z1609573_1486845434863829_6409528750856333344_n (1).jpg
-
◆A -
◆A - 21 marca -
◆A - ABC na drutach -
◆A - AKOBIETY - lalki ładne -
◆A - Bańki mydlane -
◆A - CYTATY O łące -
◆A - CYTATY O mądrości -
◆A - CYTATY O motylach -
◆A - CYTATY O SZCZESCIU -
◆A - Dzien kobiet i mężczyzn wierszyki -
◆A - DZIEN matki i ojca -
◆A - fajne wiosna -
◆A - gif i jpg -
◆A - kob. zachomikow -
◆A - KWIECIEN 2023 -
◆A - linie -
◆A - linie tulipany -
◆A - Motto na dzień dobry -
◆A - O szczęściu cd -
◆A - PATRYK 17.03 -
◆A - TŁUSTY czwartek -
◆A - TO CHYBA MAJ -
◆A - wazony -
◆A - WIERSZE o miesiąc-1 -
◆A - zielone -
◆A-CYTAT cierpliwośc -
◆A-ŚWIAT. DZIEŃ POEZJI -
◆C - gif - jpg -
◆LINIE - róże bukiety -
♥DZIEŃ MOTYLI - 14 MARCA -
Aarón Díaz -
Aras Bulut İynemli -
Berk Cankat -
Buğra Gülsoy -
Burak-Deniz -
Can Yaman -
Ekin Koç -
Ekin Mert Daymaz -
Gökhan Alkan -
Gürbey İleri -
Halit Ergenç -
Kadir Doğulu -
LITERKI - stokrotka -
Mehmet Günsür -
Murat Yıldırım -
Pamir Pekin -
Serhat Teoman -
Serkan Çayoğlu -
Tolga Sarıtaş -
Yusuf Çim
Warzywa mają wiele właściwości oraz liczne wartości odżywcze - mogą one pomóc w zapobieganiu wielu chorobom, takim jak zawał, udar, a nawet nowotwory. Dlatego warto wprowadzić warzywa do swoich posiłków, nie martwiąc się przy tym o ich kaloryczność – warzywa dostarczają niewiele kalorii. Warzywa są podstawą piramidy zdrowego żywienia opublikowanej przez Instytut Żywności i Żywienia, co oznacza, że powinny znaleźć się w jadłospisie każdego człowieka. Warzywa mają wiele właściwości zdrowotnych i dostarczają wielu wartości odżywczych. Podczas ich jedzenia nie musimy mocno się ograniczać, ponieważ ich kaloryczność jest niewielka. Zaleca się dodawanie ich do niemalże każdego posiłku, tak aby spożyć przynajmniej ½ kg warzyw na dobę. Wraz z owocami powinny zaspokajać ponad połowę dziennego zapotrzebowania na pożywienie w ciągu dnia, przy czym proporcjonalnie warzywa powinny stanowić ¾, a owoce ¼ w tym zapotrzebowaniu. Kolory warzyw są szczególnie istotne, ponieważ świadczą o zawartości naturalnych barwników, takich jak chlorofil, karotenoidy czy antocyjanozydy, które mogą pomagać w walce z różnymi chorobami. Warzywa dzieli się na grupy kolorystyczne:
czerwone - są skarbnicą głównie likopenu, antocyjanów i potasu,
zielone - obfitują w chlorofil i witaminę C
fioletowe - są źródłem antocyjanozydów
Witaminy – to największa zaleta warzyw. Zawierają w sobie beta karoten, witaminy z grupy B, C, E, K i PP regulujące wszelkie procesy zachodzące w organizmie. Witaminy odpowiedzialne są między innymi za trawienie, poziom cholesterolu, odporność na infekcje, gojenie się ran, wzrok, metabolizm, ciśnienie krwi, prawidłową pracę układu sercowo-naczyniowego oraz nerwowego.