Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto

Szparagi_zalety.jpg

PORADY - Szparagi_zalety.jpg
Download: Szparagi_zalety.jpg

116 KB

(887px x 668px)

0.0 / 5 (0 głosów)

Komentarze:

Nie ma jeszcze żadnego komentarza. Dodaj go jako pierwszy!

Aby dodawać komentarze musisz się zalogować

Inne pliki do pobrania z tego chomika
PORADY - f4deb8064316777f3eef2661ee6edc29_51093_518ccb2a652f5_510.jpg
Szparagi są bardzo zdrowe, uchodzą za wyjątkowo silny af ...
Szparagi są bardzo zdrowe, uchodzą za wyjątkowo silny afrodyzjak i są bardzo proste do przygotowania. Wystarczy, że będziemy pamiętać o kliku zasadach. Przede wszystkim musimy kupić szparagi świeże - czyli jędrne, nie zdrewniałe i nie zwiędnięte. Główki szparagów powinny być lekko połyskujące i zwarte. Łodyga ma być sprężysta i jędrna, a po przełamaniu powinna puścić sok. Świeże szparagi pocierane o siebie wydają charakterystyczny dźwięk, przypominający odgłos przesuwanego palca po wilgotnym szkle. Zwracamy także uwagę na to jak szparagi są przechowywane. Gdy leżą na straganie, w pełnym słońcu, zamiast stać w wodze, w cieniu to znak, że mogą nie być świeże. Wybierając białe szparagi sprawdzamy czy nie mają zielonych przebarwień i sięgamy po te średniej grubości - ok. 1 cm. Zielone mogą mieć średnicę nawet mniejszą niż pół centymetra. Skoro już jesteśmy przy kolorach - szparagi występują w trzech barwach: białej, zielonej i rzadko spotykanej fioletowej, uprawianej głównie w USA i we Włoszech. Kolor szparaga zależy od stopnia nasłonecznienie - gdy jest ono duże, roślina przybiera zieloną barwę, gdy okryjemy ja specjalnym kopcem ziemi nabiera barwy białej. Fioletowe to wynik uprawy łączonej. Jeśli chodzi o smak to delikatniejsze i wykwintniejsze są szparagi białe. Zielone wybierają osoby, którym zależy na wyrazistości. Niestety białe szparagi są trudniejsze w obróbce i częściej bywają łykowate. Musimy także je obrać, najlepiej obieraczką do ziemniaków, po uprzednim odcięciu z zdrewniałej końcówki, zdecydowanymi ruchami od dołu, ku nasadzie. Zielonych szparagów nie obieramy. Możemy je także jadać na surowo. Szparagi najczęściej gotujemy. Zaleca się używanie specjalnych, wysokich garnków, tak by kwiaty szparagów wystawały ponad taflę wody, ale jeśli sięgniemy po zwykły garnek i odpowiednio je ustawimy - to też będzie dobrze. Szparagi wkładamy do wrzącej wody, związane luźno bezbarwną nitką, by nie zafarbowała wody. Do zielonych dodajemy szczyptę soli, do białych nie. W obu przypadkach możemy dodać sok z cytryny, szczyptę cukru, nieco masło lub kilka kropel mleka. Zielone szparagi gotujemy maksymalnie cztery minuty, a białe nawet do kwadransa. Gdy nie będziemy pewni czasu gotowania, sprawdzamy miękkość widelcem - powinien wejść w warzywo stawiając lekki opór. Gotujemy je pod przykryciem. Szparagi możemy także ugotować na parze - jest to metoda zdrowa, która pozwala lepiej wydobyc smak. Te warzywa doskonale nadają się także na grilla, do piekarnika, czy na patelnię. Szykujemy je tak samo, jak do gotowania w wodzie i przyrządzamy aż do miękkości.
PORADY - szparagi1.jpg
Szparagi To idealne warzywo w wiosennej diecie, bo po ...
Szparagi To idealne warzywo w wiosennej diecie, bo pomoże Ci oczyścić organizm z toksyn. Szparagi ochronią też Twoje serce i pomogą schudnąć. Duża porcja szparagów ma tyle kalorii, co zaledwie kromka chleba. Wszystko dlatego, że aż w 93 proc. składają się z wody. Możesz więc jeść je bez wyrzutów sumienia, nawet jeśli jesteś na diecie. Zielone pędy pomogą Ci zrzucić dodatkowe kilogramy, bo zawierają odchudzający błonnik, dzięki czemu po ich zjedzeniu na długo zapomnisz o głodzie. Warzywny hit dla nowego życiaJedz szparagi, jeśli planujesz ciążę. Porcja zawiera całą zalecaną dzienną dawkę kwasu foliowego, witaminy niezbędnej dla przyszłych mam. Jeżeli brak jej w kobiecym organizmie podczas zatokpłodnienia i pierwszych miesięcy ciąży, istnieje ryzyko, że dziecko urodzi się z wadami wrodzonymi: rozszczepem kręgosłupa i podniebienia. Kwas foliowy ułatwia też prawidłowy rozwój łańcuchów DNA i RNA dziecka. Zielony parasol ochronnyKwas foliowy chroni Cię przed chorobami serca, czuwając nad poziomem homocysteiny w Twoim organizmie. Gdy jest jej zbyt dużo, zniszczona zostaje wyściółka naczyń krwionośnych. Podczas gojenia się tych ministanów zapalnych, na ściankach żył powstają skrzepy, które mogą być przyczyną zawału. Nad dobrą kondycją naczyń krwionośnych czuwa też witamina C, której sporo dostarczą Ci szparagi. Wzmacnia ścianki żył, a także zabezpiecza przed osadzaniem się w nich cholesterolu. Nerki na wspomaganiuZawarty w szparagach aktywny aminokwas, asparagina, pobudzi do pracy nerki. Dzięki temu organizm szybciej pozbędzie się toksyn. Ich nadmiar gromadzi się w komórkach tłuszczowych, powodując cellulit i uczucie „opuchnięcia”. Zdolność wymiatania zanieczyszczeń z Twojego ciała szparagi zawdzięczają też wysokiej zawartości potasu, a małej sodu. Korzystna proporcja tych pierwiastków sprawia, że organizm w naturalny sposób pozbywa się nadmiaru wody. 100% wsparcia dla przyszłej mamy 10 sztuk (ok. 200 g) zawiera: ● 40 kalorii ● dobre źródło witaminy K Zaspokaja dzienne zapotrzebowanie na: ● kwas foliowy w 150% ● witaminę C w 73% ● witaminę A w 23% ● witaminę E w 6% ● błon http://www.samozdrowie.pl/hit,Doktor-szparag,6
PORADY - szparagi_PL1.jpg
A ] Szparagi mają nie tylko doskonały smak, ...
A ] Szparagi mają nie tylko doskonały smak, ale też wyróżniają się wszechstronnymi właściwościami leczniczymi. Ich młode pędy oprócz białka, cukrów i śladowych ilości tłuszczów zawierają wiele cennych składników mineralnych – wapń, żelazo, sód, potas, a także witaminę C i prowitaminę A (beta-karoten). W Stanach Zjednoczonych bardziej ceni się lekko zazielenione wypustki szparagów. Są one wprawdzie mniej smaczne, ale zawierają znacznie więcej witaminy C i prowitaminy A. Znajduje się w nich również specyficzna substancja aspargina, która działa na organizm oczyszczająco, żółciopędnie i moczopędnie oraz krwiotwórczo, przeciwzapalnie i przeciwbólowo. Sok z pędów, a także całych młodych roślin szparagów stosuje się przy niedomaganiach nerek, pęcherza moczowego, w kamicy nerkowej, a także przy nieżytach przewodu pokarmowego, owrzodzeniach żołądka i dwunastnicy, stanach przedrakowych żołądka, chorobliwym wychudzeniu i w początkowych stadiach cukrzycy. Jest on także pomocny przy przewlekłych nieżytach oskrzeli, którym zwykle towarzyszy suchy, męczący kaszel. W niektórych chorobach skóry, takich jak egzema, łuszczyca, róża, trądzik, odleżyny, owrzodzenia (szczególnie owrzodzenie żylakowe podudzi) i przy trudno gojących się ranach można stosować okłady nasączone tym sokiem. W lecznictwie wielu krajów używa się również korzeni i kłączy szparagów. W Rosji odwar z nich służy jako środek uspokajający kołatanie serca i likwidujący obrzęki powstałe w wyniku niewłaściwej pracy serca i nerek. Stosuje się go tam również w leczeniu reumatyzmu, a nawet padaczki. W tradycyjnej medycynie chińskiej od wieków odwar z korzeni, kłączy i pędów szparagów był lekiem przeciwdepresyjnym. Stosowano go także w leczeniu cukrzycy, podagry, impotencji, a zewnętrznie na trudno gojące się egzemy i liszaje skóry. W Bułgarii wytwarza się z całych roślin szparagów (zarówno części nadziemnych, jak i podziemnych) gotowe preparaty obniżające pobudliwość centralnego układu nerwowego i rozszerzające naczynia krwionośne, stosowane w leczeniu nerwic, zwłaszcza nerwicy serca. We Francji, Meksyku, Portugalii i Wenezueli korzenie i kłącza szparagów są od wielu lat znanym surowcem leczniczym, od dawna uwzględnianym w lekospisach. Ze względu na bardzo małą kaloryczność szparagów osobom otyłym dietetycy zalecają jadanie ich po ugotowaniu bez żadnych dodatków. Zawarty w nich błonnik nie jest trawiony, ale wypełniając przewód pokarmowy, działa hamująco na apetyt. Od starożytności uważa się je też za skuteczny afrodyzjak dla obu płci oraz środek odmładzający. T.M.-L. cd. B ]
PORADY - szparagi_PL2.jpg
cd. B ] UWAGA! Nie należy stosować odwarów i prep ...
cd. B ] UWAGA! Nie należy stosować odwarów i preparatów ze szparagów w ostrych stanach zapalnych miedniczek nerkowych i nerek. Korzystając z sezonu na szparagi, wprowadźmy je do naszej kuchni. Zwłaszcza że są bardzo proste w obsłudze, czyli przygotowaniu, choć uważa się je za ekskluzywne warzywo. Najzdrowsze, ale i najsmaczniejsze są: Szparagi gotowane na parze(około 15 minut). Wcześniej należy je starannie umyć i poniżej czubków obrać ze skórki. Następnie na parę minut zanurzyć w zimnej wodzie, wyjąć i ułożyć na sicie do gotowania na parze. Po ugotowaniu (powinny być jędrne, chrupkie) ostrożnie wyłożyć na półmisek, polać stopionym masłem, a najlepiej położyć na nie kawałeczek świeżego. Można posypać je zmielonymi orzechami lub płatkami migdałów, ewentualnie utartym parmezanem i przyprawić ulubionymi ziołami z solą lub świeżo zmielonym pieprzem, cytryną. Wysokociśnieniowcom polecam zamiast soli estragon. Wody nie wylewać. Można potraktować ją jako dietetyczny napój lub dodać do zupy bądź sosu. Szparagi z wody Przygotować jak wyżej, związać w pęczki i ustawić w wysokim garnku (są również specjalne do gotowania szparagów), we wrzącej wodzie tak, by ich czubki znajdowały się na wodą. Jeżeli chcemy wykorzystać wodę w celach leczniczych, nie należy jej solić ani dosładzać, jak to zalecają przepisy kulinarne. Garnek przykryć i gotować na średnim ogniu 15-20 minut. Można dosmaczyć jak wyżej lub polać sosem vinaigrette albo innym ulubionym. Jeśli mają służyć zdrowiu, nie tylko podniebieniu, nie podawać z tartą bułką. Szparagi można także zapiekać pod beszamelem, mozarellą z pomidorami i bazylią, z ryżem, dodawać do omletów, naleśników, przygotowywać z nich zupy i sałatki. Te ostatnie można też komponować z sezonowymi ziołami i chwastami, np. pokrzywą, mniszkiem, listkami krwawnika, szczawiu, łączyć z brokułami, orzechami, rodzynkami, sezonowymi owocami, np. truskawkami. Można doprawiać je cytryną, białym winem, majonezem, jogurtem… To zależy od inwencji i upodobań smakowych. Przed zapiekaniem, po wyjęciu z zimnej wody, należy je przez minutę zblanszować we wrzątku i zaraz odcedzić.
PORADY - szparagi_rys_PL1.jpg
cd. b] Korzenie i kłącza W wielu krajach wykorz ...
cd. b] Korzenie i kłącza W wielu krajach wykorzystuje się w celach leczniczych także korzenie i kłącza szparagów. W Rosji odwarami z nich leczy się kołatanie serca i likwiduje obrzęki, powstałe w wyniku niewłaściwej pracy serca i nerek. Naszym wschodnim sąsiadom pomagają też przy reumatyzmie i padaczce. Ponadto badania wykazały, że preparaty ze szparagów obniżają ciśnienie, wzmacniają nerwy i układ odpornościowy, chronią wzrok, pomagają w odchudzaniu, a także (zwłaszcza zielone) mogą być stosowane pomocniczo w walce z chorobami nowotworowymi. Chcąc w pełni wykorzystać walory szparagów, trzeba pamiętać, że jest to warzywo wyjątkowo nietrwałe. Dlatego podczas zakupu trzeba wybierać wyłącznie świeże sztuki średniej grubości. Muszą mieć one wilgotne końcówki i jasne zamknięte główki. Świeże okazy potarte o siebie wydają charakterystyczny skrzypiący odgłos, a ich powierzchnia musi być gładka i połyskliwa. W zasadzie szparagi powinny być wykorzystane w dniu zakupu. Gdy przyjdzie je przechować dzień lub dwa, należy trzymać je w lodówce zawinięte w mokrą ściereczkę, aby nie wyschły i nie drewniały. Trzeba też unikać odgrzewania tego warzywa ze względu na dużą zawartość azotanów (350 mg na 500 g) i nie popijać go czerwonym winem, które niszczy zawartą w nim witaminę B1. Uwaga! Nie należy stosować napojów i preparatów ze szparagami w ostrych stanach zapalnych miedniczek nerkowych i nerek. Eliksir wzmagający pożądanie Od wieków szparagi uznawane były za afrodyzjak. W starożytności lekarze zalecali gotowanie ich w wodzie lub winie, a uzyskany wywar traktowali jako eliksir wzmagający pożądanie. Sam rzymski cesarz August nie ukrywał, że właśnie dlatego jada szparagi. Wielką sławą cieszyło się to warzywo w Indiach, gdzie sokiem ze szparagów z dodatkiem topionego masła, mleka, cukru i pieprzu leczono zaburzenia seksualne i niepłodność. Muzułmanie do dziś gotują szparagi wyłącznie w mleku i taki napój uważają za środek wspaniale podnoszący męską potencję. Również w czasach nowożytnych korzystano z afrodyzjakalnych właściwości szparagów, czerpiąc ze starych przepisów i wymyślając nowe. Dlaczego białe są droższe? Ich zbiór, wyłącznie ręczny, jest żmudny i wymaga wprawy oraz systematyczności. W okresie zbiorów, od marca do czerwca, białe szparagi trzeba zbierać codziennie, bo jeśli się je wykopie (dojrzewają pod ziemią) i pozostawi, wypustki błyskawicznie zaczynają zielenieć i rozgałęziać się. Do zbierania używa się specjalnej wklęsłej motyki, zachowując wielką ostrożność, by nie skaleczyć pędu. Praca posuwa się powoli, średnio w ciągu godziny na obszarze około 4 km kwadratowych można zebrać zaledwie do 2 kg warzywa. Zielone szparagi, uważane za mniej smaczne, nie są tak wymagające. Nie trzeba ich wykopywać spod ziemi, a zbiera się je, gdy jedna trzecia wypustki jest już zielona. M.S. T.L.-M.
PORADY - szparagi_rys_PL.jpg
a ] Szparagi Ze świeżych młodych szparagów można p ...
a ] Szparagi Ze świeżych młodych szparagów można przyrządzać zarówno eleganckie dania, jak i naturalne preparaty, które pomogą złagodzić wiele dolegliwości. Dla celów leczniczych wykorzystuje się również niejadalne części podziemne (korzenie i kłącza) oraz nasiona i owoce. Przed tysiącami lat w basenie Morza Śródziemnego dziko rosnące szparagi wykorzystywano początkowo do celów leczniczych. Gdy stały się modnym przysmakiem, zaczęto masowo je uprawiać, by zaspokoić stale rosnący popyt wśród wyższych sfer. Z czasem rozpowszechniły się na całą Europę i Azję, a także trafiły za sprawą pierwszych osadników za ocean. Nie przestając być iście królewskim przysmakiem, szparagi często wykorzystywano w medycynie ludowej, a także oficjalnej. Są bogatym źródłem wapnia, potasu, magnezu i cynku. Dostarczają witamin, przede wszystkim z grupy B, w tym szczególnie kwasu foliowego, a także prowitaminy A, witamin C, E. Są przy tym niskokaloryczne i bogate w błonnik. Z tej obfitości bierze się niezwykła wszechstronność zastosowań leczniczych. Sok z całych młodych roślin szparagów (zarówno części nadziemnych, jak i podziemnych) stosuje się przy niedomaganiach nerek, pęcherza moczowego, w kamicy nerkowej, a także przy nieżytach przewodu pokarmowego, owrzodzeniach żołądka i dwunastnicy, stanach przedrakowych żołądka, chorobliwym wychudzeniu i w początkowych stadiach cukrzycy. Jest on także pomocny przy przewlekłych nieżytach oskrzeli, którym towarzyszy suchy kaszel. Okłady nasączone tym sokiem pomagają w niektórych chorobach skóry, jak egzema, łuszczyca, róża, trądzik, odleżyny, owrzodzenia (szczególnie żylakowe podudzi) i przy trudno gojących się ranach. cd. b]
PORADY - image0.jpg
SZPARAGI - CHIŃSKI LEK: Te delikatne warzywa były od ...
SZPARAGI - CHIŃSKI LEK: Te delikatne warzywa były od wieków stosowane w medycynie wschodniej. Witaminy A, C i z grupy B są zgromadzone w tzw. główce czyli w wierzchołku pędu. Szparagi mają też nieco związków mineralnych, asparginy i związki purynowe. Te warzywa znane są przede wszystkim ze swoich własności moczopędnych, zapobiegają obrzękom spowodowanym zatrzymywaniem wody w organizmie. Mogą być pomocne w leczeniu reumatyzmu i artretyzmu, ale nie powinni ich jeść chorzy ze skazą moczanową, gdyż ze związków purynowych powstaje kwas moczowy. Dzięki dużej ilości błonnika szparagi działają lekko przeczyszczająco, mają też słabe własności uspokajające i przeciwzapalne. Po usunięciu łykowatej skórki szparagi najlepiej jest gotować związane w pęczek w wysokim garnku, zalane lekko osoloną zimną wodą.
więcej plików z tego folderu...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności