Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto

b0301c0347.jpeg

janhal / KULINARIA / różne / b0301c0347.jpeg
różne - b0301c0347.jpeg
Download: b0301c0347.jpeg

25 KB

(600px x 402px)

0.0 / 5 (0 głosów)
Zupa cebulowa-krem

1 kg cebuli
0,5 kg kości lub 2 łyżki masła
włoszczyzna
2 łyżki mąki
2 żółtka
1 szklanka śmietanki 12%
sól,pieprz,przyprawa do zup,trochę gałki muszkatałowej

Cebule oczyścic,pokroic w talarki,zalac wodą i ugotowac.Przestudzic i zmiksowac.Ugotowac wywar z włoszczyzny i kości,przecedzic,połączyc z cebulą,dodac przyprawy,trochę pogotowac.(Mięso obrane z kości i warzywka ja dodaję do zupy)Zaciągnąc mąką rozmąconą w wodzie,zagotowac,na koniec wlac śmietanę połączoną z żółtkiem,nie gotowac,Posypac zieleniną lub podsmażoną cebulką.

Komentarze:

Nie ma jeszcze żadnego komentarza. Dodaj go jako pierwszy!

Aby dodawać komentarze musisz się zalogować

Inne pliki do pobrania z tego chomika
różne - d2241701281.jpeg
Śledzie po łowicku 1 kg płatów śledziowycy,mogą być w z ...
Śledzie po łowicku 1 kg płatów śledziowycy,mogą być w zalewie po 4-cebule sparzone,ogórki kiszone i marchewki ugotowane. Wyki. Płaty pokroić w kawałki dodać cebule sparzoną i pokrojone w kawałki ogórek i marchewkę .Następnie zalać przegotowana i ostudzoną zalewą (1 część octu 3 części wody i to tyle tej zalewy by przykryła wszystko)Pozostawić w zalewie 1-2 godz.Następnie odcedżic i wymieszać z majonezem tylko tę część którą będziemy jeść-majonez rozwadnia,a jeżeli ktoś nie może z majonezem proponuje jogurt.
różne - 80def07466.jpeg
Gyros-sałatka niewarstwowa 4 udka drobiowe 1 kapusta ...
Gyros-sałatka niewarstwowa 4 udka drobiowe 1 kapusta pekińska 0.5 l słoiczek papryki konserwowej 0,5 l słoiczek ogórków konserwowych puszka fasolki czerwonej(jak ktoś lubi) cebula lub por z jabłkiem(ilość według gustu) Udka pokroić na małe kawałki i dusić 10 min z odrobiną oleju ,pod koniec dodać od 1-1,5 łyżki przyprawy gyros.Kapustę pekińską pokroić i posypać łyżką vegety , cebule,por,jabłka,ogórki i paprykę pokroić w paski lub większą kostkę(jeżeli dodamy fasolkę przekroić na połowy) Zimne mięso i pozostałe składniki wymieszać,doprawić do smaku a przed podaniem wymieszać z majonezem i ketchupem. Można z filetów ale z udek taniej wychodzi a tak samo smakuje.
różne - 7d3a26a852.jpeg
JAJKA FASZEROWANE 10 jajek ugotować na twardo-ostudz ...
JAJKA FASZEROWANE 10 jajek ugotować na twardo-ostudzić.Obrać,przekroić na pół,wyjąć żółtka.Do salaterki wrzucić żółtka,drobno pokrojoną paprykę.Koperek i szczypiorek drobno posiekać.Posolić popieprzyć dodać majonez wszystko dokładnie wymieszać .Nakładać do białek.Smacznego.
różne - 7a30555e13.jpeg
Coś na szybko-dowolny makaron z mięsem mielonym 0.5 k ...
Coś na szybko-dowolny makaron z mięsem mielonym 0.5 kg mięsa mielonego 1 cebula 2 łyżki masła ząbek czosnku 4 korniszony mały ketchup 3-4 łyżki śmietany lub jogurtu pół papryki-jeżeli ktoś lubi szczypta oregano,i inne przyrawy od smaku Na patelnie wrzucuc masło,cebule pokrojoną w kostkę i mielone,wszystko wymieszac i przeparowac.Dodoc korniszony,paprykę i przyprawy i jeszcze poddusic .Na koniec dodac ketchup i śmietanę,zagotowac i polac lub wymieszac z makaronem.
różne - 71ecb3e1451.jpeg
Jajka w sosie tatarskim Sos 4łyżki jogurtu naturalnego ...
Jajka w sosie tatarskim Sos 4łyżki jogurtu naturalnego 4łyżki majonezu 1 cebula ząbek czosnku grzybki konserwowe, 3-4 korniszony-w occie szczypiorek lub koperek,ziarenka smaku do smaku,pieprz.Cebule i ogórki pokroic w kostkę. Zrobic sos,ugotowac jajka na półmiękko,obrane pokroic na cwiartki ułożyc na półmisku i przykryc sosem.Pozostawic na 2-3 godz.aby wszystko przeszło. Ilośc sosu zwiększamy do ilości jajek.
różne - 644f57c8bb.jpeg
ciasto: * 10 dag drożdży * 1 kg mąki * 1 i 1/2 kos ...
ciasto: * 10 dag drożdży * 1 kg mąki * 1 i 1/2 kostki margaryny * 2 łyżki cukru * sól i pieprz do smaku * 3 jajka * szklanka śmietany - gęstej * mak lub sezam do posypania farsz: * 1 kg kapusty kiszonej * 2 cebule * 0,5 kg. pieczarek * sól, pieprz * bułka tarta Przygotowanie: Wszystkie składniki na ciasto należy zagnieść . Gotowe umieścić w lodówce na 40 min. Między czasie zrób farsz: kapustę posiekaj i ugotuj w niewielkiej ilości wody ( gotuj aż będzie miękka. Na patelni podsmaż pokrojoną drobno cebulkę i posiekane pieczarki. Dodaj do kapusty, a następnie całość przepuść przez maszynkę do mielenia. Do smaku dodaj sól, pieprz i trochę bułki tartej, aby masa się związała. :) Schłodzone ciasto rozwałkuj cienko na stolnicy, wykrawaj z niego trójkąty lub prostokąty. Na każdy nałóż łyżkę farszu, zwijaj jak rogaliki lub w kopertę. Gotowe układaj na blaszce, posmaruj masłem, posyp sezamem lub makiem. piecz ok. 20 min. w temp. 170 stopni:) Gorąco polecam i życzę smacznego ;)
różne - 5a0b6e298b1.jpeg
Skórka pomarańczowa kandyzowana własnej roboty Skórki p ...
Skórka pomarańczowa kandyzowana własnej roboty Skórki pomarańczowo obgotować 10-15 minut,odcedzić i po wystygnięciu pokroić w kostkę.Do garnka wlać 2-3 łyżki wody wsypać skórkę i dodać cukier(cukier w zależności ile jest skórki,na skórkę z 1 pomarańczy 0,5 szklanki cukru lub trochę więcej)Gotować na małym ogniu od czasu do czasu mieszając aż cukier się rozpuści i powstanie dość gęsty syrop.Przełożyć da słoika ,może stać w lodówce.Doskonałe do mazurków,serników,makowców itp.
różne - 5633abf0311.jpeg
Pyzy-kluski na parze 50 dag mąki 2,5 dag drożdży 2 ja ...
Pyzy-kluski na parze 50 dag mąki 2,5 dag drożdży 2 jajka 1 kieliszek oleju 1 szklanka mleka 3 łyżki cukru szczypta soli Drożdże rozrobić w letnim mleku,dodać łyżkę cukru i mąki.Odstawić do wyrośnięcia.Do miski wsypać przesianą mąkę,cukier,sól,wlać olej,wbić jajka i dodać wyrośnięte drożdże.Dobrze wyrobić ciasto aż będzie odstawać od miski.Po wyrobieniu przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość.Ukulać kluski i po 15 min parować 5-6 min.Najlepiej w podwójnym garnku gdzie do dolnego nalewamy wody a na górny który ma otwory smarujemy za każdym razem olejem i kładziemy wyrośnięte kluski.Radze ukulać na 4 partie a gdy włożymy pierwszą robimy następną do wyrośnięcia i tak dalej.Podawać z kapustą kiszoną i sosem z karkówki, żeberek lub innym sosem.Smacznego
różne - 546214266c.jpeg
Buraczki 3 kg buraczków ugotowanych zetrzec na tarce ...
Buraczki 3 kg buraczków ugotowanych zetrzec na tarce jarzynowej dodac 2 cebule i 3 ząbki czosnku pokrojone w kostkę Zalewa 0,5 szklanki octu(10%) 15 dag cukru 1 łyżeczka soli 6 gożdzików 3 ziarnka pieprzu 3 ziarnka ziela angielskiego 4 listka laurowe Wszysto zagotowac(zalewę) wlac do buraczków i wymieszac.Zostawic na 10-12 godz.Słoiki gotowac 10 min. Z tych buraczków bardzo dobra jest zupa buraczkowa. Buraczki z papryką 5 kg ugotowanych buraczków zetrzec na tarce jarzynowej 1 kg papryki 1 kg cebuli Pokroic według gustu w kostkę lub w paski Zalewa o,5 litra octu(10%) 1 szklanka oleju 2 szklanki cukru 2 łyżki soli pieprz do smaku Zalewe ugotowac wlac do buraczków ,wymieszac ,zostawic na 10-12 godz.Słoiki gotowac 15 min.
różne - 54510ac0b5.jpeg
Wątróbka cielęca lub wieprzowa Wątrobe pokroic na kawał ...
Wątróbka cielęca lub wieprzowa Wątrobe pokroic na kawałki takie jakie będziemy smażyc i zalac mlekiem najlepiej na noc.Po wyjęciu z mleka(mleko zetnie się)opłukac wodą i rozbic każdy kawałek najlepiej wkładając do woreczka.Rozgrzac tłuszcz i każdy kawałek obtoczyc w mące i usmażyc.Pokroic cebule w krążki i wrzucic do drugiego naczynia dodając tłuszcz,(może byc olej lub smalec-do wątroby lepszy) pieprz vegete i sok z cytryny,wsztstko podgrzac wymieszac i przekładzc usmażoną wątrobe.Dolac trochę wody i ustawic mały płomień by się przeparowała,od czasu do czasu przemięszac.Cebuli tyle ile kto lubi,ja daje na 0,5 kg wątroby 3 duże cebule i sok z połowy cytryny.
więcej plików z tego folderu...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności