Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto

Jabłecznik najlepszy na świecie.jpg

jaggoda41 / zachomikowane / Jabłecznik najlepszy na świecie.jpg
zachomikowane - Jabłecznik najlepszy na świecie.jpg
Download: Jabłecznik najlepszy na świecie.jpg

11 KB

(260px x 195px)

0.0 / 5 (0 głosów)
Jabłecznik najlepszy na świecie

Przygotowanie: 20 minut

Pieczenie: 30-40 minut

Składniki
• 1-1,5 kg kwaskowatych jabłek (najlepiej antonówek)
• 500 g mąki
• 250 g masła roślinnego lub innego tłuszczu
• 4 żółtka
• 200g cukru
• 1 łyżka śmietany
• 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
• 1 łyżka bułki tartej

Etapy przygotowania

1. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
A następnie przesmażyć w garnku z łyżką cukru (niekoniecznie) podlewając odrobiną wody, żeby się nie przypaliły (można dodać troszkę cynamonu).

2. W celu przygotowania ciasta należy mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, a następnie przesiekać z nią tłuszcz.
Potem dodać żółtka, cukier i śmietanę i wszystko dokładnie zagnieść.
Następnie podzielić je na 2 części i rozwałkować.

3. Jedną część ułożyć na prostokątnej blaszce wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia, posypać tartą bułką i nałożyć masę jabłeczną. Następnie należy jabłka przykryć drugą częścią ciasta, nakłuć je widelcem i piec w temperaturze 180 stopni C przez około 30 min. Posypać cukrem pudrem.
Podawać z bitą śmietaną.

**********************************************************************

Komentarze:

Nie ma jeszcze żadnego komentarza. Dodaj go jako pierwszy!

Aby dodawać komentarze musisz się zalogować

Inne pliki do pobrania z tego chomika
zachomikowane - 18dff8ca2e.jpeg
Krokiety z kapustą i grzybami Ciasto 25 dag mąki 2 ...
Krokiety z kapustą i grzybami Ciasto 25 dag mąki 2 jajka 1 szklanka mleka 3 łyżki oleju 3/4 szkl.gorącej wody wyk. Do mleka dodać jajka i bardzo dokładnie roztrzepać,następnie mąkę trochę soli i roztrzepać by nie było gródek ,następnie dodać olej i gorącą wode i wyrobić ciasto.Odstawić na 20 min.i dobrze wymieszać.Pod pierwszy naleśnik lekko natłuścić patelnie,a następne piec bez dodawania ojeju,a naleśniki są cieniutkie i bardzo wiśne,wykładać na płaski talerz Farsz 0,5 kg pieczarek 0,5 kg kiszonej kapusty 10 dag masła 1-2 cebule vegete,pieprz Kapustę i pieczarki ugotować,(każde osobno)pokroić na drobno,masło roztopić,wrzucić pokrojoną na drobna cebule i zeszklić.Dodać pieczarki i podsmażyć,dodać kapustę i wszystko wymieszać ,doprawić do smaku Na naleśnik nałożyć farsz zimny, zwinąć obtoczyć jak kotlet i usmażyć na oleju.Podawać z keczupem lub jak komu smakuje. Pieczarki od lat obgotowuje dodając trochę soli i octu(ocet powoduje że są białe a przepis mam od dobrego kucharza)a żeby miec pieczarki pod ręką to ugotowane pieczarki gorące wkładam do słoików i zalewam gotującą wodą z odrobiną soi i octu,odwracam słoiki.Przechowywac w lodówce.Każdy ma swoje wypróbowane sposoby i dziękuje za każde inne podpowiedzi.
zachomikowane - Brokuły zapiekane w beszamelu.jpg
Składniki: 4 porcje 1 duży podzielony na różyczki broku ...
Składniki: 4 porcje 1 duży podzielony na różyczki brokuł sos beszamelowy 100 g startego parmezanu 100 g posiekanych orzechów włoskich masło sól pieprz Opis przygotowania: 40 min. Brokuła zblanszować w gorącej wodzie. Ułożyć w żaroodpornym naczyniu przesypując posiekanymi orzecham doprawić solą i pieprzemi. Zalać sosem beszamelowym i posypać parmezanem. Zapiekać w 180C az do zbrązowienia sera.
zachomikowane - cdd9b59132.jpeg
OGÓRKI Z PRZYPRAWĄ CURRY 3 kg. ogórków (pokroić w słu ...
OGÓRKI Z PRZYPRAWĄ CURRY 3 kg. ogórków (pokroić w słupki) 4 duże cebule (pół talarki) 9 szkl. wody, 1 szkl. soli (zagotować i zalać ostudzonym na 3-4 godz.) ZALEWA: 3 szkl. wody 2 szkl. cukru 1 szkl. octu 2 łyżeczki curry 2 łyżeczki papryki słodkiej 1 łyżeczka pieprzu Zagotować i przecedzić. Ogórki zalać gorącą zalewą. Pasteryzować. 5 min. gotować.
więcej plików z tego folderu...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności