Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto

Zapiekanka z ryżu z jabłkiem.jpg

jason567 / Kulinaria / pizza,zapiekanki,kebab,kfc,itp / zapiekanki / Zapiekanka z ryżu z jabłkiem.jpg
zapiekanki - Zapiekanka z ryżu z jabłkiem.jpg
Download: Zapiekanka z ryżu z jabłkiem.jpg

187 KB

(1167px x 1600px)

0.0 / 5 (0 głosów)

Zapiekanka z ryżu z jabłkiem

Dla 2 osób - czas przygotowania: ok 45 min. - czas pieczenia: ok. 35 min.
1 porcja zawiera ok. 450 kcal, 14 g b, 10 g tł., 71 g w., 6 p.w.


obrazek
120 g ryzu slodkiego (kleistego)
450 ml mleka (1,5% tłuszczu)
szczypta soli jodowanej
2 łyżeczki cukru
szczypta sproszkowanego cynamonu
1 duże winne jabłko
1 białko
1 łyzka masła lub margaryny do wysmarowania formy
1 łyżka płatków migdałowych


1. Ryż zagotowac mlekiem i solą i gotować na małym ogniu pod przykryciem przez 15-20 minut, od czasu do czasu mieszając. Na końcu dołączyć cukier. Raz doprawić do smaku cynamonem.
2. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180° C. Jabłko obrać, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazdo nasienne i pokroić na małe kawałki. Białko ubić trzepaczką lub mikserem na sztywną pianę i zmeszać z ryżem.
3. Formę do zapiekanek natłuścić i układac przemiennie warstwę ryżu i jabłka. Górna warstwę powinien stanowić ryż.
4. Ryż posypać płatkami migdałowymi. Wstawić na sredni poziom piekarnika i piec przez około 35 minut az potrawa się zarumieni.


Zamiast płatków migdałowych można też uzyć 2 łyżeczki posiekanych orzechów laskowych.

Smacznego życzy Rudziaczek79

Komentarze:

Nie ma jeszcze żadnego komentarza. Dodaj go jako pierwszy!

Aby dodawać komentarze musisz się zalogować

Inne pliki do pobrania z tego chomika
zapiekanki - Zapiekanka Grecka - Muszaka.jpg
Ok 0,5 kg mięsa... (wieprzowina gulaszowa) lub łopatka.. ...
Ok 0,5 kg mięsa... (wieprzowina gulaszowa) lub łopatka.. właściwie nieistotne bo grecy robią to z baraniny a u nas z baraniną nie jest tak łatwo zwłaszcza w niektórych regionach koncentrat pomidorowy przyprawy ( jakie? sol pieprz i jakieś zioła coś pikantnego) cebula Bakłażan spory lub 2 małe Bakłażan pokroić w plastry posolić i odstawić, po ok 1 godz, wypłukać i usmażyć na tłuszczu z obu stron. mięso pokroić na małe kawałeczki i podsmażyć... przełożyć do garnka na tym samym tłuszczu podsmażyć cebule, i dodać do mięsa dodać przyprawy podlać wodą i dusić na wolnym ogniu do miękkości na koniec dodać koncentrat pomidorowy i w razie potrzeby zagęścić mąką ziemniaki ugotowane w mundurkach pokroić w plastry i wyłożyć na dno natłuszczonej formy na ziemniaki wyłożyć sos mięsny Na mięsie ułożyć usmażone plastry bakłażana. Następna warstwa to sos beszamelowy... - - potrzeba go tak ok 500- 600 ml Sos beszamelowy Składniki na sos podstawowy: 2 łyżki masła 2 łyżki maki 1.5 szklanki mleka ( lub mleka i śmietany) Sposób wykonania: Tłuszcz umieszczamy w rondelku i na małym ogniu powoli go rozpuszczamy Rozsypujemy mąkę na płynny tłuszcz i mieszamy trzepaczką, aż nam się składniki połączą. Nie smażymy i nie przyrumieniamy, tylko od razu, gdy uzyskamy gładką masę wlewamy część mleka. Mieszamy energicznie trzepaczką, żeby nam nie powstała jedna wielka klucha.Cały czas mieszając , podgrzewamy na małym ogniu. Pod wpływem temperatury sos się nam zagęszcza.Wlewamy więc następną porcję mleka i znowu podgrzewamy mieszając.Powtarzamy tę czynność, aż uzyskamy konsystencję gęstej śmietany. Teraz doprawiamy solą, białym pieprzem i gałką muszkatałową. gdyby nam jednak powstały kluski możemy sos jeszcze uratować blenderem lub mikserem zapiekać ok 40 min.. Podawać z mizerią lub dowolną surówką
zapiekanki - Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym , z brokułami i serem.jpg
Składniki * opakowanie makaronu "kolanka" lub "świder ...
Składniki * opakowanie makaronu "kolanka" lub "świderki" * 0,5 kg mięsa mielonego * 2 papryki świeże * brokuła * 20 dkg sera żółtego * 40 dkg pieczarek * 2 cebule(duże) * koncentrat pomidorowy"Pudliszki" * 5 łyżek smietany, * 1 jajko * 1 szklanka mleka * zioła prowansalskie * pieprz * przyprawa kulinarna "warzywko" * olej do smażenia Sposób: przygotowania Makaron gotujemy na pół twardo , odcedzamy, przelewamy wodą. Pieczarki dusimy na oleju z jedną cebulą pokrojoną w kostkę, mięso mielone podsmażamy również z cebulą na oleju. Ugotowany makaron dzielimy na dwie części, jedną część makaronu układamy na spodzie naczynia żaroodpornego,następnie mięso mielone, paprykę, pieczarki a następnie układamy drugą część makaronu. Na wierzch makaronu układamy różyczki brokuły. Całość zalewamy polewą(wykonaną z mleka, jajka, śmietany, przypraw i koncentratu pomidorowego). Zapiekankę posypujemy serem żółtym startym wcześniej na tarce z dużymi oczkami. Zapiekamy w piekarniku 20 minut w temp.180 C.
zapiekanki - Zapiekanka włoska.jpg
Składniki: dla 5 osób 20 dag makaronu [rurki, muszelki ...
Składniki: dla 5 osób 20 dag makaronu [rurki, muszelki lub krajanka] 20 dag pieczarek 20 dag szynki wędzonej 2 puszki przecieru pomidorowego [po 14 dag] 4 dag startego parmezanu 2 cebule 2 łyżki masła [6 dag] 2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki oregano 1 łyżka natki pietruszki sól, pieprz Opis przygotowania: 55 minut 1. Makaron ugotować w osololnej wodzie na pół miękko, zalać zimną wodą i odcedzić. 2. Naczynie żaroodporne wysmarować 1 łyżką masła i włożyć do niego makaron. 3. Cebulę i czosnek obrać, posiekać, zrumienić na 1 łyżce masła i dodać do makaronu. Pieczarki oczyścić, opłukać, pokroić w plasterki i usmażyć na reszcie masła. Gdy woda z pieczarek odparuje, dodać pokrojoną szynkę i smażyć jeszcze chwilę. Następnie zawartość patelni wyłożyć na makaron i wymieszać. 4. Przecier pomidorowy rozcieńczyć 1 szklanką wody, dodać sól, pieprz i oregano, 2/3 parmezanu i wymieszać. 5. Makaron zalać sosem, oprószyć resztą parmezanu i zapiekać około 25 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180şC. Przed podanie, zapiekankę posypać natką pietruszki.
więcej plików z tego folderu...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności