. W Azji już od setek lat znane są jego właściwości pobudzające. Kłącze surowe powinno być świeże i soczyste - smakuje zupełnie inaczej niż proszek przygotowywany ze starszych kłączy. Sproszkowany imbir jest również aromatyczny, ale zatraca cytrusową nutę- za to w połączeniu z kolendrą i pieprzem sprawdza się jako przyprawa do pierników i ciasteczek. Proszek można także dodawać do kawy i herbaty czyniąc z nich napoje pobudzające, poprawiające koncentrację i odporność organizmu. Dzieje się tak dlatego, że imbir poprawia krążenie krwi i dobrze rozgrzewa. Herbata wzbogacona o imbir i miód jest doskonała w trakcie leczenia przeziębienia. Jako świeży dodatek do potraw tłustych lub mdłych wzmacnia ich walory smakowe. W Polsce popularny stał się między innymi za sprawą restauracji sushi, gdzie marynowany podawany jest do ryb. Świeży imbir nadaje się także do przegryzania plasterków, które mają działanie antyseptyczne i przeciwzapalne, jednocześnie odświeżając oddech. Poza tym, imbir dobrze wpływa na trawienie a także pobudza apetyt. Polecany jest osobom o zwiększonej krzepliwości krwi, ponieważ zapobiega tworzeniu zakrzepów. Silne i dobroczynne działanie imbiru nie jest jednak przeznaczone dla wszystkich. Korzeń może drażnić chory układ pokarmowy, zakazany jest przy refluksie żołądkowym, dlatego spożywanie go w większych ilościach wymaga ostrożności. Imbir doceniono także w przemyśle kosmetycznym. Działanie pobudzające krążenie wykorzystuje się w balsamach i peelingach wspomagających spalanie tkanki tłuszczowej i likwidowanie cellulitu. Olejek z dodatkiem imbiru pomaga obolałym stawom podczas przeziębienia i działa rozgrzewająco na mięśnie. Charakterystyczny orientalny zapach imbiru chętnie wykorzystywany jest w perfumach i wodach toaletowych zarówno dla kobiet jak i mężczyzn. Warto zatem bliżej poznać imbir i poeksperymentować w kuchni czy podczas zabiegów kosmetycznych. Autor: Katarzyna Gołębiowska Data publikacji: 2009-12-24
imbir - imbir.jpg
Imbir - lek na ból mięśni Imbir łagodzi ból mi ...
Imbir - lek na ból mięśni Imbir łagodzi ból mięśni Właściwości lecznicze Imbiru w medycynie wykorzystywane są od bardzo dawna, jednak powszechnie imbir znany jest jako przyprawa do piwa i herbaty. Naukowcy odkryli kolejną właściwość imbiru: działanie przeciwbólowe. W Azji imbir to podstawowy dodatek do potraw, w Polsce wykorzystywany głównie jako przyprawa do piwa lub herbaty, także do ciasteczek. Tymczasem imbir to roślina o istotnych leczniczych właściwościach. Naukowcy z University of Georgia dowiedli, że imbir uśmierza bóle mięśni. Przeciwbólowe właściwości imbiru zbadano podczas ćwiczeń fizycznych z ciężarkami, które miały wywołać umiarkowany ból mięśni. Przed i po ćwiczeniach oceniano funkcje ręki, stan zapalny, ból i jego wskaźniki biochemiczne. Okazało się, że codzienne zażywanie imbiru zmniejszało ból wywołany ćwiczeniami aż do 25%. Oprócz działania przeciwbólowego imbir ułatwia trawienie, łagodzi mdłości, bóle miesiączkowe, leczy przeziębienie i migreny. Neutralizuje też nieświeży zapach w buzi, a także zwiększa koncentrację. Jak się okazuje, imbir to uniwersalny lek na wiele dolegliwości. Możemy więc z czystym sumieniem, w piątkowy wieczór, napić się piwa z sokiem imbirowym mówiąc "Na zdrowie".
imbir - imbir2.jpg
Imbir Nazwa łacińska Zingiber officinale ...
Imbir Nazwa łacińska Zingiber officinale Właściwości Kłącze zawiera dużo olejków eterycznych, skrobię, estry, żywicę i substancje zwaną gingerolem, o ostrym, palącym charakterystycznym smaku. Zastosowanie Ma zastosowanie do wyrobu niektórych wędlin i likierów. Słynne są pierniczki, ciasteczka i chleby imbirowe, znakomite są herbaty oraz popularne piwo imbirowe. Imbiru dodaje się również do wielu innych potraw, np. do sałatek owocowych, marmolad, rosołu z kury, sosów, pasztetu i flaków. Uszlachetnia też bardzo kwaśne mleko i chłodniki przyrządzane na podstawie zsiadłego mleka lub kefiru. Można go dodawać do czerwonej kapusty, wszelkich pikantnych potraw z mięsa wieprzowego oraz do sosów ziołowych i owocowych, w których skład wchodzi wino. Imbir ma także duże zastosowanie przy wyrobie gatunkowych napojów alkoholowych. Jest on ważnym składnikiem proszku curry i wielu innych mieszanek. Dodaje się go do herbatników, puddingów, pikli, a także wielu azjatyckich dań z warzyw. Służy do aromatyzowania kompotów, grzanego wina oraz piwa. Jest dodawany także do marynat z dyni i ogórków. Ciekawostki Wchodzi w skład curry. Imbir stanowi źródło otrzymywania leków przeciwreumatycznych, reumatyzm, alergię, choroby serca. Używany jest również do obniżenia ciśnienia i obniżenia poziomu cholesterolu we krwi. Na co dzień uśmierza ból głowy, koi rozstrój żołądka, łagodzi bóle menstruacyjne. Badaczom udało się potwierdzić niektóre właściwości lecznicze imbiru np. na obrzęki - zawarty w nim olejek eteryczny działa moczopędnie, reguluje pracę woreczka żółciowego, przeciwdziała nadmiarowi gazów w jelitach oraz zmniejsza wydzielanie kwasów żołądkowych. Wskazane jest płukanie na bolące gardło i drapanie w gardle, łagodzi kaszel. Działa odkażająco i odświeżająco pozostawiając miły zapach w ustach - nudności i mdłości - przeciwdziała mdłościom po narkozie i chemioterapii. Działanie przeciwwymiotne preparatów otrzymanych z kłącza imbiru potwierdzone zostało w licznych badaniach klinicznych. Przedawkowanie imbiru może zepsuć nieodwracalnie smak potrawy. Dlatego należy stosować go z dużym umiarem.
imbir - imbir.jpg
IMBIR Jest to bylina dorastająca do 1 m wysokości, wśró ...
IMBIR Jest to bylina dorastająca do 1 m wysokości, wśród których rozróżnia się ok. 80 gatunków pochodzących z tropikalnej Azji i Oceanii. Roślina ma kłącze podziemne (o wielkości od 15 do 50 cm), płaskie, silnie rozgałęzione, z którego wyrastają łodygi, z dużymi, lancetowatymi liśćmi. Na końcach krótszych pędów kwiatowych występują gęsto kwiaty, wydzielające szczególnie piękny zapach. Imbir suszony jest zwykle produkowany z kłączy zbieranych po 8-10 miesiącach od posadzenia. Ojczyzną imbiru są kraje azjatyckie. W XIII wieku Arabowie przenieśli imbir do Afryki Wschodniej, Portugalczycy na początku XVI wieku - do Afryki Zachodniej, a Hiszpanie na wyspy Morza Karaibskiego. Uprawiany głównie w Indiach, Malezji, Chinach i w Brazylii. Właściwości Kłącze zawiera dużo olejków eterycznych, skrobię, estry, żywicę i substancje zwaną gingerolem, o ostrym, palącym charakterystycznym smaku. Zastosowanie Ma zastosowanie do wyrobu niektórych wędlin i likierów. Słynne są pierniczki, ciasteczka i chleby imbirowe, znakomite są herbaty oraz popularne piwo imbirowe. Imbiru dodaje się również do wielu innych potraw, np. do sałatek owocowych, marmolad, rosołu z kury, sosów, pasztetu i flaków. Uszlachetnia też bardzo kwaśne mleko i chłodniki przyrządzane na podstawie zsiadłego mleka lub kefiru. Można go dodawać do czerwonej kapusty, wszelkich pikantnych potraw z mięsa wieprzowego oraz do sosów ziołowych i owocowych, w których skład wchodzi wino. Imbir ma także duże zastosowanie przy wyrobie gatunkowych napojów alkoholowych. Jest on ważnym składnikiem proszku curry i wielu innych mieszanek. Dodaje się go do herbatników, puddingów, pikli, a także wielu azjatyckich dań z warzyw. Służy do aromatyzowania kompotów, grzanego wina oraz piwa. Jest dodawany także do marynat z dyni i ogórków. Wchodzi w skład curry. Imbir stanowi źródło otrzymywania leków przeciwreumatycznych, reumatyzm, alergię, choroby serca. Używany jest również do obniżenia ciśnienia i obniżenia poziomu cholesterolu we krwi. Na co dzień uśmierza ból głowy, koi rozstrój żołądka, łagodzi bóle menstruacyjne. Badaczom udało się potwierdzić niektóre właściwości lecznicze imbiru np. na obrzęki zawarty w nim olejek eteryczny działa moczopędnie, reguluje pracę woreczka żółciowego, przeciwdziała nadmiarowi gazów w jelitach oraz zmniejsza wydzielanie kwasów żołądkowych. Wskazane jest płukanie na bolące gardło i drapanie w gardle, łagodzi kaszel. Działa odkażająco i odświeżająco pozostawiając miły zapach w ustach nudności i mdłości przeciwdziała mdłościom po narkozie i chemioterapii. Działanie przeciwwymiotne preparatów otrzymanych z kłącza imbiru potwierdzone zostało w licznych badaniach klinicznych. Przedawkowanie imbiru może zepsuć nieodwracalnie smak potrawy. Dlatego należy stosować go z dużym umiarem.
więcej plików z tego folderu...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności