Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto

k,MjcwMzg5NTQsNDgzMzI1,f,am-s237ais.jpg

iwona66 / Moje kwiaty / pnącza / k,MjcwMzg5NTQsNDgzMzI1,f,am-s237ais.jpg
pnącza - k,MjcwMzg5NTQsNDgzMzI1,f,am-s237ais.jpg
Download: k,MjcwMzg5NTQsNDgzMzI1,f,am-s237ais.jpg

12 KB

(174px x 200px)

0.0 / 5 (0 głosów)

Komentarze:

iwona66

iwona66 napisano 27.02.2011 09:54

zgłoś do usunięcia

Osobniki żeńskie są uprawiane rolniczo, w celu uzyskania szyszkowatych owocostanów, które zawierają aromatyczną, gorzką żywiczną substancję, tzw. lupulinę. Lupulina nadaje piwu aromat i gorzkawy smak. Lupulina i inne związki zawarte w chmielu mają właściwości bakteriobójcze, dzięki czemu napój jest konserwowany. Oprócz tego zawarte w szyszkach związki koloidalne są odpowiedzialne za stabilność piany. Pierwsze informacje o chmielu, jako roślinie używanej w procesie produkcji piwa pochodzą z około 760 roku, z Francji. Chmiel uprawia się na specjalnych konstrukcjach wykonanych z tyczek i drutu.

iwona66

iwona66 napisano 16.02.2011 21:13

zgłoś do usunięcia

CHMIEL (Humulus lupulus) — uprawna roślina dwupienna (pnącz wieloletni) z rodziny konopio-watych (Cannabaceae); szyszki chmielu użytkowane są w lecznictwie i piwowarstwie; nadają one piwu gorzkawy smak, specyficzny zapach i trwałość dzięki zawartej w nich specjalnej substancji, zwanej lupuliną, składającej się z żywic, olejków eterycznych i garbnika. W Polsce uprawa chmielu najbardziej rozpowszechniona jest w woj. lubelskim i kieleckim. Uprawa. Chmiel jest rośliną wieloletnią, którą rozmnaża się z kawałków łodyg podziemnych. Założenie plantacji wymaga jednorazowo dużych nakładów materiału i pracy: głębokiej orki przedzimowej (do 50 cm), silnego nawożenia organicznego i mineralnego, sadzonek oraz budowy rusztowań drewnianych z naciągniętymi drutami, dookoła, których chmiel się wije; obornik stosuje się co 3 lata w ilości 250—400 q na ha. Dawki nawozów mineralnych (w przeliczeniu na składniki czyste) wynoszą corocznie: 15—25 kg N, 70—140' kg P2O5 i 120—200 kg K2O (w postaci siarczanu potasu). Chmiel wymaga gleb bardzo dobrych (lessy, czarnoziemy, głębokie próchniczne rędziny i mady) o odczynie obojętnym (pH 6,6—7,2). Sadzonki chmielu sadzi się w kwietniu, najpóźniej w maju, do głębokości 12—13 cm (na glebach ciężkich) i do 14—15 cm (na bardziej przepuszczalnych), przykrywając je warstwą ziem: około 5 cm. Odmiany wczesne sadzi się w rozstawie od 150x130 do 150x150 cm, odmiany późniejsze — w rozstawie od 150 x 175 do 150x200 cm. Chmiel wymaga starannego pielęgnowania, a zwłaszcza czyszczenia karp na wiosnę, naprowadzania pędów na przewodniki, usuwania niepotrzebnych pędów (tzw. wilków), uszczykiwania pędów i spulchniania ziemi narzędziami konnymi. Sprząta się szyszki chmielu ręcznie lub specjalną maszyną w końcu sierpnia lub na początku września, sortując je na 3 wybory i susząc w specjalnych suszarniach; plony szyszek chmielu wynoszą od 3 do 18 q z ha.

Aby dodawać komentarze musisz się zalogować

Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności