Download: szparagi_rys_PL(1).jpg
cd. b] Korzenie i kłącza
W wielu krajach wykorzystuje się w celach leczniczych także korzenie i kłącza szparagów. W Rosji odwarami z nich leczy się kołatanie serca i likwiduje obrzęki, powstałe w wyniku niewłaściwej pracy serca i nerek. Naszym wschodnim sąsiadom pomagają też przy reumatyzmie i padaczce.
Ponadto badania wykazały, że preparaty ze szparagów obniżają ciśnienie, wzmacniają nerwy i układ odpornościowy, chronią wzrok, pomagają w odchudzaniu, a także (zwłaszcza zielone) mogą być stosowane
pomocniczo w walce z chorobami nowotworowymi.
Chcąc w pełni wykorzystać walory szparagów, trzeba pamiętać, że jest to warzywo wyjątkowo nietrwałe. Dlatego podczas zakupu trzeba wybierać wyłącznie świeże sztuki średniej grubości. Muszą mieć one wilgotne końcówki i jasne zamknięte główki. Świeże okazy potarte o siebie wydają charakterystyczny skrzypiący odgłos, a ich powierzchnia musi być gładka i połyskliwa. W zasadzie szparagi powinny być wykorzystane w dniu zakupu. Gdy przyjdzie je przechować dzień lub dwa, należy trzymać je w lodówce zawinięte w mokrą ściereczkę, aby nie wyschły i nie drewniały. Trzeba też unikać odgrzewania tego warzywa ze względu na dużą zawartość azotanów (350 mg na 500 g) i nie popijać go czerwonym winem, które niszczy zawartą w nim witaminę B1.
Uwaga! Nie należy stosować napojów i preparatów ze szparagami w ostrych stanach zapalnych miedniczek nerkowych i nerek.
Eliksir wzmagający pożądanie
Od wieków szparagi uznawane były za afrodyzjak. W starożytności lekarze zalecali gotowanie ich w wodzie lub winie, a uzyskany wywar traktowali jako eliksir wzmagający pożądanie. Sam rzymski cesarz August nie ukrywał, że właśnie dlatego jada szparagi. Wielką sławą cieszyło się to warzywo w Indiach, gdzie sokiem ze szparagów z dodatkiem topionego masła, mleka, cukru i pieprzu leczono zaburzenia seksualne i niepłodność. Muzułmanie do dziś gotują szparagi wyłącznie w mleku i taki napój uważają za środek wspaniale podnoszący męską potencję. Również w czasach nowożytnych korzystano z afrodyzjakalnych właściwości szparagów, czerpiąc ze starych przepisów i wymyślając nowe.
Dlaczego białe są droższe?
Ich zbiór, wyłącznie ręczny, jest żmudny i wymaga wprawy oraz systematyczności. W okresie zbiorów, od marca do czerwca, białe szparagi trzeba zbierać codziennie, bo jeśli się je wykopie (dojrzewają pod ziemią) i pozostawi, wypustki błyskawicznie zaczynają zielenieć i rozgałęziać się. Do zbierania używa się specjalnej wklęsłej motyki, zachowując wielką ostrożność, by nie skaleczyć pędu. Praca posuwa się powoli, średnio w ciągu godziny na obszarze około 4 km kwadratowych można zebrać zaledwie do 2 kg warzywa. Zielone szparagi, uważane za mniej smaczne, nie są tak wymagające. Nie trzeba ich wykopywać spod ziemi, a zbiera się je, gdy jedna trzecia wypustki jest już zielona.
M.S.
T.L.-M.