Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto

Ciastka orzechowe - na Wigilię i nie tylko.png

jsawicka20 / KUCHNIA / Ciastka orzechowe - na Wigilię i nie tylko.png
KUCHNIA - Ciastka orzechowe - na Wigilię i nie tylko.png
Download: Ciastka orzechowe - na Wigilię i nie tylko.png

108 KB

(595px x 822px)

0.0 / 5 (0 głosów)

Komentarze:

Nie ma jeszcze żadnego komentarza. Dodaj go jako pierwszy!

Aby dodawać komentarze musisz się zalogować

Inne pliki do pobrania z tego chomika
KUCHNIA - Ciastka rumowe.jpg
Ciasto: 8 jajek 15 dag mąki krupczatki 15 dag cukru ...
Ciasto: 8 jajek 15 dag mąki krupczatki 15 dag cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 1,5 dag cukru waniliowego sól Do przygotowania formy: 2 łyżki margaryny, 2 łyżki bułki tartej Krem: 25 dag masła 2 jajka 4 łyżki cukru 1,5 dag cukru waniliowego 75 ml rumu Poncz: 75 ml rumu 1/3 szklanki mocnej esencji herbacianej Polewa: 10 łyżek cukru 2 łyżki kakao 12 dag margaryny 10 kostek czekolady Przygotowanie ciasta: Jajka umyć, oddzielić żółtka od białek. Białka ubić ze szczyptą soli oraz 8 łyżkami wody na pianę. Do piany, nadal ubijając, dodawać po żółtku, łyżce cukru oraz cukier waniliowy aż masa będzie sztywna. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiać, dodać do ubitej masy i delikatnie wymieszać. Formę do pieczenia (25 x 35 cm) wyłożyć papierem, a papier wysmarować margaryną i wysypać bułką tartą. Ciasto wlać do formy i piec 35-40 min w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C. Formę z upieczonym ciastem wyjąć z piekarnika, położyć do góry dnem na czystej ściereczce i zostawić do wystygnięcia. Następnie odwrócić ją, okroić nożem boki ciasta, wyjąć ciasto z formy i zdjąć papier. Przekroić placek na pół. Przygotowanie ponczu: Połączyć esencję herbacianą z rumem, tak aby ponczu było 1/2 szklanki. Nasączyć nim połowę placka, zużywając do tego połowę ponczu. Resztą ponczu nasączyć drugą połowę placka. Przygotowanie polewy: Margarynę, cukier, 6 łyżek wody połączyć w garnku i zagotować, stale mieszając. Zdjąć z ognia, dodać pokruszoną czekoladę i nadal mieszać, aż czekolada rozpuści się i powstanie jednolita masa. Przygotowanie kremu: Masło utrzeć na puch. Jajka ubić z cukrem na gęstą masę i połączyć z masłem. Dodać rum, cukier waniliowy i utrzeć na gładki krem. Odłożyć 3 łyżki kremu, a pozostałym kremem posmarować bardziej nasączoną połówkę placka. Na niej położyć drugą połówkę, cienko posmarować ją odłożonym kremem i polać ostudzoną polewą czekoladową. Ciasto wstawić na 1 godziną do lodówki. Kroić na kwadraty i każdy z nich dekorować bitą śmietaną.
KUCHNIA - Ciasto czekokremowe.jpg
Ciasto czekokremowe Składniki • CISTO • 250 g margar ...
Ciasto czekokremowe Składniki • CISTO • 250 g margaryny • 4 łyżki kakao • 4 łyżki mleka • 1,5 szklanki cukru • 3 jajka • skórka otarta z cytryny • 1,5 szklanki mąki • cukier waniliowy • opakowanie proszku o pieczenia (18 g) • KREM • dwa budynie waniliowe • 3 szklanki mleka • cztery łyżki cukru • 100 g masła • I NA KONIEC • gotowa polewa pełnomleczna Etapy przygotowania 1. CIASTO Margarynę, kakao, cukier i mleko połączyć, rozpuścić na małym ogniu, zagotować, mieszając od czasu do czasu, aby się nie przypaliło. 2. Masę wystudzić. 3. Następnie dodawać żółtka, mąkę z proszkiem, cukier waniliowy i skórkę otartą z cytryny, całość utrzeć mikserem. Na końcu dodać pianę ubitą z białek, delikatnie wymieszać. 4. Tak przygotowane ciasto przelać na blachę i upiec w 190 stopniach. Czas pieczenia ok. 30 - 40 minut. 5. KREM Dwa budynie waniliowe ugotować wg przepisu na opakowaniu w trzech szklankach mleka i czterech łyżkach cukru. 6. Budyń wystudzić, następnie dodawać go do masła, ucierać mikserem 7. Wystudzone ciasto przekroić, przełożyć kremem, udekorować polewą. **********************************************************************
KUCHNIA - ciasto toffi.jpg
Ciasto: 3 szklanki mąki, 0,5 szklanki cukru pudru, 15 da ...
Ciasto: 3 szklanki mąki, 0,5 szklanki cukru pudru, 15 dag miodu, 0,5 kostki margaryny, 2 jaja, 1 opakowanie cukru waniliowego, 1 łyżeczka sody oczyszczonej. Krem: 0,5 l śmietanki kremówki (36% lb 30%), ja daję 1 l 3 łyż. żelatyny. Polewa: 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego. Do dekoracji: 10 dag posiekanych orzechów włoskich lub ziemnych nie solonych w całości Mleko w puszce wstawić do garnka z wodą i gotować przez 3 godz.-poczekać aż wystygnie. Z podanych składników zagnieść ciasto i podzielić na 2 równe części. Formy posmarować margaryną i wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przenieść do form i piec około 15 minut w temp. 200 C. Śmietanę ubić na puszystą masę. Nastepnie dodać do niej wcześniej rozpuszczoną żelatynę. Kremem przełożyć dwa upieczone i ostudzone placki. Na wierzchu ciasta rozsmarować mleko (tw. toffi). Posypać orzechami
KUCHNIA - CIASTO TOFFI-JEDYNA0101.jpg
Składniki: 400 g krakersów 4 żółtka 3/4 szkl maki ...
Składniki: 400 g krakersów 4 żółtka 3/4 szkl maki 1 op budyniu śmietankowego lub waniliowego 3 i 1/2 szkl mleka 1/2 szkl śmietanki słodkiej 18% 250 g masła 1/2 szkl cukru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 2 łyżki likieru waniliowego 1 l śmietany kremówki 1 duża puszka mleka słodzonego skondensowanego 1 cukier waniliowy 1 łyżeczka cukru 50 g gorzkiej czekolady Jak przyrządzić: Mleko skondensowane gotowac w puszce przez 2-3 godz zagotowujemy w dużym garnku 2 szklanki mleka, śmietankę i 1/2 szklanki cukru, do gotującej się masy dodajemy - cały czas intensywnie mieszając trzepaczką do piany - zmiksowane w blenderze 1 i 1/2 szkl mleka, żółtka, budyń i mąkę. Zdejmujemy z ognia, gdy masa będzie gęsta, dodajemy do gorącej masy pokrojone w kostkę masło, mieszamy aż powstanie jednolita masa. Wmiksowujemy jeszcze ekstrakt waniliowy i likier. blaszkę wykładamy warstwą krakersów, nakładamy na nie jeszcze ciepłą masę budyniową. Przykrywamy kolejna warstwą krakersów. Ubijamy 1/2 l śmietany z mlekiem skondensowanym. wykładamy masę toffi na krakersy. Układamy ostatnią warstwę krakersów. Teraz ubijamy na sztywno resztę kremówki z cukrem waniliowym i 1 lyżeczką cukru. Nakładamy ją na wierzch ciasta. Posypujemy startą czekoladą.Wstawiamy do lodówki. Ciasto należy przygotować minimum dzień, a najlepiej dwa, przed podaniem. warstwy ciasta zaczynając od dołu: krakersy masa budyniowa krakersy śmietana toffi krakersy bita śmietana starta czekolada
KUCHNIA - Kremówka.jpg
Składniki: Ciasto maślane: * 30 dag masła * 10 dag ...
Składniki: Ciasto maślane: * 30 dag masła * 10 dag mąki Ciasto kluskowe: * 20 dag mąki * 1/2 jajka * 1/2 łyżki octu (6-proc.) * woda Krem waniliowy: * 1/2 litra mleka * 4 żółtka * 1 jajko * 8-10 dag cukru * rdzeń (ziarenka) z 1 laskiwanilii * 3 dag mąki ziemniaczanej oraz: * 3 dag cukru pudru z wanilią Sposób przygotowania: Przygotuj ciasto maślane: przesiej mąkę na stolnicę, dodaj masło i posiekaj wszystko na jednolitą masę. Przygotuj ciasto kluskowe: zagnieć ciasto z podanych składników, dodając tyle wody, aby miało konsystencję ciasta pierogowego. Wyrób starannie, aby nie było grudek i rozwałkuj na kształt koła. Środek ciasta powinien być nieco grubszy. Z ciasta maślanego uformuj prostokąt, ułóż go pośrodku rozwałkowanego ciasta kluskowego. Złóż boki ciasta kluskowego ponad ciastem maślanym, formując kopertę. Delikatnie rozwałkuj, pamiętając, aby przesuwać wałek tylko w jednym kierunku (moja babcia mówiła, że to bardzo ważne!). Rozwałkowane ciasto złóż na 3 części, zawiń w czystą ściereczkę i włóż do lodówki. Po 15-20 minutach rozwałkuj ciasto jeszcze raz, ponownie złóż na trzy części, zawiń w ściereczkę i włóż do lodówki. Te czynności powtórz jeszcze dwa razy, wkładając za każdym razem ciasto na 15-20 minut do lodówki. Za ostatnim razem rozwałkuj ciasto na grubość 1 cm, ułóż je na dużej blasze i wstaw do mocno nagrzanego piekarnika. Piecz 15 minut w temp. 250°C, a następnie wyjmij i ostudź. W tym czasie przygotuj krem: utrzyj na puszystą masę żółtka z jajkiem, rdzeniem wanilii oraz cukrem. Zagotuj w garnku szklankę mleka, a pozostałe zimne mleko wymieszaj z mąką ziemniaczaną. Wlej do wrzącego mleka i zagotuj, ciągle mieszając. Powoli dodawaj utarte żółtka, cały czas mieszając i podgrzewając masę na malutkim ogniu. Gdy masa zrobi się gęsta, przełóż garnek do większego naczynia z zimną wodą i ostudź, nie przerywając mieszania. Ciasto przekrój na dwa placki, odetnij nierówne brzegi ostrym nożem. Jeden placek posmaruj kremem waniliowym, a drugi pokrój na prostokąty tak duże, jakie chcesz mieć ciastka. Ułóż je na masie waniliowej (dzięki temu łatwo pokroisz potem kremówkę na porcje). Kremówkę włóż do lodówki na kilkanaście minut (wcześniej szczelnie je przykryj, aby nie wchłonęło lodówkowych zapachów), a przed podaniem oprósz cukrem pudrem.
KUCHNIA - Rafaello karmelowe.jpg
Rafaello karmelowe Przygotowanie: 30 minut Składniki • ...
Rafaello karmelowe Przygotowanie: 30 minut Składniki • 1 gotowy spód biszkoptowy • 30 - 40 dag wiórków kokosowych • 15 dag margaryny • 3 szklanki mleka • 1 szklanka cukru • 2 torebki śmietanki śnieżki Etapy przygotowania 1. Połowę przygotowanych wiórków, cukier i jedną szklankę mleka gotować do uzyskania karmelowego koloru i smaku. Pamiętać o mieszaniu. Lekko wystudzić i połączyć z margaryną. Wyłożyć na spodzie biszkoptowym. 2. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości wody. Ubić śnieżkę w 2 szklankach mleka. Dodać cukier puder i wymieszać z pozostałymi wiórkami. Połaczyć z żelatyną i wyłożyć na masie karmelowej. 3. Wierzch ciasta posypać wiórkami, udekorować białą czekoladą lub polewą. Schłodzić. 4. Do ciasta można użyć dowolny placek biszkoptowy. Ewentualnie upiec, przekroić i drugą część wykorzystać np. do Cherii. Zamiast śnieżki można użyć kremówki z dodatkiem fix i cukru, ale kalorii będzie więcej. **********************************************************************
KUCHNIA - Sernik na zimno.jpg
Składniki: * 3 jaja * 1 szklanka cukru * 2 opakowania ...
Składniki: * 3 jaja * 1 szklanka cukru * 2 opakowania serków homogenizowanych waniliowych * pół szkl. mleka * 3 łyżki żelatyny * 200 g masła * galaretka w proszku o smaku jaki najbardziej lubimy Sposób przygotowania: Rozbić jajka i oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z cukrem na białą, jednolitą masę (cukier powinien się całkowicie rozpuścić, nie może chrzęścić), dodać stopione ale przestudzone masło, wymieszać. Żelatynę rozpuścić w ciepłym mleku, wlać do przygotowanej masy. Dodać serki homogenizowane, znów wymieszać. Ubić na sztywno pianę z białek, porcjami delikatnie dodawać ją do masy serowej - chodzi o to, żeby była jak najbardziej puszysta. Przygotowaną masę wyłożyć do płaskiej salaterki albo tortownicy i wstawić na kilka godzin do lodówki. Gdy całkiem stężeje (jak pukniesz łyżeczką powierzchnię, to łyżeczka powinna odskoczyć), zalej rozmieszaną w wodzie, tężejącą galaretką owocową. Można przedtem na masie serowej poukładać kawałki brzoskwiń, ananasa czy truskawek przed wylaniem galaretki.
więcej plików z tego folderu...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności