Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto

pietruszka(4).jpg

PORADY - pietruszka4.jpg
Download: pietruszka(4).jpg

27 KB

(403px x 302px)

0.0 / 5 (0 głosów)
Pietruszka na drogi moczowe i nie tylko

Wartości odżywcze korzenia i naci pietruszkiWartości odżywcze pietruszki różne są w korzeniu i naci. Łączna ilość składników mineralnych w korzeniu i naci jest w przybliżeniu taka sama, ale nać ma trochę więcej potasu (nać -1000 mg, korzeń – 880), wapnia (nać – 245 mg, korzeń 190), fosforu (nać – 33 mg, korzeń -28) i zdecydowanie więcej żelaza (nać – 8,1 mg, korzeń – 3,1). Ponadto cała pietruszka zawiera magnez, mangan, miedź i inne mikroelementy. W witamin najbardziej zasobna jest w witaminę C (korzeń – przeciętnie 41 mg w 100 g, a nać nawet do 323 mg), karoten (korzeń – 0,04 mg a nać – 7,2 mg). Ponadto i korzeń i natka są zasobne w witaminy B1, B2, B6, kwas foliowy. Dzięki dużej zawartości potasu pietruszka ma działanie moczopędne, a ze względu na bardzo dużą zasobność w żelazo, zaleca się ja jako środek leczący anemię.

Komentarze:

Nie ma jeszcze żadnego komentarza. Dodaj go jako pierwszy!

Aby dodawać komentarze musisz się zalogować

Inne pliki do pobrania z tego chomika
PORADY - pietruszka.jpg
Natka pietruszki, to doskonała przyprawa, która wpływa k ...
Natka pietruszki, to doskonała przyprawa, która wpływa korzystnie nie tylko na smak potraw, ale przede wszystkim - na nasze zdrowie. Poznaj jej właściwości! Czy wiesz, że natka pietruszki zawiera dwa razy więcej witaminy C niż słynąca z jej bogactwa cytryna? Trudno się więc dziwić, że zyskała sobie miano skarbnicy witamin i minerałów. Natka pietruszki zawiera m.in. magnez, żelazo, sód, potas, wapń, miedź, fosfor, fluor, chlor, b-karoten, oraz witaminy B1, B2, B6 i wspomnianą już witaminę C. Obfitująca w składniki odżywcze natka pietruszki jest oczywiście bardzo zdrowa - wspomaga pracę wątroby i zwiększa przyswajalność żelaza. Natka pietruszki łagodzi również dolegliwości menstruacyjne, pomaga na wzdęcia i działa moczopędnie. Warto wiedzieć, że natka pietruszki dba również o naszą urodę - przyspiesza przemianę materii, redukuje cellulit i chroni nas przed wolnymi rodnikami. Warto więc jeść ją codziennie! Natkę możemy jeść jako dodatek do niezliczonej ilości potrwa - sosów, zup, jajek, czy dań mięsnych. Zdrowa i smakowita będzie zarówno świeża natka pietruszki, jak i suszona, czy mrożona, dlatego cieszyć się jej właściwościami możemy przez cały rok! Natka pietruszki © jupiterimages.com
PORADY - pietruszka22.jpg
Pietruszka i seler w walce z rakiem piersi. W ...
Pietruszka i seler w walce z rakiem piersi. W większości posiłków pietruszka zwykle pełni rolę dekoracyjną, ale nie warto jej odstawiać na bok. Naukowiec z Uniwersytetu Missouri odkrył, że jeden ze składników występujących w pietruszce oraz innych produktach roślinnych (owocach i orzechach) może powstrzymać komórki nowotworu piersi od rozrostu i rozmnażania. Szczury, którym wszczepiono raka piersi, profesor Salman Hyder poddał działaniu apigeniny – związku, który powszechnie występuje w pietruszce i innych produktach roślinnych. Okazało się, że zmniejszyła się liczba guzków, a ich formowanie trwało znacznie dłużej niż u zwierząt, którym nie podawano tego flawonu. Hyder uważa, że jego odkrycie może być istotne dla kobiet, które korzystają z określonych hormonalnych terapii zastępczych. „Od 6 do 10 milionów kobiet w USA korzysta z hormonalnych terapii zastępczych (HTZ)” – mówi profesor Hyder. – „Wiemy, że niektóre syntetyczne hormony stosowane w HTZ przyspieszają rozwój guzów piersi. W naszym badaniu szczury poddaliśmy działaniu jednego z chemikaliów stosowanych w najpopularniejszej hormonalnej terapii zastępczej w USA – progestyny MPA, która jest jednocześnie tym samym syntetycznym hormonem, który zwiększa tempo rozwoju guzów piersi”. Gdy komórki rakowe tworzą się w piersi w reakcji na MPA, wewnątrz guzków powstają nowe naczynia krwionośne. Dostarczają one substancji odżywczych, które są niezbędne do rozwoju i wzrostu guzów. Profesor Hyder odkrył, że apigenina blokuje powstawanie tych naczyń, tym samym spowalniając, a czasami nawet powstrzymując wzrost guzów. Okazało się również, że ten związek zmniejszył ogólną ich liczbę. Chociaż apigenina opóźnia rozrost komórek rakowych, to nie ma wpływu na ich powstawanie w strukturze piersi. Apigenina najczęściej występuje w pietruszce i selerze, ale znajduje się również w jabłkach, pomarańczach, orzechach i innych produktach pochodzenia roślinnego. Niestety, układ krwionośny nie absorbuje apigeniny skutecznie, więc naukowcy nie mają pewności co do ilości tego związku, która może i powinna być przyjmowana. „Nie znamy jeszcze konkretnej dawki, którą można stosować u ludzi” – mówi Hyder. – „Wydaje się jednak, że utrzymywanie minimalnego poziomu apigeniny we krwi jest istotne dla opóźnienia początków choroby nowotworowej spowodowanej reakcją na progestynę MPA. Myślę, że warto codziennie jeść trochę pietruszki i owoców czy orzechów, aby zapewnić minimalny poziom tej substancji w organizmie. Ten składnik znajduje się również w niektórych suplementach diety. Oczywiście najpierw należy zasięgnąć opinii lekarza”. W kolejnej fazie badań należy przeprowadzić próby kliniczne na ludziach, dzięki którym można będzie ustalić odpowiednią dawkę. Profesor Hyder uważą, że badania na ludziach są niezbędne, by rozwiązać ewentualne problemy dotyczące bezpieczeństwa zdrowotnego. Źródło: www.sciencedaily.com
PORADY - pietruszka3.jpg
Właściwości lecznicze pietruszkiJuż starożytni Egipcjani ...
Właściwości lecznicze pietruszkiJuż starożytni Egipcjanie stosowali dziką pietruszkę jako środek na choroby nerek i zapalenie dróg moczowych. Przypisywano jej również zdolności usuwania kamieni nerkowych. Dziś, dzięki badaniom naukowym, wiemy już jakie składniki pietruszki mają leczniczą moc i co leczą. Właściwości lecznicze ma zarówno korzeń, nać jak i owoce (nasiona). W zielarstwie za surowiec uznaje się suszony korzeń i nasiona. Zarówno korzenie, jak i owoce pietruszki zwiększają ilość wydalanego moczu. Mają także własności antyseptyczne oraz zmniejszają napięcie mięśni gładkich jelit i dróg moczowych (działanie wiatropędne). Ponadto pobudzają w niewielkim stopniu wydzielanie śliny i soku żołądkowego, co ułatwia trawienie i przyswajanie pokarmów. Owoce zawierają więcej olejku i flawonoidów, dlatego działają silniej od korzeni pietruszki. Pietruszka stosowana jest przy wielu chorobach, a zwłaszcza nerek i pęcherza moczowego, kamicy nerkowej, zapaleniu prostaty, przy kłopotach z oddawaniem moczu i w przypadkach pojawienia sie opuchlizny, reumatyzmie, ischiasu i zbytniej otyłości. Zaleca sie ją także chorym z zaburzeniami trawiennymi (brak łaknienia, wzdęcia, ból brzucha, atonia jelit) oraz pomocniczo w chorobach wątroby i cukrzycy. W lecznictwie ludowym pietruszka była i jest stosowana przy zaburzeniach menstruacji i jako środek na uśmierzenie bólów menstruacyjnych. Matki karmiące robiły sobie często okłady na piersi z natki pietruszki, jeżeli ustawała laktacja. Z tych powodów zaleca się jedzenie jak największej ilości pietruszki kobietom karmiącym. Nać pietruszki wykorzystuje się jako środek na ugryzienia przez komary i inne insekty. Uwaga: Ze względu na dużą zawartość aborcyjnego apiolu i trującej mirystycyny w nasionach pietruszki, zbyt duże dawki lub podawane przez dłuższy czas wyciągi z owoców pietruszki mogą powodować u kobiet skurcze i bóle macicy, a nawet wywołać lub wzmagać krwawienia miesięczne. Nie należy więc podawać ich kobietom w ciąży oraz małym dzieciom. Nie należy również stosować pietruszki przy zapaleniu nerek.
PORADY - pietruszka1.jpg
PIETRUSZKA Roślina dwuletnia dorastająca do wysokości 8 ...
PIETRUSZKA Roślina dwuletnia dorastająca do wysokości 80 cm. Przyprawę stanowią wysuszone liście pietruszki, pochodzącej z rejonu Morza Śródziemnego. Pietruszka była uprawiana w III wieku p.n.e. przez Rzymian, którzy używali ją do dekoracji i aromatyzowania. Obecnie uprawiana jest nie tylko w Europie, ale także w Ameryce i Australii. Właściwości Najważniejszymi składnikami są witaminy A (beta-karoten) i C, folacyna, składniki mineralne żelazo, jod, miedź. Zastosowanie Stosowana do zup, sosów, ryb, surówek, sałatek, ziemniaków, potraw z jarzyn, dań mięsnych, serów, jaj.
PORADY - pietruszka.jpg
Pietruszka naciowa nie tworzy zgrubiałych korzeni, tylko ...
Pietruszka naciowa nie tworzy zgrubiałych korzeni, tylko wytwarza dużą rozetę kędzierzawych liści o silnym aromacie, bardzo bogatych w witaminy. W Polsce uprawia się odmianę Paramount - o liściach silnie kędzierzawych, barwy ciemnozielonej. Rozeta składa się z około trzydziestu liście. Pietruszka naciowa jest wytrzymała na niskie temperatury i zimuje w gruncie. Odmiany pietruszki: Cukrowa - korzeń średnio długi, stożkowaty, rozszerzona u góry, odmiana wczesna; Berlińska - korzeń stożkowaty, długi, odmiana późna, nadaje się do przechowywania; Lenka - korzeń stożkowy, średnio długi, nadaje się do przechowywania. Co i w jakich ilościach jest w pietruszce? Czyli wartości odżywcze pietruszki. Najważniejsze składniki pokarmowe (/100 gram pietruszki): Kalorie (Kcal): 60. Dżule (KJ): 251. Węglowodany (g): 9,0. Witaminy (/100 gram pietruszki): A1: 11204 j.m. B1: 0,11 mg. B2: 0,28 mg. C: 177,7 mg. E: 5,5 mg. Minerały (mg/100 gram pietruszki): Wapń 193. Fosfor: 84. Żelazo: 5. Magnez: 19.
więcej plików z tego folderu...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności