Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto

f3c4e11c70.jpeg

janhal / KULINARIA / ciasta / f3c4e11c70.jpeg
ciasta - f3c4e11c70.jpeg
Download: f3c4e11c70.jpeg

25 KB

(600px x 450px)

0.0 / 5 (0 głosów)
Placek drożdżowy z rabarbarem
6 jaj
25 dag margaryny+2 łyżki smalcu
1 kg mąki
1 szklanka mleka(może byc woda)
10 dag drożdży
25 dag cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
W połowie mleka rozrobic drożdże,dodac łyżkę cukru i łyżkę mąki.Margarynę i smalec rozpuścic.Resztę składników włożyc do miski i dodac wyrośnięte drożdże i letnią margarynę.Wszystko dobrze wyrobic.Miskę wstawic do naczynia z ciepłą wodą i przykryc ściereczką.
Gdy ciasto wyrośnie przełożyc na blachy poukładac rabarbar(MOGĄ BYĆ ŚLIWKI, JABŁKA itp.)odstawic , i zrobic kruszonkę.
Kruszonka
25 dag margaryny+2 łyżki smalcu
25 dag cukru
cukier waniliowy
60 dag mąki
Kruszonką posypac ciasto i wstawic do piekarnika na termoobieg 180C
piec 1 godzinę.Po wystygnięciu można polukrowac.

Ta porcja jest na 2 blachy

Komentarze:

Nie ma jeszcze żadnego komentarza. Dodaj go jako pierwszy!

Aby dodawać komentarze musisz się zalogować

Inne pliki do pobrania z tego chomika
ciasta - 100 dan na gwiazdke i karnawal036.jpg
migdałowa krajanka
migdałowa krajanka
ciasta - aab980562e.jpeg
GOFRY 2 jajka 2 szkl. mąki 1/2 szkl. oleju, margary ...
GOFRY 2 jajka 2 szkl. mąki 1/2 szkl. oleju, margaryny lub masła 1 3/4 szkl. mleka 4 łyżki cukru 3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy 1/4 łyżeczki soli Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, gofrownicę posmarować masełkiem (płytki) , a następnie wlewamy ciasto. Zamykamy górną pokrywę i za około 7-8 minut......... REWELACJA - pyszniutkie goferki!!!!!!!!!! Jest to porcja na 12 sztuk - dkładnie tyle wyszło.
ciasta - f3c4e11c70.jpeg
Placek drożdżowy z rabarbarem 6 jaj 25 dag margaryny+2 ...
Placek drożdżowy z rabarbarem 6 jaj 25 dag margaryny+2 łyżki smalcu 1 kg mąki 1 szklanka mleka(może byc woda) 10 dag drożdży 25 dag cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia W połowie mleka rozrobic drożdże,dodac łyżkę cukru i łyżkę mąki.Margarynę i smalec rozpuścic.Resztę składników włożyc do miski i dodac wyrośnięte drożdże i letnią margarynę.Wszystko dobrze wyrobic.Miskę wstawic do naczynia z ciepłą wodą i przykryc ściereczką. Gdy ciasto wyrośnie przełożyc na blachy poukładac rabarbar(MOGĄ BYĆ ŚLIWKI, JABŁKA itp.)odstawic , i zrobic kruszonkę. Kruszonka 25 dag margaryny+2 łyżki smalcu 25 dag cukru cukier waniliowy 60 dag mąki Kruszonką posypac ciasto i wstawic do piekarnika na termoobieg 180C piec 1 godzinę.Po wystygnięciu można polukrowac. Ta porcja jest na 2 blachy
ciasta - e097f05213.jpeg
Rolada 5 jaj 10 dag cukru 10 dag mąki (do ciemnej 1 ł ...
Rolada 5 jaj 10 dag cukru 10 dag mąki (do ciemnej 1 łyżke kakao ) 0,5 łyżeczki proszku (do ciemnej 1 łyżeczke) 1 łyżke oleju Biszkopt zwinąć gorący Nadzienie według gustu. Moja rolada jest dwu kolorowa,krem jak do tortu i nadzienie z czarnej porzeczki. Piec 20-25 min.tem.180C.
ciasta - bd5710a1b4.jpeg
Skubaniec 5 jaj 3 łyżki smalcu 1 kostka margaryny-25 ...
Skubaniec 5 jaj 3 łyżki smalcu 1 kostka margaryny-25 dag 3 szklanki mąki 30 dag cukru-20 dag do białek 1 łyżka kakao 2 łyżki kartoflanki 2 łyżeczki proszku owoce-agrest, czarna porzeczka,śliwki,jabłka Wyk.Żółtka, margarynę,smalec i 10 dag cukru ukręcić na puszystą masę,dodać mąkę i proszek.Rozdzielić na 3 części,do jednej dodać kakao.Rozłożyć na blachę jedną część jasną jedną ciemną na to owoce,na owoce ubite białka z cukrem i wymieszane z kartoflanką.Na wierzch potrzeć resztę ciasta.Po upieczeniu polukrować. Pieczemy 35-40 min w tem.180C.
ciasta - a95ea4d7f4.jpeg
Babeczki z owocami 30 dag mąki 15 dag margaryny 10 da ...
Babeczki z owocami 30 dag mąki 15 dag margaryny 10 dag cukru 3 żółtka 2 łyżki śmietany kwaśnej sól Wyk.Margarynę posiekać nożem razem z mąka,dodać sól,cukier,żółtka i śmietanę.Wszystko nożem siekając połączyć a następnie zagnieść ciasto.Zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 30 min.Po wyjęciu wylepić małe foremki w kształcie babeczek ciastem i piec w tem.200C przez 10 min.Po wystygnięciu można napełnić owocami i zalać galaretką lub ubitą śmietaną.
ciasta - a14139ad75.jpeg
Cynamonowe ślimaczki 3 szklanki mąki 3/4 szklanki ml ...
Cynamonowe ślimaczki 3 szklanki mąki 3/4 szklanki mleka 1/2 kostki margaryny-12,5 dag 2/3 szklanki cukru 10dag rodzynek 4dag drożdży żółtko łyżka cynamonu szczypta soli Mleko lekko rozgrzać. Mąkę przesiać do miski, pośrodku zrobić wgłębienie. Drożdże pokruszyć, utrzeć z 6 łyżkami mleka i odrobina cukru. Zaczyn wlać w zagłębienie. Obok zaczynu umieścić 2/3 rozpuszczonego tłuszczu, wsypać 5 łyżek cukru i szczyptę soli. Miskę przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 20 minut. Po tym czasie składniki wymieszać, wlać resztę mleka i wyrobić ciasto. Przełożyć na posypaną mąką stolnicę i rozwałkować na prostokąt 45x30cm. Resztę margaryny stopić, posmarować powierzchnię ciasta. Rodzynki umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Wymieszać z cynamonem i resztą cukru. Równo rozłożyć na cieście. Placek zwinąć mocno w rulon. Kroić w plastry grubości 2,5 cm. Na górze każdego plastra zrobić wgłębienie trzonkiem drewnianej łyżki. Ułożyć na wysmarowanej blasze, odstawić na pół godziny do wyrośnięcia. Posmarować roztrzepanym żółtkiem i piec ok. 20 minut w temp. 180-200C .Posypac cukrem pudrem lub posmarowac polewą.
więcej plików z tego folderu...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności