Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto

qweee(6).jpeg

Sztuka parzenia herbaty - qweee6.jpeg
Download: qweee(6).jpeg

9 KB

(172px x 180px)

0.0 / 5 (0 głosów)
Herbata po japońsku

W Japonii pije sie przede wszystkim herbatę zielona i częściowo - żółtą. Żółtą herbatę zaparz się klasycznym sposobem, czyli po chińsku. Natomiast zieloną herbatę w większości przypadków rozciera się przed zaparzeniem w specjalnych moździerzach na proszek i zalewa wrzątkiem parząc w odpowiednich - uprzednio nagrzanych - porcelanowych czajniczkach o kulistym kształcie i pojemności 0,5-1 litra.
Osuszony wewnątrz czajniczek ogrzewa się równomiernie (całą jego powierzchnię) w strumieniu gorącego powietrza lub w wiaderku z gorącą wodą do temperatury 50°C do 60°C. Ważną cechą japońskiego sposobu parzneia jest to, że nie tylko czajniczej, ale również wodę do zaparzania doprowadza się do temeratury nie przekraczającej 60°C. Z tych względów rączki japońskich czajniczków są wykonane z bambusa lub też oplecione trzciną, aby zabezpieczyć się przed poparzeniem.
Iliść sproszkowanej herbaty wynosi przeciętnie 1 łyżeczkę lub nieco więcej na 200 ml wody, a czas zaparzania nie wykracza poza granice 2-4 minut co zapewnia maksimum aromatu. Nie jest natomiast możliwe, z uwagi na stosunkowo niską temperaturę wody , całkowite wyekstraktowanie herbaty. Japończycy uważają jednak, że podstawowe znaczenie dla napoju ma jak najwyższa obecność aromatu.
Herbatę taką, o bladożółtym zabarwieniu, nalewa się do maleńkich filiżanek o pojemności 30-50 ml (1/4 szklanki) i pije bez cukru i innych dodatków maleńkimi łykami i bardzo powoli. Herbatę pije się jako swego rodzaju aperitif, w trakcie każdego posiłku i po jego spożyciu w ilości kilkunastu, lub nawet więcej, filiżanek dziennie.

Komentarze:

Nie ma jeszcze żadnego komentarza. Dodaj go jako pierwszy!

Aby dodawać komentarze musisz się zalogować

obrazek
Inne pliki do pobrania z tego chomika
Sztuka parzenia herbaty - qweee2.jpeg
Właściwości zielonej herbaty * Każda filiżanka tego nap ...
Właściwości zielonej herbaty * Każda filiżanka tego napoju zawiera wiele witamin (A, B, B2, C, E), minerałów i makroelementów (sód, potas, wapń, magnez, fluor, żelazo, mangan, cynk). * Obniża poziom cholesterolu, który jest główną przyczyną zawałów sera i udarów mózgu. Reguluje ciśnienia krwi, łagodne stymuluje krążenie i zapobiega zwężeniu naczyń krwionośnych. * Pita regularnie zmniejsza ryzyko zachorowania na choroby nowotworowe od 10 do 15%. * Wzmacnia zęby i kości. * Reguluje procesy trawienne. * Hamuje procesy starzenia. * Dzięki zawartości teiny działa pobudzająco, poprawia koncentrację i wspomaga szybkość zapamiętywania. * Chroni przed wirusami i grypą * Wspomaga leczenie cukrzycy, zapobiegając wzrostowi poziomu cukru we krwi * Ma działanie moczopędne, dzięki czemu pozwala szybciej pozbyć się toksyn z organizmu * Neutralizuje nikotynę. * Kompresy z zielonej herbaty przykładane na zmęczone powieki przywracają oczom blask. Sposób parzenia Uzyskiwanie wyśmienitego naparu z zielonej herbaty wymaga odpowiedniego postępowania. Liście zaparza się trzykrotnie zagotowaną, przefiltrowaną lub miękką wodą w temperaturze 90 stopni Celsjusza (3-5 minut od momentu zagotowania się wody). Parzymy je 1,5-2 minuty. Jeśli przedłużymy tę czynność do 6 minut, herbata będzie mniej pobudzająca, ale niestety gorzka i cierpka w smaku. Zalecamy pić ją zgodnie z chińskim ludowym przysłowiem: „Pierwsze zaparzenie dla służby, drugie dla pana, a trzecie do podlania kwiatów”.
Sztuka parzenia herbaty - qweee1.jpeg
Herbaty Roibush i Honeybush posiadają niemal identyczne ...
Herbaty Roibush i Honeybush posiadają niemal identyczne właściwości. * Posiadają cenne walory zdrowotne. Dostarczają organizmowi magnezu, żelaza, cynku, manganu, fluoru. * Są często stosowane w dietach. Pobudzają przemianę materii. * Działają wzmacniająco. * Nie zawierają teiny, więc idealnie nadają się do picia w większych ilościach przed snem Aleca się ich picie ludziom z nadciśnieniem i małym dzieciom w przypadku kolek. * Doskonale odprężają. * Picie Rooibush i Honeybush zaleca się kobietom w ciąży, ponieważ obie herbaty zawierają żelazo i zapobiegają mdłościom. Ponieważ stymulują pracę gruczołów mlecznych, nadają się do picia przez karmiące matki. * Nie zawierają konserwantów ani barwników. * Działają uspakajająco. * Pomagają przy schorzeniach jelit. * Zawierają dużo fluoru. * Obniżają ciśnienie krwi. * Spowalniają proces starzenia. * Hamują proces rozwoju komórek nowotworowych. * Mogą być stosowane jako okład na rany, przyspieszając ich gojenie. * Wpływają korzystnie na przewód pokarmowy. Mogą je pić osoby z problemami żołądkowymi. * Łagodzą objawy alergii. Sposób parzenia Herbatę zalewamy przefiltrowaną lub miękką wrzącą wodą. Parzymy 5 minut. Dłuższe parzenie nie powoduje, że napar staje się gorzki czy cierpki. Trzeba jednak wyciągnąć fusy, ponieważ listki unoszące się na powierzchni będą przeszkadzały w piciu.
Sztuka parzenia herbaty - qweee3.jpeg
HERBATY CZERWONE Są to herbaty Oolong zwane półfermento ...
HERBATY CZERWONE Są to herbaty Oolong zwane półfermentowanymi. Ich nazwa pochodzi od słowa „wu long” oznaczającego „czarnego smoka”. Wiele osób myli je z herbatą Pu-erh, ale należy pamiętać, że są to dwa całkowicie odmienne gatunki. Herbaty Oolong są produkowane głównie w Chinach, Indonezji i na Tajwanie. Podczas produkcji fermentuje się całe ich liście, a proces fermentacji jest krótszy niż w przypadku herbaty czarnej. W Chinach proces utleniania zachodzi w 12-15%, a na Tajwanie aż w 70%. Ze względu na długie skręcone liście przy zaparzaniu czerwonej herbaty należy zwrócić uwagę, by mogły się one całkowicie rozwinąć. Tylko w ten sposób uda się wydobyć wyśmienity, pełny smak. Otrzymany z liści napar ma jasnożółty lub jasnobrązowy kolor i brzoskwiniowy łagodny smak. Właściwości czerwonej herbaty * Poprawia przemianę materii i zmniejsza poziom tkanki tłuszczowej. * Przyspiesza tempo metabolizmu lepiej niż herbata zielona. Zielona herbata zwiększa wydzielanie energii o 4%, a Oloong aż o 10%. Sposób parzenia: ze względu na rodzaj, zalewamy ją wrzącą bądz schłodzoną do 90 stopni Celcjusza (3-5 min) przefiltrowaną lub miękką wodą. Zaparzamy od 2 do 3 min raz albo kilkakrotnie.
Sztuka parzenia herbaty - qweee.jpeg
Właściwości herbaty Pu-erh * Pomaga zgubić zbędne kilog ...
Właściwości herbaty Pu-erh * Pomaga zgubić zbędne kilogramy, ponieważ zawarte w jej liściach bakterie pobudzają procesy trawienne (choć nie jest to jedyna herbata, która poprawia przemianę materii). Nazywana jest mordercą tłuszczu, ponieważ na podstawie badań stwierdzono, że w krótkim czasie przy normalnym trybie odżywiania pozwala stracić na wadze bez efektu jo-jo. Nawet jeśli nie ma się problemów z nadwagą, Pu-erh wspomaga prawidłowy metabolizm. * Zawiera dużo związków mineralnych i makroelementów (mangan potas wapń, fluor, teinę). * Obniża poziom złego cholesterolu i pobudza mikrokrążenie. * Jest moczopędna, dzięki czemu pozwala szybciej pozbyć się toksyn z organizmu. * Pomaga w koncentracji, zwalcza zły nastrój. * Wzmacnia organizm * Wspomaga pracę wątroby i wzmacnia ją Sposób parzenia Pu-erh zalewamy wrzącą przefiltrowaną lub miękką wodą. Zaparzamy 3 minuty. Czynność można powtórzyć jeszcze dwa razy. Najlepiej pić ją godzinę po posiłku. Aby wzbogacić dietę i uzyskać lepsze efekty w utracie zbędnych kilogramów polecamy spożywać herbatę Pu- Erh w połączeniu z różnymi gatunkami herbat, ponieważ każda z nich ma nam co innego do zaoferowania.
Sztuka parzenia herbaty - pq mate.aspx
Sposób parzenia Zanim zaczniemy korzystać z tykwy (kale ...
Sposób parzenia Zanim zaczniemy korzystać z tykwy (kalebase), trzeba ją najpierw odpowiednio przygotować. Image.aspx?id=180488087 Mate wsypujemy do tykwy i zalewamy ciepłą wodą o temperaturze około 75 stopni Celsjusza i pozostawiamy na noc. Następnie wyskrobujemy wnętrze tykwy, tak by nie pozostały w nim resztki miąższu i pestek. Jeżeli nie zdołamy zeskrobać wszystkiego, należy czynność powtórzyć. Tykwę podczas użytkowania należy utrzymywać cały czas w wilgoci. Procedura parzenia w kalebase: napełnić 1/3 kalebase liśćmi mate, przewróć do góry nogami i parę razy potrząsnąć. Ma to na celu odpowiednie ułożenie liści. Kalebase należy trzymać pod kątem, by fusy mogły zgromadzić się na dole na ukos. Następnie dodać letniej wody o temperaturze 75 stopni Celsjusza (8 minut od momentu zagotowania się wody), tak aby zalała dno. Pozwolić, aby fusy nasiąkły, a potem włożyć głęboko metalową słomkę zwaną bombillą, wessać pierwsze gorzkie fusy i wypluć je. Następnie napełnić kalebase wodą do pełna, zaczekać około 5 minut i pić! Krótszy czas parzenia powoduje, że mate jest mocniejsza i bardziej pobudzająca oraz ma lżejszy smak. Napar można uzupełniać parokrotnie. Pierwsze parzenie jest najmniej smaczne, dlatego pije je przeważnie gospodarz, gdyż nie wypada podawać go gościom. Do pierwszego parzenia powinno się użyć wody w temperaturze 75 stopni Celsjusza. Osobom, które lubią podróżować, polecamy też skorzystanie z termosu wypełnionego letnią wodą. Mate można zalać również zimną, wręcz lodowatą wodą, ale dopiero za drugim razem. Polecamy na ciepłe dni! Według zwyczaju Gaucho kalebase jest przekazywana gościom i za każdym razem zalewana wodą do pełna (jeden napar dla jednej osoby). Bombilla nie może być używana do mieszania. Oprócz tradycyjnego zaparzenia w kalebase można zaparzać mate kilkakrotnie w sposób europejski, podany przy indywidualnym opisie tej herbaty.
Sztuka parzenia herbaty - qweee7.jpeg
Herbata po chińsku Chińczycy - zgodnie z ich narodowym ...
Herbata po chińsku Chińczycy - zgodnie z ich narodowym zwyczajem - zaparzają herbatę nie w czajniczku, lecz w specjalnej czarce z przykrywką, tzw. haiwanie o pojemności 150-200 ml. Haiwan jest naczyniem o specjalnym rozszerzającym sie ku górze kształcie, zaś przykrywa znajduje się poniżej górnej krawędzi czarki - tak, że prawie dotyka powierzchni naparu. Do czarki wsypuje się 4 g suchej herbaty i zalwa się wrzątkiem w 1/2, 2/3 lub 3/4 pojemności naczynia. Po wypiciu 3/4 zawartości haiwana pozostałość zalewa się ponownie wrzącą wodą. Herbatę o wysokiej jakości można zalewać 2- 3- lub 4-krotnie. Czas parzenia nie przekracza zazwyczaj 2 minut, chociaż dla niektórych gatunków herbaty może trwać dłużej - maksymalnie 3-4 minuty. Z haiwana herbatę nalewa się do filiżanki przez szczelinę między naczyniem i przykrywką, a więc w ten sposób, aby nie ulatywał aromat. Chińczycy używają głównie żółtych, czerwonych i zielonych herbat aromatyzowanych i w zależności od gatunku stosują różne modyfikacje sposobu parzenia, np. przy oolongach bierze się dwukrotnie większa dawke herbaty tj. 8-10 g na czarkę. Herbatę pije sie gorącą maleńkimi łykami, baz cukru i innych przypraw. Jednakże niektóre miejszości narodowe, które używają prasowanych herbat czarnych, o cierpkim naparze, jak np. na południu i w rejonach południowo-wschodnich Chin, dodają imbir, kardamon, cynamon (łącznie lub każdą przyprawę z osobna) lub piją herbatę z migdałami. Na północy i krańcach południowo-wschodnich Chińczycy piją przeważnie herbaty cegiełkowe i sproszkowane herbaty zielone doprawiając je mlekiem, masłem lub solą.
Sztuka parzenia herbaty - qweee5.jpeg
Herbata po angielsku Picie herbaty jest jedną z narodow ...
Herbata po angielsku Picie herbaty jest jedną z narodowych tradycji Anglików. Angielski sposób parzenia i picia napoju herbacianego bazuje na czarnych, wysokoekstraktowych mieszankach południowo-azjatyckich o ostrym smaku, sporządzanych głównie z herbat indyjskich i cejlońskich. Jedynie niewielka liczba ludzi w Wielkiej Brytani używa herbat chińskich, a w tym i oolongi (herbaty czerwone, częściowo fermentowane). Anglicy piją herbatę z mlekiem lub śmietanką. Najpierw należy podgrzać osuszony czajniczek, do którego wsypujemy herbatę w proporcji jedna łyżeczka na filiżankę wody oraz dodatkowo jeszcze jedna łyżeczka na czajniczek. Herbatę zalewa się natychmiast wrzątkiem czyniąc to dwukrotnie i pozostawia na 5 minut do naciągnięcia. Podczas zaparzania herbaty przygotowuje się filiżanki, które należy ogrzać i napełnić w 1/6 do 1/4 pojemności mlekiem (według upodobań) i dopiero później dopełnia się naparem herbacianym. Należy zawsze dolewać herbatę do mleka - nigdy odwrotnie, gdyż pogarsza to smak i aromat napoju. Pomyłkę w kolejności napełniania filiżanki uważa się za ignorację. Anglicy lubią mocną herbatę i do jej zaparzania używają niewielkiej ilości wody, a to przede wszystkim dlatego, że wypijają jednorazowo nie więcej niż dwie filiżanki herbaty w ciągu dnia, o ściśle określonych porach: rano po śniadaniu, podczas lunchu (ok. 13:00) i w czasie "five o'clock" (17:00). Angielski sposób zaparzania i picia herbaty rozpowszechnił się przede wszystkim w USA i dawnych koloniach, m.in. w Indii, a także w wielu krajach europejskich.
Sztuka parzenia herbaty - qweee4.jpeg
Właściwości herbaty białej * Nazywana jest źródłem młodo ...
Właściwości herbaty białej * Nazywana jest źródłem młodości, dlatego że opóźnia procesy starzenia dzięki dużej zawartości polifenoli (47%.). Jedna filiżanka zawiera ich tyle, co 12 szklanek soku pomarańczowego. * Wiąże wolne rodniki, które powodują zmarszczki (dostępne są nawet kosmetyki produkowane na bazie białej herbaty). * Działa antybakteryjnie i przeciwzapalnie. * Posiada trzy razy silniejsze niż zielona herbata właściwości antyoksydacyjne i antymutagenne, dzięki czemu zapobiega nowotworom. Polecana głównie dla osób z dziedzicznym obciążeniem tego rodzaju chorobami. * Poprawia krążenie krwi. * Obniża poziom złego cholesterolu i ogranicza ryzyko zawału serca. * Zawiera śladowe ilości witamin, głównie witaminy C, i zatrzymuje ją w organizmie. * Dzięki wysokiej zawartości fluoru chroni zęby przed próchnicą. * Dzięki zawartości teiny pobudza organizm i wzmaga koncentrację. * Redukuje napięcie i stres. Sposób parzenia Herbatę białą parzymy podobnie jak zieloną. Zalewamy ją przefiltrowaną lub miękką wodą zagotowaną i schłodzoną do temperatury 80 stopni Celsjusza (10 minut od zagotowania się wody). Parzymy ją 2-6 minut. Pierwsze parzenie posiada najmniej dobroczynnych właściwości. Drugie zaparzenie tych samych liści herbacianych jest najbardziej wartościowe. Czynność możemy powtórzyć parokrotnie.
więcej plików z tego folderu...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności